Zoeva Smoky Palette Paleta 10 cieni do oczu

• 28 kwietnia 2020 o 1:41
    Chłodna, ale kiepska jakościowo
    Kiedy kupiłam paletkę Zoeva Cocoa Blend byłam zachwycona jej jakością. Cienie blendowały się same! Nakładało się je jak marzenie. Zapragnęłam więc czegoś więcej - chłodnej palety, o której myślałam od dłuższego czasu. Co roku na zabawę sylwestrową makijażystki tworzą na moich oczach przepiękne, szare, granatowe, czy fioletowe smoky w chłodnej tonacji. W takich kolorach czuję się najlepiej, choć przyznam, że i ciepłe nie są mi straszne. Unikam za to różu i neonów, bo średnio mi w nich do twarzy. Zoeva Smoky okazała się być strasznym rozczarowaniem. Prezentuje się co prawda nienagannie, ale nie na swatchach, nie na oku. Efekt, jaki możemy nią uzyskać to szarobura plama. Błyski są średnie, nawet na kleju. Maty są straszliwie suche i osypujące się, a do tego w mojej opinii choć nie są mało napigmentowane, to bardzo słabo się rozcierają. Jasne cienie jeszcze jakoś dają radę, ale ciemniejsze to tragedia. Strasznie przykre jest to, że w ramach jednej marki mogą być palety genialne i totalne niewypały.
    Zalety:
    • estetyczne opakowanie
    • słabo się blendują
    • bledną na oku
    • osypują się
  • 3 kwietnia 2020 o 17:43
    Dobra paleta!
    Do palet Zoevy mam wielki sentyment - mają piękne opakowania, przemyślane kolory i dobrą pigmentację, którą można stopniować. Odcienie w palecie Smoky są dość chłodne, więc przy obecnych trendach na ciepłe kolory mało po nią sięgam. Paleta jest kompletna - posiada zarówno matowy beż, cienie przejściowe i ciemniejsze do przyciemnienia zewnętrznego kącika. W tej cenie podobną jakość mają palety Affect, być może nawet lepszą, więc ostatnio decyduję się częściej na tę polską markę, jednak mimo wszystko uważam, że jakość tej palety jest dobra :)
    Zalety:
    • dobra kompozycja kolorystyczna
    • ładne, dobrej jakości opakowanie
    • dobra pigmentacja
    • łatwa praca z paletą
    Wady:
    • brak lusterka
  • 13 lutego 2020 o 22:27
    Moja paletka nr 1
    Zawsze mam ją na wierzchu. Preferuję mocniejsze makijaże oka, dlatego od pierwszego użycia pokochałam tą paletkę. Ma w sobie delikatny róż na przełamanie cieniowania, piękny podstawowy brąz i oczywiście mnóstwo wspaniałych, ciemnych cieni, których pigmentacja jest genialna. Według mojej opinii, pigmentacja tej palety jest na poziomie paletki Too Faced Chocolate Bar, bez której również nie wyobrażam sobie toaletki. Pomimo posiadania ponad 15 paletek cieni, tą lubię najbardziej. Mimo tych wszystkich zalet palet Zoeva, nie wiem czy zdecyduję się na ich ponowny zakup. Wyższa cena i dostępność jedynie w Sephora trochę zniechęca do zakupu. Znaczącym argumentem jest również fakt,że powstaje mnóstwo nowych, pięknych palet i chciałabym wypróbować coś nowego.
    Zalety:
    • Idealna do delikatnych,dziennych makijaży ze zdefiniowaną ciemniejszą kreską oraz makijaży wieczorowych
    • Wyróżniające się opakowanie
    • Niezwykle wydajna
  • 23 sierpnia 2019 o 11:54
    Kolejna dobra, lecz nie idealna paleta Zoevy
    To jest moja trzecia paleta tej firmy. Choć nadal jest to bardzo dobra paleta, to oceniam ją gorzej niż dwie pozostałe (Melody i Naturally). Nie zrozumcie mnie źle - ona jest świetna jakościowa, ale nie wzbudza we mnie większych emocji jak te wspomniane wcześniej. Mam też kilka zastrzeżeń do niektórych cieni. Opakowanie jest jak zwykle na 5 z +. Cieszę się, że nie ma lusterka, bo i tak bym go nie używała, a przynajmniej paletka jest lekka i wszędzie się mieści, można zabrać w podróż. Jakość wykonania tego kartoniku jest na wysokim poziomie. Całość prezentuje się elegancko. Środek podobnie - wszystko idealnie pasuje, nic nie wypada, obwódki cieni mają srebrną poświatę. Praca z tymi cieniami nie należy do najłatwiejszych. Są bardziej suche i "zbite" niż w innych Zoevach, które posiadam. To sprawia, że nie suną po powiece jak masełko i zdarza mi się zrobić sobie plamę. To nie jest ten typ palety, którym w środku nocy zrobisz oko w 3 minuty. Dobór kolorystyczny jest przemyślany. Są 3 pary kolorystyczne matów, które można ze sobą idealnie dopasować - odcień jasny do budowania i ciemny do załamania. Te pary to róż, brąz i fiolet. To są bardzo dobre cienie, które nie zlewają się w całość, ale ładnie się uzupełniają (Dust&Memories + Smoky Wishes, Sweet Smell + Ashes Awake). Mam jednak zastrzeżenia do szarego Sleep To Dream. Miał stanowić bazę do głębokiego fioletowego Elegant Chaos, ale na oku wychodzi sino, buro i ponuro - nie używam go. Matowy beż ma odpowiednią intensywność. Czerń nie jest głęboka, trzeba ją nakładać wielowarstwowo. Soul Searching jest taką perełką w tej palecie - dosłownie i w przenośni. To jedyny cień z tej palety, którego używam do makijażu z innymi paletami. Jest to taupe/zimne złoto o opalizującym wykończeniu, mocno napigmentowany, bardzo dobrze działa na sucho. Jego obecność jest uzasadniona, bo komplementuje wszystkie maty. Czy zrobimy różowe, czy fioletowe, czy klasyczne smoky, on pasuje do każdego z nich. Zawiodłam się na Dark Edge. W opakowaniu wygląda na ciemnozielony ze złotymi drobinami - bardzo elegancki, nietypowy. Niestety na oku wychodzi plamiście, jak wyblakła czerń, a drobiny są ledwo widoczne. Smoky to make up przeznaczony raczej na wieczór, ale spokojnie ta paleta posłuży na co dzień. Odcienie są neutralne, nawet chłodne, więc jest to miła odskocznia od czerwonych, modnych ostatnio cieni. Podsumowując, ta paleta jest dobra, ale sama kolorystyka nie jest odkrywcza, trochę smutna i zachowawcza. Cienie są dobrej jakości, ale mogą stanowić problem dla niewprawionej ręki. Jest kompletna, w rozsądnej cenie. Mi jednak ciągle czegoś brakuje i choć jej używam, to i tak muszę zawsze sięgnąć po coś jeszcze. A to jakiś pigment z Inglota, a to jasny mleczny brąz z MUR. Na pewno jej nie oddam i nie sprzedam, drugi raz jednak bardziej się zastanowię czy naprawdę chcę i potrzebuję takich kolorów.
    Zalety:
    • Wysokiej jakości, dopracowane opakowanie, bez lusterka, na magnes, lekkie i poręczne
    • Przemyślany dobór kolorów - możliwość wykonania przynajmniej 3 różnych makijaży smoky utrzymanych w tej samej kolorystyce
    • Bardzo dobry perłowy cień Soul Searching - połączenie taupe i białego złota, pracuje dobrze na sucho
    • Mocno napigmentowany matowy beż Relieve The Moon
    • Cena adekwatna do jakości
    • Trwałość - nic się nie zbiera, nie wytrąca, nie traci intensywności (nakładane na bazę do powiek)
    Wady:
    • Konsystencja jest dość sucha i zbita - może sprawiać problemy
    • Słabe 2 cienie (bury Sleep To Dream i Dark Edge jak brudna zielono-czarna plama)
    • Wyblakła czerń Real Light - w palecie do smoky to jest niewybaczalne
  • 7 marca 2019 o 15:18
    Po trzykroć TAK
    Dostałam tę paletę w prezencie. Gdy oglądałam ją na zdjęciach, to wydawała mi się nudna, ale gdy już ją mam, to widzę, jak bardzo się myliłam. Przede wszystkim paleta jest w chłodnej tonacji - takich palet jest niewiele, a ja naprawdę dobrze wyglądam w chłodnych odcieniach. Sleep to Dream i Elegant Chaos to moje ulubione kolory. Mamy tu kilka odcieni idealnie nadających się na bazę, czerń, która nie jest super intensywna, ale bez problemu daje się budować do absolutnej, natomiast cały czas mamy nad tym pełną kontrolę. Cienie dobrze się blendują, mają dobrą pigmentację i niewielki osyp. Przy takich kolorach zawsze trzeba być ostrożnym, bo chłodnymi brązami i szarościami można zrobić na oku burą plamę, ale z tą paletą mi się to jeszcze nie zdarzyło. Relieve the Moon pozwala nam ładnie wyczyścić powiekę, gdy wjedziemy którymś innym kolorem nie tam, gdzie trzeba. Ponadto idealnie nadaje się do rozświetlenia pod łukiem brwiowym.
    Zalety:
    • piękne, chłodne kolory
    • niewielki osyp
    • dobre blendowanie
    • bardzo dobra pigmentacja
    • ładne opakowanie (jak zawsze u Zoevy)
    • idealna na co dzień