Urządzenia wielofunkcyjne do włosów

BaByliss Power Styling Beliss Big Hair 1000, Lokówko - suszarka obrotowa AS960E

4 na 51 opinię

Trwałość / wykonanie:
Łatwość obsługi:
Design produktu:
  • 9 stycznia 2023 o 14:13
    Zalety i wady.
    Zakupiłam ten sprzęt osiem miesięcy temu jako następcę suszarko-lokówki Bellissima, która służyła mi 6 lat, ale zaczęła się przegrzewać. Znalazłam więc zastępstwo o identycznej mocy (1000W) i tej samej szerokości grubej lokówki (50mm), ale nie do końca jestem z tej zamiany zadowolona i to z kilku powodów... Na plus dla sprzętu Babyliss są parametry o których wspomniałam, czyli mocne grzanie i szeroka lokówka, bo to jej zwykle używam do układania włosów. Pozwalają one na dość szybkie wysuszenie i wymodelowanie. Niemniej nie idzie to aż tak gładko jak w poprzedniej suszarko-lokówce. Powody są dwa, pierwszy to ilość włosków na szczotce. Jak się okazało to ma znaczenie. Poprzedniczka łapała włosy lepiej i tym samym szybciej i lepiej je wygładzała. Druga sprawa, to fakt, że lokówka obraca się tylko przy gorącym i średnio gorącym nawiewie. Na chłodnym nie działa, a to nim wykańczam fryzurę. Ten nawiew istotny jest również w upały, kiedy ten średnio gorący jest za mocny i zazwyczaj układam włosy najchłodniejszą opcją. Można oczywiście nawinąć włosy na trybie gorącego powietrza, a potem zmienić temperaturę, ale dla mnie to utrudnienie. W poprzedniczce obracanie działało na trzech trybach i nie trzeba było kombinować. Kolejny minus - obracanie nie działa też na wąskiej lokówce. Generalnie dla mnie ta końcówka jest bezużyteczna, bo półdługie włosy trudno na nią nawinąć, łatwiej zaplątać, ale obracanie to wygoda i by się przydało. Może kiedyś jak skrócę włosy... Końcówka prostująca jest w porządku, faktycznie wygładza na prosto, ale sprawdzi się lepiej przy krótszych włosach, bo przy dłuższych suszenie nią to mordęga. Koncentrator jest w porządku, ale go nie używam. Włączanie i wyłączanie na plus, intuicyjne, i łatwo się do niego przyzwyczaić. Podsumowując, dodatkowe końcówki są w moim przypadku średnio przydatne, a to co dla mnie ma najważniejsze znaczenie, czyli gruba lokówka, mogłaby mieć więcej włosków. Minusem jest działający wybiórczo mechanizm obrotowy. Niemniej gdybym nie miała doświadczenia z wcześniejszym sprzętem to z tego pewnie byłabym bardzo zadowolona. Układnie włosów z jego udziałem jest zdecydowanie łatwiejsze. Duża moc sprawia, że modelowanie idzie migiem w porównaniu do tradycyjnego zestawu szczotka plus suszarka. Generalnie tak się przyzwyczaiłam do tego typu sprzętu, że nie wyobrażam sobie go nie mieć. Tylko tego konkretnego raczej ponownie bym nie kupiła, szukałabym Bellissimy. Ale i tak daję cztery gwiazdki, bo koniec końców się sprawdza, ma dobrą moc i szeroką szczotkę.
    Zalety:
    • duża objętość szczotki, która pozwala włosy niemal wyprostować
    • szybkie i wygodne modelowanie
    • dobra moc
    • różnorodność nakładek, którymi można się pobawić jak ktoś ma ochotę
    • mechanizm obrotowy
    • kosmetyczka
    • osłonka na dużą szczotkę zapobiegająca odkształcaniu się włosków w czasie przechowywania
    Wady:
    • mechanizm obrotowy, który nie działa na zimnym nawiewie
    • wąska szczotka się nie obraca
    • duża szczotka mogłaby być gęstsza, bo to pozwoliłoby bardziej napiąć, a tym samym lepiej wygładzić włosy
    • Trwałość / wykonanie
    • Design produktu