Christian Dior Diorella

Karkki
    9 stycznia 2012 o 0:06
    Cytrusowy klasyk
    Cytrusy i szypr z klasycznej Miss Dior. Zapach całkowicie aseksualny, chłodny, zdystansowany, ale jednocześnie miękki i dyskretny. Taki jest na mnie. Niestety znam osoby, na których skórze pachnie jak... brudny, mokry pies. Nie polecam zakupów w ciemno. Wielbicielki nowoczesnych, cytrusowych pachnideł mogą być bardzo rozczarowane. Tu czuje się wyraźnie, że nie jest to współczesny zapach. Niestety, Diorella ma dla mnie jedną wadę - po dłuższym stosowaniu muszę robić bardzo długie przerwy, bo zaczyna mnie przytłaczać. Sama w sobie jest niczym deszcz przynoszący przyjemne orzeźwienie po upalnym dniu. Ale deszcz padający przez miesiąc działa na mnie depresyjnie. Trwałość znakomita - ponad 16 godzin. Używam tego produktu od: z przerwami od kilku lat Ilość zużytych opakowań: w trakcie drugiego flakonu 100 ml
    OlaVS
    5 grudnia 2009 o 16:01
    Szypr cytrynowy
    Diorella często porównywana jest z Chanel Cristalle, i mimo woli porównanie takie się narzuca. Dwa świeże kwiatowe szypry oddające ducha wolości lat 70-tych wprowadzone przez dwa wiodące francuskie domy mody... Ja jednak Cristalle nie zdradzę dla Diorelli, choć obie kompozycje należy uznać za niebywale udane, klasyczne i ponadczasowe. Jednak Diorella jest bardziej cytusowa, a ja parę lat temu zmęczyłam chyba ze 150 ml cytrynowej Eau dOrlane i od tej pory jakoś cytryna w nadmiarze nieco mnie odpycha. Przez ową "cytrusowość" Diorella staje się zdecydowana, zamaszysta i ciut męska, a ja tego akurat nie szukam... Poza tym trąci minimalnie myszką, jest w niej jakaś odrobineczkę zwietrzała nutka, przez którą można domyślić się wieku kompozycji... Diorella okazała się dla mnie lekkim rozczarowaniem, a jednocześnie przyniosła przyjemną świadomość, że tak lubiana przez mnie Cristalle wypadła w porównaniu z nią doskonale. Używam tego produktu od:testy Ilość zużytych opakowań:próbka
  • 7 listopada 2009 o 20:29
    świetlisty, otwarty szypr
    Kupiłam mamie w prezencie, pozwolono mi na testy (które przedłużyły się nieco :) ) i przepadłam z kretesem :) Jak dla mnie - żadnych skojarzeń z PRL-em, Pewexem, starą babą, wyliniałym futrem etc. Nic w tym stylu. Oczywiście, może byc przez niektórych odbierany jako staromodny, lecz wielbicielek szyprów takie określenia nie przerażą ani nie zniechęcą :) Diorella to przepiękny, kwiatowy szypr. Ale to szypr przestrzenny, świetlisty, otwarty, kompozycja oddycha pełną piersią. Z początku może wydac sie przygniatający, lecz gdy już uspokoi się nieco, to nabiera powietrza, czuc piękne, świeże zioła, paprocie i mchy zmieszane z lekką, cytrusowo-melonową nutą, plus trochę delikatnych kwiatów, ciut tylko dla równowagi. (wyczekiwałam konwalii i niestety jakoś nie odkryłam...) Dośc chłodne, zdystansowane, bardzo eleganckie, bez tych wszystkich tandetnych składników tak kochanych przez wielkie koncerny i dodawanych hojnie do najnowszych kompozycji... Klasa, Klasa, Klasa! (prawdą jest powiedziane po trzykroc :) ) Czuc rękę Mistrza. Takie perfumy - szczere, niezepsute, eleganckie w każdym calu już chyba nie powstają... Rozczarowana i zdegustowana "Eau du Soir" znalazłam w końcu szypr piękniejszy, szlachetniejszy, dzięki swej prostocie i szczerości - niemal idealny. Bardzo trwały. Ogon dłuuuugi. Łatwo przedawkowac, więc umiar wskazany. UWAGA! używałam wersji z owalną naklejką na buteleczce. Jest dostępna wersja nowsza, z wygrawerowanym napisem. Nie mam pojęcia, czy pachnie tak samo, czy może nieco zmodyfikowano recepturę. Niestety - z buteleczką musiałam się rozstac. Obdarowana upomniała się o swoje :) Używam tego produktu od: kilkanaście dni Ilość zużytych opakowań: trochę z 1-go
  • 20 lutego 2009 o 13:53
    Konwaliowy szypr
    Konwalii nie ma w składzie, a ja po rozpyleniu poczułam je z taką mocą, że aż sprawdziłam, czy przez pomyłkę nie potraktowałam się Diorissimo ;) Może mój niewyrobiony nos po prostu tak odbiera np. wiciokrzew? Jakie kwiatki by to nie były - dołącza do nich nuta szypru - glównie mech i wetiwer, ale jakaś... bez jaj. Nie ma szyprowej mocy, nie jest zniewalająco seksowna. Rozczarowałam się trochę. Trwałość niezła, intensywność raczej umiarkowana. Buteleczka ładna Używam tego produktu od:- Ilość zużytych opakowań:test
  • 13 sierpnia 2008 o 3:05
    mów mi cytrynko
    Podobna do Cristalle,Eau de Rochas,Eau Savauge. Mocno(nawet agresywnie)cytrusowa,ale nie w stylu cifa.Cytrynka jest nieco landrynkowa,zestawiona z szyprową bazą prosto od Miss Dior(duużo mchu dębowego),kwiatków nie wyczuwam. W sumie może robić za uniseks.To zapach wyzwolonej kobiety lat 70-jej romantyczniejsze i modniejsze koleżanki wolą Cristalle,ona ubiera się po męsku,nie dba o nic i doprawia się Diorellą. Używam tego produktu od:testy Ilość zużytych opakowań:testy