Kosmetyk ma postać przezroczystego żelu i używa się go typowo, jak większości tego typu produktów do skórek: nakładamy na skórki, wcieramy, po chwili skórki możemy odsunąć / usunąć, a pozostałości spłukać. Na plus - nie zauważyłam działania drażniącego, nic mnie nie szczypało. Zwykle nakładam w dużej ilości, wcieram bardzo starannie, wtedy skórki łatwiej jest odsunąć. Ale - działanie nie jest zbyt skuteczne, o czym poniżej.
Zwykle po użyciu takich preparatów, wystarczyło odsunięcie skórek radełkiem - wszystko, co niepotrzebne, pozadzierane, znikało (to mogę powiedzieć choćby o kremie do usuwania skórek Avon). Z żelem od 4 Pór Roku - niestety efekt jest mizerny. Trochę nadmiaru skórek może i usuwa (tych naprawdę delikatnych, które można usunąć i bez tego), ale generalnie całość skórek nadaje się i tak do docinania cążkami, bez tego różnica jest praktycznie niewidoczna. Bardziej po prostu przygotowuje skórki pod wycinanie cążkami (łatwiej je odsunąć) niż faktycznie zmiękcza czy tym bardziej rozpuszcza je choćby w minimalnym stopniu.
Dodatkowo - żel nie ma żadnej funkcji pielęgnacyjnej, po spłukaniu dłoni skórki są nawet bardziej suche niż przed manicure. Deklarowana zawartość gliceryny, wyciągu z aloesu, protein jedwabiu, ekstrakt z bawełny, które "nawilżają, zmiękczają i wygładzają skórki i skórę wokół paznokci, przywracając im piękny i zdrowy wygląd" - to chyba tylko pusty frazes. Krem do usuwania skórek z Avonu faktycznie skórę pielęgnuje, zmiękcza, wygładza - tutaj nic takiego nie zauważyłam, wręcz przeciwnie - skórki jeszcze bardziej suche i twarde.
Dużo lepiej było z żelem też od Czterech Pór Roku, takim z kwasami AHA, który miał opóźniać odrastanie skórek - on rzeczywiście wygładzał i poprawiał ich stan.
Dodatkowo sporym minusem jest wydajność produktu - trudno mi powiedzieć, po jakim dokładnie czasie, ale on znika naprawdę po kilku, góra kilkunastu użyciach!
Plusem jest jedynie forma aplikacji - pędzelek jest wygodnym rozwiązaniem, dobrze nakłada się z jego pomocą i rozprowadza żel.
Natomiast gumka - skuwka do odsuwania skórek jest już zdecydowanie zbyt duża i niewygodna, na dodatek wypada z mocowania podczas użycia. Straszny szajs jak chodzi o wykonanie.
Opakowanie nie pozwala nam zobaczyć, ile produktu jest w środku (ale zapewniam Was: mało).
Preparat, który naprawdę niewiele robi, nie polepsza stanu skórek ani ich nie usuwa. Żadne 3 w 1, nawet nie spełnia swojej jednej, podstawowej roli. Dodatkowo niewydajny, więc w ostatecznym rachunku wychodzi drożej niż konkurencja. Zdecydowanie polecam wybrać coś innego.
Zalety:
- forma aplikacji, nie podrażnia
Wady:
- bardzo niewydajny (max kilkanaście użyć), zła relacja ceny do jakości i wydajności, nieskuteczny (nie usuwa skórek, bardzo słabo je zmiękcza), brak deklarowanego efektu pielęgnującego, nie wygładza, nie zapobiega ponownemu narastaniu jak deklaruje producent, gumka do usuwania skórek odpada i jest niewygodna w użyciu. Produkt zbędny