Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1479 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-20, 13:22   #44341
vea7
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Myszko, po powrocie do domu biorę się w takim razie ostro do pracy nad sobą

Mimi zapraszamy na biochemię
Do tego co napisała Myszka chciałabym dodać, że bardzo lekki i szybko wchłaniający się, a nie zapychający jest olej z pestek arbuza (Forumowa opinia) i macerat brzozowy (z własnego doświadczenia). Trzeba próbować

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 13:27   #44342
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
W pigułce były polecane żele aloesowe (do ciała co prawda, co mnie mocno zmyliło) i zakładam, że one powinny utrwalić, ale bez usztywnienia, mam rację? I jeśli tak, to chyba wolałabym takie, niż typowe żele do włosów.

I lniany też Bardzo fajny
Cytat:
Widziałam i czytałam i jestem pod wrażeniem
dziekuje
Cytat:
Już druga piszesz, ze jest szansa na fale
Bo są
Cytat:
Zastanawiam się tylko, czy moim problemem jest tylko to, że nie dbam prawidłowo, czy też to, ze są długie i grube, a co za tym idzie ciężkie?
Trochę tak, ale z drugiej strony jak są za krótkie to fala nie ma się gdzie rozwinąć i jest raczej pierdzielnik Piękny przykład - Edith
Z falami jest często tak, że któregoś dnia coś im "zaskoczy" i jest różnica o 180 stopni

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-10-20 o 14:03
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 13:52   #44343
mimi1812
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Już śpieszę z pomocą Sam olej jest tłusty, wchłaniał by się wieki, a tak z żelem HA dużo lepiej. Olei trzeba próbować, dość lekkie i niezapychające to orzech włoski, konopny, jeżynowy, u mnie sprawdzają się też deczko cięższe z truskawki, z maliny i róży piżmowej. Mieszam kroplę żelu HA, do tego z 3-4 krople oleju i wklepujesz w twarz, przez chwilę wydaje się tłusta, ale szybko się wchłania i jest aksamitnie gładka. Używam na dzień i na noc Możesz winogronowego spróbować, choć ja nie próbowałam i nie wiem, jak może być z zapychaniem i to naprawdę na krople do porcji trzeba mierzyć
Dziękuję ślicznie Muszę spróbować, bo wiele razy po cichu zachwycałam się Twoją cerą i nie mam wątpliwości, że znasz się na rzeczy
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 14:07   #44344
yoanka85
Rozeznanie

GG do yoanka85

Cytat:
Myszko, dziękuje za ekspresową odpowiedź

Niestety dyfuzora nie mam, bo i suszarka turystyczna (taka malutka), ale susze nie bezpośredni, tolko z pewnej odległości, więc powietrze dociera ciepłe. Za to rzeczywiście "rozdmuchuje" włosy, przez co się plączą... czas chyba zainwestować w suszarkę

O metodach mycia włosów poczytałam
Dzisiaj spróbuje umyć Isaną, bo jest akurat na stanie i zobaczymy jaki będzie efekt. Szczególnie, ze w planach dzisiaj też olejowanie, to się okaże, czy będę umiała oleje doprać
Co do łagodnych szamponów, to próbowałam do tej pory tylko Alterrę i było źle, i Yes'a ogórkowego, i było genialnie, ale dla mnie za drogo Na liście "do wypróbowania" są dziecięce, ale jeśli mycie odzywką się sprawdzi, to szamponu szukać nie będę

Fotki zrobię jeśli się uda, a w ogóle poszukam co na dysku mam

Co do układania, jak miałam baaardzo krótki, to układałam na piankę - pianka na mokre włosy, potrzepać i gotowe Przy długich włosach nie stosuję niczego, bo nie lubię - wole mieć miękkie włosy Niestety żel kojarzy mi się z "efektem kasku", ale pewnie to kwestia nałożonej ilości i jakości kosmetyku. W pigułce były polecane żele aloesowe (do ciała co prawda, co mnie mocno zmyliło) i zakładam, że one powinny utrwalić, ale bez usztywnienia, mam rację? I jeśli tak, to chyba wolałabym takie, niż typowe żele do włosów.

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Witam
Widziałam i czytałam i jestem pod wrażeniem
Już druga piszesz, ze jest szansa na fale
Zastanawiam się tylko, czy moim problemem jest tylko to, że nie dbam prawidłowo, czy też to, ze są długie i grube, a co za tym idzie ciężkie?
Ja tylko dodam, że warto przejrzeć Dziennik Regeneracji i poszukać po zdjęciach do czyich włosów Twoje są obecnie najbardziej podobne, a następnie podpatrzeć co ta osoba stosuje, żeby je nakarmić

Myślę, że to dobry krok dla wszystkich początkujących, zagubionych kręconowłosych, które nie wiedzą jak zacząć - znaleźć swój włosowy odpowiednik w Dzienniku Regeneracji i iść tą drogą

Albo wrzuć zdjęcia, to ułatwi określenie typu Twoich włosów.
ona mnie odepchła.

Więc weszłem do domu,
trzasłem drzwiami,
pierdłem, rzygłem i wyszłem

bo chamstwa nie zniese

ZUMBA
yoanka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 14:15   #44345
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Myszko, po powrocie do domu biorę się w takim razie ostro do pracy nad sobą
Najlepiej popróbować różnych rzeczy - na początek jakiś jeden drogeryjny żel, które poleciłam, jeden aloesowy, ugotuj sobie żel lniany i próbuj, co najbardziej włoskom pasuje, stylizacja to u mnie połowa sukcesu, druga połowa to dobra pielęgnacja

Cytat:
Napisane przez mimi1812 Pokaż wiadomość
Dziękuję ślicznie Muszę spróbować, bo wiele razy po cichu zachwycałam się Twoją cerą i nie mam wątpliwości, że znasz się na rzeczy
Dziękuję ślicznie To zasługa już ponad rocznej naturalnej pielęgnacji, wcześniej miałam spore problemy z cerą
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 14:16   #44346
vea7
Zakorzenienie

Oki, tak na szybko, co na dysku znalazłam... widać kolor, mniej więcej stan i ilość włosów (zdjęcie z fryzury próbnej sprzed roku), a na drugim, że się przy uchu kręcą - reszta zawarkoczykowana
Jak dotrę sensownie do domu, to cyknę stan obecny

Na indywiduum obok i głupią minę proszę nie zwracać uwagi, to ogniska
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fryzura3.jpg (131,5 KB, 59 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg imm042.jpg (93,0 KB, 70 załadowań)

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 14:27   #44347
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Żel aloesowy powinien Ci się spodobać też, powinien delikatnie podkreślić skręt, Ajrisz pewnie więcej o tym powie, bo chyba używa
Vea - kocham po grób żel aloesowy z Lidla Cien Med, niestety limotowana edycja i był rok temu Teraz mam z Gorvity i nie umiem ocenić. Jest dla mnie niezastąpiony, teraz próbuję zastąpić lnianym - prawie wychodzi
Cytat:
Oki, tak na szybko, co na dysku znalazłam... widać kolor, mniej więcej stan i ilość włosów (zdjęcie z fryzury próbnej sprzed roku), a na drugim, że się przy uchu kręcą - reszta zawarkoczykowana
Dzieje się Czekamy

Stary 2011-10-20, 14:37   #44348
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Vea na 100% masz fale

Ja też nie mam dyfuzora ale radzę sobie zgniatając lekko włosy w ręce i i na nią puszczam strumień suszarki, niestety dłużej to trwa ale za to nie rozdmuchuje włosów
Jeśli chodzi o żele to lniany jest genialny ale czasochłonniejszy od drogeryjnych.
Z kupnych:
Fioletowy Artiste(zielony zrobił mi siano)
Isana(męski pomarańczowy-baaardzo usztywnia i łatwo go przedawkować)
Grafitti biały-nie usztywnia prawie wogóle ale modeluje.

Myszka a Ty dajesz oleje z HA na wilgotną czy suchą twarz?bo jak dawałam na suchą to mnie wysuszało

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 15:06   #44349
hola ola
Zakorzenienie

przyszłam z aVea do Was a spotykam sie z Szatanką

witam Was

moje włosy po ciąży zaczeły falować - obecnie mam do ramion wycieniowane, czasami uzywam prostownicy. pielegnacja - szampony i odżywki naturalne.
hola ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 15:25   #44350
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez hola ola Pokaż wiadomość
przyszłam z aVea do Was a spotykam sie z Szatanką
A bo mnie wszędzie pełnowitaj

Jest tu dużo madrych Kobietek które bardzo pomagaja

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 15:40   #44351
anwen
Zadomowienie

GG do anwen

Przejrzałam cały dziennik regeneracji - Myszko Twój ostatni wpis jestem pod wrażeniem! niestety nie znalazłam nikogo kto miałby choć trochę podobne włosy do moich Na razie Wam się nie pokazuję bo nawet nie bardzo mam co. Falują tak bardzo, bardzo delikatnie. W sumie to chyba lepiej byłoby napisać, że po prostu nie są proste :/

AjriszMarta - pytałaś co używam:
mycie OMO (M- szampon Organicum, migdałowy alterra, czasem Pharmaceris) albo odżywką (Kallos latte, isana z babassu, emulsja gloria)

odżywianie: VO5 Gloss me smoothly, alterra morelowa, aussie 3 minut miracle, biovax do ciemnych, kallos latte - wzbogacana np. keratyna, panthenolem, miodem i żelem aloesowym, Elseve Total repair 5 maska, Stapiz sleek line, joanna maska mak i bawelna, Gloria maska i emulsja i chyba tyle (być może coś jeszcze o czym w tym momencie zapomniałam)

oleje: kokos, Khadi, migdał i czarnuszka - ostatnio głównie te, czasem jeszcze amla dabur

zabezpieczam olejami, ostatnio głownie czarnuszką i joanna rzepa - serum, czasem jedwab z l'biotici

stylizacja - żel lniany (jak na razie się nie sprawdził), Fluid kemon na objetość - tu już trochę lepiej

sporo silikonów i innych oblepiaczy :/

od kilku dni włosów nie czeszę na sucho, a dziś spróbuję odgrzebać swój dyfuzor, a jeśli nie to chyba coś kupię, bo bez tego na pewno się nie obejdzie. Włosy na mokro się skręcają a w trakcie wysychania co raz bardziej prostują... pewnie pod ciężarem

włosy myję wieczorem i niestety z mokrymi idę spać, bo jakbym wysuszyła (bez dyfuzora) to byłyby proste. Rano czasami są dalej wilgotne (jesli je zwiąże)

Szczerze mówiąc sama nie bardzo wiem co mam z nimi robić, więc każda rada bardzo mi się przyda

pati_bc - witaj bardzo się cieszę, że się na coś przydałam

od 06.2010 piję pokrzywę i olej z wiesiołka
27.10.11 -Prawo Jazdy

od 18.06.12 ćwiczę z Ewą Chodakowską

Włosy 2011-2012

Blog - Jak dbać o długie włosy?
www.anwena.blogspot.com
anwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 15:47   #44352
mayletka
Rozeznanie

GG do mayletka

Ależ się naczytałam Mam nadzieję, że niczego nie zapomnę.
Włosy macie śliczne Mam nadzieję, że moje, choć w 1/4,
kiedyś takie będą.
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Na googlach jest
Różowy ma parafinę zaraz na początku, też wymaga SLS i może obciążać, ale zabezpieczy dobrze. Ma kilka dobrych rzeczy, wosk pszeczli, gliceryne, ale nie wiem czy będą działać zza parafinki.
A zielony wcale nie taka śliczota jak zapamiętałam Też ciutek parafiny ale przodują kokos i shea! No i sprawdza się dobrze to mi wsjo rawno co we środku
To ten trzeci miał alk! ;]
Spróbuję na weekend go nałożyć, zobaczymy, jak się przyjmie, będę stosować, jak nie - wykorzystam do rąk Dzięki!

Ok, kolejna rzecz do zanotowania - będę podpinać włosy.
Nie wiem tylko, czy mam odpowiednie spinki, muszę pogrzebać.
No i, oczywiście jakżeby inaczej, Mayletce nasuwa się mało inteligentne pytanie - jak właściwie je podpinacie? do góry? w zakrętaski?

Mówicie, że nie czeszecie włosów. A więc po spaniu nie macie push-up? Ja ostatnio czeszę tylko skalp, a całość przed myciem, choć nie wiem, czy to dobry pomyśl.

Chyba zaczynam się uzależniać Za chwilę pokażę wam, kto odwiedził ciocię M. Mam nadzieję, że sprowadzi przyjaciół

O, właśnie taka fala sobie przyszła. Najzabawniejsze jest to,
że jeszcze dobrze nie zaczęłam pielęgnacji, ale.. czuję się zmotywowana Może wrócą moje spiralki kochane
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie3574.jpg (90,9 KB, 30 załadowań)

Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i
wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski.

instagram||blog

Edytowane przez mayletka
Czas edycji: 2011-10-20 o 16:05
mayletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 15:48   #44353
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:

Na indywiduum obok i głupią minę proszę nie zwracać uwagi, to ogniska
Ooooo, jak dla mnie jesteś mocno pofalowana, taki (za przeproszeniem) puszek jak na drugim zdjęciu mają porządne falki. Zresztą widać że jeden kosmyk wyraźnie zakręca. Twoje włosy bardzo mi przypominają moje sprzed nowej pielęgnacji, nawet odcień jest całkiem podobny
Ja bym przede wszystkim spróbowała wyeliminować czesanie, ono nie jest naprawdę niezbędne do szczęścia - kilka stron wcześniej wrzucałam swoje włosy, są nieczesane od prawie 3 miesięcy Do stylizacji świetny jest żel lniany, nie tylko definiuje loczki ale też solidnie nawilża. Na przygładzenie puchu dobra jest Joanna bez spłukiwania, ta z miodem jest dość rzadka, więc łatwiej dozować.
A czemu nie możesz używać odżywek Alterry?
Stary 2011-10-20, 15:52   #44354
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Nie sądziłam, że moja snołbordowa pasja jest tak widoczna Dziękuję Wam za miłe słowa
chciałabym tylko mieć nieograniczone środki, by móc częściej jeździć...

Cytat:
Napisane przez beautystyleandme Pokaż wiadomość
nie umiem za bardzo czytać składów.. wiem tylko, że powinnam unikać alkoholu ..
Problem w tym, że alkohol alkoholowi nierówny i trzeba też sprawdzić, co w sąsiedztwie. W Alterze alkohol znajdziesz na początku składu, ale sąsiedztwo pozostałych składników nie pozwala na wysuszenie.
Cytat:
sprawdzałam te składniki tutaj i przy odżywce są w większości sylikony dość łatwo zmywalne? eeeh...
Cytat:
Odżywka w sprayu b/s Helen Seward - cena ok.20/25 zł
skład: aqua, amodimethicone, panthenol, polyquaternium-11, sodium lactate, sodium citrate, hydrolyzed silk, cetrimonium chloride, PEG-30 glyceryl cocoate, citric acid, parfum, geraniol, linalool, benzyl salicylate, citronellol, limonete, cinnamyl alcohol, hydroxycitronellal, citral, tetrasodium EDTA, imidazolidinyl urea, methylparaben
Ten zmyjesz szamponem zawierającym betainę kokamidopropylową, do tego potrzebujesz siarczanu.
W cg nie idzie wyłącznie o silikony, ale też o składniki, które podobnie do nich się zachowują. Polimery kationowe przylegają do włosów za pomocą wiązań jonowych, więc trudno je oderwać. Mogą się nie nabudowywać, ale to nie oznacza, że jakiś nie został.
Poza tym to jest odzywka w spreju i jeśli wymagasz od niej czegokolwiek innego poza zabezpieczeniem lub stylizacją/reanimacją to możesz się zawieźć. To z tego powodu, ze tego typu produkty musza mieć lżejsza konsystencję, co oznacza, że stężenie wody jest na poziomie przynajmniej 85%. Co ma tu zatem odżywiać?
Cytat:
nie mam się co dziwić, że moje włosy wyglądają jak wyglądają.
Spokojnie, nie z takich tarapatów wyciągałyśmy loki

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
odkad jestem na wizazu juz wiem ze nie nalezy przeplacac za takie kosmetyki bo mozna znalezc cos w sklepie dobrego i za mniejsza kase
Niezaprzeczalnie

Cytat:
Napisane przez beautystyleandme Pokaż wiadomość
Dotychczas dla mnie wyznacznikiem dobrego szamponu i odżywki była cena
Tak jest w przypadku Yes To... oraz Pat&Rub plus sporo kosmetyków do loków z USA.

Cytat:
a wlasnie dopiero umylam wloski odzywka isana z babasu zobaczymy co bedzie ze skretem czy bedzie bardziej sprezysty
Będę czytać, co dalej (jestem na 122 stronie), bom ciekawa, jak zareagują. W końcu BD olejek pasował Ci do stylizacji, to i babasu powinna fajnie się spisać.

Cytat:
Patrząc tak na składy niektórych, naprawdę drogich masek, w których jest kupka silikonów i trochę keratyny daleko w składzie po zapachu, to chyba naprawdę stwierdzam, że płaci się za markę.
Przykładem słynne Oleo Curl z Kerastase I pomyśleć, że mało brakowało, bym kupiła ten zestaw. A tu wizaż
Cytat:
Choć nie powiem, mam ochotę na trochę droższe, ale z ładnym składem, np. na maskę z Yes to Carrots (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,30823,yes-to-carrots-hair-and-scalp-mud-mask-maseczka-nawilzajaca-do-wlosow-i-skory-glowy.html)
Pamiętaj, ze maska ma wyżej w składzie dimethicone niż odżywka. Dla mnie była za cięzka, ale ma spore grono fanek.
Też mam ochotę...

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Dziewczyny, którym się odgniatają włosy w chuście - związujecie je mokre, czy suche? Ja najlepsze mam efekty, jak włosy są suche, albo ledwo, ledwo wilgotne. Albo takie suche i sztywne od żelu.
Może dajcie jej jeszcze jedną szansę
Czyli śpisz w chuście nawet po myciu? Chciałam zawiązywać, ale suche i niemyte Może będzie lepiej niż było. Nadal nie mam jednak odwagi, by straszyć TŻa

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Dałam zdjęcia do co dziennika kręconowłosych
w sumie nic, nie wiem dodatkowo czy dobrze to wygląda, bo jakoś dziwnie to wyszło, (ścinałam włosy tą metodą z kitką na głowie...) i nie wiem co teraz robić...
Szkoda, ze nie ma zdjęcia tyłu. Poza tym zrobiłaś przedziałek z boku? Cięcie było na przedziałek na środku, więc pewnie dlatego myślisz, że nieco dziwnie się układa. Ale to niczemu nie przeszkadza.
Kitka winna być nad czołem, tak by włosy przy buzi były najkrótsze, a tył, najdłuższy - wykorzystujemy naturalny układ na głowie.
Powiem tylko, że coś się dzieje niespodziewanego na Twojej głowie. Nie myślałam, że tak wysoko ujawni się skręt!

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
Isana z dodatkiem keratyny to mało w sensie, że uboga w składniki czy, że powinnam stosować kilka odżywek d/s na raz?
Może nie naraz podczas jednego mycia, ale potrzeba zmiany, by włosy się nie znudziły oraz by dostały wszystko, czego potrzebują. Dobrze mieć przynajmniej kilka różnych na półce.
Cytat:
A jeśli użyję Alterry moreli zamiast isany to ok? Bo najczęściej właśnie moreli używam (już mi zbrzydł jej zapach po tej tubce poszukam czegoś nowego :P)
Isana jest uboższa od Alterry morelki i mniej emolientowa, więc dobrze stosować wymiennie.
Cytat:
Włosów w ciągu dnia prawie nie dotykam, jedynie przed lustrem coś tam poprawiam.
Zależy jak często.
Cytat:
I nie odświeżam niczym bo po prostu się boję :P
Może masz niewłaściwie skonstruowane psikadła? Coś musi puszyć. Poza tym... puszak nie drapieżnik a pasożyt. Żyć z nim trzeba.
Napisz, jakich używałaś psikadeł. Może coś wyśledzimy.
Cytat:
Co do emolientów i uciekania wody pewnie masz rację. Co to emolienty, gdzie je znaleźć i jak stosować wiem ale czym chronić włos przed ucieczką wody? Wydaje mi się, że jak dorzucę emolientów do włosowej diety (np. olejowanie przed każdym myciem) to ochronię też włosy przed utratą wody. Dobrze kombinuję?
tylko pamiętaj, by nie przesadzać.
Emolienty to także polimery i silikony, działają identycznie, choć poza ochroną i blaskiem nie dają wiele więcej.
Cytat:
Dzięki za pomoc Eloe Bez Ciebie już dawno bym wymiękła w tej całej zaKręconej historii
Cieszę się, że mogłam Ci pomóc Ale na pewno i Twój wkład, Twoja praca o tym zadecydowały
A będzie na pewno jeszcze lepiej

znowu za mało czasu

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 16:06   #44355
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
Myszka a Ty dajesz oleje z HA na wilgotną czy suchą twarz?bo jak dawałam na suchą to mnie wysuszało
Na przetartą hydrolatem Ale wiem, że też wysuszał mi początkowo, jak dawałam za dużo HA, a za mało oleju.

Cytat:
Napisane przez anwen Pokaż wiadomość
Przejrzałam cały dziennik regeneracji - Myszko Twój ostatni wpis jestem pod wrażeniem! niestety nie znalazłam nikogo kto miałby choć trochę podobne włosy do moich Na razie Wam się nie pokazuję bo nawet nie bardzo mam co. Falują tak bardzo, bardzo delikatnie. W sumie to chyba lepiej byłoby napisać, że po prostu nie są proste :/

AjriszMarta - pytałaś co używam:
mycie OMO (M- szampon Organicum, migdałowy alterra, czasem Pharmaceris) albo odżywką (Kallos latte, isana z babassu, emulsja gloria)

odżywianie: VO5 Gloss me smoothly, alterra morelowa, aussie 3 minut miracle, biovax do ciemnych, kallos latte - wzbogacana np. keratyna, panthenolem, miodem i żelem aloesowym, Elseve Total repair 5 maska, Stapiz sleek line, joanna maska mak i bawelna, Gloria maska i emulsja i chyba tyle (być może coś jeszcze o czym w tym momencie zapomniałam)

oleje: kokos, Khadi, migdał i czarnuszka - ostatnio głównie te, czasem jeszcze amla dabur

zabezpieczam olejami, ostatnio głownie czarnuszką i joanna rzepa - serum, czasem jedwab z l'biotici

stylizacja - żel lniany (jak na razie się nie sprawdził), Fluid kemon na objetość - tu już trochę lepiej

sporo silikonów i innych oblepiaczy :/

od kilku dni włosów nie czeszę na sucho, a dziś spróbuję odgrzebać swój dyfuzor, a jeśli nie to chyba coś kupię, bo bez tego na pewno się nie obejdzie. Włosy na mokro się skręcają a w trakcie wysychania co raz bardziej prostują... pewnie pod ciężarem

włosy myję wieczorem i niestety z mokrymi idę spać, bo jakbym wysuszyła (bez dyfuzora) to byłyby proste. Rano czasami są dalej wilgotne (jesli je zwiąże)

Szczerze mówiąc sama nie bardzo wiem co mam z nimi robić, więc każda rada bardzo mi się przyda

pati_bc - witaj bardzo się cieszę, że się na coś przydałam
Na początek Kochana to radziłabym wyeliminować silikony, umyć oczyszczającym szamponem raz, a potem spróbować myć odżywką, spróbować suszyć z dyfuzorem, stylizując nawet odżywką bez spłukiwania (joanny naturie), pomyśleć o ewentualnym żelu do stylizacji (lniany u mnie też się nie sprawdził).

Vea - falki jak nic

Eloe - z dimethiconem się nawet lubię
Stary 2011-10-20, 16:11   #44356
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Czyli śpisz w chuście nawet po myciu? Chciałam zawiązywać, ale suche i niemyte
I tak, i tak - jestem chustową maniaczką ostatnio
Jeżeli myję wieczorem i nie schowam włosów to mi się rozpuszają przez pocieranie głową w nocy o poduszkę. A reanimacja rano śrendio mi wychodzi. Dlatego zawsze myłam rano, dopiero teraz mogę myć wieczorem
A niemyte też zawiązuję, żeby mieć dzień trzeci.

Tylko lepsze efekty uzyskuję, gdy włosy są suche. Bo jak są mokre to się mocniej odgniatają.

TŻ jakoś to znosi, szybko gaszę światło i się chowam w sypialni
Nie powiecie mi, że czepek foliowy na noc przy olejowaniu jest bardziej sexi

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 16:19   #44357
ewcia1807
Zakorzenienie

Dziewczyny, jak radzicie sobie z pogodą?

Ja po umyciu nakładam żel własnoręcznie robiony z aloesu i keratyny (zagęszczam gumą ksantanową ), loki ładnie się trzymały, nawet z 3 dni, ale ostatnio coś się bardziej deformują... Myślę, że to od powietrza...

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 16:30   #44358
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
... ze nie wspomnę o Rybiorku, ona chyba ma odwyk od nas...
czasu brak jakby doba miala 72 godziny to bym sie wyrabiala
Cytat:
Moje dziś po kokosie na 3h wczoraj, myciu hegronem nieco lepiej niż ostatnio. Ale do ideału im daleko. Daleko im nawet do tego co pokazały na początku września, a potem przyszedł kryzys i jakby jeszcze nie minął...ale ileż to może trwać... w FAQ było, że ok. 2 tyg. Może u mnie juz tak zostanie...po prostu średnio.
ale postaram sie co jakis czas zajrzec zeby Cie opierniczyc ze narzekasz na taaaaaaaaaaaaaakie wlosy

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość

Malina, Rybiorek, Bernadka, Ewelka, Kropcia i jeszcze inne piękne włoski...ale my pamiętamy o nich i w końcu zajrzą
jak wyzej

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość

Też za Wami tęsknie... Właśnie widziałam, że Rybiorek coś się nie odzywa. Brakuje mi jej tutaj

dla Ciebie i dziewczyn

czasem znajde czas dla kociego watku

jak sie komus nudzi ostatnie zdjecia chlopakow (najlepiej ogladac posty w podanej kolejnosci - czemu - wyjasnienie w pierwszym poscie)

post 1

post 2

post 3

post 4

i zeby nie bylo ze nic nie robie w zakresie wlosowej tematyki, wrocilam do mycia joanna makowa, jako bs uzywam lnianej (termin jej sie konczy a nie lubie tracic kosmetykow), no i nowosc (choc moze nie) - zaczelam stosowac do olejowania (na przemian z Busy Izzy) oraz jak tzw wykonczenie gotowej fryzury olejek z firmy Palmers - Moisturizing Body Oil (Cocoa Butter Formula with witamin E) - sklad: Glycine Soja Oil (Soybean), Isopropyl Myristate, Sesamum Indicum (Sesame) Oil (Sesamum Indicum), Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed OiI (Safflower), PEG 40 Sorbitan Peroleate, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter (Cocoa), Fragrance (Parfum), Benzophenone 3, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Benzyl Alcohol, BHA, Beta Carotene (Vitamin A) (CI 40800)
(dla osob z UK i Irlandii - dostepny w Bootsie)
Pierwszy olejek ktory naprawde nie obciaza gdy uzyje jako tzw wykonczenie (mialam do wyboru olejek albo silikony bo zima idzie i potrzebuje ochrony), no i zapach ma obledny

fotek na razie nie mam bo padl mi telefon i uzywam starej nokii ktora nie ma takich bajerow, w sumie to niewiele sie zmienilo poza tym ze farbnelam sie inna farba i wlosy sa teraz rownomiernie czerwone (taki kolor, z tym ze nie mam takich razacych bo jednak nadal mam na dlugosci resztki henny i garniera, jednak farbka pokryla wszystko rowno i nie mam przebarwien tylko jednolity ladny czerwony kolor)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 200.jpg (6,4 KB, 20 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-10-20 o 16:48
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 16:58   #44359
magdaavon
Raczkowanie

Dobra, dziewczyny, mam wolny wieczór i chciałabym spróbować wydobyć moje fale
na początek powinnam oczyścić włosy z sylikonów, prawda? mam takie szampony, powiedźcie który będzie najlepszy:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...zu.html&next=1
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...nu.html&next=1
https://wizaz.pl/kosmetyki/szukaj.php

Czy odżywkę b/s czy d/s? czy obie jednocześnie?
b/s mam z joanna naturia z miodem i cytryna i jantar, a d/s mam zółtą garniera z avokado i masle karite.

potem, ugniatanie? dyfozor? czy dac im samym wyschnac? plopping?

Wiem, ze musze probowac i szukac ktory sposob bedzie najlepszy, ale poradzcie mi troszke, bo nigdy jeszcze tego nie robiłam. No raz plopping, ale nic ztego nie wyszlo
magdaavon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 17:12   #44360
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdaavon Pokaż wiadomość
na początek powinnam oczyścić włosy z sylikonów, prawda? mam takie szampony, powiedźcie który będzie najlepszy:

b/s mam z joanna naturia z miodem i cytryna i jantar, a d/s mam zółtą garniera z avokado i masle karite.

Wiem, ze musze probowac i szukac ktory sposob bedzie najlepszy, ale poradzcie mi troszke, bo nigdy jeszcze tego nie robiłam. No raz plopping, ale nic ztego nie wyszlo
ja widze tylko 2 szamponu, z Joanny i L'Oreal, uzylabym Joanny (loreal ma pq-30)

po myciu najpierw na pare minut odzywka ds

potem na mokre lub wilgotne odzywka bs (ale to opcja, choc dobrze jest sprobowac bo odzywki bs ladnie zabezpieczaja przed puchem)

musisz wyprobowac co pasuje, z reguly na tak przygotowane wlosy dziewczyny nakladaja zel (i ja do nich naleze) i teraz jest ugniatanie (albo mozesz zrobic plopping)

suszenie opcjonalne - naturalne lub dyfuzor (dyfuzor jak sie suszy nie za mocnym nawiewiem i oczywiscie nie za goracym powietrzem ladnie uklada loki i fale i niektorym bardziej je podkresla)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-10-20, 17:18   #44361
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:

Ja bym umyła szamponem joannowym, potem garnier z karite, potem na ociekające wodą joanną naturię, potem coś do stylizacji (jakiś żel bez alkoholu, żel lniany, co tam masz), ugniatanie i ja bym wysuszyła z dyfuzorem ciepłym nawiewem i najsłabszym.

Rybiorku - witaj z powrotem
Stary 2011-10-20, 17:24   #44362
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorku - witaj z powrotem
(zagladam tu ale niestety czasu brak na pisanie, takze newsy o Twojej Fasolce znam na biezaco)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-10-20, 17:35   #44363
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
Ok, kolejna rzecz do zanotowania - będę podpinać włosy.
Nie wiem tylko, czy mam odpowiednie spinki, muszę pogrzebać.
No i, oczywiście jakżeby inaczej, Mayletce nasuwa się mało inteligentne pytanie - jak właściwie je podpinacie? do góry? w zakrętaski?
Mam żabki. Biorę leniwe pasemko, dokręcam zgodnie z kierunkiem zkrętu i dopinam żabą jak najbliżej skalpu, żdejmuję jak wyschną . Do całej głowy nie mam cierpliwości :P
Cytat:
Chyba zaczynam się uzależniać Za chwilę pokażę wam, kto odwiedził ciocię M. Mam nadzieję, że sprowadzi przyjaciół
Fajny
Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak radzicie sobie z pogodą?
Shea Np krem do rąk z biedronki
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
wykonczenie gotowej fryzury olejek z firmy Palmers - Moisturizing Body Oil (Cocoa Butter Formula with witamin E)
Na podkarpaciu w Wispolach widuję tę serię

CO ZA DZIEŃ OKROPNY

Stary 2011-10-20, 17:39   #44364
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
(zagladam tu ale niestety czasu brak na pisanie, takze newsy o Twojej Fasolce znam na biezaco)
Póki jesteś, trzeba Cię wykorzystać

Czytałam starsze zakręcone tematy i trafiłam na Twoją wodę pomakaronową, stosujesz ją nadal? Bo myślę, czy nie spróbować jej, ale jako ostatniej płukanki i nie spłukiwać potem, ciekawe, czy nie skleiłyby się włosy całe albo coś
Stary 2011-10-20, 17:39   #44365
magdaavon
Raczkowanie

Cytat:
ja widze tylko 2 szamponu, z Joanny i L'Oreal, uzylabym Joanny (loreal ma pq-30)

po myciu najpierw na pare minut odzywka ds

potem na mokre lub wilgotne odzywka bs (ale to opcja, choc dobrze jest sprobowac bo odzywki bs ladnie zabezpieczaja przed puchem)

musisz wyprobowac co pasuje, z reguly na tak przygotowane wlosy dziewczyny nakladaja zel (i ja do nich naleze) i teraz jest ugniatanie (albo mozesz zrobic plopping)

suszenie opcjonalne - naturalne lub dyfuzor (dyfuzor jak sie suszy nie za mocnym nawiewiem i oczywiscie nie za goracym powietrzem ladnie uklada loki i fale i niektorym bardziej je podkresla)
o faktycznie, nie wskoczyl mi do konca link. Mam jeszcze radical do wlosow fabowanych, moze bedzie lepszy od joanny?
Stary 2011-10-20, 17:52   #44366
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Póki jesteś, trzeba Cię wykorzystać

Czytałam starsze zakręcone tematy i trafiłam na Twoją wodę pomakaronową, stosujesz ją nadal? Bo myślę, czy nie spróbować jej, ale jako ostatniej płukanki i nie spłukiwać potem, ciekawe, czy nie skleiłyby się włosy całe albo coś
mam malo czasu na robienie mieszanek i plukanek ostatnio (2 polki z 3 w drzwiach lodowki wypelnione polprodutkami) ale jak gotuje sobie makaron to zawsze zostawiam wode (tak srednio 2 razy tygodniowo), ja dla siebie nie sole a maz nie jada makaronow w ogole (bo dla niego to pasza) wiec to tak przy okazji, teraz ta wode uzywam wlasnie jako ostatnie plukanie jesli mam - swietnie usztywnia ale nie ze mamy chelm, tak jakby wzmacnia dzialanie zelu ale wlosy lepiej sie trzymaja po ulozeniu (nabieraja objetosci)

Cytat:
o faktycznie, nie wskoczyl mi do konca link. Mam jeszcze radical do wlosow fabowanych, moze bedzie lepszy od joanny?

a podrzucisz sklad?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-10-20, 17:53   #44367
caskada
Zakorzenienie

rybiorku piekne chlopaki musze wpasc na te twoje kocie forum bo mam pare pytan ostatnio stalam sie tez posiadaczka dwoch maluchow
Stary 2011-10-20, 17:54   #44368
yoanka85
Rozeznanie

GG do yoanka85

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Też mam od niedawna. Smaka mi narobiłyście, a jak przeczytałam recenzję insanecurls to już musiałam ją mieć. Stwierdziłam, że na zimę dimethicone jak znalazł.

Ale rulony pięknie
Dziękować

A powiem Ci, że moja wczorajsza maska na bogato jest lepsza od YTC Jeśli masz składniki to szczerze Ci polecam

Rybiorku,
ja też kocham Twoje koty I ich wielkiego drapaka do zabawy...

W załączniku mój ulubiony typ loka - RULON. Cały dzień się trzyma skubaniec, ten jest największy ze wszystkich, nie przeszkodził mu deszcz i wiatr i już wiem,że wytrzyma do następnego mycia Zdjęcie prześwietlone, ale przynajmniej wyraźnie widać.

Shea z Biedry rządzi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rulon-crop.jpg (155,0 KB, 65 załadowań)
ona mnie odepchła.

Więc weszłem do domu,
trzasłem drzwiami,
pierdłem, rzygłem i wyszłem

bo chamstwa nie zniese

ZUMBA
yoanka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 18:04   #44369
magdaavon
Raczkowanie

Cytat:
a podrzucisz sklad?
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocoamidopropyl Betaine, Glycerin, Sodium Chloride, Propylene Glycol, Ginkgo Bilioba Extract, Polyqaternum-7, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Hydrolized Silk Protein, Panthenol, Parfum, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Inulin, Lactic Acid,2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Methylchlorisothiazolinon e, Methylisothiazolinone, Disodium EDTA. 2-(-4-Tertbutylbenzyl)Propional dehyde, Benzyl Salicylate, Linalool, Hexyl Cinnamaldehyde

juz umylam joanna, ale na przyszlosc przyda mi sie Twoja rada
Stary 2011-10-20, 18:09   #44370
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
rybiorku piekne chlopaki musze wpasc na te twoje kocie forum bo mam pare pytan ostatnio stalam sie tez posiadaczka dwoch maluchow
zapraszam

Cytat:
Napisane przez yoanka85 Pokaż wiadomość

Rybiorku,
ja też kocham Twoje koty I ich wielkiego drapaka do zabawy...
a ja kocham mojego meza za zbudowanie tego drapaka
Cytat:
W załączniku mój ulubiony typ loka - RULON. Cały dzień się trzyma skubaniec, ten jest największy ze wszystkich, nie przeszkodził mu deszcz i wiatr i już wiem,że wytrzyma do następnego mycia Zdjęcie prześwietlone, ale przynajmniej wyraźnie widać.

Shea z Biedry rządzi
Rulon jak sie patrzy

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

Cytat:
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocoamidopropyl Betaine, Glycerin, Sodium Chloride, Propylene Glycol, Ginkgo Bilioba Extract, Polyqaternum-7, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Hydrolized Silk Protein, Panthenol, Parfum, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Inulin, Lactic Acid,2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Methylchlorisothiazolinon e, Methylisothiazolinone, Disodium EDTA. 2-(-4-Tertbutylbenzyl)Propional dehyde, Benzyl Salicylate, Linalool, Hexyl Cinnamaldehyde

juz umylam joanna, ale na przyszlosc przyda mi sie Twoja rada
jak chcesz byc 100% CG to szampon odpada ze wzgledu na pq-7, dosc wysoko w skladzie ale powiem szczerze na samy poczatku mojej przygody tutaj mylam raz w tygodniu szamponem Joanny z makiem i bawelna a tam tez jest pq-7 (albo 10) i absolutnie nie zauwazylam zeby to zle dzialalo (wrecz przeciwnie)
Ja bym ten szampon uzywala raz na jakis czas (no chyba ze masz komu dac), choc teraz do kompletnego oczyszczenia najbardziej nadawal sie ten pierwszy z Joanny
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości