Rochas Alchimie EDP

• 28 maja 2013 o 12:57
    Kiedyś go uwielbiałam
    To drugi z moich kominkowo-herbacianych, zimowych, otulających zapachów. Niestety już niedostępny. Kupiłam go całe wieki temu tylko i wyłącznie dlatego, że spodobał mi się flakonik. W środku natomiast znalazłam moje ulubione połączenie wanilii z kwaskową nutą cytrusów i karmelową śmietanką. To chyba jedyne perfumy, których zakup powtórzyłam. Ba! Więcej! Dokupiłam do nich cały zestaw: dezodorant, żel pod prysznic i balsam, a przy drugiej 50-tce jeszcze krem do ciała, w przepięknym słoju z mrożonego szkła o charakterystycznym kształcie flakonu Alchimie. Nie zgadzam się, że ten zapach jest prosty - nie jest ani do końca słodki, ani świeży, ani lekki, ani ciężki. Jest za to kobiecy, ciepły, tajemniczy, kuszący, magiczny...po prostu Alchemia. Używam tego produktu od: kilka lat Ilość zużytych opakowań: 30 + 50 ml i już ich nie ma
    Delicia
    16 stycznia 2011 o 16:31
    Magia orientu
    Alchimie poznalam przez przypadek w jednej z perfumerii jakies 7 lat temu... sprobowalam i zakochalam sie po uszy :-) Pomimo, iz jestem wielbicielkom slodkich, jadalnych, owocowych zapachow i raczej stronie od orientu - Alchimie pokochalam za cieplo i nietuzinkowosc. Jest to zapach skomplikowany z cala masa nut zapachowych zarowno glowy, jak i bazy. Brzoskwinia, gruszka, sliwka i hiacynt rozpoczynaja wedrowke przez twoje zmysly po pierwszym psiknieciu. Po okolo godzinie, wyczuwalne sa nuty rozy, jasminu i kremowego heliotropu. Bazao to wyjatkowa mieszanka bobu tonka, karmelu i lukrecji we wlasciwych proporcjach - zapach w zadnym stadium nie przytlacza, ani nie drazni przesadna slodkoscia. Uwielbiam Alchimie i bardzo zaluje, ze zapach ten jest coraz trudniej zdobyc. Jest on bez watpienia majstersztykiem posrod zapachow orientalnych / orientalno waniliowych. Trwalosc i moc godna podziwu - moja EDP ma doskonala moc! Buteleczka i jej kolor swietnie odzwierciedlaja zawartosc - goracy eliksir ktory otuli Cie w zimowe wieczory :-) Goraco polecam!
    yerena
    20 lutego 2010 o 11:38
    Magia wspomnien
    Kupilam wlasnie ogromna butle EDP. Kupowalam tylko po przeczytaniu recenzji na wizazu, nie majac nawet probek...Nuty zapachowe bardzo mi z opisu pasowaly, wiec...Pierwszy wdech- zapach bardzo znajomy, ale osoby z mojego otoczenia nie uzywaly tego zapachu. Moze to zapach z dziecinstwa, nie wiem, ale wiem jedno, ze do szpiku kosci znajomy. Moze to zapach matki??? Czuje kwiaty (ale nie biale, brrr), owoce- prym wiedzie brzoskwinia, a w bazie wanilie :D Zapach na mnie trwa do poludnia (~4-5 h), ale poswiata zostaje. Lubie czuc wieczorem zapach na ubraniach, bo pozostaje slodycz i kwiatki w tle. Zapach nie z ogoniastych, trzyma sie blisko wlascicielki, a to mi wlasnie bardzo pasuje. Flakon przepiekny, ale nie o to chodzi, prawda? Zaznaczam, ze kupie jeszcze, o ile sie da go upolowac. Zapasow nie robie, bo komoda (mieszkanie perfum) jest zapelniona. Używam tego produktu od: luty 2010 Ilość zużytych opakowań: w trakcie 100-ki
    Vilqa
    3 grudnia 2009 o 12:55
    Nigdy więcej, nigdy w życiu!!!
    Nigdy więcej, nigdy w życiu!!!! Była okazja, kupiłam, oszalałam ze szczęścia i zachwytu. Po kilku tygodniach używania muszę jednak zrewidować swój hurraoptymizm. Nie wiem, jak to się stało, ale obecnie to dla mnie najgorszy śmierdziuch i dusiciel, coś jak skomasowanne Lanvin Rumeur i Boudoir Westwood - zapach sukcesywnie niedomywanego ciała (taki mdląco-słodkawy "zapaszek") i puder. Ponadto nie mogę znieść tego zapachu na innych. Boli mnie od razu głowa i tak jakoś w żołądku robi się niespokojnie. Nie dałabym nawet 1 gwiazdki, ale możliwości takiej nie ma. Buteleczka, owszem, ładna, ale w końcu ocenia się zapach, nie opakowanie. Oddałam mamie, też początkowo używała z entuzjazmem, teraz jakby tak w kąt poszły. Używam tego produktu od: 2008 Ilość zużytych opakowań: w trakcie 20-tki
  • 2 lutego 2009 o 10:37
    Dusząco -kwiatowy
    Przepraszam,swoją poprzednią recenzję dotycząca Alchemii dodałam omyłkowo do City Glamm Armaniego. Dlatego porównanie buteleczki do czapki sułtana może się tam wydać nie na miejscu.Wracając do Alchemii-estetyka opakowania jak najbardziej,zapach-nie.Jakiś niedzisiejszy, męczący,dusząco-kwiatowy.Przepraszam wszystkie miłośniczki City Glamm. Używam tego produktu od: 3 dni Ilość zużytych opakowań:miniaturka