Yves Rocher Neblina

• 1 stycznia 2015 o 2:33
    tropikalny las
    święta dla mnie trójca z YR to Neblina, Yria i Vanille Noire. za wycofanie z produkcji Nebliny i Yrii, powinny polecieć głowy. to były najlepsze zapachy ever. dziś można kubić w Internecie jedynie jakieś niedobitki za spore pieniądze. swego czasu kupowałam sporo rzeczy z YR. szalałam za Nebliną. gdybym ją dziś mogła dostać w sprzedaży regularnej, byłabym wierną klientką . to był piękny zapach, który pamiętam do dziś. zapach tropikalnej dżungli w czasie pory deszczowej. wilgotne, parne, zielone perfumy. ale nie w typie świeżak. o nie!! to była tropikalna zieloność, odurzająca, zmysłowa, erotyczna wręcz. na pierwszy rzut leciała pomarańcza. świeża, soczysta skórka z pomarańczy, wyciśnięty z niej aromat. lekko kwaskowy. to nie był kwiat pomarańczy, lecz właśnie aromat z jej skórki. do tego dołączały się mokre pędy roślin wodnych, trawy. na koniec szły białe kwiaty, upajające, duszne. niby jest napisane, że morela w środku. ja nigdy moreli nie wyodrębniłam z tego zapachu. mam gęsią skórkę, gdy zamykam oczy i wspominam te perfumy. to był mój SS. trwałość była bardzo dobra, projekcja również. nie znam niczego, co byłoby podobne do Nebliny. kocham je po prostu. ten zapach, nazwę, butelkę, kolor. warto poznać. Używam tego produktu od: 2000 r. do wycofania. Ilość zużytych opakowań: ponad 20 na bank
    Ajiv
    21 grudnia 2011 o 13:00
    Dziewiczy las tropikalny
    Neblina narodziła sie w 1999 roku dzięki Sophii Grojsman (autorka takich zapachów jak: Lancome, Tresor; Volupte Oscar de a renta, CK Eternity) z inspiracji szczytu Nebliny( Pico da Neblina) zlokalizowanej pośród lasów tropikalnych dżungli amazońskiej i będąca najwyższym szczytem Brazylii graniczącym z Wenezuelą. Fauna i flora amazonii są nietknięte, dzikie Igapos,zalane lasy deszczowe terenów nizinnych, las Varzea, Terra Firme wraz z jego ogromna różnrodnością biologiczną(około 215 gatunków drzew)i las tropikalny Pico da Neblina z bogactwem epifitów, orchideii. Sama nazwa okolicy wywodzi sie od częstych mgieł występujących u szczytu Nebliny. Kompozycja zapachowa zatem i nazwa nie są przydpadkowe. Nutę głowy otwiera soczysta i egzotyczna pomarańcza, rześka i ciepła brzoskwinia oraz wyszukana orchidea sobralia. Calość otwiera sie jak zapadająca letnia noc w dżungli. Nuta serca kontynuowana jest przez szlachetny i tropikalny storczyk w towarzystwie fioletowych i białych kwiatów, by poźniej zamknąć kompozycję tropikalną zieloną trawą pod naszymi stopami, nutami mchu i tropikalnych drzew u stóp Szczytu Mgieł. Zapach lekko opada, kwiatowe nuty orchidei łagodnieją i pozostaje czysty, świeży zapach powietrza dziewiczej amazonii zmieszanej z chłodnymi mgłami. Otrzymujemy od dzikiej natury to co w niej najcenniejsze - pełnię życia i spokój. Kiedy YR wypuścił L\\\'Esprit de Neblina twierdził, że otwiera tym zapachem nową grupę olfaktoryczną:"tropikalną". Akordy wysuwające sie to kwiatowy, zielony, pudrowy, drzewny, mech. Zapach przywołuje oddech i obraz zielonych, parnych lasów deszczowych, wilgotnych i soczystych dzikich kwiatów. Neblina jest oryginalna i wyszukana, trudno odszukać podobne nuty w innych znanych wysokopółkowcach. Jedyne (lekkie wprawdzie) podobieństwo widzę w Volupte Oscara de la (notabene również dziecko Pani Grojsman). Volupte jest jednak mocniejsze i bardziej złożone w swym wyrazie i nutach mimo, ze należy podobnie jak Neblina do tej samej grupy olfaktorycznej: kwiatowo-zielonej.Podobnie jak Neblina Volupte otwiera sie owocowo-kwiatowo(mimoza, melon,mandarynka, frezja i osmanthus)następnie przechodząc w nuty serca kwiatowe (goździk jasmin, heliotrop, ylang-ylang oraz konwalia), by kompozycje zamknąć nutami drzewnymi i kadzidlanymi(drzewo sandałowe, ambra, paczula i kadzidło). Neblina jest zdecydowanie zielono-kwiatowa.Bardziej brzoskwiniowo-zielona a nie jak Volupte melonowa.Tajemnicza i dziewicza jak sam las tropikalny pełen kwiatów orchideii. Neblina jest złożona i posiada wiele kontrastów - jest zarazem mocna i miękka, słodka, ale pikantna, zielona a soczyście owocowa. Skrywa całe bogactwo dziewiczych aromatów rośliności amazońskiej dżungli i Szczytu Mgieł. EDP jest zdecydowanie bardziej mocna i orientalna, aromatyczno-owocowa od EDT, która jawi sie jako lżejsza, bardziej szyprowa, zielono-owocowa. Idealna na codzień. Bardzo kobieca. Trwałość- zadowalająca. Kształt flakonu również nie jest przypadkowy i przywołuje widok szczytu Pico da Neblina(zdjecie zalączone poniżej) pośród lasów tropikalnych. Cudeńko. Pierwsze flakony Nebliny z niebieską"stopką" symbolizował "odżywczą moc roślinności" i otrzymał nagrodę 2000 Fifi award za najlepsze opakowanie. Metalowe, oszronionezakmnięcie z listkami miało sugerować " migotliwość powietrza" i zaprojektowany został przez Alain de Mourgues. Flakon zatem reprezentuje swym kształtem coś bardzo nietypowego, odmiennego niczym nowoczesna rzeźba, czy też statek kosmiczny, a sugerując tym samym nietypowe i inne wnętrze. Poza dostępną wówczas EDP i EDT, YR wydał dwa uzupełniające sie zapachy The Dawn of Neblina i The Night of Neblina. Obecnie dyskontynuowana i trudno dostępna. Używam tego produktu od: roku Ilość zużytych opakowań: 7ml _____________________________________________________________ Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.
  • 6 czerwca 2011 o 0:37
    magia i głębia
    równowaga i harmonia między nutami mchu i korzeni skalnych, egzotycznych kwiatów i tropikalnego lasu. Nic dodać nic ująć , ale spróbuje . W Neblinie mamy wszystko : owoce , egzotyczne kwiaty , zieleń lasu , miękkość mchu . Ciepło , magię i głębie zapachu a wszystko to we wspaniałej harmonii i równowadze . Sam zapach bardzo intrygujący , niebanalny , zmysłowy i elegancki . Bardziej świeży niż słodki . Początek dość intensywny , ale po chwili zapach osiada na skórze , wtapiając się w nią i tak sobie trwa dobrych parę godzin . Dla mnie piękny i urzekający , szkoda tylko że zapach trzyma się blisko skóry , lubię zapachy bardziej przestrzenne . Używam tego produktu od: niedawna Ilość zużytych opakowań: miniaturka
    Delicia
    1 lutego 2011 o 9:09
    Boska ta Neblina!!!!
    Taka apetyczna ta Neblina!!! Jeden z niewielu zapachow, w ktorym podoba mi sie doslownie wszystko, no moze poza faktem, iz ciezko Nebline dostac, poniewaz jakis niezbyt rozgarniety czlowiek zadecydowal o zaprzestaniu produkcji :-( Posiadam Nebline w wersji EDT, takiej jak na zdjeciu i EDP w wersji L\'Aube Neblina. Neblina EDT rozpoczyna sie owocowo, przjemnie, mam wrazenie wgryzania sie w aksamitna skorke nie calkiem dojrzalej moreli i zagryzaniem skorka pomaranczy. W nucie serca urzeka mnie slodycz orchidei, ktora w nucie bazy pieknie wspolbrzmi z nuta zielonej trawy, bialego drewna i mchu debowego. Neblina jest moim ulubiencem i najbardziej typowym szyprowo-owowcowym zapachem jaki mozna sobie wyobrazic. Piekna i w przeciwienstwie do poprzedniczek, nie zauwazylam zeby szybko znikala z mojej skory. Jak na koncentracje EDT moc i trwalosc - Neblina jest calkiem przyzwoita. Jesli podoba Ci sie pomysl na Nebline w bardziej orientalnym-korzennym wydaniu, sprobuj bardzo rzadkiej wersji L\'Aube Neblina EDP. Jest to dojrzala i powazna blizniaczka Nebliny EDT!!! Neblina EDT jest moim malym klejoncikiem - uwielbiam jej kolor, ksztalt buteleczki i ponad wszystko kocham jej zawartosc :-) Przez dosc dlugi okres swojego zycia bylam sceptycznie nastawiona, wrecz gardzilam zapachami Yves Rocher. Kardynalny blad, poniewaz Vanille Noire i Neblina sa jednymi z moich ulubionych zapachow!!! Używam tego produktu od: kilka miesiecy Ilość zużytych opakowań: 50ml i bedzie wiecej!!!
  • 18 marca 2010 o 16:16
    nietrwały a taki piękny
    Skusiłam się na Neblinę, bo miałam ochotę na coś zielonego, a w YR była akurat w promocji. Gdyby nie trwałość, uważałabym ten zakup, za tymczasowe spełnienie swoich zielonych marzeń. Na mnie Neblina jest piekielnie ulotna! A to wielka szkoda i strata. Zapach nie jest słodki, jest słodkawy, ale tylko na początku i na pewno daleko mu do ulepków. W pierwszych nutach czuć brzoskwinię i jak się człowiek na niej skupi, to nic zielonego nie poczuje. A jednak im dalej w las tym więcej zieleni! Zapach trzyma się bardzo blisko skóry, więc Neblina męcząca dla otoczenia być nie powinna, tym bardziej, że ulatnia się w przeciągu godziny. Pozostawia jednak po sobie wspomnienie piękne, ciepłe, parne. Nie czuję w niej ani karmelu, ani czekolady i nie przypomina mi absolutnie nic ze znanych mi perfum, a już na pewno nie przypomina męczącego słonia kenzo! To dwa różne światy! Neblina to dżungla, nie cynamonowe ciacho:-) Jeśli już miałabym z czymś znanym ją skojarzyć, to z ludwikiem do mycia naczyń. Muszą mieć jakąś wspólną nutę;-) Buteleczka jest pięknym dziwadłem...gdyby nie ta trwałość...Mimo, że kupiłam w promocji, wydaje mi się, że przepłaciłam, choć z drugiej strony, godzina z Nebliną grzechu warta! Mój narzeczony stwierdził, że Neblina pachnie tanio. Ale i tak jest hypersexy;-) Nie wiem czy jeszcze kupię, bo ją wycofali. Z tą miłością się spóźniłam. Używam tego produktu od:2 miesięcy Ilość zużytych opakowań:w trakcie pierwszego