Nacomi Naturalny balsam z masłem shea o zapachu poziomki

• 20 października 2017 o 15:48
    Kosmetyk obowiązkowy
    ZASTOSOWANIA Uważam, że każda z nas powinna mieć w swojej łazience masło shea. W jakiejkolwiek postaci. Ja kiedyś używałam zwykłego, nierafinowanego, naturalnego masła shea, ale teraz zainwestowałam w tę wersję podrasowaną olejem arganowym, która sprawdza się tak samo dobrze. Jeśli masz cerę dojrzałą.... Albo masz wypryski, strupki, krostki... Jeśli przesuszają Ci się usta (nagminnie)... Masz ultra suchą skórę na łydkach, np. po goleniu... A nawet jeśli używasz korundu jako peelingu do twarzy i chcesz coś do niego dodać, żeby lepiej Ci się masowało skórę... Jeśli masz przesuszoną skórę pod oczami... Kiedy cierpisz na przesuszone, ściągnięte, piekące dłonie... ...KONIECZNIE kup jakieś masło shea! To wybitny składnik kosmetyczny. Ten balsam kupiłam przede wszystkim po to, żeby smarować nim usta. Część przełożyłam do malutkiego słoiczka, który wszędzie ze sobą noszę, a resztę włożyłam do lodówki. To zapewnia higienę (bo wkładanie palca do całego opakowania szybko skończyłoby się zanieczyszczeniem całego kosmetyku) i pozwala przechowywać produkt w lepszych warunkach (dzięki temu masełko, którego akurat nie używamy, nie zjełczeje). Oprócz tego smaruję nim także okolicę pod oczami, na noc, już po nałożeniu kremu pod oczy. A to dlatego, że mam krem-żel pod oczy, który od razu się wchłania i skóra jest po nim matowa. A ja lubię miękkość i lekkie natłuszczenie, poza tym masło shea działa przeciwzmarszczkowo i odżywczo. Przeczytałam też, że olej arganowy działa przeciwzmarszczkowo, więc podbija działanie masła shea. Smaruję nim także te miejsca na skórze, na których mam strupki i blizny potrądzikowe. W sytuacjach kryzysowych pozmaruję nim też ciało jak balsamem i dłonie jak kremem do rąk, ale jednak dla mnie to dość drogi kosmetyk i kupiłam go przede wszystkim z myślą o ustach oraz o okolicy pod oczami. PIERWSZE WRAŻENIE Masełko jest zamknięte w małym, plastikowym słoiczku. Dodatkowo w środku znajduje się jeszcze jedno małe wieczko. Pachnie truskawkami. Ładnie i słodko-świeżo-owocowo. Jest bardzo gęste jak prawdziwe masło, ale roztapia mi się w dłoniach w parę chwil. Po posmarowaniu ust nie rozpływa się poza kontur ust. Po wklepaniu odrobiny pod oczy też nie migruje. Kosmicznie wydajne. Na usta wystarczy odrobina. Pod oczy wklepuję właściwie tylko resztę tego, co zużyłam na posmarowanie ust. Paradoksalnie, mimo malutkiego pojemniczka, to wybitnie wydajny kosmetyk. Moje poprzednie masło shea z tej firmy (miałam mus jagodowy z Nacomi) zużywałam przez ponad rok czasu! Zauważyłam, że jeśli nie używa się go do ciała, najlepiej przełożyć odrobinę do innego pojemniczka i używać go tylko stamtąd. A resztę trzeba schować do lodówki lub zamrażarki. Masło shea nie traci w zimnie swoich właściwości, a dzięki temu nie jełczeje, nie brudzi się i można je przechowywać dłużej. PORÓWNANIE Z INNYMI Mega ważne: to samo masło występuje pod różnymi markami. Nacomi, Bioamare (marka dostępna w Tesco), jest jeszcze jakaś inna marka dostępna w sieci warszawskich drogerii. Każda z tych marek produkuje identyczne masła, olejki i peelingi (zapachy, składy, nawet opakowania i etykiety są identyczne, ceny też, różni je tylko marka i dostępność w różnych sieciach sklepów). Tak tylko mówię, bo czasem możemy się bardzo naszukać tych produktów, a okazuje się, że są dostępne w sprzedaży nawet w niektórych zwykłych hipermarketach, tylko pod inną nazwą.
  • 7 czerwca 2017 o 22:30
    Szału nie ma
    brawo za dość treściwą konsystencję, która musowo gwarantuje naszej skórze chwilę wytchnienia i nawilżenia. Brawo za delikatność i łagodność - czy to po podrażnionej skórze po goleniu czy po poparzeniu słonecznym masło działa wtedy na nie jak kompres. Chylę czoło też za treściwe nawilżenie: po codziennym stosowaniu nie widzę potrzeby by stosować je non stop. Jedyne co mi w nim przeszkadza to to, że mimo tylu zalet stosowane u mnie na suche pięty jeszcze bardziej podkreśla ich szorstkość co mnie dziwi bo na nogach czy rękach masło działa wyśmienicie. Nacomi Natural Body Butter jest gęsssssste i bardzo stałe. Nie ruszysz go niczym.Nic przyjemnego gdy musisz sobie nabrać tą tłustę maź paluchami a uwierzcie zanim zacznie się 'topić' pod wpływem ciepła palców mija trochę czasu! I to jest może największy minus tego masła: długo się rozstapia chociaż z drugiej strony jakby nie patrzeć ta tłusta warstwa wtedy nie jest taka 'obślizgła'.Ono jest tłuste! Nie będę Wam tego ukrywać ale to nie jest tłustość jaką znam - tutaj po prostu gdy już je mam na ciele spokojnie mogę ubrać piżamę gdyż mam pewność, że materiał się nie przyklei do ciała a produkt nie zostawia tłustych śladów. Fakt wchłania się powoli i zajmuje mu to mnóstwo czasu ale ta tłusta powłoczka na ciele wygląda na bardziej nabłyszczająca i jest zupełnie nieszkodliwa i nie brudząca tłustoscią.Sam zapach może trochę przypominać poziomkę czy też truskawkę (bardziej zalatuje truskawkową mambę :D) jest stosunkowy zbliżony do tych owoców ( przynajmniej kiedy przykładam nosa do opakowania) jednak w momencie gdy masło spotyka się z ciałem zapach staje się inny: jakiś cukierkowy i coś na kształt chemicznej nuty się pojawia
    Zalety:
    • nie plami ubrań, nawilża, ma naturalny skład, w większej ilosci z nałożonymi rękawiczkami lub skarpetkami (na dłonie / stopy) niweluje szorstkość
    Wady:
    • bardzo zbita konsystencja, w kontakcie z ciałem lekko chemiczny zapach