Szczoteczki manualne

Trwałość / wykonanie:
Design produktu:
  • 26 marca 2022 o 22:42
    Świetna jest
    Szczoteczka Colgate bambino chorcoal z aktywny węglem została kupiona jakiś czas temu jak była dostepna w biedronce za 9,99. Szczoteczka zapakowana jest w ekologiczny kartonik, który nadaje się do recyklingu. Rączka wykonana z całkowitego naturalnego biodegradowalnego bambusa. Rączka bardzo dobrze leży w dłoni, oraz posiada grawer Colgate. Włosie szczoteczki jest miękkie, takiego jakiego oczekiwałam. Włoski pokryte są węglem, włosie jest bardzo wytrzymałe. Szczoteczka do zębów bardzo dokładnie oczyszcza jak i nie podrażnia dziąseł.
  • 14 maja 2021 o 20:00
    Ani troche nie soft
    Z miękkimi szczoteczkami jest to zawsze trochę strzał w ciemno - dopóki nie odpakujemy produktu w domu to ciężko nam określić prawdziwą miękkość włosia. Zazwyczaj bazuję więc na opiniach wizażanek albo po prostu biorę w ciemno jakąkolwiek szczoteczkę będącą aktualnie na promce, tak jak w tym przypadku. Większość produktów Colgate jest wykonana całkowicie z plastiku, jedynie kilka produktów można nazwać prawdziwie ekologicznymi. Szczoteczka wykonana jest z bambusa, który w porównaniu do produktów innych firm jest strasznie słabo wygładzony - łatwo poranić sobie wnętrze jamy ustnej przy nieumiejętnym użytkowaniu szczoteczki. Samo włosie ciężko określić jako miękkie, raczej jako średnie lub średnio-twarde. Bardzo nieprzyjemne w użytkowaniu, szczególnie jeśli liczyło się na miększą szczoteczkę. Dzięki jej zwiększonej twardości wytrzymała też nieco dłużej niż zazwyczaj używane przeze mnie miękkie szczotki, ale mycie nią było po prostu nieprzyjemne. Nie zauważyłam żadnego zbawiennego działania zawartego w szczoteczce węgla aktywnego, raczej jest to kolejny bajer który miałby nas skłonić do zakupu szczoteczki. Generalnie - mocna słabizna i do tego nie najlepiej opisana. Nie polecam i na pewno do niej nie wrócę.
    Zalety:
    • wykonana z biodegradowalnego materiału
    • trwałość
    Wady:
    • mega twarde włosie
    • bambus na szczoteczce rani wnętrze jamy ustnej
    Ariessa
    16 marca 2021 o 20:35
    Dla mnie nie była "soft"
    Korzystając z promocji postanowiłam dorzucić swoje trzy grosze do ograniczania plastiku. Bardzo podoba mi się idea drewnianych szczoteczek, są nie tylko eko, ale i uroczo minimalistyczne. Produkt Colgate zadanie myjące spełnia, trudno tutaj o jakąś filozofię, ale komfort użytkowania obniżyły nieadekwatne do nazwy, twarde włókna. Większość osób pewnie nie odbiera ich w ten sposób, ja jednak borykam się od czasu do czasu z nadwrażliwością zębów (która pojawia się i znika) i celuję w szczoteczki o miękkim włosiu. W mojej ocenie produkt powinnien być opisany jako "medium", dał mi się we znaki przy odsłoniętych szyjkach i wrażliwych dziąsłach, użytkowanie zakończyłam przed czasem. Reasumując: bardzo ładna, bliższa natury szczoteczka, włosie nie wypada, ale nadwrażliwcom zalecam korzystanie z dużą ostrożnością.
  • 10 listopada 2020 o 12:50
    Czuć jej chropowatą powierzchnię
    Szczoteczka do zębów z aktywnym węglem dostaniemy w kartonowym opakowaniu co jest dużym plusem, często możemy spotykać produkty ekologiczne zapakowane w plastikowe opakowanie. Szczoteczka wykonano bardzo ładnie, na rączce jest wyżłobiona łodyga bambusowa z logiem firmy, choć na pierwszy rzut oka dość minimalistyczna. Zaleca się wymianę szczoteczki co 3 miesiące lub aż do przetarcia włosia, mi starczyła na 1,5 miesiąca po tym okresie czułam już zużycie. Szczoteczka bambusowa jest bardzo lekka, lecz trzeba się przyzwyczaić do kształtu szczoteczki, na samym początku jest wyczuwalny dyskomfort. Sam uchwyt nie rozmaka od trzymania w kubku, co czasem zdarzało mi się przy szczoteczkach bambusowych. Pierwsze mycie zębów szczoteczka do zębów z aktywnym węglem było ciekawym doznaniem, odczucie jest inne niż przy zwykłych szczoteczkach lecz się trochę rozczarowałam działaniem aktywnego węgla, a bardziej jego brakiem. Nie mam problemów z dziąsłami czy nadwrażliwością, ale przeczytałam opinie że "soft" to nie soft tylko bardziej twardsze włoski, i rzeczywiście nie są miękkie że ma się poczucie że nie domywają zębów, jak dla mnie w sam raz. Pod wpływem ciepłej wody włoski robią się delikatniejsze i bardziej elastyczne. Musiałam się jednak przyzwyczaić do kształtu rączki, oraz tego, że główka nie jest elastyczna. Dokładnie myje zęby i nie podrażnia. Dużą zaletą jest że babus jako roślina wytwarza jony które w jamie ustnej działają antybakteryjne. Większość past do zębów łatwo zmywa się z włosia szczoteczki, wiec nie mam problemu ze sklejonymi włoskami. Nie ukrywam, że bardzo przemawia za mną biodegradowalność szczoteczki !!
    Zalety:
    • przyjazny dla środowiska
    • tekturowe opakowanie
    • szczoteczka jest bardzo lekka
  • 16 września 2020 o 17:50
    zabolało
    Bambusowe szczoteczki to świetna alternatywa dla plastikowych, „standardowych”, dotychczas nam znanych czyścideł i jeśli mam wybór to oczywiści wybieram bambusowe. Może to nie jest wielki wkład w eliminację plastiku na naszej planecie, ale malutki kroczek, to jednak kroczek do przodu. - OPAKOWANIE: szczoteczkę kupujemy w papierowym, wydłużonym opakowaniu, na którym znajdziemy informacje o produkcie. - WYGLĄD: szczoteczka na początku nie leży dobrze w dłoni, trzeba się przyzwyczaić ponieważ bambusowa rączka nie jest wyprofilowana i ergonomiczna, ale z czasem ręka „uczy się” jej i jest lepiej. Włosie osadzone jest w bambusie w kępkach, każda z nich składa się z różnej długości włosków. - DZIAŁANIE: szczoteczka dobrze czyści zęby, również przestrzenie międzyzębowe, dociera też do ostatnich zębów. Jedynie przyczepię się do miękkości, która w moim przypadku, gdzie dziąsła są podatne na uszkodzenia, jest istotna. Dlatego zawsze wybieram miękkie (soft) szczoteczki. W przypadku Colgate soft okazała się medium podchodząca nawet pod hard. Nigdy nie dociskam szczoteczki by dodatkowo nie powodować podrażnień. Jednak ta szczoteczka raniła mnie za każdym razem, gdy szczotkowałam zęby, dlatego szybko się pożegnałyśmy.
    Zalety:
    • dobrze czyści zęby
    • czyści również przestrzenie międzyzębowe
    • wykonana w ekologiczny sposób
    Wady:
    • miękka (soft) szczoteczka rani dziąsła