Balsam chyba stanie sie moim KWC bije zarówno składem i jak i działaniem SVR Xerialine. Skład fantastyczny, minimalny, a działanie ogromne!
+ lekka, niemalże wodnista konsystencja
+ szybko sie wchłania
+ koi skóre
+ odczuwalna gładkosć i miękkosć nawet do drugiego dnia
+ subtelny "naturalny" neutralny zapach,nieco brzoskwiniowy
+ niewielka ilość wystarcza by ukoic i nawilżyc skóre
+ brak konserwantow, silikonów, srodokow zapachowych
+ bardzo dobry sklad
+ łatwa i przyjemna aplikacja
+ po dluzszym stosowaniu odczuwalny komfort
+/- opakowanie
+/- średnio wydajny
+/- cena
Mam skóre na ciele normalną z tendecją do wysuszeń miejscowych. Zatem w moim programie obowiazkowe sa żele łagodne oraz balsamy.
Balsam bardzo polubilam.
Ma konsystencję mleczka, szybko sie wchłania, nie pozostawia lepkiej warstwy ani silikonów ani parafiny. Nie roluje się. Fatanstycznie nawilża, mimo depilacji nóg nie powodował silnego szczypania. Skóra była nie tylko odczuwalnie gładsza, miększa ale i długotrwale nawilżona nawet w drugim dniu po użyciu.To co rowniez w nim cenie to fakt, ze wchania sie na tyle, ze nie powoduje klejenia się, czego nie znoszę w balsamach.Po dłuzyszm stosowaniu zauwazylam poprawe kondycji skory oraz duzy jej komfort.
Z uwagi na swą konsytencje jest średnio wydajny, aczkolwiek w parze z żelem stanowi duet, który można stosowac na przemian. W moim przypadku wydajność przeciętna - stosowałam co 2 lub 3 dzień i mimo upływu miesiąca, balsam jeszcze sie nie skonczyl a stosowałam na całe ciało. Za to aplikacja jest bajeczna - lekka, łatwa, ma sie wrazenie odczuwalnego nawilzenia. Rozprowadza sie łatwo i rownie szybko sie wchłania.
Mleczko mimo deklarowanej bezzapachowosci oraz braku w składzie Inci parfum, zapach jednak ma i to o dziwo subtelnie brzoskwiniowy.
Byc moze jest to naturalny zapach skladników.
Sklad mleczka jest bardzo prosty i dobry, o dziwo bardzo skuteczny. Wczesniej użwyałam Xerialine jednakze zauwazylam ze sie roluje, zapach mimo ze deklarowano jako subtelny, jest jednak dość wyraźny, nawilzenie zaś bylo dobre. Natomiast Physiogel nie tylko nawilzył ale sprawil ze skora byla odczuwalnie gladka i to bez silikonów skladzie!
Butelka ma przyjemny ergonomiczny kształt - mam jednak mieszane odczucia wzgledem opakowania- z jednej strony bardzo poręczne i wygodne z uwagi na ergonomiczny kształt butelki, z drugiej strony opcja z pompką byłaby wygodniejsza i pozwoliłaby wydobyć produkt do końca.
Produkty do ciała Physiogel są naprawde rewelacyjne i myślę, ze z powodzeniem mogłyby być zastosowane dla dzieci i niemowląt, gdyż faktycznie są pozbawione srodków konserwujących.
Musze przyznac ze bardzo pozytywnie mnie Physiogel zaskoczył, znałam tylko krem tej marki, który kiedys używałam, nie wiedziałam jednak ze mają tak dobre produkty do ciała.
Cena jest dość wysoka jak na 200 ml, niemniej kupie ponownie -w moim przypadku sprawdzil sie i to bardzo. Jego dzialanie bylo dlugotrwale, wiec nie musialam używać go codzień po prysznicu a jedynie co drugi lub trzeci. Dodam ze stosowalam go zarowno w parze z zelem Physiogel jak i z Provegol SVR.
Ponizej zamieszczam sklad dla wgladu oraz analizę
INCI:
aqua,caprilic/capric trigliceryde, butyrospermum parkii butter, glycerin, pentylene glycol,hydrogenated lecithin,palimtamide MEA,hydroxyethylocellulose,, caprylyl glycol, xanthan gum, betaine, acetamide MEA, squalane,sacrosine, sodium carbomer, ceramide 3.
ANALIZA
aqua -woda
caprilic/capric trigliceryde,- konserwant, ma działanie grzybobójcze oraz antybakteryjne, stąd jego częste występowanie w kremach i balsamach do ciała. Zastosowany jako substancja czynna (Caprylic acid) powoduje zatrzymywanie wody w skórze.
butyrospermum parkii butter- masło shea/karite, emolient, jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące
glycerin - gliceryna posiada właściwości higroskopijne i nawilżające. Łagodzi podrażnienia, zwiększa szybkość regeneracji skóry, wygładza zmarszczki, likwiduje zrogowacenia skórne
pentylene glycol-glikol pentylenowy, hydrofilowy składnik nawilżający, rozpuszczalnik
hydrogenated lecithin-substancja kondycjonująca skórę, surfaktant - substancja powierzchniowo czynna, emulgator
palimtamide MEA,-naturalnie występującą w skórze substancja, ma właściwości hamujące rozwój wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się skóry oraz łagodzące objawy towarzyszące podrażnieniu skóry, takie jak swędzenie i zaczerwienienie
hydroxyethylocellulose-zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu, dzięki czemu wpływa także na stabilność piany.
caprylyl glycol - Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Tworzy warstwe okluzyjną
xanthan gum - stabilizator emulsji
betaine - Roślinny aminokwas otrzymywany z melasy buraka cukrowego (trimetyloglicyna). Redukuje przeznaskórkową utratę wody, dzięki temu skóra jest lepiej nawilżona, miękka i gładka.
acetamide MEA, - humektant substancja higroskopijna, dobrze wiążąca wodę. Odporna na twardą wodę zawierającą głównie jony wapnia i magnezu
squalane - substancja wykazująca duże powinowactwo do warstwy hydrolipidowej ludzkiej skóry, ma bardzo silne właściwości regeneracyjne i nawilżające
sacrosine substancja kondycjonująca skóre
sodium carbomer- polimer kwasu akrylowego w formie soli, hydrofilowy składnik konsystencjotwórczy, reguluje lepkość kosmetyku, tworzy film na skórze
ceramide 3-posiada właściwości silnie nawilżające i jednocześnie przywraca skórze naturalną barierę ochronną tzw. płaszcz lipidowy, jest to szczególny rodzaj ceramidów bardzo podobny do ludzkiej skóry, o właściwościach nawilżających i przeciwstarzeniowych. Skutecznie przywraca jędrność i napięcie skóry oraz pomaga zredukować zmarszczki i pierwsze oznaki starzenia.
Używam tego produktu od: miesiac
Ilość zużytych opakowań: 1x200ml
_____________________________________________________________
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.