Szczotkę kupiłam, ponieważ od długiego już czasu stosuję masaż na sucho i nie wyobrażam sobie pielęgnacji bez tego zabiegu. Wcześniej miałam zwykłą szczotkę z pewnej drogerii, z sztucznym włosiem. I kiedy przekonałam się, że to masowanie jest naprawdę przyjemne i mi odpowiada postanowiłam zainwestować w naturalną wersję. Mój wybór padł na tą markę i model bo akurat udało mi się znaleźć w stosunkowo okazyjnej cenie. Dodam, że mam skórę suchą.
#OPAKOWANIE
Szczotka jest wykonana z samych naturalnych materiałów, włosie jest zrobione z agawy Tampico, bardzo twardych włosków, uchwyt z drzewa bukowego zaś przepaska z bawełny tak więc całość jest biodegradowalna. Na uchwycie jest wytłoczona nazwa firmy Lullalove. Włoski mają jasno żółty kolor, długość około 2cm, jest ich bardzo dużo i nie łamią się. Wielkość jest taka, że spokojnie mieści się w kobiecej dłoni, trzyma się ją wygodnie. Szczotka ma specyficzny zapach, ale mi nie przeszkadza.
#DZIAŁANIE
Szczotki używam na sucho, codziennie przed kąpielą. Zaczynam masaż od stóp i lecę w górę, robię długie, posuwiste ruchy (nogi i ręce), na biodrach i brzuchu ruchy okrężne, dekolt (oraz wszelkie znamiona!) omijam bo szczotka wydaje mi się być zbyt brutalna na to miejsce, z plecami też jest ciężko bo trudno dosięgnąć. Przyznam, że bardzo zdziwiłam się kiedy pierwszy raz użyłam tej szczotki, ponieważ jest zdecydowanie bardziej twarda niż szczotka z drogerii. Myślałam, że moja skóra jest zahartowana, jednak musiała przywyknąć do tej na nowo. Masaż początkowo nie jest zbyt przyjemny, wręcz bolesny, skóra jest czerwona, jakby podrapana choć nie dociskam szczotki mocno, jednak z każdym dniem jest lepiej. Ja nie wyobrażam sobie pielęgnacji bez tego "sprzętu" bo widzę różnicę w wyglądzie skóry, masuję się regularnie od ponad roku (tą zwykłą szczotką, tą od ponad miesiąca) i myślę, że przyczyniła się do polepszenia jej kondycji. Skóra jest gładka, miła w dotyku, bardziej elastyczna, lepiej chłonie inne kosmetyki, widać, że jest bardziej sprężysta, suchość jest zniwelowana, można pomijać peeling ciała kosmetykami, aczkolwiek ja lubię i dodatkowo 2x w tygodniu wykonuję i skóra wygląda dobrze i też myślę, że ma to pozytywny wpływ na ilość cellulitu, który jest zdecydowanie mniejszy (ale też dużo się ruszam, zdrowo odżywiam plus stosuję różne kremy więc to wszystko razem może dawać takie dobre rezultaty). Co więcej mam mniejszy kłopot z obrzękami łydek, które mi niestety dokuczają. Czuję ulgę po całym dniu stania/siedzenia bez uniesienia nóg. Dla mnie masaż jest i zabiegiem pielęgnacyjnym i relaksacyjnym. Dla mnie to must have. I przyznam, że żałuję, że nie zdecydowałam się szybciej na zakup tej szczotki bo jednak jej siła i intensywność masażu jest większa więc i efekty może byłby szybciej. Ja po zabiegu nie myję jej pod wodą bo może pękać uchwyt, dezynfekuję środkiem z atomizerem (na etykiecie było, że można użyć spirytusu, ale ja mam inny dość popularny środek). Szczotkę należy regularnie wymieniać, moja póki co wygląda bez zarzutu. Dla mnie szczotkowanie to niezbędny element i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez tego zabiegu.
#NIEPORZĄDNE
Szczoteczka podrażnia skórę w taki sposób, że jest czerwona, choć nie nazwałbym tego działaniem niepożądanym, a wręcz przeciwnie. Włoski mnie nie uczulają, nie powodują reakcji alergicznych, nie wyskoczyły mi żadne niespodzianki. Nic złego się nie działo. Trzeba pamiętać, że szczotka nie jest zbyt delikatna i ktoś kto ma jakieś problemy skórne albo np. dużo znamion/pieprzyków, których nie powinno się drażnić, powinien uważać i dowiedzieć się czy nie ma przeciwwskazań do jej używania.
#WYDAJNOŚĆ
Ja masuję codziennie, po ponad miesiącu nie zauważyłam żeby coś się działo, myślę, że spokojnie pół roku wytrzyma.
#CENA
Mi udało się kupić za ok 50 zł więc cena jest całkiem okey biorąc pod uwagę to, że daje efekty, starcza na długi czas i wykonana jest z naturalnych materiałów.
Zalety:
- Twarde włosie
- Wykonana z naturalnych materiałów
- Dobrze się nią masuje
- Poprawia krążenie
- Skóra jest miękka i gładka
- Skóra jest bardziej elastyczna i napięta
- Po zabiegu Skóra lepiej chłonie kosmetyki
- Pomaga w walce z cellulitem
- Pomaga na obrzęki kończyn dolnych
- Wygodny uchwyt z przepaską
- Trwałość / wykonanie