Firma Acqua Di Parma doskonale znana jest miłośnikom klasycznego golenia, ponieważ w swojej ofercie ma luksusowe maszynki oraz akcesoria do golenia. Rozgłos zyskała kompozycją Colonia wykreowaną w 1916 roku, a która stała się symbolem włoskiego szyku. Colonia z lubością używana była przez celebrytów, lata największej popularności zapachu przypadły na okres przed i po II wojnie światowej. Wśród zagorzałych użytkowników Colonia były takie osobistości jak Audrey Hepburn czy Cary Grant. Fakty te przytaczam z kronikarskiego obowiązku, ponieważ fakty te nie mają dla mnie osobiście żadnego znaczenia. Skupmy się zatem na tytułowej kompozycji.
Colonia Assoluta otwiera się soczystymi i cierpkimi cytrusami z ziołową domieszką. Prym wiodą tutaj bergamotka, gorzka pomarańcza i werbena. Otwarcie bardzo mi odpowiada. Nie lubię cytrusów podanych na słodko, więc to co proponuje mi Assoluta zwyczajnie mi się podoba, bo słodkości nie ma tutaj zbyt wiele. Dzieje się tak za sprawą bergamotki, która jest moim ulubionym cytrusem. Jej gorzki, cytrusowy aromat doskonale komponuje się z werbeną i pomarańczą. Temat eksplorowany dość często i do znudzenia, ale przepiękny w swojej prostocie. Któż bowiem nie lubi cytrusowo-ziołowego aromatu wody kolońskiej? Całość ma wydźwięk nieco metaliczny, wrażenie te pojawia się wraz ze zmierzaniem zapachu do fazy serca. Mam wrażenie, że już to gdzieś czułem. Nie mogę sobie teraz przypomnieć gdzie, ale na pewno czułem to w jakimś "staruszku". Nie była to woda kolońska, ale otwarcie było bardzo podobne (edit - chyba to Guerlain Vetiver z szerokiej butelki). Co jednak najważniejsze, to fakt, że czuć tutaj jakość składników. Ani przez chwilę nie drażni nas żadna syntetyczna nuta, przez co noszenie takiego zapachu będzie niewątpliwą przyjemnością. W sercu, klasycznie już w przypadku wód kolońskich, dominują kwiaty i akordy drzewne. Wyraźnie czuć tutaj jaśminową dominację, przez chwilę akord serca jest identyczny z tym, z którym mieliśmy do czynienia w przypadku z Dior Eau Sauvage Extreme. Wrażenie to trwa jednak przez chwilę, bo Assoluta zmierza jednak w nieco innym kierunku. Jaśmin bowiem uzupełniony został przyprawami. Pieprz, papryka i przede wszystkim kardamon. Nie przepadam za tym składnikiem, ponieważ w dużym stężeniu pachnie dla mnie nieprzyjemnie. Tutaj jednak jest go tyle, ile potrzeba. Czuję go, ale nie wyrywa się przed szereg, stanowi raczej znakomite uzupełnienie dla drzewno-jaśminowgo akordu. Baza nie przynosi zaskakujących składników. Akordy żywiczne, odrobina mchu i nieśmiertelne białe piżmo, stanowią dopełnienie odświeżającej, a zarazem ciepłej kompozycji. Oczywiście w kontekście naturalności kompozycji należy nadmienić, że białe pizmo akurat zapewne jest syntetyczne. Nie mam całkowitej pewności, jednak w tym przypadku tak, czy siak, pachnie ono znakomicie. Zapach w fazie bazy staje się bardziej bliskoskórny, ale w dalszym ciągu jest wyraźnie wyczuwalny. Nie będziemy epatować zapachem na kilka metrów, jednak w przypadku bliższego kontaktu, czy też bezpośredniej rozmowy, damy się poznać jako osoba zadbana i ładnie pachnąca. Colonia Assoluta to bowiem nowoczesna interpretacja klasycznej wody kolońskiej, a więc nie znajdziemy tu zaksakujących i ekscentrycznych akordów. To zapach nad wyraz bezpieczny, ale trzeba podkreślić, że przy okazji niebanalny. Oczywiście, znajdą się i tacy, którzy napiszą, że to zwykła "dziadkowa" woda kolońska - a takie opinie znalazłem w internecie - ale w istocie tak nie jest. Oczywiście najłatwiej jest określić zapach mianem "dziadkowego", jeżeli w jakiś sposób odbiega od lekkich i banalnych kompozycji.
Podsumowując Colonia Assoluta to całkiem udana interpretacja wody kolońskiej. Doskonałe nawiązanie do klasycznej wody kolońskiej. Udało się autorom uniknąć banału i nijakości. Znakomicie sprawdzi się w cieplejsze dni, nie zmęczy noszącego, ani otoczenia. Kontakt z Colonia Assoluta wzmógł moje zainteresowanie kompozycją Colonia Intensa, która rzekomo jest najlepszym zapachem ze stajni Acqua Di Parma. No i co najważniejsze, zawiera ponoć akordy skórzane.
Używam tego produktu od: nie używam
Ilość zużytych opakowań: brak