Kubeczki menstruacyjne

Facelle Menstruationstasse Kubeczek menstruacyjny

• 26 stycznia 2025 o 19:05
    Krwawa wtopa
    Kubeczek menstruacyjny Facelle niestety nie spełnił moich oczekiwań. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się obiecujący – niska cena i praktyczny woreczek do przechowywania – to w praktyce okazał się mało funkcjonalny. Największym problemem jest jego zbyt miękka konstrukcja, która sprawia, że kubeczek łatwo się przemieszcza i nie utrzymuje szczelności. W efekcie przecieki są nieuniknione, co może prowadzić do stresujących i niekomfortowych sytuacji. Niestety, zamiast wygody, dał mi więcej frustracji i obaw o ewentualną “wpadkę”. Choć cena jest atrakcyjna, to zdecydowanie lepiej zainwestować w produkt wyższej jakości, który zapewni bezpieczeństwo i wygodę w każdej sytuacji. Ten model to niestety przykład, że czasami taniej nie znaczy lepiej.
    Zalety:
    Wady:
    • Przecieka
    • Jest zbyt miękki
    • Niewygodny
    hula
    8 września 2024 o 7:44
    Średni produkt
    Kubeczek nie jest idealnym rozwiązaniem, trzeba liczyć się z różnymi niedogodnościami w zamian za zaoszczędzone pieniądze. Na pewno zaletą jest to, że zakup zwraca się w kilka miesięcy w stosunku do używania tamponów. Po pierwszej jest to produkt dla kobiet, które liczą się z tym że trzeba będzie paluchami grzebać w środku. Zarówno wepchnięcie, jak i wyjęcie to nie jest tak minimalna ingerencja jak w przypadku tamponów. Produkt do stosowania raczej w miejscach, gdzie mamy pod ręką umywalkę, ewentualnie mokre chusteczki. WYciągać trzeba bardzo ostrożnie, przy obfitym krwawieniu rozchlapanie krwi nieuniknione. Według mnie najgorszym problemem jest losowe rozłożenie kubeczka. Pomimo wprawy i obmacania, okręcenia w środku by kubek się rozłożył, wielokrotnie najwidoczniej nie był poprawnie zaaplikowany i po chwili okazywało się, że przecieka. Natomiast jeśli założy się go poprawnie to ma bardzo dużą wydajność, można nosić pół dnia, zbiera więcej niż tampon. Zresztą nawet jak nosiłam cały dzień, a ułożył się idealnie to nigdy się nie przelał, choć był prawie pełny. Ze względu na irytuające "wpadki" z przeciekaniem nie rekomenduję tego produktu, ale fakt, stosuję ze względu na oszczędność. Jednak jeśli mam zabezpieczyć się przed samym wyjściem z domu , wtedy sięgam po tampona, bo nie chcę ryzykować, że jednak kubeczek jest źle ułożony.
    Zalety:
    • Cena, pojemność
    Wady:
    • Niepewność zabezpieczenia
  • 30 lipca 2024 o 21:00
    Super kubeczek w dobrej cenie!
    Kubeczek ten kupiłam ponad 4 lata temu. Dzięki niemu okres nie jest już taki straszny! Jak wiadomo, podpaski i tampony wcale nie są aż tak zdrowe, a kubeczek stanowi świetny zamiennik, który sprawia, że można na kilka godzin zapomnieć o uciążliwym krwawieniu. Kubeczek jest miękki, łatwy w aplikacji, nic się z nim złego nie dzieje pomimo regularnego stosowania. Mój must have i odkrycie życia! <3 Cena jest bardzo dobra, tym bardziej, że w Rossmannie często można trafić na promocje! :)
    Zalety:
    • trwałość, jakość, funkcjonalność
    Wady:
    • nie dostrzegam!
  • 26 lipca 2024 o 12:00
    Jak się zassa, to można skończyć na SORze
    Mam rozmiar M i bardzo dużo cykli za sobą (jestem 40+). Umiem postępować ze sprzętem menstruacyjnym, z kubeczkiem też sobie radzę. Zakłada się go łatwo, nie jest niewygodny, mój nie wydziela też kiepskiego zapachu (jak w innych recenzjach), ale to jedyne jego zalety. Bo wady są niewybaczalne: -przecieka zupełnie losowo, bez względu na to, czy jestem zadowolona z aplikacji czy mam wątpliwości. W pierwszych 2 dniach okresu do kubeczka obowiązkowo cienka podpaska, a to bardzo zmniejsza komfort użytkowania. Bardziej ufam tamponom. -nie da się kubeczka wyjąć w taki sposób, żeby nie oblać się krwią. Umywalka przy toalecie to must have, zapomnijcie o pojedynczych kabinach w centrum handlowym, pracy czy szkole. Chyba że nie macie problemu z myciem kubka i zakrwawionych dłoni we wspólnej łazience. Naprawdę trudno jest go delikatnie wyjąć, wylać zawartość do wc, przetrzeć papierem i włożyć z powrotem. A sądziłam, że tak to powinno działać, żeby miało sens poza domem. -przez około pół roku stosowania kubeczka, średnio co trzeci raz sprawiał mi jakiś problem (nie udawało się go wyjąć przy pierwszej próbie), a kilka razy przeżyłam chwile grozy, gdy nie dał się wyjąć w ogóle przez kilka godzin. Kubek potrafi się zaklinować przy szyjce macicy, obrócić tak, że fakturowana końcówka wydaje się niedostępna palcem lub ledwo ją czuć. Za słabo, żeby złapać dwoma palcami, bo jest naprawdę krótka i nie ma kółeczka. Rozważałam już SOR albo NiŚOZ , ale w końcu udawało mi się wreszcie wyjąć go w domu, zazwyczaj w pozycji kucanej w wannie, po licznych próbach w innych pozycjach. Na razie wróciłam do tamponów i rozglądam się za kubeczkiem innej firmy.
  • 2 czerwca 2024 o 17:33
    Moja najlepiej w życiu wydane pieniądze w rossmanie ;)
    Jestem fanką (nie mylić z fanatyczką) wprowadzania ekologicznych i praktycznych rozwiązań w moje życie codzienne. Nie lubię gdy coś się szybko niszczy lub marnuje, bo to powoduje bezsensowne produkowanie nikomu niepotrzebnych odpadów, z których utylizacją jest potem problem, co powoduje, że sukcesywnie zanieczyszczamy naszą piękną planetę. Z tego też względu, jakiś czas temu zebrałam się na odwagę i postanowiłam wypróbować kubeczki menstruacyjne. Trochę czasu mi to co prawda zajęło, ale to dlatego, że całe przedsięwzięcie uważałam za dosyć... obleśne. Ale jak się okazało strach ma wielkie oczy, a diabeł okazał się nie być taki straszny, jak go malowali ;) Uznałam jednak, że na początku mojej przygody nie będę wydawać dużej kasy na najbardziej popularne kubeczki Lady Cup, bo nie wiedziałam, czy ta idea w ogóle mnie przekona. Postanowiłam więc zaopatrzyć się w ten kubeczek w rozmiarze "S", który dorwałam na promocji chyba za 24,99 zł i to okazały się moje najlepiej w życiu wydane 24 zł w rossmanie :)
    Zalety:
    • kubeczek jest po prostu przeuroczy- mój jest w kolorze różowym,
    • dołączona jest do niego prześliczna sakiewka w truskawki, która służy do jego przechowywania w oczekiwaniu na kolejną miesiączkę,
    • jest wykonany z bardzo solidnego, ale jednocześnie bardzo plastycznego tworzywa, które ułatwia aplikacją,
    • posiada wygodny "dzyndzelek" za pomocą którego łatwo jest usunąć kubeczek,
    • ma u samej góry małe "oddychające dziurki",
    • można go dostać w każdym rossmanie,
    • często bywa dostępny w promocyjnej cenie- za ok. 24,99 zł.,
    • jest całkowicie niewyczuwalny,
    • działanie- doskonale spełnia swoją rolę.
    • Chociaż początkowo jego aplikacja nie była dla mnie komfortowa, to jednak do wszystkiego można się przyzwyczaić. Teraz korzystam z niego gdy tylko mam taką możliwość- najlepiej sprawdza się w pierwszym i drugim dniu miesiączki, gdy krwawienie jest obfite. Ja od zawsze mam obfite miesiączki i ten kubeczek w 1 i 2 dniu okresu musze opróżniać po ok 5,6 godzinach, aby nie narazić się na jakiś "wypadek". 3 dnia mogłabym założyć go idąc do pracy, bo na pewno dałby sobie radę przez te 8,9 godzin, jednak nie robię tego z uwagi na względy higieniczne. Na całą noc (u mnie to ok. 6 godzin) zakładam go czasem 3 i kolejnego dnia i wtedy też sprawuje się wzorowo- nigdy nie spotkała mnie żadna niemiła niespodzianka.
    • Na początku miałam obawy, że kubeczek nie będzie „zbierał” wszystkiego i że coś może wyciekać. Nie ma jednak czego się bać- nic takiego się nie wydarzy, gdyż kubeczek po aplikacji „rozwija” się w środku i niejako „zasysa” do ścianek.
    • Nie wyobrażam sobie jednak używać go w pracy, gdy pracuję stacjonarnie. Procedura jego opróżniania nie należy bowiem do najprzyjemniejszych. Trzeba go wówczas wyjąć, opróżnić i przed ponownym zaaplikowaniem ponownie przepłukać wodą. Ja nie wyobrażam sobie robić tego w żadnej publicznej toalecie. Najwygodniej jest mi w domu, korzystając z bidetu lub będąc pod prysznicem.
    • Uważam, że ten produkt to totalny przełom, jeśli chodzi o kwestie dbania o środowisko. Kubek nie generuje odpadów, jak w przypadku innych środków higienicznych, jest tani, solidny i na pewno wystarczy mi na lata.
    • Myślałam, że w przypadku pozytywnych wrażeń z nim związanych zdecyduję się na zakup Lady Cup, ale teraz widzę, że nie ma kompletnie takiej potrzeby, gdyż ten produkt zadowala mnie w 100%. Dokupię sobie natomiast rozmiar XS- aby używać go w 3 i 4 dniu miesiączki, gdyż w te dni używanie kubeczka w rozmiarze "S" nie jest dla mnie zbyt komfortowe.
    • Myślę, że ten kubeczek będzie odpowiedni dla kobiet które nie rodziły i są drobne lub średniego wzrostu. Ja mam 163 cm wzrostu i uważam, że jest dla mnie idealny :)
    • Uważam również, że każda z nas powinna chociaż spróbować przestawić się na to rozwiązanie, jeśli nie z powodów ekologicznych, to chociaż tych finansowych ;) naprawdę warto !
    Wady:
    • nie ma żadnych :)

Zobacz także inne Kubeczki menstruacyjne