Krem zadziałał inaczej niż sobie wyobrażałam, niemniej jestem bardzo zadowolona.
Po kremie na noc dla skóry 30+ spodziewałam się, że będzie dość ciężki, za to mocno nawilżający. Tutaj akurat efektu nawilżenia za bardzo nie ma, przy pierwszym użyciu wręcz lekko przesuszył mi skórę. Za to bardzo ładnie wygładza, rozświetla, odświeża skórę. Efekt przypomina zastosowanie kremów z kwasami bądź duża dawką witaminy C/A. Byłam zdziwiona takim działaniem, bo kwasów w składzie brak.
Jest za to keratolina. Jest to enzym , który usuwa martwe komórki, więc krem działa jak leciutki peeling enzymatyczny. Rezultatem jest właśnie ładna cera o poranku :) Mogę się podpisać pod większością recenzji
Plusy:
+poprawia wygląd skóry! twarz wygląda zauważalnie lepiej już po pierwszym użyciu
+przyjemnie delikatnie pachnie, kojarzy mi się z tradycyjnymi kosmetykami Nivea
+nie podrażnia, nie uczula, nie szczypie
+cena
Minusy:
- po nałozeniu mam wrażenie , że się nie wchłania, i przez godzine-dwie mam tłustawą powłokę na skórze. Rano jednak skóra jest matowa
- słabo nawilża
- opakowanie: nieznoszę słoików bo są niehigieniczne. Co z tego , że jest dołaczona szpatułka, skoro musiałabym ją chyba sterylizować przed każdym użyciem, żeby mieć pewnośc, że nie pakuję bakterii do opakowania z kremem. Wolałabym pompke
Krem można wypróbować, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę. Podobne/lepsze efekty można uzyskać stosując inne kosmetyki (np kwasy AHA), które jednak są bardziej agresywne i mają więcej nieprzyjemnych efektów ubocznych. Tutaj dostajemy ładnie odswieżoną cerę, za rozsądną cenę, bez podrażnień, być może tylko z początkowym lekkim przesuszeniem ( zależnie od cery).
Powinnam zaznaczyć jeszcze, że mam 26 lat i nie oceniam jego działania przeciwzmarszczkowego.
Nie wiem czy kupię go ponownie, za to mam chęc wypróbowania maseczki i kremu pod oczy.
Update:
Zużyłam go do końca i odejmuję mu jedno gwiazdkę. Denerwuje mnie jego tłustość, poza tym można znaleść lepsze kremy, nawet w tym przedziale cenowym.
(INCI): Aqua, Decyl Oleate, Ethylhexyl Stearate, Glycerin, Caprylic/ Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Shea Butter (Butyrospermum Parkii), Hydrolyzed Soy Flour, Sodium Stearoyl Glutamate, Lecithin, Tripeptide-10 Citrulline, Triethanolamine, Caprylyl Glycol, Diamond Powder, Narcissus Tazetta Bulb Extract, Dimethicone, Tocopherol, Panthenol, Allantoin, Tetrahydroxypropyl Ethylenediamine, Carbomer, PEG-8, Ascorbyl Palmitate, Ascorbic Acid, Citric Acid, DMDM Hydantoin, Methylparaben, Propylparaben, Parfum, Alphalsomethyl lonone, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, lsoeugenol, Limonene, Linalool.
Używam tego produktu od: miesiąc
Ilość zużytych opakowań: jedno całe