Krem z Mixy na suche strefy zakupiłam głównie z myślą o stopach. Moje stopy, zwłaszcza pięty, dość szybko się wysuszają mimo częstego pumeksowania i niemal codziennego nawilżania. Trzymam go na szafce nocnej i smaruje nim stopy codziennie na noc. Nie używam na kolana i łokcie, ponieważ nie mam takiej potrzeby - sam balsam do ciała w tych miejscach wystarczy.
Krem zamknięty jest w 100 ml tubce zamykanej na zatrzask, ale nie takiej, jak standardowe kremy do rąk i do stóp tej pojemności - tubka jest trochę niższa i szersza. Zapach ładny, delikatny, przypomina mi kosmetyki do pielęgnacji niemowląt. Konsystencja jest zbita, przypomina mi białawy wosk.
Skład:
- Glycerin - nawilżacz,
- Aqua/water - woda,
- Butylene glycol - nawilżanie, wygładzanie, zmiękczanie,
- Cetearyl alcohol - pośrednie działanie nawilżające,
- Glyceryl stearate - emulgator, pośrednie działanie nawilżające, substancja jednoznacznie uznana za bezpieczną,
- Butyrospermum parkii butter/shea butter - masło shea - działanie regenerujące, pośrednie działanie nawilżające,
- Glyceryl stearate se - emulgator, umożliwia otrzymanie lekkiej, nietłustej konsystencji,
- Dimethicone - emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku, daje efekt wygładzenia, nie wykazuje działania toksycznego,
- Allantoin - substancja aktywna, silny nawilżacz, działanie przeciwzapalne, łagodzenie podrażnień, regeneracja i odbudowa naskórka,
- Avena sativa kernel extract/oat kernel extract - antyoksydant, zawiera witaminę E, działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, łagodzenie podrażnień,
- Caprylyl glycol - emolient, odbudowa bariery lipidowej,
- PEG/PPG - emulgator, substancja uznawana za szkodliwą,
- 18/18 dimethicone - nośnik dla innych substancji,
- Phenoxyethanol - konserwant,
- Sodium polyacrylate - stabilizator, ponadto nawilża, zmiękcza wygładza,
- Parfum/fragrance - substancja zapachowa.
Plusy:
- świetnie nawilża i zmiękcza moje pięty, gdy stosuję ten krem, nie są popękane, mogę ich bez obaw dotykać, są również wizualnie ładniejsze, żaden inny krem do stóp do tej pory tak świetnie nie działał,
- nakładany na podrażnienia nie piecze, ale łagodzi,
- działanie nie tylko doraźne - gdy się nim nie posmaruje, nie odczuwam pogorszenia stanu stóp, dalej są odżywione i nawilżone,
- używam tylko do stóp, więc dla mnie jest dość wydajny, aktualne opakowanie używam od jakiegoś miesiąca i zostało mi jeszcze pół opakowania,
- brak parabenów i alkoholu w składzie,
- krem szybko się wchłania, mimo treściwej konsystencji,
- ładny zapach,
- dostępność w Rossmannie, ostatnio również w Hebe.
Neutralne:
- cena - niby nie jest wygórowana, ale na rynku jest dostępnych wiele tańszych kremów do stóp.
Minusy:
- PEG w składzie,
- opakowanie - jest twarde i oporne, trzeba użyć trochę siły, żeby wycisnąć krem. Po zużyciu jakichś 3/4 opakowania nie da się już w ogóle wyciskać ze względu na szeroką nakrętkę, trzeba rozciąć opakowanie.
Polecam ten krem, jeśli ktoś ma problem z przesuszoną, pękającą skórą pięt. Podejrzewam, że z łokciami i kolanami poradziłby sobie równie dobrze.