Wody lamelarne

Barwa Ziołowa, Woda ziołowa `Pokrzywa`

• 13 sierpnia 2023 o 15:13
    Kompletne nieporozumienie
    Rozmaitych wcierek do skóry głowy używam od dawna po każdym myciu włosów. Co prawda zazwyczaj są to wcierki, których zadaniem jest ograniczenie wypadania włosów. Tym razem jednak zakupiłam wcierkę od Barwy Ziołowej ograniczającą przetłuszczanie się skóry głowy. Moje włosy to włosy długie, średnioporowate w kierunku wysokoporowatych, przetłuszczające się u nasady, a przesuszone na pozostałej długości włosa. Wcierka zamknięta jest w zmatowionej, plastikowej buteleczce o pojemności 95 ml. Po odkręceniu nakrętki spotkało mnie pierwsze niemiłe zaskoczenie - szyjka butelki nie jest zamknięta żadnym koreczkiem z małym otworkiem, ani niczym innym co umożliwiłoby aplikację kosmetyku na skórę głowy. Po prostu wielka dziura o średnicy około 1 cm... I jak teraz przechylić tą butelkę, żeby nie wylać sobie całej zawartości na głowę od razu? Koniec końców przelałam wcierkę do pustego opakowania z dozownikiem, po wcześniejszej wcierce jaką używałam i dopiero wtedy mogłam ją bezpiecznie aplikować. Druga sprawa to zapach. Podczas przelewania kosmetyku do innej butelki od razu uderzył mnie smród denaturatu. Sprawdziłam skład (tak, wiem, mój błąd, że nie zrobiłam tego w sklepie przed zakupem) i oczywiście alkohol denaturowy znajduje się na drugiej pozycji, zaraz za wodą. Wiem, że można się było spodziewać takiego składnika w kosmetyku, którego zadaniem jest przesuszenie skóry głowy, ale że aż tak? Bardziej liczyłam na regulację wydzielania sebum dzięki dobroczynnym właściwościom pokrzywy, a nie na wysuszenie skóry denaturatem... Wcierkę zużyłam do końca, dając jej szansę na wykazanie się, że skutecznie działa. Niestety, nie zauważyłam totalnie żadnej różnicy w szybkości przetłuszczania się skóry głowy. Rzadko jestem aż tak niezadowolona z kosmetyku, jak miało to miejsce w przypadku tej wcierki. Na pewno więcej jej nie kupię.
    Wady:
    • niepraktyczne opakowanie - brak jakiegokolwiek korka/ dozownika, po prostu otwór centymetrowej średnicy,
    • strasznie śmierdzi alkoholem denaturowym,
    • nie działa na zmniejszenie przetłuszczania się skóry głowy
  • 14 lipca 2023 o 14:29
    Działa na porost włosów
    Kupiłam ją z myślą o poroście włosów i sprawdziła się. Pojawiły się baby hairy. Co do działania przeciw przetłuszczaniu skalpu, to chyba nie zauważyłam różnicy lub była ona bardzo mała. Oprócz tego jest raczej wydajna, cena niewygórowana i ma mocny zapach alkoholu. Ma też fajną butelkę, z której można przelać trochę wody do mniejszych flakoników i dzielić na porcje. Ogólnie jestem zadowolona, bo spełniła moje oczekiwania, choć raczej na przetłuszczające się włosy nie pomaga.
    Zalety:
    • działanie stymulujące porost włosów
    • butelka

Zobacz także inne Wody lamelarne