Essential Care Gentle Herb Shampoo Delikatny szampon ziołowy

5 na 51 opinię

Essential Care: Delikatny szampon ziołowy 500ml

• 15 lipca 2013 o 16:07
    Ach ta natura!
    Bez siarczanów, konserwantów, silnych detergentów, nawet betainy. Odpowiednie pH. Certyfikowany, ponoć nagradzany. Degradowalna butelka. Gentle Herb Shampoo ma najbardziej naturalny i łagodny skład, jaki znalazłam wśród dostępnych u nas szamponów. Powyższe zdanie wynikło z poszukiwań łagodnego szamponu dla siebie, który zniwelowałby skutki stosowania zwykłych drogeryjnych szamponów i farb, tj. podrażnienia w postaci swędzenia. Nie robiłam dogłębnej analizy wielu szamponów, więc ucieszę się, jeśli znajdą się kolejne środki podobnego lub lepszego rodzaju. Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Poszukiwania naturalnego i łagodnego szamponu zakończyłam zakupem dwóch szamponów w warszawskim sklepie interentowym z naturalnymi kosmetykami (nie wymieniam nazwy, bo ktoś może to uznać za kryptoreklamę): jeden to ten oceniany, drugi to Biovax z proteinami mlecznymi. Obydwa szampony spisały się świetnie, tzn. zniwelowały natychmiast swędzenie skóry głowy. Stosowałam przez tydzień najpierw szampon Biovax, potem wypróbowałam ten i dalej go stosuję już od miesiąca. Swędzenie nie powróciło. Szampon ma wygląd płynnej szarawej glinki (ktoś z moich domowników stwierdził: płynny beton). Zapach lekko trawiasty, gliniasty, mnie szybko przestał przeszkadzać, bo ulatnia się natychmast. Nie trzeba odręcać nakrętki ani podważać. Z jednej strony nakrętkę wciska się, dzięki czemu z drugiej strony powstaje otwór. Szampon jest niestety dość wodnisty i w pierwszym momencie wydaje się, że nie pieni się i trzeba go dużo nalać. Wodnista konsystencja wylewa się też łatwo z dłoni, ja nauczyłam się lać bezpośrednion na głowę w odpowiedniej ilości. Przy wmasowywaniu szamponu we włosy i skórę wytwarza się piana, więc wcale tak dużo szamponu nie potrzeba. Okazuje się, że jest dość wydajny, tylko trzeba być ostrożnym przy wylewaniu z butelki. Jako, że nie ma w szamponie ulepszaczy, włosy są nieco skołtUIONe po myciu i gorzej się rozczesują. Mnie do rozczesania pomaga odżywka bez spłukiwania nałożona na końcówki włosów. Włosy po wysuszeniu wyglądają świeżo, nie ma siana na głowie. Świetny skład i działanie szamponu na podrażnioną skórę głowy zdecydowanie przewyższa minus w postaci niewielkiego plątania włosów. Mnie ten szampon uratował! Nadaje się do wszystkich rodzajów włosów. Jedynym istotnym minusem jest niezwykle wysoka cena szamponu - odejmuję pół gwiazdki. P.S. marzec 2014: Producent (pytałam i potwierdził) zmienił świetną nakrętkę typu click na pompkę. Niestety pompka spisuje się gorzej, przy jej naciśnięciu szampon wycieka spod nakrętki. Kosmetyk jest za drogi na takie straty. Gdybym wiedziała o zmianie, trzymałabym poprzednie opakowanie. Producent poinformował mnie, że większe opakowanie nie ma pompki. Ale i tak to mój hit!