Boucheron Jaipur Saphir EDT

Meg083
    16 marca 2011 o 13:51
    czysta harmonia
    Niezwykle piękny, harmonijny, wyważony i oryginalny zapach. Niezwykle rozwija się na skórze, trzyma się blisko ciała, otula - nie ciągnie się ogonem za właścicielką ;p. Bardzo przestrzenny i czysty, z rodzaju białych. Nie jest jednak zimny czy ostry, a właśnie miękki i z ciepłymi akordami. Kupiłam kiedyś w prezencie ciotce, osobie nie wylewnej i raczej zdystansowanej sądząc, że przypadnie jej do gustu jako zagorzałej przeciwniczce słodkich i ciężkich woni. Zapach bardzo jej się spodobał a skutkiem ubocznym całego procederu było to, że zaraziłam się nim też ja. Wyrafinowany, rzeczywiście ma w sobie coś niebiańskiego. Flakon a właściwie "pierścień" cudowny, jak na biżuteryjną firmę przystało. Ma jedną jedyną wadę - trwałość, a horrendalnie ciężko jest dostać EDP. I za to zdejmuję pół gwiazdki. Gdyby nie to byłby zapachem-ideałem. Obecnie szerzej dostępny niż kiedyś (bezcłówki, sieciowe perfumerie itd.).
  • 11 lutego 2011 o 10:27
    Klasyczne piękno
    Chłodny jak światło wczesnego poranka, pełen subtelnej elegancji Jaipur Saphir kojarzy mi się klasycystycznym posągiem, kobiecym aktem, w biały marmur zaklętą modelką Antonio Canovy. Jaipur Saphir jest zapachem nieruchomym, statycznym ale nie z powodu martwoty czy hibernacji. Bezruch zaklęty w te perfumy to schwytany okiem artysty moment przekształcony w nieskończoność. To ruch zamarły w pół gestu, ciało oporne na działanie czasu, uśmiech, który zostanie na ustach na wieki, to zmrużenie oczu, od których mruży się cały świat. Nagość rzeźby nie ma w sobie nic wzywającego ani zmysłowego. Nie budzi pożądania ani nawet chęci dotknięcia. W swym pięknie całkiem osobna zdaje się być niedostępna naszemu poznaniu, zbliżyć się do niej można tylko przez podziw. Dłoń sama własną mądrością wie, że kamień jest zimny i twardy, piękno i doskonałość formy wykracza poza zmysłowe doświadczenie dotyku bo nie da się dotykiem oswoić bezczasowoiści albo wieczności. Nosiłam Jaipur Saphir przez jakiś czas, pół roku może wciąż na nowo okrywając jego posągowe piękno, spokojne, będące poza ludzkimi sprawami i emocjami. Po kilkumiesięcznej rozłące z tym zapachem, spotykając się z nim na nowo ze zdumieniem skonstatowałam, że klasyczna rzeźba Jaipur Saphir nie jest wcale w marmurze wkłuta a w białym mydle! Nie wiem czy w międzyczasie zapach przeszedł jakąś tajną reforumalcję czy pH mojej skóry tak się zmieniło ale teraz perfum tych nosić nie mogę bo po prostu mydlą się na moim ciele w pianę zamieniając ponadczasową elegancję, tajemnicze piękno i klasyczne wyrafinowanie. Szkoda. Używam tego produktu od: aktualnie nie używam Ilość zużytych opakowań: skończona 50tka
  • 18 października 2010 o 16:00
    Skromne piękno
    Myślałam że będzie to zapach z typu ,,lubię przepych\ Nic mylnego .Bo w bogato i pięknie zdobionym flakonie znajduje się cudnie delikatny zapach,który mnie uwiódł już po pierwszej aplikacji.To zapach pudrowych kwiatów ,które otulają wraz z ciepłą drzewną nutą .Są piękne,kobiece i bardzo eleganckie.Już od samego powąchania korka ciepło mi się robi na duszy.Flakonik bogato zdobiony.Dziękuję Lolka.Jestem szczęśliwa mając ten zapach przy sobie. Używam tego produktu od:niedawna Ilość zużytych opakowań:25/50 ml
  • 29 stycznia 2010 o 21:46
    Tak pachnie szczęście
    Dawno temu gdzieś za granicą poznałam ten zapach...i od tego momentu poszukiwałam go nieustannie. Ciężko było. Obecnie jest bardziej dostępny, raczej we wszystkich dobrych perfumeriach internetowych. W perfumeriach stacjonarnych jakoś go nie widać. Ja w każdym bądź razie od kilku m-cy jestem dumną posiadaczką dużej okrągłej butli z moim własnym "eliksirem szczęścia". Ten zapach należy do takich które większość osób polubi, jednak dla niewielu będzie czym wyjątkowym. Dla mnie tak pachnie szczęście - w nim czuję spokój, stabilne emocje, poczucie bezpieczeństwa, radość i miłość (!!!) Jeżeli chodzi o same nuty zapachowe to główna przewodnia nuta bazy najdłużej będąca odbiciem Saphira to kwiaty + zapachy drzewne. To połączenie było dla mnie -nawierniejszej wielbicielki Organzy Indecence- trochę szokujące. Jednak pudrowa nuta łagodzi tą mieszankę i sprawia, ze zapach trzyma się blisko skory. Buteleczka aktualnie sprzedawana (poza zamknięciem) różni się kolorem od pow.-obecnie jest cała granatowa. Jednak i tak jest bardzo elegancka i szykowna.Używam tego produktu od:kilku m-cy Ilość zużytych opakowań:1x100 ml
    ishtar4
    6 kwietnia 2008 o 22:11
    szafirowe
    Słodko-mydlany zapach, który posiada jednocześnie jakąś przestrzeń, co rzadko się w takim przypadku zdarza. Rzeczywiście kojarzy się z szafirami. Wyczuć można ekskluzywne mydło, coś lekko kolońskiego, na słodkim waniliowo-anyżkowym tle (czy raczej waniliowo-majerankowo-brzoskwiniowym - w ogóle ta charakterystyczna nuta majeranku przechodzącego w brzoskwinię jest mi już znana z Daylight Gabrieli Sabatini - moze dlatego że oba zapachy posiadają niedojrzałą/białą brzoskwinię w składzie). W tych perfumach po prostu czuć klasę. Stonowane, trochę tajemnicze, bardziej kojące niż krzykliwe (kolor niebieski) , a jednak zwracają uwagę, zachwycają. Raczej na wieczór, również bez ograniczeń wiekowych. Używam tego produktu od: testy Ilość zużytych opakowań: