Perles de Teint zakupilam z ciekawosci do tego typu pudrów w kulkach. Nie oczekiwałam efektów jak po guerlanowskich Meteorites.Choc zarówno forma jak i kolory kulek przypominają słynny puder w wersji Imperiale.
Mam mieszane wrażenia:
+ cena
+ lekko rozswietla
+ tranparentny
+ wyrownuje koloryt cery
+ nadaje cerze chłodny porcelanowy odcień
+ wydajność
+ subtelnie matuje
+/- tylko cztery kolory
+/- efekt rozświetlenia subtelny
+/-edycja limitowana
+/- parabeny
- opakowanie
- nie nadaje sie na dekolt
Na zimę 2012/2013 Yves Rocher skusił mnie edycją limitowaną Perles de Teint. Bylam ciekawa tego typu kosmetyku (puder w kulkach) jak i efektu jaki nim można uzyskać, tym samym przyblizajac nieco słynne Meteorites, które są dla mnie fenomenem i gadzetem a nie niezbędnym kosmetykiem.
Pierwsze wrazenie, nieco mniej swiatecznie robi opakowanie. Jest plastikowe, ciemno granatowe ze złotymi aplikacjami na wieczku. Opakowanie jak na swiateczną edycję limitowaną jest bardzo słabe i obniza prezencję samego produktu a szkoda. Po odkręceniu pudru mamy ochronkę oraz gąbeczkę. Mniemam ze gabeczka stanowi ochronę dla pudru a nie sposób aplikacji, gdyż jakosc owej gąbeczki zupelnie nie pasuje do tego przeznaczenia. W srodku mamy 28 g pudru w postaci małych koralikow kolorow: bez, lila, roz i zloty. Kuleczki sa malutkie co sprawia ze pedzel je "lapie". Kolorami przypominają mi własnie owe meteoryty w wydaniu Imperiale. Mniemam ze podobne efekty daja slynne meteoryty choc za wyzsza cene i aure luksusu.
Odcień pudru wg producenta to transparentny.
Aplikacja pudru wg producenta odbywa się pędzlem. Kuleczki są miekkie, czesc z nich juz była pokruszona, łatwo się aplikuje. Efekt na cerze jest moim zdaniem przeciętny. Oczekiwałam rozświetlenia na miarę bazy rozświetlającej Clarins. Perles de Teint jednak oferują ujednoliconą, niezwykle subtelnie rozswietloną cerę sniezki(spora ilosc fioletowych kulek daje zimny odcien). Rozswietlenie jest naprawdę znikome (bardzo malo złotych kulek), aby uzyskać nieco wiecej tego "glow" konieczna jest kilkukrotna aplikacja, co sprawia, ze moja cera nabiera zbyt chłodnego kolorytu (odcien lila pudrze). Efekt trojwymiarowego rozswietlenia jest widoczny jedynie z bliska, nie jest tak wyrazny jak w przypadku bazy Clarins.
Puder jak wspomniałam jest dość miałki ( kuleczki są miekki, szybko sie kruszą), subtelnie pachnacy,łatwo sie aplikuje, niemniej efekt rozswietlenia jest słaby, co z kolei mija sie z przeznaczeniem na dekolt, gdyż efekt ten jest niezwykle słabo widoczny.
Zas na twarzy wyglada bardzo ładnie i bez obaw o kicz i tandete moze zastapic regularny puder wykonczeniowy nadajac cerze subtelnego trojwymiarowego efektu.
Plusem niewatpliwie jest relacja ceny do wydajności. Puder spokojnie starczy do sylwestra 2014.
Czuję sie mimo to nieco zawiedziona, jakkolwiek zeszłoroczna edycja limitowana kolekcji swiatecznej byla tylko dobra, tak tegoroczna jest dosć przeciętna jesli chodzi o opakowanie a szkoda. Cena pudru jest zachęcająca, sam zas produkt wart przetestowania, mnie niestety nie przypadł do gustu i ugruntowal stanowisko w kwestii tego typu produktów. Jesli ktoś pragnie zapoznac sie z tego typu produktem a guerlanowskie meteoryty kuszą, opcja kulek YR jest warta zapoznania. A nuż spelni oczekiwania.
Efekt końcowy w moim przypadku jest zbyt pudrowy a mniej rozświetlajacy(producent deklaruje ze puder mozna stosowac na inne partie ciala, co jednak nie spelnia swej roli, a w tym celu go kupilam), co sprawia ze kosmetyk staje sie dla mnie zbędny.
Zas jako puder wykanczajacy makijaz jest dobry, matuje i jednoczesnie nadaje cerze chłodna satynowa poswiate, dzieki czemu twarz nie jest "plaska" a trojwymiarowa, efekt bardzo subtelny i dzienny.
Sklad pudru jest dość krótki, to głownie talk, woda, phenoxyethanol, witamina E, parabeny oraz kompozycja zapachowa.
Nie polecam kupowania w ciemno. Testy stacjonarne konieczne przed zakupem. Jesli natomiast oczekujemy pudru wykanczajacego z subtelnym efektem trojwymiaru i "zycia" zakup w ciemno spelni oczekiwania.
Używam tego produktu od: 2 tyg
Ilość zużytych opakowań: 1x28g
_____________________________________________________________
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.