Była to moja pierwsza prawdziwa paletka cieni, od niej zaczynałam nieco poważniejszą przygodę z makijażem. Nie jest to zła paletka, ale, no cóż, nie jest też dobra. Może lepiej zacznijmy od plusów. Na pewno jest nią wydajność. Przez pewien czas była ona mocno eksploatowana, a widoczny jest niewielki ubytek. Pigmentacja ciemnych cieni też jest w porządku, lecz, trzeba zaznaczyć, lubią one troszkę plamić. Mimo wszystko, nieźle się blendują, więc makijaż zawsze można wyratować. Zestawienie kolorystyczne pozwala stworzyć i coś do szkoły, i coś na wieczór. Plusem jest też cena, nie pamiętam ile kosztowała, ale nie zapłaciłam za nią więcej niż 20 złotych. Na tym zalety się kończą. Pacynka, która dołączona jest do zestawu - nie nadaje się do niczego, u mnie jedynie porysowała powierzchnię cieni. Ani na to nic nabrać, ani zrobić coś porządnego na oku. Kształt cieni też nie jest zbyt dobry. Fakt, do pacynki (którą i tak najlepiej wywalić) pasuje, ale niezbyt wygodnie nabiera się je pędzlem. Kolejna rzecz, dość mocno się osypują, może to ja po prostu nie umiem nabierać cieni, ale na początku mojej przygody raczej dawało się to we znaki. Co do trwałości, to jest to raczej kwestia sporna, niektórym mogą się normalnie trzymać na powiece, osobom z tłustymi powiekami polecam używać do nich bazy. Pigment raczej średni, jasne nie są bardzo widoczne, u tych ciemnych z pigmentacją już lepiej, ale zawsze warto używać bazy. Opakowanie dość liche, przy upadku może się połamać, a cienie pokruszyć.
Podsumowując, osoby początkujące mogą być z niej zadowolone, bo nie jest to taka do końca zła paletka, da się coś z nią zrobić, ale ktoś bardziej wymagający nie znajdzie w niej niczego szczególnego, co mogłoby go zachęcić do używania jej.
Zalety:
- Cena
- Nieźle się blendują
- Zestawienie kolorystyczne
- Trwałość +/-
- Pigment +/-
Wady:
- Ciemne cienie lubią plamić
- Beznadziejna pacynka
- Podłużny kształt cieni
- Osypywanie się
- Trwałość