Przez długie lata używałam różnych szczoteczek do zębów, zawsze obowiązkowo z miękkim włosiem, ponieważ moje dziąsła są podatne na podrażnienia i krwawienia. Nawet korzystając z past do zębów, które minimalizowały skutki uszkodzeń, często zdarzało się, że szczoteczki powodowały szkody. Najczęściej też szybko stawały się coraz twardsze, co nie ułatwiało życia.
Pewnego dnia z ciekawości kupiłam tę oto bambusową szczoteczkę, nie wiedząc czego się spodziewać. I tak oto trafiłam na ideał. Od kiedy jej używam, nie mam problemu z krwawiącymi dziąsłami. Mogę używać różnego rodzaju past do zębów, niekoniecznie przeznaczonych do moich potrzeb, a moje dziąsła są nienaruszone, a zęby czyste, co czuć.
Szczoteczka posiada miękkie włosie, i to się nie zmienia przez cały czas używania. Trzymając się zasady, że szczoteczkę do zębów trzeba wymieniać co najmniej co trzy miesiące, zrobiła to i z tą. Jednak w momencie wymiany na nową, ta stara była nienaruszona i włosie było w takim stanie, jak w dniu zakupu. nie stwardniało, jak to często bywało w przypadku innych szczoteczek,które wcześniej używałam. Włoski nie odstawało na wszystkie strony, było idealnie równe, jak żołnierze w szeregu. Jedynie drewniana rączka jest nieco wybielona od pasty.
Szczoteczka jest prosta, najprostsza na świecie. Włosie nie posiada żadnych wypustek, fikuśnych wykrętasów. A mimo to genialnie czyści i dociera do zakamarków, dzięki swoim niewielkim rozmiarom. Kiedy pierwszy raz wyjęłam ją z opakowania, trochę mnie to zniechęciło, ale niepotrzebnie. W końcu mogę sięgnąć do ostatnich zębów od wewnętrznej strony nie narażając się na odruch wymiotny (przepraszam, że o tym piszę, ale jest to kwestia dla mnie istotna).
Dzisiaj mogę używać past nawet z drobinkami, które kiedyś mocno podrażniały, jednak dzięki tej szczoteczce wykonują one swoje zadanie na zębach, nie uszkadzając dziąseł.
Na początku w trakcie mycia wyczuwam posmak mokrego drewna, co wydaje mi się być oczywistym, ponieważ drewno nie jest zapuszczone żadną ochronną substancją. Nie przeszkadza mi to jednak, przyzwyczaiłam się już.
Dla moich delikatnych dziąseł szczoteczka jest idealna. Jest naturalna, delikatna i skutecznie oczyszcza. Nie chcę niczego więcej!
Zalety:
- trwałe, delikatne, miękkie włosie
- nie uszkadza dziąseł
- świetnie czyści zęby
- dociera w zakamarki
- włosie nie wykrzywia się, nie wypada
- nie twardnieje z czasem
- wygodna rączka
- naturalna