Czyściki do jamy ustnej

Trwałość / wykonanie:
Design produktu:
  • 18 czerwca 2020 o 22:25
    Ajurweda w łazience
    O istnieniu czyścika do języka dowiedziałam się od jednej dość popularnej blogerki, przy czym nie polecała ona żadnego konkretnego modelu - po prostu informowała wszem i wobec o takim patencie higienicznym. Potem jeszcze nasłuchałam się podcastów o Ajurwedzie, gdzie skrobanie języka odgrywa dość istotną rolę w czyszczeniu jamy ustnej, stąd ostatecznie postanowiłam sobie taki przyrząd sprawić. Uznałam, że lepiej od razu zakupić coś porządnego i na lata, a nie tańszy plastikowy egzemplarz, który pójdzie niedługo do wymiany i będzie kolejnym śmieciem, stąd padło na skrobak miedziany. Na allegro zapłaciłam za niego ok. 30 zł. Skrobak wygląda jak małe narzędzie tortur i trochę się go na początku bałam - okazuje się, że niepotrzebnie, bo używanie go jest łatwe, intuicyjne i bezbolesne. Nie ma ostrych krawędzi, nawet przy mocnym dociskaniu do języka nie można się nim skaleczyć. Skrobanie polega na kilkukrotnym przesuwaniu języka z głębi do dołu, zbierając w ten sposób nalot. Jest to zatem inny ruch, niż czyszczenie języka tyłem szczoteczki do zębów, które niestety prędzej rozsmaruje nalot po powierzchni języka, niż usunie go z jamy ustnej. Sama czynność nie jest szczególnie przyjemna ani relaksująca - ot neutralna, jak mycie zębów. Z pewnością wpływa na poczucie czystości i świeżości w jamie ustnej, a wykonanie jej to maksymalnie pół minuty więcej spędzone w łazience. Co zauważyłam - uwaga, nie będzie to zbyt przyjemny opis, ale prawdziwy :) - nawet po ponad miesiącu używaniu skrobaka w dalszym ciągu nalot zbierany skrobakiem ma brzydki, brązowawy kolor (a język czyszczę już po uprzednim myciu zębów, dwa razy dziennie). Oznacza to, że naprawdę zbiera się tam mnóstwo zanieczyszczeń, których trzeba się pozbywać. Trochę nie chcę myśleć o tym, ile lat byłam nieświadoma kwestii czyszczenia języka. :) Skrobak jest zapakowany w estetyczny lniany woreczek, w którym go przechowuję na co dzień. Można go wyparzyć we wrzątku co należy robić co jakiś czas, nic się z nim potem nie dzieje. To nie jest akcesorium, dzięki któremu natychmiast dostrzeżemy niesamowitą zmianę w naszym wyglądzie, ale w samopoczuciu już owszem. Piszę tę recenzję też trochę po to, by szerzyć świadomość, że takie przyrządy istnieją i są dostępne w gruncie rzeczy na wyciągnięcie ręki, bo ja długi czas o tym nie wiedziałam. Z pewnością wyjdzie nam to wszystkim na zdrowie. :)
    • Trwałość / wykonanie
    • Design produktu