Nici dentystyczne

Colgate Total, Pro Gum Health, Nić dentystyczna

Colgate Total Nić Dentystyczna
Colgate Total Pro-Gum Health

• 8 grudnia 2024 o 18:25
    Nie jest to top przez brak spulchniania
    Gdy zauważyłam na szczelinach międzyzębowych czarne przebarwienia to.. no cóż by tu powiedzieć? Była drama :> Wiem, że to sprawka moich zaniedbań w przeszłości, ale nic straconego - już od dłuższego czasu regularnie stosuję nicie dentystyczne. Pierwsza, która wpadła mi do rąk (innej marki niż Colgate) okazała się totalnym niewypałem: pruła się, ciężko było ją ściąć, była cienka, nie czyściła dobrze. Dlatego postanowiłam nabyć produkt od sprawdzonego producenta. Pasty do zębów Colgate lubię, nie zawodzą mnie, a recenzowana nić dentystyczna to pierwsza, która wpadła mi w ręce. Kupiłam ją w Hebe, w sumie za sprawą recenzji, które tam przeczytałam. Kosztowała mnie nieco więcej niż ostatnia, bo 12 zł, nie wiem czy z perspektywy czasu uznaję, że było warto wydać aż tyle. Ale do rzeczy. Opakowanie Samo wieczko z nicią jest małe, poręczne, matowe. Wykonane z mocnego plastiku, nie ma mowy o łamaniu się go/ uszczerbkach itp. Jest też zamknięte w kartoniku, wydobycie go nie sprawia problemów. Etykieta chwytliwa, opisuje produkt tak jak powinna. Jest git. Mieści się wszędzie i o dziwo nie tak łatwo je zgubić :) Co do szczegółów: a) metalowa złączka, którą mamy uciąć nić, jest ostra, mocna, solidnie przyczepiona do pudełka. Nie ma tutaj efektu rozerwanego materiału, nić jest ścięta idealnie. Dodatkowo nie musimy używać przy tym siły, jakichś szczególnych technik. Łapiemy materiał, który serio solidnie jest "przyklejony" do wieczka i ciach. b) zamykanie działa na klik, jest sprawne odkąd je kupiłam. Nic złego się z nim nie dzieje. Bardzo dobrze zabezpiecza nitkę w środku, zresztą całą metalową "obcinaczkę" też. Pod tym kątem jest naprawdę ok. Sama nić i aplikacja Materiał, z którego wykonana jest nić, jest mocny, nie rwie się. Jest pokryty woskiem, ale... niestety nie ma tutaj efektu spulchniania. Kiedyś pożyczyłam nić od siostry, która pod wpływem śliny robiła się grubsza, czułam wtedy, że wszelkie pozostałości jedzenia były usunięte już przy pierwszym pociągnięciu. Tutaj niestety muszę się trochę nią napracować w przód i w tył, żeby odczuć, że przyklejają się do niej wszelkie brudy i bakterie. Ale ostatecznie przegrywają tę walkę. Kolejna rzecz - brak prucia. Nawet w sytuacji, gdy lekko się zacięła przez większy ścisk spowodowany skrzywieniem zębów, nie pękła. Mogę pokusić się o stwierdzenie, że ta nić jest niezniszczalna. Pod tym kątem wpadło moje zdziwienie, ale pozytywne. Niestety czasem zdarzyło mi się zbyt mocno docisnąć ją do dziąseł i skończyło się lekkim krwotokiem, ale to była moja wina, konkretniej - brak ostrożności. Choć czasem myślę, że gdyby robiła się trochę grubsza podczas aplikacji (znowu brak spulchnienia) to o takie sytuacje byłoby trudniej. W sumie co ciekawe, nić ma lekko słodki posmak. Według Colgate powinien być delikatnie miętowy, ja tego nie czuję. Podczas aplikacji zawsze skupiam się na tej słodyczy. To całkiem przyjemne i wierzę, że dobrze wpływa na zęby :> Mam ten produkt z trzeci miesiąc i wciąż przy mnie jest, mimo regularnego używania, a to oznacza jedno - jest wydajny i za to go lubię. Żałuję jednak braku spulchniania, gdyby producent to zapewnił, byłby to produkt na piątkę. Kupując ją za 12 zł uznałam, że znajdę wszystko, czego oczekuję. Nie jest to zła nić, ale nie jest idealna na taką cenę. Zostawiam jej ostatecznie czwórkę, ale raczej... słabą.
    Zalety:
    • kompaktowe opakowanie z zamykaniem "na klik", dobrze zabezpiecza nić. Wykonane z solidnego plastiku. Zamknięte w kartoniku
    • zrozumiała etykieta
    • wydajna
    • pokryta woskiem
    • dostępna stacjonarnie
    • słodki smak
    • mechanizm do ucinania nici ostry, ścina materiał w sekundę, równo, nie powoduje rozwarstwienia się materiału
    • nić mocna, nie rozrywa się nawet przy czyszczeniu ultra ciasnych szczelin między zębami
    Wady:
    • nie rozpulchnia się, szkoda. Trzeba trochę się napracować, żeby dokładnie wyczyścić przerwy między zębami
    • nietrudno rozciąć nią dziąsło przy zbyt mocnej aplikacji, trzeba na nią uważać - to chyba wina tego, że jest nadal zbyt cienka
    • nie czuję miętowego zapachu, o którym wspomina Colgate
    • nie jest to idealny produkt na taką cenę
    karolb1
    1 listopada 2023 o 15:37
    To już nie jest ta nić
    Razem z opakowaniem zmienili jakość nici,jest teraz gruba,woskowana i sztywna,kiedyś była to bardzo dobra nitka,co potwierdzały opinie wielu użytkowników,ja używałem jej około 10 lat.
    Zalety:
    • Brak zalet
    Wady:
    • Nić jest gruba i sztywna.
    Edytaj7
    31 marca 2023 o 17:40
    Pozytywnie mnie zaskoczyła
    Nić dentystyczna jest świetnym uzupełnieniem higieny jamy ustnej. Bo sięga tam, gdzie szczoteczka do zębów nie da rady. Tym razem kupiłam sobie nić Colgate. Opakowanie jest plastikowe, nieprzezroczyste. Trochę nie pasuje mi to, bo nie widać, ile jeszcze zostało nici. Nić jest gruba, mocna, nie rozwarstwia się. Zostawia delikatny mentolowy posmak.
    Zalety:
    • mocna
    • nie rozwarstwia się
    • zostawia delikatny posmak
  • 27 kwietnia 2020 o 11:03
    Nawet ją lubię
    Kupiona przypadkiem, bo nie znalazłam swojej ulubionej nitki. Ta nie jest zła, a wręcz przy tej cenie nawet niezła. Lubię smakowe i kolorowe nici, od których nie krwawią dziąsła i ta taka właśnie jest.
    Zalety:
    • niska cena
    • niebieski kolor
    • miętowy smak
    • nie rani dziąseł
    • dobrze czyści
  • 8 stycznia 2020 o 1:29
    Plastikowa taśma
    To nie nić, a raczej plastikowa taśma. Nie rwie się, łatwo wchodzi między zęby, nie zostawia włókien. Wolę jednak nici, które pęcznieją, bo dokładniej zbierają zanieczyszczenia.