Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 868 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-15, 22:15   #26011
wrily_curly
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
wrily_curly
Dzieki Ci dobra kobietko )
Dzisiaj zakupilam żel rossmanowski (zielony) i odzywke Isana z olejkiem babassu ? czy jakos tak

A co do nowości z Dove...Jak zobaczyłam na sklad szamponu to posiada az 3 silikony ;o !! Bylam normalnie w szoku...Dimethiconol, amodimethicone i cos tam jeszcze (nie pamietam tego 3) ale po prostu makabra
no tak, jak się jest już świadomym i czyta składy... to można się załamać, że się kiedyś takie rzeczy nakładało na włosy i nie umarło w męczarniach
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 22:24   #26012
Jennifer85
Zakorzenienie

wrily_curly za ciezki? To stylizator moze byc za ciezki? Myslalam, ze tylko odzywki i maski moga byc ciezke... Ohhh ile ja sie musze jeszcze nauczyc
To co radzisz?

nava PIEKNE!!!!

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 22:46   #26013
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jennifer85 Pokaż wiadomość
wrily_curly za ciezki? To stylizator moze byc za ciezki? Myslalam, ze tylko odzywki i maski moga byc ciezke... Ohhh ile ja sie musze jeszcze nauczyc
To co radzisz?

nava PIEKNE!!!!
ja czasami jak nałożę jakiś zbyt ciężki żel to też mi się włosy prostują... ech trudno powiedzieć, każde włosy inne... podobno żel delii nie ma zbędnych dodatków, ale to Eloe kiedyś pisała, mnie artiste trochę prostuje i jest za gumowy, żel lniany lubię... myślę ale nie wymyślam nic konkretnego, mnie aż tak się nigdy nie rozprostowuje, w sumie to pewnie tylko ja widzę różnicę że włosy są mniej skręcone i 0,5 cm dłuższe suche niż takie porządnie skręcone
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 23:06   #26014
Volyova
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22690144]
kocham olejki
[/QUOTE]
o tak
a włosy też

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ----------

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
http://www.youtube.com/watch?v=HJUdM...eature=related

zobacz te filmik, na końcu autorka ,,rozciąga loki" specjalną nakładka od suszarki żeby były dłuższe
A czy to nie osłabia włosów, takie rozciąganie

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 02:37   #26015
22e34b797ff423390419c9479dd7b2de1d65296b_5e224a824bca3
Konto usunięte

Sok aloesowy na kręcone włosy

Kręconowłose, zastanawia mnie czy stosujecie do pielęgnacji loków sok aloesowy? Znalazłam dziś w aptece sok Oleofarmu w wielkiej promocji i zaczęłam kombinować, czy nie da się używać takiego soku jako nawilżacza do włosów, albo przelać do butelki ze spryskiwaczem i traktowac jako środek definiujący fale?

Możecie podzielić się jakimiś doświadczeniami w tym temacie? Przejrzałam forum,ale wzmianki o soku aloesowym pojawiają się sporadycznie, a jego wpływ na skręt włosów chyba nie został jeszcze poruszony...
22e34b797ff423390419c9479dd7b2de1d65296b_5e224a824bca3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 08:31   #26016
Charlotte95
Wtajemniczenie

Wczoraj po myciu nie rozczesałam włosów i ugniatałam je dosyć długo i leciutko się pofalowały! Już jakiś początek

Mam pytanie, co powinnam zrobić z falami do spania? Puścić luźno, związać na czubku? Zapakowac do jakiegoś czepka? Bo niestety głowę myję wieczorem.
Charlotte95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 11:07   #26017
bernadka20
Wtajemniczenie

wrily_curly
No ja z rok temu uzywalam szamponu i odzywki Dove Heat Defence therapy
Odkad siedze na wizazu to patrze na sklad kosmetykow. I szczerze ?
Brak praktycznie konkretnego szamponu, ktory by nie posiadal Sodium Chloride...Horror czy wszystkie szampony musza go miec ?:x

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Charlotte
Ja normalnie śpię...;x Nie wiem czy tez dobrze robię ale zazwyczaj po kapieli i myciu wlosow i po ich ukladaniu mam dosc i ide od razu spac...;x
Takze tez ciekawa jestem co inne kręciolki z nimi robia :P
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 11:12   #26018
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
wrily_curly
No ja z rok temu uzywalam szamponu i odzywki Dove Heat Defence therapy
Odkad siedze na wizazu to patrze na sklad kosmetykow. I szczerze ?
Brak praktycznie konkretnego szamponu, ktory by nie posiadal Sodium Chloride...Horror czy wszystkie szampony musza go miec ?:x

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Charlotte
Ja normalnie śpię...;x Nie wiem czy tez dobrze robię ale zazwyczaj po kapieli i myciu wlosow i po ich ukladaniu mam dosc i ide od razu spac...;x
Takze tez ciekawa jestem co inne kręciolki z nimi robia :P
ja np nigdy nie myje wlosow na noc robie to albo rano albo w ciagu dnia no i spie w lekkim warkoczu co noc a w dzien jak siedze w domu tez mam warkocz nawet teraz
Stary 2010-10-16, 11:14   #26019
malgosia86
Zadomowienie

Nava Piękne masz włosy
Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Uwaga spragnione lepiszcza lanoliny, podaję przepisy Pochodzą z różnych niemieckich forów, za efekty nie odpowiadam

Taki najprostszy, jaki znalazłam w moich notatkach, to:

Faza olejowa:
2,4g lanoliny
1,5g tegomuls

Faza wodna
24g wody
1g spirytusu (jako konserwant)

Autorka przepisu podaje, że krem przy nakładaniu jest tępy, ale działanie bardzo jej odpowiada: miękkie, dobrze zdefiniowane loki.

Oczywiście fazę wodną można swobodnie modyfikować, dodając np. pantenol, mocznik, itp.

I wersja bardziej rozbudowana:

porcja 50-60 ml

Faza olejowa:

2,5g tegomuls
5g dowolnego oleju (mieszanki olejowej). Autorka poleca olej rycynowy, jojobę, makadamię albo kokosa
2g lanoliny
1-2g alkoholu cetylowego

Faza wodna:

40 g wody albo hydrolatu
2g pantenolu
6g gliceryny
2h spirytusu (alkohol można opuścić, ale wtedy należy dodać konserwant)
To ja się poddaję z lanoliną
Nie mam na czym tak dokładnie odmierzyć produktów
Cytat:
Lanolinę można też dodać do mieszanek olejowych stosowanym przed myciem.
Tak jeszcze spróbuję

Kiedyś próbowałam nakładać lanolinę tak, jak się nakłada oleje - na umyte i wysuszone włosy: niewielką ilość rozetrzeć w dłoniach i ugniatać włosy. Ale mi wtedy koszmarnie obciążyła włosy.

[1=22e34b797ff423390419c94 79dd7b2de1d65296b_5e224a8 24bca3;22695452]Kręconowłose, zastanawia mnie czy stosujecie do pielęgnacji loków sok aloesowy? Znalazłam dziś w aptece sok Oleofarmu w wielkiej promocji i zaczęłam kombinować, czy nie da się używać takiego soku jako nawilżacza do włosów, albo przelać do butelki ze spryskiwaczem i traktowac jako środek definiujący fale?[/QUOTE]
Poszukaj dobrze, bo pisałyśmy o tym - w poprzedniej albo jeszcze wcześniejszej części wątku. Na pewno w tym temacie wypowiadałyśmy się ja i Jumaatt.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 11:18   #26020
bernadka20
Wtajemniczenie

caskada bylam zmuszona przez ostatni czas myc wlosy wieczorem Mialam szkolenia od 8.30 do 14
No u chlopaka jak bywam to tez myje na wieczor, by przyszlym tesciom nie wchodzic za skore z pielegnacja wlosow
Stary 2010-10-16, 11:21   #26021
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Eloe
Odzywka z Garniera jak najbardziej ok, ale BD szampon lipnie niestety musze z niego zrezygnowac.
Masz podobnie jak ja - ani Hipp, ani BD. Jestem fanką Fitomedu z mydlnicą. Do zakupienia w dozie.
Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
eloe, wyniosłam własnie śmieci..eech. ale pewnie masa silikonów.. postaram sie znalezc w necie ten skład. a jelsi miałabym z niej po farbowaniu zrezygnowac, to czego uzyć w zamian? wystarczy biovax a potem jakas płukanka z octem?
Może być.
Cytat:
skoro lorys ma parafine, a ma faktycznie, to moze dlatego za kazdym razie po lorysie wychodza mi rozprostowane fale. A jak uzyje szampon j&j z rumiankiem i volume restructure z garniera to są ładne. oj ja głupia.
Wydaje mnie się, że parafina nie jest za dobra do fal. Większość fal unika tego, co obciąża, a akurat parafina zabezpiecza, ale obciążenie bardzo prawdopodobne. Przejrzyj w dzienniku wpisy dziewczyn z falami, powinny ci pomóc
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
pamietacie moja kolezanke ktore dalam troche moich kosmetykow (to bylo 2 tygodnie temu), dzisiaj zadzwonila ze chcialabym poczytac artykuly wprowadzajace do watku, co i jak
Wspaniale dobrze, ze się włosy zbuntowały - miała szansę spróbować Twoich cudeniek czyli nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
[QUOTE=urojona;22686246Czy możecie mi powiedzieć czy tyle wystarczy? Czy powinnam jeszcze coś na mokro równać albo co? [/quote] A zdjęcia gdzie? Nie da się bez nich powiedzieć, czy wystarczy
Cytat:
Problem miałam jedynie z tyłem i on poczeka na jakieś wsparcie innej osoby
Lusterko i lustro, paluszki i jedziesz kwestia wprawy.
Cytat:
Napisane przez psyhe666 Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Też mam falowane włosy i zastanawiam się co oznacza ten typ np. 2a? Wiem ,że powinnam wpisać w wyszukiwarkę (), ale nie wiem jaką frazę mam wpisać Możecie mnie oświecić i wytłumaczyć jaki typ ja mam?
Bez zdjęć włosów cię nie oświecimy. Linki do typologii w wątku z dziennikiemw FAQ (skróty).
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Moje włosy tez potrzebują emolientów, czego dowodem jest takie powodzenie Garniera z avocado i karite.
Problem w tym, że każda inna odżywka, położona (i spłukana) w trochę za dużej ilości przeciąża mi włosy.
Nawet po odżywce Nivea do włosów kręconych w starej wersji, która mnie dotąd nigdy nie zawodziła, teraz jest słabo (włosy są przeciążone)
co za kapryśne włosy! A może to, że nakładasz oleje już im wsytarczy? Zwykle miałas prostą pielęgnację, więc może po wprowadzeniu olejów znowu trzeba cos ograniczyć
Cytat:
Pewnie Jesli uważasz, że może się przydać to przenieś. Chyba że miałbym sama zrobić wpis w FAQ?
Gotowe Chyba że masz uwagi, to poproszę, poprawimy.
Cytat:
Nie tak dawno dałam jedno (koniec poprzedniej części wątku), ale przeszło bez echa
Ktoś napisał, że masz amerykańskie loki A ja nie napisałam nic, bo wolę Twoje mocno skręcone włoski. A wtedy coś z nimi zrobiłaś, że były bardziej pofalowane.
Cytat:
Nie zgodzę się. Mi Paloma trzymała fryzurę. Nie wiem dokładnie, co za to było odpowiedzialne - być może aloes?
Stosowałam ją przez długi czas (kilka miesięcy) - i tylko ją (nie używałam innych zeli, nawet lnianego). Zdecydowanie, była skuteczna.
A może to dlatego, ze Twoje włosy dobrze współpracują tez z PVP? Dla mnie ono jest za słabe i nie daje holdu, podobnnie Paloma. Może mamy tutaj jakieś podobieństwo?
Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
wg chemiczki z NC wystarczy betaina
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=10
Ech, czyli pomyłka, przepraszam. Dla mnie i tak hardkor Nawet Hippa mogę wrzucić do ostrych szamponów
Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
Co do żelu różowego Rossmann - cały czas słyszę ,,różowy,, a jedyny który miał coś z różem do czynienia miał różowy napis styling czarną nakrętkę, 500 ml, wet look??czy to ten?
Powienien mieć przeźroczysty słoiczek i różowa nakrętkę oraz różową zawartość. Może tez być fioletowy.
Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
mam jeszcze pytanie o amlę w proszku do maski. Wrzucasz proszek i mieszasz z czymkolwiem czy z konkretną odżywką z określonym rodzjem składników? Czy rozrabiasz wcześniej? Czytałaś może o tym, że amla z czymś się nie lubi czy dalej mogę robić te moje wszystkoskłądnikowe ambrozje?
Wrzucam do odżywki maksymalnie łyżeczkę, ale wolę pół łyżeczki i do oleju.
Amla raczej nie gryzie się z woda i z olejem, co pozwoli na rozpuszczenie w wodzie, w oleju, w odzywce. Uważaj tylko na ilość, bo może wysuszyć. U mnie "zżera" odżywkę, więc częściej wybieram w zestawie z olejem. Może i dziś zrobię z kokosem?

Cytat:
Napisane przez [URL="https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=22682467&p ostcount=428"
venealin[/URL]]
Wniosek zakupowy jest taki, że jeśli ktoś przytuli Lorysy, to nie mam odżywki d/s
Spraw sobie Biowax.
Cytat:
Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć, który ma najmniejsze właściwości usztywniające? (Jest taki? )
W Rossmanie ogromny słoiczek z czarną nakrętką, żel jest przeźroczysty. Dla mnie bardzo słaby hold. Ale ma minus: moje loki drobi.
Cytat:
Aha...myślę o czymś na końcówki bo oleje to chyba za dużo jak na możliwości moich włosków
Za dużo? zawsze możesz kapkę nałożyć na końcówki kilka godzin przed myciem, jeśli nie chcesz na całe włosy.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 11:23   #26022
bernadka20
Wtajemniczenie

Eloe
W Dozie ? Tzn ?
I widze, ze sklad nawet ma niezły i bez chlorku sodu
Stary 2010-10-16, 11:26   #26023
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
caskada bylam zmuszona przez ostatni czas myc wlosy wieczorem Mialam szkolenia od 8.30 do 14
No u chlopaka jak bywam to tez myje na wieczor, by przyszlym tesciom nie wchodzic za skore z pielegnacja wlosow
no rozumiem wiekszosc ludzi nierozumie ze pielegnacja wlosow to cos wiecej niz umycie wlosow i wyszuszenie suszarka dlatego ciesze sie ze mieszkam sama tzn z tz chociaz on na mnie tez zaczyna patrzec dziwnym okiem jak wylaniam sie z lazienki w swojej starszej koszulce bawelnianej na glowiei pyta " nie masz recznika?"
Stary 2010-10-16, 11:32   #26024
bernadka20
Wtajemniczenie

kathy579
Ja kupilam zielony Ale rozowego to ja nie widzialam :P Widzialam ten co wlasnie opisalas wet look.

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Caskada
Jego mama tez patrzy na mnie dziwnie, gdyz jak slyszy ile to ja rzeczy wiem o pielegnacji wlosow Potem jednak sie smieje i mowi, ze naprawde dobry kierunek sobie obralam . No a moj tak samo smial sie jak wygniatalam przez stary T-shirt swoje wlosy i tez sie smial z tego faktu, iz zatkalam zlew u siebie w lazience przez swoja miksturke z avocado ( tata przez 2 godziny odtykal ) a na dodatek mialam taki niesamowity swiad na skalpie, bo zalecane bylo wymieszac miazsz avocado z 2 lyzeczkami miodu...No normalnie na skorze u rak strupy ;x Rzecz normalna u mnie
Dzis mam farbowac wlasnie wlosy hehe z dodatkiem henny (Venita)
Stary 2010-10-16, 11:46   #26025
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22690144]efekt na fotkach-[/QUOTE] nic dodać, nic ująć. Boskie i już.
Cytat:
Jak nie chcesz ścinać to idź, kup kropelkę i sklejaj każdą końcówkę osobno
Toś pojechała
Cytat:
W tym momencie muszę również dodać, że słynne zdjęcie "po myciu Kallosem", kiedy miałam absolutnie cudne włosy, to też była mega minimalna pielęgnacja, więc coś w tym musi być.
Podpisuję się rękami i nogami Myłam we wtorek Kallosem, nałożyłam Naturię i Artiste. Efekt podtrzymałam w czwartek cudeńkiem od Rybiorki , w piątek również, choć miałąm spiąć. Szokujące działnie Kallosa
Cytat:
Możesz, rozgrzeszam
Dzięki
Cytat:
Uwaga spragnione lepiszcza lanoliny, podaję przepisy Pochodzą z różnych niemieckich forów, za efekty nie odpowiadam
dziękuję, jam spragniona
Cytat:
mnie artiste trochę prostuje i jest za gumowy
To pewnie dlatego, że jest w nim sporo panthenolu i aloesu. Myślę, że te składniki przed polimerem mają ogromny wpływ najego działanie.
Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
A czy to nie osłabia włosów, takie rozciąganie
Możliwe. Tylko to suszenie nie zgadza się tez z naszym podejściem - nie dotykamy włosów, a pani i owszem, przez cały czas. Ja bym wylądowała po takim procesie z puchem jaki mam po 3 dniach niemycia Ale kto wie - może te mocniej skręcone włosy będa zadowolone?
[1=22e34b797ff423390419c94 79dd7b2de1d65296b_5e224a8 24bca3;22695452]Kręconowłose, zastanawia mnie czy stosujecie do pielęgnacji loków sok aloesowy? Znalazłam dziś w aptece sok Oleofarmu w wielkiej promocji i zaczęłam kombinować, czy nie da się używać takiego soku jako nawilżacza do włosów, albo przelać do butelki ze spryskiwaczem i traktowac jako środek definiujący fale?[/quote] Można. Tak samo można zmieszać sok z wodą przegotowaną lub destylowaną i taką mieszanką spryskiwać.
Można też użyć do płukania przed nałożeniem odżywki d/s (jak ktoś ostatnio ciekawie pisał).
Sporo było na ten temat w poprzednich cześciach.
Cytat:
Napisane przez Charlotte95 Pokaż wiadomość
Mam pytanie, co powinnam zrobić z falami do spania? Puścić luźno, związać na czubku? Zapakowac do jakiegoś czepka? Bo niestety głowę myję wieczorem.
Wszystkie pomysły są ok, łącznie z warkoczem Cascady. Jednak jeśli nie sprobujesz, to się nie dowiesz. U każdej z dziewczyn te sposoby działają inaczej.

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:
Eloe
W Dozie ? Tzn ?
I widze, ze sklad nawet ma niezły i bez chlorku sodu
Jest naprawdę delikatny - nie drapię się po nim jak po większości szamponów.
Doz to apteka intenetowa. Wpisujesz doz .pl (wpisałam ze spacja, bo wizaż wykropkuje). Może w innych aptekach tez jest, ale w tej na pewno. Zamawiasz w sieci (zamóienie musi byc powyżej 20 zł) i odbierasz w wybranej aptece. tam tez płacisz.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 11:48   #26026
Jennifer85
Zakorzenienie

To nie pozostaje mi nic innego jak szukac dalej. Dam jeszcze szanse temu goldellowi ja nie to papa....

Stary 2010-10-16, 11:56   #26027
bernadka20
Wtajemniczenie

Eloe
Dziekuję. Mam ciocię w aptece to ją poproszę o zamowienie dla mnie takowego szamponu.
Jeszcze raz dzieki wielkie
Stary 2010-10-16, 12:07   #26028
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
co za kapryśne włosy! A może to, że nakładasz oleje już im wsytarczy? Zwykle miałas prostą pielęgnację, więc może po wprowadzeniu olejów znowu trzeba cos ograniczyć
mam podejrzenie, że włosy zbuntowały się na glicerynę w odżywkach
Do tej pory ją uwielbiały, więc mam sporo z nią odżywek, m.in. Nivea do włosów kręconych w starym opakowaniu. Ale na balsam Nivea FC, w którym przecież tez jest gliceryna reagują dobrze
(choć rzadko go ostatnio używam, bo nie stylizuję włosów)

Włosy chcą emolientów, więc mnie nie przekonuje to, że przyczyną jest stosowanie olejów, bo przecież oleje to emolienty.
Myślę, że bardziej prawdopodobne jest to, że włosy porzuciły humekanty i chcą jeszcze więcej emolientów, niż same oleje.

Cytat:
Gotowe Chyba że masz uwagi, to poproszę, poprawimy.
Zaraz przeczytam

Cytat:
Ktoś napisał, że masz amerykańskie loki
A mi to umknęło
Teraz nawet poczytałam stary wątek, żeby znaleźć ten post, ale nie udało mi się

Cytat:
A ja nie napisałam nic, bo wolę Twoje mocno skręcone włoski. A wtedy coś z nimi zrobiłaś, że były bardziej pofalowane.
ja zawsze mam taki przód
Chyba, że mi się coś super uda, to mam pofalowane włosy od samego skalpu (ale miałam taki co najwyżej kilka razy przez okres stosowania CG).

Na pewno swoje robi też to, że mam włosy dłuższe przy twarzy. Normalnie mam je co najmniej o połowę krótsze. A od razu po cięciu u fryzjera najkrótsze włosy są takie, że nie raz nie mogę ich nawet założyć za ucho - czyli dość krótkie.

Moje włosy przy samej twarzy nie chcą się kręcić, w najlepszym wypadku - lekko się falują. Ale się już z tym pogodziłam

Cytat:
A może to dlatego, ze Twoje włosy dobrze współpracują tez z PVP? Dla mnie ono jest za słabe i nie daje holdu, podobnnie Paloma. Może mamy tutaj jakieś podobieństwo?
Nie przyglądałam się żelom pod kątem tego, jakie polimery mają (z resztą już od miesięcy nie używałam regularnie żeli sklepowych - gdy było ciepło, były dla mnie zbyt ciężkie).
Może rzeczywiście moje włosy nie potrzebują silnego "utrwalacza" w żelu. Ale drugiej strony wiem, że np. sama Nivea FC nie utrwali mi na długo loków.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 12:45   #26029
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
nie przypominajcie mi o wypadaniu mam cichą nadzieję, że po hennie przejdzie. Ale ja po hennie oczekuję uleczenia skrętu, zaprzestania wypadania, trwałego koloru, większej objętości, grubszych włosów, łagodnej zimy, zdanej sesji i pokoju na świecie
W tej dziedzinie nie masz co liczyć na hennę za to odpowiedzialna jest amla
Za to kolor po hennie piękny

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Czy tak może być? Widziałam, ze afro już nie ma.
Pamiętam z jakiegoś programu, że farbiarze są traktowani niemal jak podludzie, ale o umieraniu młodo - tego nie zakodowałam.
Dziękuję bardzo,o to mi chodziło

O tym mi opowiadał przewodnik Marokańczyk,który kończył studia w Europie i był światłym człowiekiem więc nie podejrzewam go o kłamstwa.

Masz bardzo ładny kolor wlosów,taki czekoladowy jasny brąz.

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
polelavendove, moje włosy w zasadzie były zdrowe, nigdy nie rozjaśniane. Farbuję tylko odrosty (muszę). Mam hopla na punkcie końcówek. Na swój sposób zawsze dbałam o nie tak jak wydawało mi się, że trzeba. Zawsze odżywka d/s i b/s i maska raz w tygodniu. Oczywiście z silikonami. Teraz wiem więcej i gliss kur nie gości w łazience.
No tak ale ja też nie rozjaśniam,farbuję tylko odrosty,suszarki użyłam z 20 x w życiu,dbam o nie czasem bardziej niż o wlasny żołądek...i co...nie wyglądają w połowie tak jak Twoje.
polelavendove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 12:46   #26030
anoska
Zakorzenienie

witajcie
długo mnie nie było..brak internetu,niestety

przyszło do mnie pierwsze zamówienie z mazideł i muszę rozkminić co tu przyrządzić do włosków. mam naturalny czynnik nawilżający, glicerynę, keratynę, pantenol, spirulinę. hmm

i jeszcze namiętnie poszukuję odżywki nieemolientowej, bo ciągle na mych włosach gości garnier z awokado, którego uwielbiam
Stary 2010-10-16, 13:15   #26031
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:

Coś może w tym być. Chyba większość osób zmywających oleje odżywką ma włosy właśnie max do ramion. A i Ty zauważyłaś u siebie zmniejszoną tolerancję wraz z długością. Ale dlaczego tak miałoby być, to nie mam pojęcia. Może włos dłuższy=włos starszy=większa porowatość i większe zniszczenia mechaniczne=bardziej chłonny włos=trudniejsze wymycie?

Chyba się przesłyszałam..czyżbym słyszała jakiś delikatny przebłysk nadziei w Twoim umęczonym walką z kręciołami głosie?
Ale to właśnie tylko przebłysk,żeby nie było,że nagle przestałam być malkontentką więc może na prochach jestem...

Podoba mi się teoria z długością włosa Zawsze mam na co zwalić...

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Prosze bardzo

Mycie: Babydream albo Mrs Potters
Odżywianie: Garnier Avocado i Karite (nawet na 5 minut wystarczy)
Zabezpieczenie: Garnier Avocado i Karite (tak, tak, jeszcze raz to samo )
Stylizacja: Żel lniany
Odciskam w pieluszkę flanelową, potem harmonijkuję w szmatkę gładką z mikrofibry, potem suszę dyfuzorem (1 minuta na każdą ćwiartkę głowy, a potem jeszcze kilka razy już krócej)

To wiem, że na pewno u mnie działa - mały puch, dobry skręt. Jak chcę dobrze wyglądać, to trzymam się tej kombinacji.

2x polałam dodatkowo, w fazie odżywienia, przed odżywką, głowę sokiem aloesowym (takim do picia ). Niesamowicie zmiękcza włosy, a że nie jest to ostatnia faza, to nie spusza (nie użyłabym aloesu jako ostatnie płukanie).
Na mnie też aloes działa fatalnie po ostatniej fazie.Niestety też w innych mnie puszy Dodany do maski czy w Mrs Potters do mycia.

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
nie to zebym chciala rywalizacje zaczac ale mysle ze troche daleko za mna jestes, ja ide ostatnio jak burza z tymi testami, teraz czekam na stylizatory z miss jessie's....
Za Tobą to wszyscy są daleko na tym oddziale zamkniętym...
polelavendove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 14:03   #26032
Charlotte95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
ja np nigdy nie myje wlosow na noc robie to albo rano albo w ciagu dnia no i spie w lekkim warkoczu co noc a w dzien jak siedze w domu tez mam warkocz nawet teraz
Taki warkocz nad karkiem czy na czubku głowy?
Cytat:
Wszystkie pomysły są ok, łącznie z warkoczem Cascady. Jednak jeśli nie sprobujesz, to się nie dowiesz. U każdej z dziewczyn te sposoby działają inaczej.
Ok, w takim razie wybróbuję wszystko A czy któraś z Was ma może taki czepek? Nie wiem, czy dobrze myśle, ale ja sobie wyobrażam taka jakby siateczkę, jak się czasem na wałki zakłada Widziałyście kiedyś takie coś w sklepie?
Charlotte95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 14:08   #26033
Jennifer85
Zakorzenienie

cascada a po takim warkoczu nie zmieniaja Ci sie loki?Fale? Bo ja sobie raz zrobilam a rano mialam na glowie .... No wiesz

Stary 2010-10-16, 15:04   #26034
caskada
Zakorzenienie

na noc robie warkocza na czubku tzn wyrzucam wlosy za lozko i robie warkocza ktory tam sobie zwisa lub lezy na poduszcze
w dzien mam normalnego warkocza od karku
skret mi sie nie psuje ani nie sianuje zadnej szopy
dodatkowo koncowki mam zawsze zabezpieczone olejkiem migdalowym
Stary 2010-10-16, 15:28   #26035
Jennifer85
Zakorzenienie

Ja spie na sofie rozkladanej wiec nie mam jak wlosow za lozko rzucic Poza tym teraz nawet za krotkie sa

Stary 2010-10-16, 15:29   #26036
bernadka20
Wtajemniczenie

charlotte
Takowa siatke posiada moja mama Zawsze przed pojsciem spac zaklada walki na wlosy i potem ta siatke i spi Nie wiem podziwiam ja, ze tak potrafi spac z walkami na glowie
Stary 2010-10-16, 15:48   #26037
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez polelavendove Pokaż wiadomość

Za Tobą to wszyscy są daleko na tym oddziale zamkniętym...
cool, biorac pod uwage taki sporawy ten oddzial, jak sie zajrzy do watku z zestawami to widac ze wiele kreciolkow sie stara
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 16:21   #26038
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Charlotte95 Pokaż wiadomość
Ja "układam" włosy za poduszkę. Ale zazwyczaj rano znajdują się w innym miejscu
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość

To ja się poddaję z lanoliną
Nie mam na czym tak dokładnie odmierzyć produktów
Kurcze, szkoda, że nie mam sama lanoliny, odmierzyłabym na wadze i podała, ile to będzie łyżeczek miarowych Postaram się poszukać jeszcze czegoś podanego właśnie na łyżeczki.

Cytat:
Kiedyś próbowałam nakładać lanolinę tak, jak się nakłada oleje - na umyte i wysuszone włosy: niewielką ilość rozetrzeć w dłoniach i ugniatać włosy. Ale mi wtedy koszmarnie obciążyła włosy.
Spodziewam się, że mogłoby to być coś podobnego, jakby próbować stylizować olejem rycynowym
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 17:18   #26039
anka.d
Wtajemniczenie

u mnie w domu dzisiaj eksperyment.
farbowalam mamie wlosy, a potem poprosila mnie zebym ulozyla jej tak jak sobie i zobaczymy co tam u niej siedzi na glowie (zawsze uklada na szczotce i smaży suszarka). zawsze wspominala, ze jak byla w podstawowce to robil jej sie taki jeden francuski lok z boku.

no to pofarbowaniu dostala na wlosy maske bez silikonow, za to z dodatkami (pantenol, jedwab hydr., nmf i wit E) chodzil z tym pod czepkiem kolo godziny, potem plukanie, odzywka bs potters ginko, ugniatanie koszulka, style gel i dyfuzor. i ma loki. skret wlasciwie taki jak moj, tylko duzo krotsze i ciensze wlosy. na koniec jeszcze troszke bootsa bo koncowki byly pierzaste. mi sie bardzo podoba, niestety zdjecia z komorki wyszly beznadziejne, nic nie widac na nich. mama nie jest przekonana, mowi ze wyglada jak czupiradlo ale wlasnie wyszla tak do ludzi, wiec chyba nie jest tak zle
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-16, 17:28   #26040
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Dziewczyny, heelp!
Mam parę pytań.
Po pierwsze- nie mam zbyt dużo czasu, dlatego coraz rzadziej olejuję włosy ( za to na co dzień poświęcam włosom dużo uwagi, używam odżywek itd.)... Czy taka pielęgnacja będzie wystarczająca zimą, czy lepiej jest postawić na oleje, częściej i dłużej?
No i pytanie do tych, co wiedzą z własnego doświadczenia- co lepiej wychodzi na zdrowie włosom, i po czym lepiej wyglądają- gdy zimą założy się czapkę tylko na głowę, a włosy (końcówki) pozostawi się na wierzchu, czy jak się włosy włoży w czapkę?
Dzięki z góry za pomoc...

No i melduję, że moje włosy po ponad 2 miesiącach prawie-cg prezentują się całkiem- całkiem. Może pomyślę o wrzuceniu jakichś zdjęć )

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości)

Zasady wysyłania wiadomości