Podkład kupiłam już kilka miesięcy temu tylko dlatego, że miałam rabat w Douglasie i zachciało mi się fluidu z \'wyzszej półki\'. Pani w drogerii poleciła mi włanie ten, bo chodziło mi o naturalny wygląd, a dodatkowo nie mam za dużo do ukrycia. I po przygodzie z tym produktem, powiem szczerze, że równo zniechęcił mnie do próbowania innych kosmetyków Clinique.
Podkład jest zamknięty w plastikowym opakowaniu z metalową nakrętką, z tego co się zorientowałam, to chyba wszystkie fluidy Clinique tak wyglądają. Zapach jest dosyć neutralny, cos tam czuć, ale jest to czysto kosmetyczna woń. Konsystencja jest bardzo kremowa, gęsta z drobinkami, które, całe szczęscie, są raczej subtelne. Producent oferuje kilka odcieni, ja z łatwoscią znalazłam idealny. Ogromnym minusem jest brak jakiejkolwiek ochrony UV.
Przez tę gęstą konsystencję podkład rozprowadza się dosyć tępo, muszę naprawdę się przyłożyć, aby dokładnie go rozetrzeć przy lini włosów i żuchwie. Sam proces długiego nakładania kosmetyku byłabym jeszcze w stanie przeżyć, ale podkład nie łączy się ze skórą dobrze. Nie wiem nawet jak to wyjasnić, po prostu tak jakby odstawał od twarzy, jakbym miała drugą twarz. Jest to bardzo irytujące, jeszcze nigdy nie spotkałam się z czyms takim, nawet przy najtańszych fluidach, które przyszło mi używać. Podkład całkowicie stapia się ze skóra dopiero po ok. 30 min. Zaraz po aplikacji podkład swieci się (cera mieszana), bez pudru ani rusz. Drobinki lekko rozswietlają twarz, nie przeszkadzają mi, moim zdaniem nie są widoczne.
Co do krycia, to jest ono bardzo lekkie. Jest to dla mnie ogromnym plusem, bo lubię naturalny wygląd, nie używam kryjących podkładów. W moim przypadku podkład nie wchodzi w pory, załamania, nie podkresla suchych skórek, ani nie ciemnieje na twarzy. Nie spowodował też u mnie uczulenia, nie zapchał mi porów. Ogromnym minusem jest jego trwałosć: do ok. 5h. Mój dzień jest zdecydowanie dłuższy, dlatego używam go bardzo rzadko. Dodatkowo zauważyłam, że kosmetyk powoduje u mnie szybkie swiecenie się twarzy, więc poprawki w ciągu dnia są konieczne.
Produkt bardzo mnie rozczarował, nie oczekiwałam cudów, ale naturalnego i długo utrzymującego się efektu. A tu klops! Moim zdaniem podkład nie nada się dla cer mieszanych w kierunku tłustej i samej tłustej, pomimo, że producent zapewnia inaczej. Jeżeli ktos plauje zakup, to polecam najpierw pobrać próbki, niż srogo się rozczarować po wydaniu niemałych pieniędzy.
Używam tego produktu od: kilka miesięcy
Ilość zużytych opakowań: cały czas w trakcie pierwszego opakowania