|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#44341 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Myszko, po powrocie do domu biorę się w takim razie ostro do pracy nad sobą
Mimi zapraszamy na biochemię ![]() Do tego co napisała Myszka chciałabym dodać, że bardzo lekki i szybko wchłaniający się, a nie zapychający jest olej z pestek arbuza (Forumowa opinia) i macerat brzozowy (z własnego doświadczenia). Trzeba próbować |
|
|
|
#44342 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I lniany też Bardzo fajny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Piękny przykład - EdithZ falami jest często tak, że któregoś dnia coś im "zaskoczy" i jest różnica o 180 stopni
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-10-20 o 14:03 |
||||
|
|
|
#44343 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#44344 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę, że to dobry krok dla wszystkich początkujących, zagubionych kręconowłosych, które nie wiedzą jak zacząć - znaleźć swój włosowy odpowiednik w Dzienniku Regeneracji i iść tą drogą ![]() Albo wrzuć zdjęcia, to ułatwi określenie typu Twoich włosów.
|
|
|
#44345 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#44346 |
|
Zakorzenienie
|
Oki, tak na szybko, co na dysku znalazłam... widać kolor, mniej więcej stan i ilość włosów (zdjęcie z fryzury próbnej sprzed roku), a na drugim, że się przy uchu kręcą - reszta zawarkoczykowana
![]() Jak dotrę sensownie do domu, to cyknę stan obecny Na indywiduum obok i głupią minę proszę nie zwracać uwagi, to ogniska
|
|
|
|
#44347 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz mam z Gorvity i nie umiem ocenić. Jest dla mnie niezastąpiony, teraz próbuję zastąpić lnianym - prawie wychodzi ![]() Cytat:
Czekamy
|
||
|
|
|
#44348 |
|
Zakorzenienie
|
Vea na 100% masz fale
Ja też nie mam dyfuzora ale radzę sobie zgniatając lekko włosy w ręce i i na nią puszczam strumień suszarki, niestety dłużej to trwa ale za to nie rozdmuchuje włosów ![]() Jeśli chodzi o żele to lniany jest genialny ale czasochłonniejszy od drogeryjnych. Z kupnych: Fioletowy Artiste(zielony zrobił mi siano) Isana(męski pomarańczowy-baaardzo usztywnia i łatwo go przedawkować) Grafitti biały-nie usztywnia prawie wogóle ale modeluje. Myszka a Ty dajesz oleje z HA na wilgotną czy suchą twarz?bo jak dawałam na suchą to mnie wysuszało
|
#44349 |
|
Zakorzenienie
|
przyszłam z aVea do Was a spotykam sie z Szatanką
witam Was moje włosy po ciąży zaczeły falować - obecnie mam do ramion wycieniowane, czasami uzywam prostownicy. pielegnacja - szampony i odżywki naturalne. |
|
|
|
#44350 |
|
Zakorzenienie
|
A bo mnie wszędzie pełno
Jest tu dużo madrych Kobietek które bardzo pomagaja
|
#44351 |
|
Zadomowienie
|
Przejrzałam cały dziennik regeneracji - Myszko Twój ostatni wpis
jestem pod wrażeniem! niestety nie znalazłam nikogo kto miałby choć trochę podobne włosy do moich Na razie Wam się nie pokazuję bo nawet nie bardzo mam co. Falują tak bardzo, bardzo delikatnie. W sumie to chyba lepiej byłoby napisać, że po prostu nie są proste :/ AjriszMarta - pytałaś co używam: mycie OMO (M- szampon Organicum, migdałowy alterra, czasem Pharmaceris) albo odżywką (Kallos latte, isana z babassu, emulsja gloria) odżywianie: VO5 Gloss me smoothly, alterra morelowa, aussie 3 minut miracle, biovax do ciemnych, kallos latte - wzbogacana np. keratyna, panthenolem, miodem i żelem aloesowym, Elseve Total repair 5 maska, Stapiz sleek line, joanna maska mak i bawelna, Gloria maska i emulsja i chyba tyle (być może coś jeszcze o czym w tym momencie zapomniałam) oleje: kokos, Khadi, migdał i czarnuszka - ostatnio głównie te, czasem jeszcze amla dabur zabezpieczam olejami, ostatnio głownie czarnuszką i joanna rzepa - serum, czasem jedwab z l'biotici stylizacja - żel lniany (jak na razie się nie sprawdził), Fluid kemon na objetość - tu już trochę lepiej sporo silikonów i innych oblepiaczy :/ od kilku dni włosów nie czeszę na sucho, a dziś spróbuję odgrzebać swój dyfuzor, a jeśli nie to chyba coś kupię, bo bez tego na pewno się nie obejdzie. Włosy na mokro się skręcają a w trakcie wysychania co raz bardziej prostują... pewnie pod ciężarem włosy myję wieczorem i niestety z mokrymi idę spać, bo jakbym wysuszyła (bez dyfuzora) to byłyby proste. Rano czasami są dalej wilgotne (jesli je zwiąże) Szczerze mówiąc sama nie bardzo wiem co mam z nimi robić, więc każda rada bardzo mi się przyda ![]() pati_bc - witaj bardzo się cieszę, że się na coś przydałam
|
#44352 | |
|
Rozeznanie
|
Ależ się naczytałam
Mam nadzieję, że niczego nie zapomnę. Włosy macie śliczne kiedyś takie będą. Cytat:
Dzięki! Ok, kolejna rzecz do zanotowania - będę podpinać włosy. Nie wiem tylko, czy mam odpowiednie spinki, muszę pogrzebać. No i, oczywiście jakżeby inaczej, Mayletce nasuwa się mało inteligentne pytanie - jak właściwie je podpinacie? Mówicie, że nie czeszecie włosów. A więc po spaniu nie macie push-up? Ja ostatnio czeszę tylko skalp, a całość przed myciem, choć nie wiem, czy to dobry pomyśl. Chyba zaczynam się uzależniać Mam nadzieję, że sprowadzi przyjaciół ![]() O, właśnie taka fala sobie przyszła. że jeszcze dobrze nie zaczęłam pielęgnacji, ale.. czuję się zmotywowana Może wrócą moje spiralki kochane
Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski. instagram||blog Edytowane przez mayletka Czas edycji: 2011-10-20 o 16:05 |
|
|
|
|
#44353 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą widać że jeden kosmyk wyraźnie zakręca. Twoje włosy bardzo mi przypominają moje sprzed nowej pielęgnacji, nawet odcień jest całkiem podobny Ja bym przede wszystkim spróbowała wyeliminować czesanie, ono nie jest naprawdę niezbędne do szczęścia - kilka stron wcześniej wrzucałam swoje włosy, są nieczesane od prawie 3 miesięcy Do stylizacji świetny jest żel lniany, nie tylko definiuje loczki ale też solidnie nawilża. Na przygładzenie puchu dobra jest Joanna bez spłukiwania, ta z miodem jest dość rzadka, więc łatwiej dozować.A czemu nie możesz używać odżywek Alterry?
|
|
#44354 | ||||||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Nie sądziłam, że moja snołbordowa pasja jest tak widoczna
chciałabym tylko mieć nieograniczone środki, by móc częściej jeździć... Cytat:
Cytat:
Cytat:
W cg nie idzie wyłącznie o silikony, ale też o składniki, które podobnie do nich się zachowują. Polimery kationowe przylegają do włosów za pomocą wiązań jonowych, więc trudno je oderwać. Mogą się nie nabudowywać, ale to nie oznacza, że jakiś nie został. Poza tym to jest odzywka w spreju i jeśli wymagasz od niej czegokolwiek innego poza zabezpieczeniem lub stylizacją/reanimacją to możesz się zawieźć. To z tego powodu, ze tego typu produkty musza mieć lżejsza konsystencję, co oznacza, że stężenie wody jest na poziomie przynajmniej 85%. Co ma tu zatem odżywiać? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Może będzie lepiej niż było. Nadal nie mam jednak odwagi, by straszyć TŻa ![]() Cytat:
Kitka winna być nad czołem, tak by włosy przy buzi były najkrótsze, a tył, najdłuższy - wykorzystujemy naturalny układ na głowie. Powiem tylko, że coś się dzieje niespodziewanego na Twojej głowie. Nie myślałam, że tak wysoko ujawni się skręt! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Napisz, jakich używałaś psikadeł. Może coś wyśledzimy. Cytat:
Emolienty to także polimery i silikony, działają identycznie, choć poza ochroną i blaskiem nie dają wiele więcej. Cytat:
Ale na pewno i Twój wkład, Twoja praca o tym zadecydowały ![]() A będzie na pewno jeszcze lepiej ![]() znowu za mało czasu
|
|
#44355 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiem, że też wysuszał mi początkowo, jak dawałam za dużo HA, a za mało oleju.Cytat:
Vea - falki jak nic ![]() Eloe - z dimethiconem się nawet lubię
|
||
|
|
|
#44356 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeżeli myję wieczorem i nie schowam włosów to mi się rozpuszają przez pocieranie głową w nocy o poduszkę. A reanimacja rano śrendio mi wychodzi. Dlatego zawsze myłam rano, dopiero teraz mogę myć wieczorem A niemyte też zawiązuję, żeby mieć dzień trzeci. Tylko lepsze efekty uzyskuję, gdy włosy są suche. Bo jak są mokre to się mocniej odgniatają. TŻ jakoś to znosi, szybko gaszę światło i się chowam w sypialni ![]() Nie powiecie mi, że czepek foliowy na noc przy olejowaniu jest bardziej sexi
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#44357 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak radzicie sobie z pogodą?
Ja po umyciu nakładam żel własnoręcznie robiony z aloesu i keratyny (zagęszczam gumą ksantanową ), loki ładnie się trzymały, nawet z 3 dni, ale ostatnio coś się bardziej deformują... Myślę, że to od powietrza...
|
#44358 | |||
|
Zakorzenienie
|
czasu brak
jakby doba miala 72 godziny to bym sie wyrabiala Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
dla Ciebie i dziewczyn czasem znajde czas dla kociego watku jak sie komus nudzi ostatnie zdjecia chlopakow (najlepiej ogladac posty w podanej kolejnosci - czemu - wyjasnienie w pierwszym poscie) post 1 post 2 post 3 post 4 i zeby nie bylo ze nic nie robie w zakresie wlosowej tematyki, wrocilam do mycia joanna makowa, jako bs uzywam lnianej (termin jej sie konczy a nie lubie tracic kosmetykow), no i nowosc (choc moze nie) - zaczelam stosowac do olejowania (na przemian z Busy Izzy) oraz jak tzw wykonczenie gotowej fryzury olejek z firmy Palmers - Moisturizing Body Oil (Cocoa Butter Formula with witamin E) - sklad: Glycine Soja Oil (Soybean), Isopropyl Myristate, Sesamum Indicum (Sesame) Oil (Sesamum Indicum), Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed OiI (Safflower), PEG 40 Sorbitan Peroleate, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter (Cocoa), Fragrance (Parfum), Benzophenone 3, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Benzyl Alcohol, BHA, Beta Carotene (Vitamin A) (CI 40800) (dla osob z UK i Irlandii - dostepny w Bootsie) Pierwszy olejek ktory naprawde nie obciaza gdy uzyje jako tzw wykonczenie (mialam do wyboru olejek albo silikony bo zima idzie i potrzebuje ochrony), no i zapach ma obledny fotek na razie nie mam bo padl mi telefon i uzywam starej nokii ktora nie ma takich bajerow, w sumie to niewiele sie zmienilo poza tym ze farbnelam sie inna farba i wlosy sa teraz rownomiernie czerwone (taki kolor, z tym ze nie mam takich razacych bo jednak nadal mam na dlugosci resztki henny i garniera, jednak farbka pokryla wszystko rowno i nie mam przebarwien tylko jednolity ladny czerwony kolor)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-10-20 o 16:48 |
|||
|
|
|
#44359 |
|
Raczkowanie
|
Dobra, dziewczyny, mam wolny wieczór i chciałabym spróbować wydobyć moje fale
na początek powinnam oczyścić włosy z sylikonów, prawda? mam takie szampony, powiedźcie który będzie najlepszy: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...zu.html&next=1 https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...nu.html&next=1 https://wizaz.pl/kosmetyki/szukaj.php Czy odżywkę b/s czy d/s? czy obie jednocześnie? b/s mam z joanna naturia z miodem i cytryna i jantar, a d/s mam zółtą garniera z avokado i masle karite. potem, ugniatanie? dyfozor? czy dac im samym wyschnac? plopping? Wiem, ze musze probowac i szukac ktory sposob bedzie najlepszy, ale poradzcie mi troszke, bo nigdy jeszcze tego nie robiłam. No raz plopping, ale nic ztego nie wyszlo
|
|
|
|
#44360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po myciu najpierw na pare minut odzywka ds potem na mokre lub wilgotne odzywka bs (ale to opcja, choc dobrze jest sprobowac bo odzywki bs ladnie zabezpieczaja przed puchem) musisz wyprobowac co pasuje, z reguly na tak przygotowane wlosy dziewczyny nakladaja zel (i ja do nich naleze) i teraz jest ugniatanie (albo mozesz zrobic plopping) suszenie opcjonalne - naturalne lub dyfuzor (dyfuzor jak sie suszy nie za mocnym nawiewiem i oczywiscie nie za goracym powietrzem ladnie uklada loki i fale i niektorym bardziej je podkresla)
|
|
#44361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rybiorku - witaj z powrotem |
|
|
|
|
#44362 |
|
Zakorzenienie
|
, takze newsy o Twojej Fasolce znam na biezaco
|
#44363 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Shea Np krem do rąk z biedronkiCytat:
CO ZA DZIEŃ OKROPNY |
|||
|
|
|
#44364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czytałam starsze zakręcone tematy i trafiłam na Twoją wodę pomakaronową, stosujesz ją nadal? Bo myślę, czy nie spróbować jej, ale jako ostatniej płukanki i nie spłukiwać potem, ciekawe, czy nie skleiłyby się włosy całe albo coś
|
|
|
|
|
#44365 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#44366 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) ale jak gotuje sobie makaron to zawsze zostawiam wode (tak srednio 2 razy tygodniowo), ja dla siebie nie sole a maz nie jada makaronow w ogole (bo dla niego to pasza ) wiec to tak przy okazji, teraz ta wode uzywam wlasnie jako ostatnie plukanie jesli mam - swietnie usztywnia ale nie ze mamy chelm, tak jakby wzmacnia dzialanie zelu ale wlosy lepiej sie trzymaja po ulozeniu (nabieraja objetosci)Cytat:
a podrzucisz sklad?
|
|
#44367 |
|
Zakorzenienie
|
rybiorku piekne chlopaki
ostatnio stalam sie tez posiadaczka dwoch maluchow
|
|
#44368 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A powiem Ci, że moja wczorajsza maska na bogato jest lepsza od YTC Jeśli masz składniki to szczerze Ci polecam Rybiorku, ja też kocham Twoje koty W załączniku mój ulubiony typ loka - RULON. Cały dzień się trzyma skubaniec, ten jest największy ze wszystkich, nie przeszkodził mu deszcz i wiatr i już wiem,że wytrzyma do następnego mycia Zdjęcie prześwietlone, ale przynajmniej wyraźnie widać.Shea z Biedry rządzi
|
|
|
#44369 |
|
Raczkowanie
|
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocoamidopropyl Betaine, Glycerin, Sodium Chloride, Propylene Glycol, Ginkgo Bilioba Extract, Polyqaternum-7, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Hydrolized Silk Protein, Panthenol, Parfum, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Inulin, Lactic Acid,2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Methylchlorisothiazolinon e, Methylisothiazolinone, Disodium EDTA. 2-(-4-Tertbutylbenzyl)Propional dehyde, Benzyl Salicylate, Linalool, Hexyl Cinnamaldehyde
juz umylam joanna, ale na przyszlosc przyda mi sie Twoja rada
|
|
|
|
#44370 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
Ja bym ten szampon uzywala raz na jakis czas (no chyba ze masz komu dac), choc teraz do kompletnego oczyszczenia najbardziej nadawal sie ten pierwszy z Joanny
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.

Bardzo fajny
Piękny przykład - Edith
Sam olej jest tłusty, wchłaniał by się wieki, a tak z żelem HA dużo lepiej. Olei trzeba próbować, dość lekkie i niezapychające to orzech włoski, konopny, jeżynowy, u mnie sprawdzają się też deczko cięższe z truskawki, z maliny i róży piżmowej. Mieszam kroplę żelu HA, do tego z 3-4 krople oleju i wklepujesz w twarz, przez chwilę wydaje się tłusta, ale szybko się wchłania i jest aksamitnie gładka. Używam na dzień i na noc 

ZUMBA
Teraz mam z Gorvity i nie umiem ocenić. Jest dla mnie niezastąpiony, teraz próbuję zastąpić lnianym - prawie wychodzi 

jestem pod wrażeniem! niestety nie znalazłam nikogo kto miałby choć trochę podobne włosy do moich 
bardzo się cieszę, że się na coś przydałam 

jakby doba miala 72 godziny to bym sie wyrabiala
dla Ciebie i dziewczyn