Melora Derm D4 - Żel rozjaśniający 4x Forte

4 na 51 opinię

• 16 maja 2005 o 10:21
    skuteczny
    Ten żel polecił mi moj dermatolog. Zacznę może od tego, że jest to dość drazniąco działający preparat, w kolorze zółtym. Zamknięty w pojemniczku z aplikatorem. Stosowalam go uczciwie przez 2 miesiące, co wieczór, później z powodu podraznienia rzadziej - 3 razy w tygodniu na przebarwione partie skóry. Pierwsze efekty były widoczne po około 3 tygodniach: przebarwiona skóra złuszczyła się, odkrywając jasne miejsca - to chyba zasługa kwasu glikolowego. Po nastepnych kilku tygodniach efekt ten pogłębił się na tyle, że przebarwienia stały się prawie nie widoczne. Jasnych miejsc przybyło, drobne plamki zniknęły zupełnie - wreszcie! Miejsca, gdzie przebarwienia były najciemniejsze stały się prawie niewidocze, nie rzucają się w oczy (minimalna różnica koloru w stosunku do zdrowej skóry) mogę się obejśc bez korektora, obecnie wystarczy sam podkład (dodam, ze nie kryjący!). Po około 2 miesiącach, żel zaczął mnie podrazniać, skóra reagowała pieczniem, co wczesniej nie miało miejsca, wrażliwością na inne kosmetyki i kremy. Zredukowałam więc częstotliwośc stosowania. Przestałam go używać pod koniec marca, zawartośc kwasu glikolowego w nim jest dość duża 10% - bałam się nowch plam powstałych pod wływem słońca, mimo używania blokera - licho nie śpi! Jestem zadowolona! Z moich obseracji wynika, że połączenie kw. glikolowego, kwasu kojowego (aż 3%) i hydrochinionu działa naprawdę skutecznie. Próbowałam już wielu "odplamiaczy", żaden jak do tej pory poza Melora Derm nie dał takiego efektu. Fakt, że może podrazniać, skóra wrazliwa może nie podołać (warto wtedy zredukowac stosowanie). Mimo to warto spróbować bo efekty sa widoczne. Po zaprzestaniu używania Melora Derm widzę, że przebarwienia nie wracają, to co z nich zostało jest minimalnie widoczne, myslę, że na jesieni jeszcze do niego wróce. Producent zaleca stosowanie 2 razy dzienie, moim zdaniem to zbyt ryzykowne po pierwsze z powodu drazniącego i ryzykownego składu, po drugie kolor tego żelu jest nie do przyjęcia na dzień - zabarwiona na żółto skóra (na szczęscie nie trwale) nie wygląda naturalnie :D Dość trudno go zdobyć - nie stoi na półce w aptece, ja kupiłam go na zamówienie. Aha i jest diabelnie wydajny! Polecam.