Popularne jedwabne wałki do kręcenia włosów chodziły za mną od bardzo dawna, jednak wysoka cena tego akcesorium skutecznie mnie odstraszała. Szukałam jednak innej, godnej uwagi alternatywy i tym sposobem trafiłam na zestaw do loków marki Niuqi dostępnej w Biedronce. Postanowiłam wypróbować i dać mu szansę – nie zawiodłam się. Jeśli dobrze opanujemy technikę nawijania włosów na wałek efekty są zachwycające. Jeśli nie chcemy wydawać fortuny na jedwabne walki warto postawić na ten – loki bez użycia ciepła jeszcze nigdy nie były łatwiejsze do wykonania.
OPAKOWANIE
Zestaw znajduje się w eleganckim opakowaniu w kolorze czerni i złota lub różu, w zależności od tego na jaki kolor wałka się zdecydujemy, w obecnym momencie są dostępne 2 kolory. Ja wybrałam kolor czarny z uwagi na to, że bardziej mi się podobał niż cukierkowy róż, ale oba są naprawdę ładne. Opakowanie jest schludne i eleganckie, spokojnie może nam posłużyć na prezent. Kartonik jest wykonany z soldnej i trwałej tekturki, w środku ma wycięcie, dzięki któremu można podejrzeć co znajduje się w środku. Na opakowaniu znajduje się szczegółowy opis produktu oraz instrukcja nawijania włosów na wałek.
ZESTAW
W zestawie znajdziemy: wałek do loków, klamrę oraz 2 satynowe scrunchies, a więc kompletny zestaw jakiego potrzebujemy do wykonania prostej, ale efektywnej fryzury.
Klamra dołączona do zestawu wykonana jest z plastiku, jest on półprzezroczysty, cała konstrukcja wydaje się stabilna, choć mam obawy, że ta klamra długo nie wytrzyma. Dobrze, że używam jej tylko do zabezpieczenia wałka podczas nawijania włosów.
Scrunchies wykonano z materiału przypominającego bawełnę, jest on jednak dosyć cienki. Gumki są ładnie uszyte, nie ma wystających nitek, jednak gumka w środku jest dosyć oporna na rozciąganie, przy grubszych włosach może to być problem przy zakładaniu. Miły i delikatny materiał jest przyjazny włosom i nie niszczy ich, gumki nie mają metalowych łączeń.
Wałek został wykonany z przyjemnej w dotyku i miękkiej tkaniny przypominającej satynę, jednak jest to po prostu poliester. Jest dość długi, co mnie zaskoczyło na początku, więc sprawdzi się nawet u posiadaczek dłuższych włosów. Wypełnienie wałka jest dość sztywne, ale dzięki temu loki zachowają swoją formę podczas kręcenia i nie ulegną zniekształceniu, dla mnie nie jest to minus. Technika nawijania włosów na wałek nie jest trudna, ja miałam już swoje próby ze szlafrokiem i metoda jest dosłownie ta sama, jeśli ktoś próbował to z łatwościa sobie poradzi. Najlepiej nawijać cienkie pasma, aby loki były lepiej zdefiniowane, ale jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy efekt, to spokojnie można nawijać grubsze partie, wszystko zależy od tego na jakim efekcie nam zależy oraz od tego czy nasze włosy są podatne na skręt. Ja nawijałam średniej grubości pasma i efekt, jaki uzyskałam najbardziej mnie satysfakcjonował. Najgorzej jednak spało mi się w tym wałku, bo mimo zabezpieczenia gumkami i tak włosy podczas nocy lekko mi się zsunęły i tak naprawdę po nawinięciu nie miałam co zrobić ze sterczącymi końcówkami wałka. Znalazłam na to taki sposób, że podpięłam końce wałka wsuwkami i w takiej fryzurze poszłam spać. Gdyby wałek miał małe troczki można by go związać i to zdecydowanie by ułatwiło okres oczekiwania na jego zdjęcie, ja chyba sobie takie małe troczki doszyję. Można też założyć satynowy czy jedwabny czepek, aby wałek był bardziej stabilny podczas snu – ten sposób mi się sprawdził. Zdecydowanie jednak polecam kręcenie włosów za dnia, wtedy nie trzeba męczyć się z wałkiem w nocy, 2-3 godziny wystarczą, aby uzyskać fajne loki. Wałek ogólnie oceniam dobrze 4/5, efekt jaki można za jego pomocą mi się podoba. Odkąd kupiłam wałek używałam go praktycznie codziennie i za każdym razem byłam zadowolona. To prosty sposób na uzyskanie efektownej fryzury, idealny na większe wyjścia. Na plus zaliczam dostępność i korzystną cenę (19,99 zł).
PLUSY
Kompletny zestaw do kręcenia włosów: wałek, klamra, 2x scrunchies
Łatwość nałożenia
Ładny efekt, który można stopniować
Jakość wykonania adekwatna do ceny, choć nie jest idealna
Niska cena
Dobra dostępność
MINUSY
Wałek jest dość długi i sztywny
Nie jest wygodną opcją do spania
Końce wałka podczas aplikacji trudno jest spiąć, nie wiadomo co z nimi zrobić
- Trwałość / wykonanie
- Design produktu