Przy zakupie kosmetyku nie zawsze kieruję się jego składem. Testowałam na swojej skórze wiele produktów, które były eko (miały ładne, naturalne składy) lub miały imponujący skład a nie obserwowałam żadnego działania. Stosuję też wiele kosmetyków, których skład jest bardzo przeciętny a działanie bardzo dobre i pozytywnie wpływają na wygląd mojej skóry. Wśród kosmetyków marki Vichy, których składy w dużej części są po prostu kiepskie odnalazłam wiele perełek (szczególnie do pielęgnacji ciała) i dlatego często sięgam po ich produkty, nawet bez wcześniejszej analizy inci. Niestety w przypadku tego serum źle trafiłam.
Serum ma dosyć bogatą formułę (nie jest to wodne serum), przyjemny zapach, szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. Nawilża w stopniu przeciętnym... i to tyle. Efekt rozświetlenia jest krótkotrwały (minidrobinki). Makijaż na tym kosmetyku raz wygląda dobrze a czasami się roluje i rujnuje nam wygląd. Kosmetyk nie współgra z moim filtrem.
Skład jak na serum w tej cenie moim zdaniem jest niezbyt dobry:
Aqua, Glycerin, gliceryna
Cyclohexasiloxane, silikon
Isopropy Isostearate, emolient
Octyldodecanol,emolient
Dicaprylyl Ether, emolient
Sodium Tetrahydrojasmonate, podobno przeciwdziała starzeniu się skory (składnik znajdziemy w kilku kosmetykachze stajni loreala także tych za 20pare zl np w serum skin perfection)
Dimethicone, silikon
Dipropylene Glycol, rozpuszczalnik i reszta składu czyli kwas ha, adenozyna, konserwanty
Polymethyl Methacrylate,
CI 17200/ Red 33, CI15985/ Yellow 6, CI 77891 / Titaniumdioxide, Mica, Carbomer, Sodium Hyaloronate, Sodium Hydroxide, Silica, Phenoxyethanol, Adenosine, Poloxamer 338, Ammonium polyacryldimethyltauramide / Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate, Disodium EDTA, Capryloyl Salicylic Acid, Polysilicone-11, Parfum
Jak widać idealia jest lekkim serum nawilżającym i wygładzającym skórę. I jako lekki nawilżacz o wodnej formule (lubię płynne sera) sprawdza się ok. Niestety nie znajdziemy tu antyoksydantów, wartościowych ekstraktów i innych składników, które w mojej ocenie serum powinno zawierać. Skłaniam się raczej ku lekkim, antyoksydacyjnym serom dlatego nie wrócę do tego kosmetyku.
Używam tego produktu od: miesiac
Ilość zużytych opakowań: w trakcie 1