Reklama

Dietetyczne śniadanie to nie tylko dobry sposób na rozpoczęcie dnia, ale też pierwszy krok w kierunku utraty zbędnych kilogramów. Jak pokazują badania, osoby dbające o zdrowie i będące "w formie" nigdy nie rezygnują z tego posiłku. I mają ku temu dobre powody!

Reklama

Czy trzeba jeść śniadanie?

Jest kilka powodów, dla których nie powinno się rezygnować ze śniadania. Jednym z nich jest nasz metabolizm. Noc to dla organizmu czas odpoczynku i regeneracji, ale też... głodówki. Gdy śpimy, nasza przemiana materii spowalnia. Jedząc rano pożywne śniadane, ponownie ją rozkręcamy. A przyspieszając sobie metabolizm sprawiamy, że nasz organizm nie zaczyna gromadzić zapasów i... tkanki tłuszczowej.

Regularne jedzenie śniadania chroni nas też przed cukrzycą. Bo jeśli z niego rezygnujemy, spada nam poziom insuliny. A kiedy w końcu coś zjemy, niebezpiecznie nam ten poziom skacze. Takie regularne wahania prowadzą do zaburzeń metabolizmu glukozy i cukrzycy typu 2.

I to nie koniec zalet śniadania! W 2017 roku American Heart Association – organizacja pozarządowa finansująca badania dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego – opublikowała raport, z którego wynikało, że osoby, które jedzą śniadania rzadziej chorują na serce oraz rzadziej mają za wysokie ciśnienie krwi lub za wysoki poziom cholesterolu.

Czy śniadanie pomaga schudnąć?

Jeszcze do niedawna popularna była opinia, że jedzenie śniadania ułatwia utratę wagi. Niestety, nie jest to takie proste. Jednym z naukowców, którzy obalili ten mit, jest Flavia Cicuttini z Uniwersytetu Monash University w Melbourne. Australijska profesor zwróciła uwagę na fakt, że osoby, które jedzą śniadania przyjmują codziennie więcej kalorii (około 260 kcal) i przekłada się to też na większą masę ich ciała.

Nie znaczy to jednak, że Cicuttini zachęca do rezygnacji z tego posiłku! Pani profesor podkreśla, że nasz stosunek do śniadania powinien zależeć od naszego indywidualnego metabolizmu i trybu życia. I jeżeli czujemy rano głód, powinniśmy zjeść śniadanie. My za to zachęcamy do jedzenia śniadań dietetycznych. Dlaczego? Bo jeśli zjemy odpowiednie śniadanie, jest duże prawdopodobieństwo, że nasz kolejny posiłek będzie mniej kaloryczny i nie będziemy w ciągu dnia podjadać.

iStock

Dietetyczne śniadanie – co jeść, jeśli chce się zrzucić zbędne kilogramy?

Śniadanie, żeby było pożywne i sycące, powinno zawierać zarówno białko, które zapewnia uczucie sytości, jak i węglowodany. Polecamy zwłaszcza zadbanie o to, żeby w naszym dietetycznym śniadaniu było jak sporo błonnika. Błonnik bowiem nie tylko opóźnia wchłanianie węglowodanów i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmy, ale – pęczniejąc w żołądku – sprawia, że czujemy się najedzeni.

Dietetyczne śniadanie – jogurt z dodatkami

Naturalny jogurt to doskonałe źródło białek, tłuszczu i witamin oraz soli mineralnych – wapnia i fosforu. Za to zawarte w nim bakterie – Lactobacillus casei i Lactobacillus acidophilus – to tak zwane probiotyki, które odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Dzięki nim mamy lepszą odporność, nie dokuczają nam wzdęcia, poprawiają się trawienie tłuszczy oraz wchłanianie fosforu, wapnia i żelaza.

Do jogurtu naturalnego lub greckiego warto dodać płatki owsiane lub błonnik oraz:

  • owoce sezonowe,
  • pół banana,
  • pół gruszki lub pół jabłka,
  • pestki słonecznika,
  • kilka migdałów.

Dietetyczne śniadanie – jajka w różnej postaci

Nie bez powodu jedną z bardziej skutecznych diet odchudzających jest dieta jajeczna. Jajka są nie tylko cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych, ale są też bardzo sycące. Dietetyczne śniadanie z nimi w roli głównej to na przykład:

  • dwa jajka na twardo i mała sałatka z jarmużu, drobno pokrojonego pomidor i dressingu z oliwy z oliwek z pieprzem cayenne,
  • jajko na miękko z połówką awokado i kromką pełnoziarnistego chleba.

Dietetyczne śniadanie – owsianka na słodko lub na słono

Zdrowe i pyszne dietetyczne śniadanie przygotujemy też z płatków owsianych, których odchudzające właściwości poznaliśmy już dzięki diecie owsiankowej. Olbrzymią zaletą przygotowanego na bazie płatków owsianych dietetycznego śniadania jest jego różnorodność. Bo owsiankę można przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko.

  • Owsianka na słono – płatki owsiane gotujemy w posolonej wodzie, następnie dodajemy do nich pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, świeżą bazylię, pół łyżeczki oliwy z oliwek oraz przyprawy – ostrą paprykę i kolorowy pieprz (jest mnie ostry i bardziej aromatyczny od pieprzu czarnego).
  • Owsianka na słodko – płatki owsiane gotujemy na wodzie, odtłuszczonym mleku lub tak zwanym mleku owsianym. Pod koniec gotowania, kiedy płatki będą już miękkie, dodajemy do nich szczyptę cynamonu, rodzynki oraz kilka posiekanych orzechów włoskich lub migdałów.
Reklama

Zobacz także: Brakuje ci motywacji do ćwiczeń? Sprawdź, co zrobić, żeby trenować w domu!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane