Schauma Jedwabista Pielęgnacja, Szampon wygładzający do włosów suchych i matowych

Mara78
    23 października 2019 o 15:06
    Umyje, ułatwi rozczesanie i wspomoże pielęgnację !
    Szampony Schauma kupuje od lat. Są wydajne, tanie. Mają poprawne ale drogeryjne składy. Znana od lat różowa wersja - dobrze umyje włosy, nieźle się pieni, nawet nawilża i odżywia. Ułatwia rozczesanie i wspomaga pielęgnację. Dodatkowo nowa wersja nie dociąża włosów. Lekko niweluje przetłuszczanie ! Na uwagę zasługuje też brak parabenów, formaldehydu, ciężkich silikonów i wysuszających alkoholi ! Nie mniej skład opiera sie na mocnym detergencie ( sles-ie ) złagodzonym CAPB ! To moze stanowić minus. Plusem, ze wysoko w składzie są dobre składniki nawilżające i odżywcze ! Pielęgnacji włosy proteiny, emolienty, hemektant -Witamina B5 i inne substancje filmotwórcze. Góra składu jest wiec ciekawa. Niestety reszta jest średnio ok tj. za długi i zawiły skład ! Nie mniej wysoko sa substancje dobroczynnie wpływające na włosy ( dające równowagę PEH ) : odżywienie, pielęgnację, kondycjonowanie. Nie mamy wysoko ciezko - zmywalnych silikonów & innych złych polimerów. A te występujące są nisko. Są to dobre, łagodne substancje filmotwórcze ! Przez to szampon daje dobre mycie, subtelne odżywienie i nawilżenie. Ułatwia rozczesywanie, a także zabezpiecza włosy i lekko je pielęgnuje. Jednocześnie zbytnio nie dociąża włosów. Kupuję go namiętnie. A włosy po nim są dobrze umyte i nawet odżywione. Czasem moze spowodować puszenie - wtedy dociążam stosując emolientową odżywkę ( zawierająca naturale oleje albo bogatszą w silikony ) lub olejuję włosy, i jest ok ! W sumie pomimo tych wszystkich wad lubię ten szampon ! I gdyby nie to, ze w skaldzie jest SLS złagodzony Cocamidopropylo Betainą, to powiedziałabym, ze skład jest niemożliwie idealny ! Nie mniej mi SLS z Betainą nie szkodzi ! -------------------------------------------------------------------------------------------------- - SLES + CAPB + Sodium chloride. typowy duet substancji aktywnych ( mogą narozrabiać ) mamy kolejny inny mocny dodatek. - Sól. Jako wspomagacz mycia. Ten ścierający agresywny składnik moze dać przesusz. Nie jest to fajne. Po tych podstawowych, typowo drogeryjnych składnikach mamy dobroczynny skład : Odżywczo-pielęgnacyjny. Ma wszystko co istotne - równowaga PEH ! - Hydrolyzed Keratin ( Keratyna - Proteiny ) Regeneruje włosy, wnika. - Glicyne (Glicyna - aminokwas jedwabiu ) Zachowuje sie jak proteiny, wiąże się keratyną, wspomaga odbudowę włosów. - Pentanol - wit. B5 ( Humektant ). - Prunus Armeniaca Kernel Oil ( Olej z Pestek moreli - naturalny emolient). - Hydrolyzed Silk ( Jedwab - Proteiny ) Wnika we włosy, uszczelnia - zatrzymuje wodę, kondycjonuje, daje blask i ułatwiający rozczesywanie. Po w/w składnikach PEH są w dużej ilości składniki wspomagające : - Disodium Cocoamphodiacetate ( Bardzo łagodny detergent ) także kondycjujący. - Glycol Distearate ( Emolient kondycjujący ) w funkcji emulgatora przy SLES. - PEG-40 Hydrogenated Castor Oil ( wosk emulgujący o funkcji emolienta ) Zmywalny wodą. Kondycjuje jak silikony. - Citric Acid - regulacja PH. Sodium Benzoate - konserwant. PEG-7 Glyceryl Cocoate - ( Emolient - rozpuszczalny w wodzie ) Kondycjonuje i wspomaga emulgację. - Cocamide MEA - mocny detergent. Dimethicone (Silikon) Usuwalny łagodnym detergentem. - Laureth-4 Stabilizator - wspomaga łagodnie emulgację. - Perfum . - Guar hydroxypropyltrimonium chloride - ( Guma Guar - Antystatyk roslinny & Zafęstnik ) Ułatwia rozczesywanie. Wygładza. - Hydrogenated Castor Oil (PEG - Wosk Emulgujący & zagęszczacz ) Polimer zmywalny - antystatyk. - Peg-120 methyl glucose dioleate - ( Zageszczacz delikatnie Emulgujacy ). - Propylene Glycol - (Sredni Humektant ) Tu sub pomocnicza i rozpuszczalnik. - Linalool, Limonene - ( Sub. zapachowe ) - Laureth-23 - Łagodny detergent. - Glycerin - ( Gliceryna - Humektant ) - Sub. wspomagająca z uwagi na koniec składu. Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Citronellol - 4 sub. zapachowe. Barwnik - CI17200
    Zalety:
    • Powszechnie dostępny, tani, wydajny, o nawet dobrym składzie PEH
    • Dobrze myje, emulguje, nieźle pieni sie, czyli wspaniale oczyszcza
    • Formuła : ułatwia rozczesywanie, daje efekt miękkich, gładkich i puszystych włosów, bez przyklapu.
    • W składzie wysoko są dobre składniki PEH ( Humektant - Pantenol/witamina B5. Keratyna, Glicyna, Jedwab - Naturalne Proteiny. Olej z pestek moreli - Naturalny Emolient )
    • Ma naturalny Emolient ( Olej z pestek moreli ) i inne dobre emolienty (dobre substancje filmotwórcze ) ale te są już w nie dużych ilościach.
    • Brak w nim ciężkich sylikonów, zaś lekkie są nisko w składzie
    • Zgodnie z obietnicą : ułatwia rozczesywanie, nie wzmaga przetłuszczania włosów, ba nawet lekko je ogranicza !
    • Nie dociąża włosów i nie powoduje przyklapu ( o ile lubimy sie z mocnymi detergentami )
    • Brak parabenów, formaldehydu i bardzo wysuszających alkoholi !
    Wady:
    • Mocny minus. W skaldzie jest mocne trio : SLS złagodzony CAPB i sól. Te główne składniki mogą na rozrabiać !
    • Może powodować zbytnie puszenie, ale to mozna ujarzmić emolientami.
    • Trochę długi skład i występowanie kilku PEG-ów moze zaniepokoić.
    Rysia16
    8 maja 2015 o 22:21
    Bardzo lubię
    Przede wszystkim wielbię ten szampon za piękny wspaniały wprost zapach. Nie wiem dlaczego tak mi się podoba, ale chętnie zakupiłabym nawet takie perfumy ;) Szampon robi to, co ma robić, czyli myje włosy, nie plącze, sprawia, że są puszyste przynajmniej przez parę godzin po umyciu. Moje przetłuszczające się włosy lubią go nawet bardziej niż jego zielonego, ziołowego brata :) Jest wydajny, a w różnych promocjach nawet za 8.50 zł. Lubię wszystkie Schaumy i gorąco polecam. W domu używamy go ja z moją mamą, bo ona też bardzo go lubi. Nadaje się także do prania ręcznego :D Używam tego produktu od: Jakiś czas Ilość zużytych opakowań: kilka butelek
  • 24 kwietnia 2015 o 13:43
    Dobry szampon do codziennego stosowania
    Szampon kupilam w ubiegloroczne wakacje skuszona, jako, ze byla to nowosc. Do tego zabralam odzywke ekspresowa z tej samej serii. Takiego duetu uzywalam przez kilka miesiecy, bo produkty sa naprawde megawydajne. + sliczny zapach, slodki + kremowa konsystencja + bardzo dobrze sie pieni + delikatnie oczyszcza skore glowy i wlosy, nawet po uzyciu olejkow + nie wysusza wlosow + nie obciaza na dlugosci + nie przyspiesza przetluszczania + wlosy sa wygladzone + miekkie + lsniace + nie pusza sie + bardzo wydajny + tani na promocji ok. 6zł + dostpeny w wielu drogeriach Polecam :) Używam tego produktu od: ok. 4 miesiace Ilość zużytych opakowań: 1 całe
    ka_k
    17 stycznia 2015 o 14:02
    Nadaje włosom blask, miękkość i gładkość- nie pomaga rozczesywać
    Chyba nie do moich włosów. Lubię myć włosy często, choć wydaje mi się, że stosując ten szampon dzień po dniu włosy się szybko przetłuszczają (przy stosowaniu innych szamponów rzadko się to zdarza), produkt ten nadaje włosom gładkość i miękkość ale nie ułatwia mi rozczesywania co przy moich włosach za pas to nie najlepsza opcja. Nie wiem czy kupiłabym go jeszcze raz ale zdecydowanie mogę go polecić paniom, które chcą mieć gładkie i lśniące włosy : ) Używam tego produktu od: 3 miesięcy Ilość zużytych opakowań: 1 niecałe 400ml
  • 11 grudnia 2014 o 14:48
    bardzo fajny
    Kupiłam szampon w promocji za chyba 7-8 zł. Od początku, butelka 400 ml, szampon dla mnie - osoby z włosami za łopatki - mega wydajny. Butla starcza na co najmniej 2 miesiące (myję włosy co drugi dzień). Szampon jest gęsty, wystarcza trochę, a przy dobrze namoczonych włosach wytwarza się dużo piany. Zapach bardzo ładny, jakby owocowy. Oczyszcza dobrze włosy (mam parocentymetrowy odrost i reszta suche farbowańce po 2 dekoloryzacjach, których się pozbywam) u nasady, na długości włosy gładkie i w ogóle się nie wywijają. Są sypkie, odbijają światło, gładkie, czyli to co napisane o nim - sprawdza się. Aż chce się włosy ciągle dotykać :) Polecam na wypróbowanie, bo cena do jakości całkiem w porządku. Ponadto w składzie ma olejki, panthenol jakoś na 4-5 miejscu, nie ma silikonów, tylko sls na początku - mimo to lubię to, co wyczynia z moimi włosami, które są świeże jeszcze przez 2 dni od mycia. Generalnie polecam :) Używam tego produktu od: sierpnia Ilość zużytych opakowań: 1 opakowanie 400 ml