Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-10-19, 21:02   #1411
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ
tyle ode mnie, ja na kolacjê wsunê³am 1/2 makreli wêdzonej + 3 kanapki z razowcem z mas³em, twaro¿kiem, pomidorem i kie³kami. da siê? da siê
Póki co, nie uznajê, ¿e jestem na P. Najpewniej przejdê na nie po wizycie u dietetyka, ale teraz chcê je¶æ, jak lubiê.
Ma³a obrona:
Nie obrobiê 120g pieczywa, sorki. :P I mas³a te¿ nie cierpiê, ser te¿ jem tylko ten (a i tak mama kupi³a inny ni¿ ten, który lubiê najbardziej ).
To nie atak. Naprawdê dziêkujê za wskazówki. Ale póki co, zadaniem, które dosta³am, by³o utrzymanie wagi i to staram siê (na razie) osi±gn±æ.
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-19, 21:09   #1412
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez eddin Poka¿ wiadomo¶æ
U

1. Kanapki z chleba orkiszowego, z: mas³em i domow± konfitur± ¶liwkow±, z awokado i domow± konfitur± ¶liwkow±, z almette gruszkowym. Kawa z mlekiem.

2. Gar¶æ orzechów w³oskich, jab³ko.

3. Dwie kanapki z chleba orkiszowego z awokado i koniftur± (posmakowa³y mi :P ), ciasteczko bakaliowe.

4. Plaster pieczonego schabu, du¿y broku³ gotowany na parze, polany jogurtem i posypany spor± ilo¶ci± sezamu.

Czy jest ok?
Cytat:
Napisane przez Nie a nawet tak Poka¿ wiadomo¶æ
Kto¶ jeszcze ocenia tutaj jad³ospisy nowym osobom?
Spróbujê wstawiæ swój kolejny z dzi¶....
Wsta³am o 11, dlatego ma³o posi³ków.
o 11 æwiczy³am godzinê, killer + 20 minut rozci±gania
¶niadanie po 12: jogurt naturalny, musli, do tego mus z jab³ka i cynamonu i wkrojony banan + ³y¿eczka miodu
16:00 miêso mielone z indyka duszone z pomidorami, cukini± i ananasem, pó³ torebki ry¿u pe³noziarnistego
20:30 warzywa na patelnie zmieszane z jogurtem naturalnym (duszone nie sma¿one)
Zaraz zjem jeszcze ma¶lankê.
Mo¿na prosiæ o ocenê? Na prawdê mi zale¿y, chcê wyj¶æ na prost±

Chyba nie ma ju¿ miejsca dla mnie na tym w±tku...
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-19, 21:30   #1413
23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 44

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ

Czy móg³by¶ zamiast z³o¶liwych komentarzy powiedzieæ mi co jest tu ¼le?
Tutaj jest oko³o 1800 kcal. Jestem na etapie wychodzenia z problemów z jedzeniem, robiê to pod kontrol± lekarza i to on zaleci³ powolne wychodzenie choroby ¿eby nie by³o szoku dla organizmu. Zwiêkszam kalorie od ponad miesi±ca. Co jest w tym z³ego? Jakie¶ konkretne rady? Ja na prawdê proszê o pomoc, wydaje mi siê, ¿e du¿o gorsze jad³ospisy by³y tutaj oceniane
23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-20, 07:09   #1414
olik187
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 914

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Ostatni raz prosze powiedzcie.
Skoro dzisiaj w nocy tyle zjadlam....
Co robiæ. Boje sie ze rozwalilam netabolizm i bede tyx w zly sposob. Blagam i rade. A jutro mialam jechac na normalny rodsinny obiad...
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

b³agam zróbcie co¶ z tym, bo naprawdê to ju¿ przestaje byæ "smaczne"

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Cytat:
Czy móg³by¶ zamiast z³o¶liwych komentarzy powiedzieæ mi co jest tu ¼le?
Tutaj jest oko³o 1800 kcal. Jestem na etapie wychodzenia z problemów z jedzeniem, robiê to pod kontrol± lekarza i to on zaleci³ powolne wychodzenie choroby ¿eby nie by³o szoku dla organizmu. Zwiêkszam kalorie od ponad miesi±ca. Co jest w tym z³ego? Jakie¶ konkretne rady? Ja na prawdê proszê o pomoc, wydaje mi siê, ¿e du¿o gorsze jad³ospisy by³y tutaj oceniane

1800? gdzie? ja tam widzê przesz³o 3 tys
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-20, 07:12   #1415
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

JA nie wiem gdzie moderatorzy tego forum ;( Przydaliby siê by zrobiæ tu porzadek

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-20, 08:29   #1416
Konto usuniête

Thumbs down Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka¿ wiadomo¶æ
b³agam zróbcie co¶ z tym, bo naprawdê to ju¿ przestaje byæ "smaczne"

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

1800? gdzie? ja tam widzê przesz³o 3 tys
Ok widzê, ¿e nie ma co liczyæ na pomoc.
Kalorii jest dok³adnie 1780. i po co ten ironiczny komentarz? Wszystko dok³adnie zliczone, bo aktualnie jestem na etapie 1750/1800 kcal. Lekarz mi kaza³ siê tego trzymaæ i stopniowo zwiêkszaæ co tydzieñ, wiêc muszê mierzyæ, porcje s± na prawdê porz±dne, chcia³am tylko zapytaæ o skomponowanie posi³ków. I akurat zwiêkszam systematycznie bo chcê siê leczyæ i zale¿y mi. Inaczej bym nawet nie zapyta³a Was o radê . Wydaje mi siê, ¿e kiedy¶ mo¿na by³o oczekiwaæ pomocy na tym w±tku a teraz s± tu widzê osoby lepsze, a reszta jest traktowana jak z³o konieczne i wy¶miewana. No nic, du¿o przesz³am je¶li chodzi o jedzenie i specjalnie nie wstawia³am tu nic w momencie kiedy moje jad³ospisy by³y tragiczne. Moje zdrowie ucierpia³o bardzo przez chorobê, zrozumia³am swój b³±d dlatego pyta³am o porady. No nic, zastanówcie siê tylko proszê nad tym co piszecie czasem, bo na prawdê mierzenie wszystkich jedn± miar± nie jest dobre, du¿o osób oczekuje tu pomocy, pisz± bo im zale¿y na wsparciu a nie na wy¶miewaniu. Skoro pisz± to samo to jest ju¿ krokiem w dobr± stronê w procesie leczenia. Szkoda, ¿e ten w±tek tak teraz wygl±da. Pozdrawiam i trzymam kciuki za osoby które wychodz± z powa¿nych problemów z od¿ywianiem.
23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-20, 08:56   #1417
201803300917
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 074

ja oceniaæ nie bêdê bo siê nie znam ale wydaje mi siê, ¿e niektórzy naprawdê przesadzaj± z docinkami jedzenia w tym jad³ospisie fakt, jest malutko i normalnie powinno byæ wiêcej ale wychodzenie z zaburzeñ od¿ywiania trwa i skoro lekarz zaleci³ powolne zwiêkszanie kalorii to mo¿e tak powinno byæ.Aczkolwiek s³ysza³am te¿, ¿e takie dok³adne liczenie kalorii jest niewskazane o znowu napêdza obsesje- lepiej po prostu je¶æ. B³êdem, który ja widzê jest æwiczenie na czczo- nie powinna¶ tak robiæ, to nie ma sensu. Przed æwiczeniem musi byæ jaki¶ posi³ek, choæby ma³y.

moje wczorajsze U proszê o ocenê:
I muesli bio z jogurtem naturalnym
1 h fitnessu
II 2 kromki ciemnego pieczywa z sardynk± i pomidorem
III kawa³ek indyka pieczonego z rodzynkami, ziemniak,spora porcja sa³aty ze ¶mietan±. na deser gruszka i 2 micha³ki
IV 2 wafle ry¿owe z almette i pomidorem, kabanos

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2013-10-20 o 08:58
201803300917 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-10-20, 09:51   #1418
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Cytat:
Kalorii jest dok³adnie 1780. i po co ten ironiczny komentarz? Wszystko dok³adnie zliczone, bo aktualnie jestem na etapie 1750/1800 kcal. Lekarz mi kaza³ siê tego trzymaæ i stopniowo zwiêkszaæ co tydzieñ, wiêc muszê mierzyæ, porcje s± na prawdê porz±dne, chcia³am tylko zapytaæ o skomponowanie posi³ków. I akurat zwiêkszam systematycznie bo chcê siê leczyæ i zale¿y mi. Inaczej bym nawet nie zapyta³a Was o radê . Wydaje mi siê, ¿e kiedy¶ mo¿na by³o oczekiwaæ pomocy na tym w±tku a teraz s± tu widzê osoby lepsze, a reszta jest traktowana jak z³o konieczne i wy¶miewana. No nic, du¿o przesz³am je¶li chodzi o jedzenie i specjalnie nie wstawia³am tu nic w momencie kiedy moje jad³ospisy by³y tragiczne. Moje zdrowie ucierpia³o bardzo przez chorobê, zrozumia³am swój b³±d dlatego pyta³am o porady. No nic, zastanówcie siê tylko proszê nad tym co piszecie czasem, bo na prawdê mierzenie wszystkich jedn± miar± nie jest dobre, du¿o osób oczekuje tu pomocy, pisz± bo im zale¿y na wsparciu a nie na wy¶miewaniu. Skoro pisz± to samo to jest ju¿ krokiem w dobr± stronê w procesie leczenia.
Szkoda, ¿e ten w±tek tak teraz wygl±da.
Pozdrawiam i trzymam kciuki za osoby które wychodz± z powa¿nych problemów z od¿ywianiem.

Cytat:
Napisane przez maconha89 Poka¿ wiadomo¶æ
ja oceniaæ nie bêdê bo siê nie znam ale wydaje mi siê, ¿e niektórzy naprawdê przesadzaj± z docinkami jedzenia w tym jad³ospisie fakt, jest malutko i normalnie powinno byæ wiêcej ale wychodzenie z zaburzeñ od¿ywiania trwa i skoro lekarz zaleci³ powolne zwiêkszanie kalorii to mo¿e tak powinno byæ.Aczkolwiek s³ysza³am te¿, ¿e takie dok³adne liczenie kalorii jest niewskazane o znowu napêdza obsesje- lepiej po prostu je¶æ. B³êdem, który ja widzê jest æwiczenie na czczo- nie powinna¶ tak robiæ, to nie ma sensu. Przed æwiczeniem musi byæ jaki¶ posi³ek, choæby ma³y.
Chcia³am tylko powiedzieæ, ¿e pamiêtam ten w±tek z okresu jeszcze 2,3 lata temu gdy by³o tutaj wiêcej osób z zaburzeniami od¿ywiania, których jad³ospisy na pewno nie by³y idealne i publicznie przezywaly zjedzenie dodatkowej kromki chleba czy ³yzki "strasznego mas³a". Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, ¿e takie zachowania s± kwalifikuja sie do leczenia u specjalisty a nie na forum ale...
Pamietam, tez ze kilka osob (równie¿ tych, które sa teraz obecnie tutaj na zdrowym U ) znajdowa³o tu pomoc, wsparcie i nie czu³o sie jak wyrzutek tylko dlatego, ze 3x pod rzad wstawi³o ja³owy jad³ospis.
Krótko mówiac: atmosfera byla bardziej tolerancyjna. Chociaz kto, jak to ale ja borykajaca sie z nerwica rozumiem, ze ka¿demu moga pu¶ciæ nerwy.

Je¶li tylko w osobie z ED jest wola walki i chêc, która widaæ - nie widze podstaw do banowania jej czy wyrzucania.

Wiem, ze narobi³am sporo zamieszania na w±tku i moze to jaki ma teraz kszta³t to moja wina ale dziêki radom niektórych z Was otworzy³y mi sie brutalnie oczy na pare spraw i mam nadzieje, ze teraz bedzie tylko lepiej.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-20 o 09:54
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-20, 10:11   #1419
Konto usuniête

Cytat:

1 h fitnessu
III kawa³ek indyka pieczonego z rodzynkami, ziemniak,spora porcja sa³aty ze ¶mietan±. na deser gruszka i 2 micha³ki
Dziekuê Ci bardzo za rade, zwykle æwiczê w ci±gu dnia po jedzeniu, wczoraj tylko tak wysz³o, bo wsta³am po¼no. W³a¶nie powiem szczerze , ¿e lekarz powiedzia³ ¿ebym jednak liczy³a , niedowagi nie mam, bmi niskie ale nie jest to niedowaga, doktor powiedzia³ po rozmowach ze mn±, ¿e widaæ ¿e bardzo ba³am siê przytycia (z powodu m.in. ró¿nych porad u 'specjalistów' dietetyków którzy mnie tylko non stop straszyli ¿e przy moich problemach przytyje min 10 kg w 2 tygodnie, chcieli tylko zarabiac wpêdzaj±c mnie w niedowagê, st±d te problemy uros³y do takiej rangi... ) i ¿e lepiej u mnie dok³adaæ wszystkiego powoli ¿ebym sama widzia³a, ¿e tyle nie przytyjê i ¿e sobie radzê , z tygodnia na tydzieñ na prawdê regularnie zwiêkszam kalorie i widzê postêpy. Przede wszystkim chcê z tego wyj¶æ, a takie straszenie niestety zostaje w pamiêci.... Bo to niby byli 'specjali¶ci'. Dziêkujê za porady osobom które na prawde chc± pomóc (zreszt± od tego chyba mia³ byæ ten w±tek? A nie od wy¿ywania siê na innych? ) pozdrawiam.
Stary 2013-10-20, 10:16   #1420
eddin
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 415

W³a¶nie, zebra³o siê kilku "ekspertów" i nikt spoza "kó³ka wzajemnej adoracji idealnych jad³ospisów" nie mo¿e oczekiwaæ na rzeteln± pomoc i rady. Ja ju¿ podziêkujê
eddin jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-20, 10:16   #1421
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
o 11 æwiczy³am godzinê, killer + 20 minut rozci±gania Nie æwicz na czczo!
¶niadanie po 12: jogurt naturalny, musli, do tego mus z jab³ka i cynamonu i wkrojony banan + ³y¿eczka miodu pytanie: ile musli? Generalnie fajnie
16:00 miêso mielone z indyka duszone z pomidorami, cukini± i ananasem, pó³ torebki ry¿u pe³noziarnistego
20:30 warzywa na patelnie zmieszane z jogurtem naturalnym (duszone nie sma¿one) jeste¶ na R? Je¶li nie, to koniecznie jakie¶ wêglowodany. Warzywa sma¿one na oliwie albo oleju?

Brzmi apetycznie, ale mam parê zastrze¿eñ. Brakuje mi jednej informacji: to jest P, U czy R? Bo na pierwszy rzut oka wygl±da mi na R. Porcje wydaj± mi siê niewielkie - próbowa³a¶ to wrzuciæ w jaki¶ kalkulator i zliczyæ kalorie?
Oprócz tego rzuci³y mi siê w oczy dwie rzeczy. Pierwsza - brakuje mi t³uszczy - oliwa do sma¿enia, jakie¶ siemiê lniane albo orzechy do ¶niadania itp. Nie piszesz ich czy nie u¿ywasz? Drugie - ma³o warto¶ciowego bia³ka. Wszêdzie jogurt, znowu jogurt i ma¶lanka. Nabia³ nie powinien byæ g³ównym ¼ród³em bia³ka
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-20, 10:18   #1422
Konto usuniête

Cytat:

Chcia³am tylko powiedzieæ, ¿e pamiêtam ten w±tek z okresu jeszcze 2,3 lata temu gdy by³o tutaj wiêcej osób z zaburzeniami od¿ywiania, których jad³ospisy na pewno nie by³y idealne i publicznie przezywaly zjedzenie dodatkowej kromki chleba czy ³yzki "strasznego mas³a". Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, ¿e takie zachowania s± kwalifikuja sie do leczenia u specjalisty a nie na forum ale...
Pamietam, tez ze kilka osob (równie¿ tych, które sa teraz obecnie tutaj na zdrowym U ) znajdowa³o tu pomoc, wsparcie i nie czu³o sie jak wyrzutek tylko dlatego, ze 3x pod rzad wstawi³o ja³owy jad³ospis.
Krótko mówiac: atmosfera byla bardziej tolerancyjna. Chociaz kto, jak to ale ja borykajaca sie z nerwica rozumiem, ze ka¿demu moga pu¶ciæ nerwy.

Je¶li tylko w osobie z ED jest wola walki i chêc, która widaæ - nie widze podstaw do banowania jej czy wyrzucania.

Wiem, ze narobi³am sporo zamieszania na w±tku i moze to jaki ma teraz kszta³t to moja wina ale dziêki radom niektórych z Was otworzy³y mi sie brutalnie oczy na pare spraw i mam nadzieje, ze teraz bedzie tylko lepiej.

Przecie¿ by³o tu du¿o gorszych sytuacji w których osoby otrzymywa³y wsparcie. Chyba w takim celu stworzone jest takie forum.....

Ale przecie¿ takich ludzi ³atwiej jest skrytykowaæ, bo sa na tym w±tku inni, lepsi i idealni, a reszta to z³oooo, a szkoda. Bo moim zdaniem powinno siê takich ludzi, wspieraæ je¶li tylko wykazuj± choæ trochê chêci wyrwania siê z tego bagna. A £ATWE TO NIE JEST . Chêci sa bardzo wa¿ne.
Trzymam kciuki za Ciebie i za wszystkich z podobnymi problemami.
Stary 2013-10-20, 10:18   #1423
eddin
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 415

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ

eddin jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-20, 10:30   #1424
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Brzmi apetycznie, ale mam parê zastrze¿eñ. Brakuje mi jednej informacji: to jest P, U czy R? Bo na pierwszy rzut oka wygl±da mi na R. Porcje wydaj± mi siê niewielkie - próbowa³a¶ to wrzuciæ w jaki¶ kalkulator i zliczyæ kalorie?
Oprócz tego rzuci³y mi siê w oczy dwie rzeczy. Pierwsza - brakuje mi t³uszczy - oliwa do sma¿enia, jakie¶ siemiê lniane albo orzechy do ¶niadania itp. Nie piszesz ich czy nie u¿ywasz? Drugie - ma³o warto¶ciowego bia³ka. Wszêdzie jogurt, znowu jogurt i ma¶lanka. Nabia³ nie powinien byæ g³ównym ¼ród³em bia³ka
W³a¶nie na takich konkretnych poradach mi zale¿a³o. DZIÊKUJÊ!
Co do U czy P, to sprawa wygl±da tak, ¿e nie mam niedowagi, mog³abym przytyæ oko³o 2 kg ale generalnie z tak± wag± jak± mam ju¿ czujê siê dobrze. Chcê tylko doj¶æ do swojego zapotrzebowania tak jak lekarz radzi³, czyli jeszcze mi zosta³y jakie¶ 3 tygodnie zwiêkszania. Pó¼niej chcê przestaæ liczyæ, na prawdê zale¿y mi ¿eby z tego wyj¶æ. Oliwê dodajê czêsto, praktycznie dzieñ w dzieñ, chleb te¿ jem zwykle dzieñ w dzieñ na kolacjê (¿ytni, ok 3 kromek), wczoraj nie doda³am bo du¿o mi wysz³o kalorii przez ca³y dzieñ (w sensie du¿o jak na mnie, zwykle z kolacj±, oliw± i z chlebem mi wychodzi³o ko³o 1800, ale na obiad bardzo siê najad³am bo mi baaardzo smakowa³ ), a ¿e lekarz zaleci³ w tym tygodniu 1750/1800 kcal to ba³am siê dodaæ wiêcej, po prostu powoli mi to idzie, dopiero odzyskujê wiarê w siebie i w to, ¿e mogê normalnie je¶æ, a wczoraj przez ca³y dzieñ wysz³o 1780 i jestem tego pewna , zliczam dobrze i dok³adnie. Co do musli to jest to przewa¿nie 50g, jest ono z orzechami i bakaliami. Co mogê je¶æ zamiast jogurtu i ma¶lanki lub kefiru? Dzi¶ na kolacjê planujê sa³atkê z tuñczykiem i do tego 2 kromki chleba. A z nabia³em mam problem, po prostu za bardzo go lubiê, muszê siê zastanowiæ czym go zast±piæ....
Dziêkujê Ci za pomoc.

Edytowane przez 23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441
Czas edycji: 2013-10-20 o 10:31
Stary 2013-10-20, 12:20   #1425
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
o 11 æwiczy³am godzinê, killer + 20 minut rozci±gania
¶niadanie po 12: jogurt naturalny, musli, do tego mus z jab³ka i cynamonu i wkrojony banan + ³y¿eczka miodu
20:30 warzywa na patelnie zmieszane z jogurtem naturalnym (duszone nie sma¿one)

Skoro tak Ci zale¿y to poczytaj podwieszone w±tki, 10 P¿ i wzorowo oceniane eR, bo mam rozumieæ ¿e to eRka? tak?
Poza tym nie æwiczymy na czczo bo z tego wiêcej szkody ni¿ po¿ytku.
Masz 3 "posi³ki" to zdecydowanie za ma³o i tylko jeden jest w pe³ni warto¶ciowy. Tak mówiê o obiedzie jest ok, no jeszcze te ¶niadanie mo¿e byæ ale powinno byæ zjedzone przed æwiczeniami a nie po. Kolacja? hm...warzywa z jogurtem ? gdzie bia³ko, t³uszcz, zdrowe wêgle? i brakuje jeszcze co najmniej jednego posi³ku albo lepiej dwóch.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-20, 12:28   #1426
Erena
Zadomowienie

Teraz to brzmi sensownie Te ok. 1800 kcal to dla jednego bêdzie U, dla innego P (ale to raczej jak kto¶ ma wyniszczony organizm), a dla jeszcze innego, jak np. dla mnie - R. No ale, je¶li dobrze zrozumia³am, masz zamiar zwiekszaæ. Najlepiej po prostu obserwowaæ reakcje organizmu - na pewno nie zmniejszaæ i do³o¿yæ wiêcej, je¶li zaczniesz chudn±æ.

Zasada jest taka, ¿eby po prostu je¶c pe³ne posi³ki, czyli w ka¿dym ma siê znale¼æ ¼ród³o bia³ka, ¼ród³o wêglowodanów i ¼ród³o t³uszczu. Ty siê nie redukujesz, wiêc trzymaj siê tej zasady Aha, wa¿ne: do ka¿dego posi³ku (no, mo¿e poza ¶niadaniem, jak masz musli) jedz warzywa, ale nie wliczaj ich do bilansu kalorycznego (wyj±tek to warzywa str±czkowe, korzeniowe, ziemniaki i kukurydza - je wliczasz, bo traktuje siê je jak ¼ród³o wêglowodanów).

Z nabia³em to i ja mam problem - jestem "jogurto¿erna" i ciêzko mi siê by³o przestawiæ. Wiesz, to nie jest tak, ¿e musisz ten nabia³ ca³kiem wyrzucaæ, tylko po prostu ograniczyæ go do jednego-dwóch raz dziennie. Od czasu do czasu zast±p jogurt twarogiem albo serkiem wiejskim (niby te¿ nabia³, ale ma wiêcej bia³ka ni¿ jogut czy ma¶lanka). Oprócz tego s± przecie¿ wêdliny, ryby, sery ¿ó³te, jaja. Fajnym ¼ród³em bia³ka, a przy okazji "dobrych" wêglowodanów, s± warzywa str±czkowe (osobi¶cie uwielbiam i jem sporo fasoli i soczewicy).
Stary 2013-10-20, 12:33   #1427
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuê Ci bardzo za rade, zwykle æwiczê w ci±gu dnia po jedzeniu, wczoraj tylko tak wysz³o, bo wsta³am po¼no. W³a¶nie powiem szczerze , ¿e lekarz powiedzia³ ¿ebym jednak liczy³a , niedowagi nie mam, bmi niskie ale nie jest to niedowaga, doktor powiedzia³ po rozmowach ze mn±, ¿e widaæ ¿e bardzo ba³am siê przytycia (z powodu m.in. ró¿nych porad u 'specjalistów' dietetyków którzy mnie tylko non stop straszyli ¿e przy moich problemach przytyje min 10 kg w 2 tygodnie, chcieli tylko zarabiac wpêdzaj±c mnie w niedowagê, st±d te problemy uros³y do takiej rangi... ) i ¿e lepiej u mnie dok³adaæ wszystkiego powoli ¿ebym sama widzia³a, ¿e tyle nie przytyjê i ¿e sobie radzê , z tygodnia na tydzieñ na prawdê regularnie zwiêkszam kalorie i widzê postêpy. Przede wszystkim chcê z tego wyj¶æ, a takie straszenie niestety zostaje w pamiêci.... Bo to niby byli 'specjali¶ci'. Dziêkujê za porady osobom które na prawde chc± pomóc (zreszt± od tego chyba mia³ byæ ten w±tek? A nie od wy¿ywania siê na innych? ) pozdrawiam.

Takie komentarze te¿ nie s± na miejscu, takie uogólnienia, czy kto¶ tu siê na Tobie wy¿ywa³?
Ja czasem staram siê pomóc, oceniæ jak kto¶ tego potrzebuje chêtnie s³u¿ê rad±, ale nie siedzê tu 24h na dobê to nie jest moja praca, nie jestem moderatorem, tylko robiê to..hm...po co ja to robiê?
¯eby potem us³yszeæ ¿e kto¶ tu na kim¶ siê pastwi czy wy¿ywa.

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:

Przecie¿ by³o tu du¿o gorszych sytuacji w których osoby otrzymywa³y wsparcie. Chyba w takim celu stworzone jest takie forum.....

Ale przecie¿ takich ludzi ³atwiej jest skrytykowaæ, bo sa na tym w±tku inni, lepsi i idealni, a reszta to z³oooo, a szkoda. Bo moim zdaniem powinno siê takich ludzi, wspieraæ je¶li tylko wykazuj± choæ trochê chêci wyrwania siê z tego bagna. A £ATWE TO NIE JEST . Chêci sa bardzo wa¿ne.
Trzymam kciuki za Ciebie i za wszystkich z podobnymi problemami.

I tu siê mylisz to forum to nie jest wsparcie dla osób z ED taki w±tek jest na KZ, tu s± oceniane normalne jad³ospisy, odchudzajacych siê którzy nie wiedz± jak to robiæ, utrzymuj±cych i tych co chc±/musza utyæ. Wiadomo ¿e jest tu mnóstwo osób z lub po zaburzeniach i takim te¿ siê pomaga. Ale ile mo¿na udzielaæ rad jednej konkretnej osobie która nawet z jednej rady nie skorzysta? w kó³ko pisze to samo, przeprasza, je tak samo i znów prosi o to samo, radê dostaje i znów robi to samo, powiedz mi ile mo¿na pomagaæ takiej osobie? bo mi ju¿ rêce opadaj±...

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2013-10-20, 13:06   #1428
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Takie komentarze te¿ nie s± na miejscu, takie uogólnienia, czy kto¶ tu siê na Tobie wy¿ywa³?
Ja czasem staram siê pomóc, oceniæ jak kto¶ tego potrzebuje chêtnie s³u¿ê rad±, ale nie siedzê tu 24h na dobê to nie jest moja praca, nie jestem moderatorem, tylko robiê to..hm...po co ja to robiê?
Tobie akurat trudno co¶ takiego zarzuciæ. Jeste¶ konkretna, dajesz merytoryczne uwagi. Nie zawsze w "s³odziutkim" tonie, ale ile mozna byæ grzecznym i s³odkim, kiedy mówienie do niektórych to jak walenie grochem o ¶cianê. Chocia¿ niektórzy (to nie jest osobisty przytyk do nikogo!) chyba w³asnie g³askania po g³ówce oczekuj±...

Inna sprawa, ¿e faktycznie mam wra¿enie, ¿e osobom z którkim sta¿em na forum momentami ciêzko siê przebiæ i ich jad³ospisy "gin±" nieraz w morzu postów bez oceny.

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2013-10-20 o 13:07
Stary 2013-10-20, 13:16   #1429
Konto usuniête

Cytat:
Skoro tak Ci zale¿y to poczytaj podwieszone w±tki, 10 P¿ i wzorowo oceniane eR, bo mam rozumieæ ¿e to eRka? tak?
Poza tym nie æwiczymy na czczo bo z tego wiêcej szkody ni¿ po¿ytku.
Masz 3 "posi³ki" to zdecydowanie za ma³o i tylko jeden jest w pe³ni warto¶ciowy. Tak mówiê o obiedzie jest ok, no jeszcze te ¶niadanie mo¿e byæ ale powinno byæ zjedzone przed æwiczeniami a nie po. Kolacja? hm...warzywa z jogurtem ? gdzie bia³ko, t³uszcz, zdrowe wêgle? i brakuje jeszcze co najmniej jednego posi³ku albo lepiej dwóch.
Po 1 chyba napisa³am ¿e nie jem tak codziennie, tylko wczoraj bo pó¼no wsta³am a co do kolacji wyt³umaczy³am dlaczego by³a taka a nie inna, staram siê s³uchaæ lekarza. O æwiczeniu na czczo te¿ pisa³am i pisa³am ju¿ czy to eRka czy U. czasem wystarczy przeczytaæ dok³adnie

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

I tu siê mylisz to forum to nie jest wsparcie dla osób z ED taki w±tek jest na KZ, tu s± oceniane normalne jad³ospisy, odchudzajacych siê którzy nie wiedz± jak to robiæ, utrzymuj±cych i tych co chc±/musza utyæ. Wiadomo ¿e jest tu mnóstwo osób z lub po zaburzeniach i takim te¿ siê pomaga. Ale ile mo¿na udzielaæ rad jednej konkretnej osobie która nawet z jednej rady nie skorzysta? w kó³ko pisze to samo, przeprasza, je tak samo i znów prosi o to samo, radê dostaje i znów robi to samo, powiedz mi ile mo¿na pomagaæ takiej osobie? bo mi ju¿ rêce opadaj±...
Nie bêdê siê udzielaæ na w±tku dla osób z ED, poniewa¿ tam ludzie maj± na prawdê problemy a ja od lipca z tego wychodzê, ale w tamtym czasie nie pisa³am tu nic bo te jad³ospisy nie by³y do pokazania. Z tego co wiem to w±tek ten jest od dostawania konretnych rad wiêc o tak± pyta³am, nie zamie¶ci³am tego jad³ospisu w idealnych jad³ospisach (bo taki w±tek te¿ jest), wiêc co jest z³ego w tym ¿e proszê o radê i pytam o nabia³?
Stary 2013-10-20, 13:16   #1430
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Po 1 chyba napisa³am ¿e nie jem tak codziennie, tylko wczoraj bo pó¼no wsta³am a co do kolacji wyt³umaczy³am dlaczego by³a taka a nie inna, staram siê s³uchaæ lekarza. O æwiczeniu na czczo te¿ pisa³am i pisa³am ju¿ czy to eRka czy U. czasem wystarczy przeczytaæ dok³adnie

Tak ju¿ doczyta³am, odpisa³am Ci na pierwsz± wiadomo¶æ któr± napisa³a¶, widzê ¿e Erena ju¿ Ci doradzi³a, czyli wszystko ok, powodzenia

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2013-10-20, 13:31   #1431
Konto usuniête

Cytat:
Teraz to brzmi sensownie Te ok. 1800 kcal to dla jednego bêdzie U, dla innego P (ale to raczej jak kto¶ ma wyniszczony organizm), a dla jeszcze innego, jak np. dla mnie - R. No ale, je¶li dobrze zrozumia³am, masz zamiar zwiekszaæ. Najlepiej po prostu obserwowaæ reakcje organizmu - na pewno nie zmniejszaæ i do³o¿yæ wiêcej, je¶li zaczniesz chudn±æ.

Zasada jest taka, ¿eby po prostu je¶c pe³ne posi³ki, czyli w ka¿dym ma siê znale¼æ ¼ród³o bia³ka, ¼ród³o wêglowodanów i ¼ród³o t³uszczu. Ty siê nie redukujesz, wiêc trzymaj siê tej zasady Aha, wa¿ne: do ka¿dego posi³ku (no, mo¿e poza ¶niadaniem, jak masz musli) jedz warzywa, ale nie wliczaj ich do bilansu kalorycznego (wyj±tek to warzywa str±czkowe, korzeniowe, ziemniaki i kukurydza - je wliczasz, bo traktuje siê je jak ¼ród³o wêglowodanów).

Z nabia³em to i ja mam problem - jestem "jogurto¿erna" i ciêzko mi siê by³o przestawiæ. Wiesz, to nie jest tak, ¿e musisz ten nabia³ ca³kiem wyrzucaæ, tylko po prostu ograniczyæ go do jednego-dwóch raz dziennie. Od czasu do czasu zast±p jogurt twarogiem albo serkiem wiejskim (niby te¿ nabia³, ale ma wiêcej bia³ka ni¿ jogut czy ma¶lanka). Oprócz tego s± przecie¿ wêdliny, ryby, sery ¿ó³te, jaja. Fajnym ¼ród³em bia³ka, a przy okazji "dobrych" wêglowodanów, s± warzywa str±czkowe (osobi¶cie uwielbiam i jem sporo fasoli i soczewicy).
Dziêkujê Ci serdecznie za pomoc. Ja mam tak samo z t± jogurto¿erno¶ci±)
Jad³ospis z dzi¶ wygl±da³ tak, jest lepiej?:
¦niadanie: serek wiejski z 2 ³y¿eczkami miodu, 3 kromki razowca + du¿y kubek zbo¿owej kawy i 3/4 kubka to mleko
II ¶niadanie: sa³atka owocowa: jab³ko, banan, mandarynki i do tego gar¶æ pra¿onych migda³ów
Teraz by³y:
Æwiczenia fitness blender 40 minut + 20 minut rozci±gania
Obiad za chwilkê: jak wczoraj miêso mielone z indyka duszone z pomidorami i cukini± i ³y¿k± oliwy, ananasem i pó³ torebki pe³noziarnistego ry¿u
Na kolacjê ko³o 19/20 planujê sa³atê z pomidorami, rzodkiewk±, fet± i tuñczykiem z puszki (w sosie w³asnym), do tego sos jogurtowo zio³owy zrobiê sama i dodam oliwy.
Mo¿e byæ? Doda³abym jeszcze kefir wieczorem ale nie wiem czy nie za du¿o nabia³u. Odpu¶ciæ go i dodaæ ze 2 kromki chleba?
Dzi¶ wyjdzie ok 1800 kcal. Od jutra znowu zwiêkszam. Chcia³abym ju¿ przestaæ liczyæ, bo trochê mnie to blokuje ale na razie mam takie zalecenie.
Jeszcze raz DZIÊKUJÊ CI ZA KONKRETNE RADY

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:

Ja nie pisa³am , ¿e Ty siê wy¿ywasz, tylko napisa³am jad³ospis i odrazu dosta³am ironiczne odpowiedzi od niektórych, a przecie¿ ja napisa³am tu jad³ospis dopiero 2 raz w tym po chorobie pierwszy.... Ja akurat chcê korzystaæ z rad dlatego piszê i dlatego w czasie gdy chorowa³am w ogole siê tu nie udziela³am ale teraz chcê zacz±æ wszystko od nowa.
Je¶li Ciê urazi³am to przepraszam nie mia³am takiego zamiaru. Pozdrawiam.

Czas edycji: 2013-10-20 o 13:27
Stary 2013-10-20, 13:50   #1432
201803300917
Konto usuniête

nie a nawet tak- okiem kompletnego laika, wydaje mi siê, ¿e twój drugi jad³ospis jest ca³kiem fajny, na pewno s± postêpy w porównaniu z poprzednim

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2013-10-20 o 13:55
Stary 2013-10-20, 14:24   #1433
Konto usuniête

Cytat:
nie a nawet tak- okiem kompletnego laika, wydaje mi siê, ¿e twój drugi jad³ospis jest ca³kiem fajny, na pewno s± postêpy w porównaniu z poprzednim
Nawet nie wiesz jakie to dla mnie mi³e , znaczy ¿e s± szanse na normalne ¿ycie

REKLAMA
Stary 2013-10-20, 14:48   #1434
201803300917
Konto usuniête

trzymam kciuki
a czy te kalorie, które wyliczy³ ci lekarz uwzglêdniaj± to, ¿e æwiczysz? to taka niby oczywisto¶æ ale warto pamiêtaæ, ¿e po treningu porz±dny posi³ek jest wa¿ny i mo¿na sobie spokojnie pozwoliæ na wiêcej
Stary 2013-10-20, 14:59   #1435
Konto usuniête

Cytat:
trzymam kciuki
a czy te kalorie, które wyliczy³ ci lekarz uwzglêdniaj± to, ¿e æwiczysz? to taka niby oczywisto¶æ ale warto pamiêtaæ, ¿e po treningu porz±dny posi³ek jest wa¿ny i mo¿na sobie spokojnie pozwoliæ na wiêcej
On mi ka¿e zapisywaæ w zeszycie wszystkie posi³ki i æwiczenia, widzia³, ¿e tyle æwiczê , ale nic nie mówi³ w³a¶nie ... Sama sie zastanawiam do ilu kcal doj¶æ bo lekarka mówi³a ¿e póki co do 2 tysiêcy a jak sobie liczy³am zapotrzebowanie to wysz³o mi wiêcej, w ogóle to zale¿y na jakim kalkulatorze:/ i ju¿ sama nie wiem. Nie chcê nic sama wymy¶laæ, pozostaje mi jedynie sie ich s³uchaæ chyba bo sama to sie bojê ¿e co¶ zepsujê, a oni mówi± tylko kalorie wiêc wolê siê te¿ poradziæ Was czy zmieniæ ¼ród³a kalorii w jad³ospisie... Pozdrawiam

Czas edycji: 2013-10-20 o 15:01
Stary 2013-10-20, 15:00   #1436
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

A wiêc weekendowe P

wczorajsze P :wypad do K³odzka

- sniadanie

-jajecznica z 2 jaj XL z dymk±
-2 kromki chleba mieszanego z sa³at± , 2 plastry szynki na kanapke oraz pomidorek i szczypiorek
-tost podwójny z bia³ym serem pe³not³ustym z mas³em i ¶mietan± oraz miodem

2 ¶niadanie
- p±czek z lukrem i dzik± ró¿±
( mam wypatrzon± cukiernie tam od dziecka tylko przed anoreksje tam nie jad³am;( )

- dro¿dzówka z serem i kruszonk± oraz lukrem wanilowym
( równie¿ z tej boskiej cukierni)

Obiad
-placek po wêgiersku
( nie byle jaki to by³ XXL hah czyli 2 placki grube jeden to jak dno od patelni srednica 24 cm i gulasz ) mama siê zdziwi³a ,¿e to poch³one³am ,ale polecam to jest w restauracji obiodomek

Podwieczorek
-jab³ko ( by³±m najedzon xd)

Kolacja
- 2 x hot dog z dodatkami Ikea z keczupem i musztard± to juz u mnie we Wrocku ))))

Dzisiejsze

¦niadanie
- jajecznica z 2 jaj XL z dymk±
- 4 kromki ¿ytniego
- 2x sa³ata z szynk± po 2 plastry i pomidor
- ser bia³y z mas³em i miodem
- ser bia³y z mas³em i cebulk± oraz szczypiorkiem

2 ¶ñiadanie
- p±czek z dzik± ró¿a i lukrem ( wzie³am 10 na wynos)
- 3 jab³ka jonagored <-- mam na nie faze na te wieksze mniammm

Obiad

makaron z gulaszem z kurczaka i surówk± z kiszonej kapusty i kostka czekolady ritter z herbatnikiem ostatnia ;(

a potem to siê oka¿e pewnie jab³ka , p³atki i kanapki

A¿ nie moge uwie¿yæ ,¿e kiedy¶ ogranicza³am jedzenie do minimum

Edytowane przez essero
Czas edycji: 2013-10-20 o 15:03
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-20, 15:42   #1437
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Kalorii jest dok³adnie 1780. i po co ten ironiczny komentarz? Wszystko dok³adnie zliczone, bo aktualnie jestem na etapie 1750/1800 kcal. Lekarz mi kaza³ siê tego trzymaæ i stopniowo zwiêkszaæ co tydzieñ, wiêc muszê mierzyæ, porcje s± na prawdê porz±dne, chcia³am tylko zapytaæ o skomponowanie posi³ków. I akurat zwiêkszam systematycznie bo chcê siê leczyæ i zale¿y mi. Inaczej bym nawet nie zapyta³a Was o radê . Wydaje mi siê, ¿e kiedy¶ mo¿na by³o oczekiwaæ pomocy na tym w±tku a teraz s± tu widzê osoby lepsze, a reszta jest traktowana jak z³o konieczne i wy¶miewana. No nic, du¿o przesz³am je¶li chodzi o jedzenie i specjalnie nie wstawia³am tu nic w momencie kiedy moje jad³ospisy by³y tragiczne. Moje zdrowie ucierpia³o bardzo przez chorobê, zrozumia³am swój b³±d dlatego pyta³am o porady. No nic, zastanówcie siê tylko proszê nad tym co piszecie czasem, bo na prawdê mierzenie wszystkich jedn± miar± nie jest dobre, du¿o osób oczekuje tu pomocy, pisz± bo im zale¿y na wsparciu a nie na wy¶miewaniu. Skoro pisz± to samo to jest ju¿ krokiem w dobr± stronê w procesie leczenia. Szkoda, ¿e ten w±tek tak teraz wygl±da. Pozdrawiam i trzymam kciuki za osoby które wychodz± z powa¿nych problemów z od¿ywianiem.
Cytat:

1 h fitnessu
Cytat:

Cytat:
Napisane przez eddin Poka¿ wiadomo¶æ
W³a¶nie, zebra³o siê kilku "ekspertów" i nikt spoza "kó³ka wzajemnej adoracji idealnych jad³ospisów" nie mo¿e oczekiwaæ na rzeteln± pomoc i rady. Ja ju¿ podziêkujê
Proszê przeczytaæ pierwszy post z komentarzem od adminów:

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Witam w kolejnej czê¶ci w±tku "Nasze codzienne jad³ospisy"

oto odno¶niki do poprzednich czê¶ci:

czê¶æ pierwsza: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=107931
druga: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196313
trzecia: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215124
czwarta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234267
pi±ta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=251188
szósta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272647
siódma: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304089
ósma: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=12380018
dziewi±ta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=360100
dziesi±ta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=385812
jedenasta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=412847
dwunasta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=455202
trzynasta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=490603
czternasta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=517462
piêtnasta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=541886
szesnasta https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=581465
siedemnastahttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=615915
osiemnasta https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658156

kilka s³ów od Moderatorów forum:

Cytat:
Zamieszczamy tylko i wy³±cznie ca³odniowe jad³ospisy, a nie posty z poszczególnymi, pojedynczymi posi³kami.

Proszê równie¿ nie zaczynaæ tematów zwi±zanych z ED, Anoreksj±, Bulimi±, itp. w tym w±tku. Od tego jest "Krzywe Zwierciad³o".

Podstawowe informacje:

¬ród³a bia³ka: miêso, ryby, wêdliny, twarogi, sery (np. ¿ó³te), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, od¿ywki bia³kowe, nabia³ (mleko, ma¶lanki, jogurty – aczkolwiek maj± ma³± zawarto¶æ bia³ka).

¬ród³a NNKT: oliwa z oliwek, t³uste ryby, avocado, orzechy w³oskie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migda³y, sezam, s³onecznik, siemiê lniane, mak, pestki dyni.

¬ród³a wêglowodanów z³o¿onych: pieczywo ¿ytnie/razowe, makaron razowy, ry¿ br±zowy (naturalny), kasza gryczana, jêczmienna, p³atki owsiane, ¿ytnie, itp. – ogólnie produkty zbo¿owe, ma³o przetworzone.

¬ród³a wêglowodanów prostych: jasne pieczywo i makarony, s³odycze, jogurty owocowe, cukier, owoce (fruktoza), mleko i pochodne (laktoza), itp.

Ro¶liny str±czkowe: groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, bób.

Prawid³owa kompozycja pe³nowarto¶ciowego posi³ku:
Bia³ko + wêglowodany + warzywa
lub
Bia³ko + t³uszcze + warzywa

Na redukcji staramy siê unikaæ po³±czenia wêglowodanów z t³uszczami.
Nie zapominajmy o regularnych posi³kach oraz aktywno¶ci fizycznej.

W±tki podwieszone: 10 przykazañ ¿ywieniowych: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694
Dietetyczne FAQ: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=195668
Zapotrzebowanie, wzory, tabele: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196020
Przyk³adowe jad³ospisy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=309561
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=415906
Pamiêtajcie, ¿e zdrowa redukcyjna dieta nie polega na niejedzeniu i dlatego proszê, by szczególnie nowe u¿ytkowniczki poczyta³y trochê w±tki podwieszone, prze¶ledzi³y poprawne jad³ospisy odchudzaj±cych siê wiza¿anek i wyci±gnê³y wnioski
"Zamieszczamy tylko i wy³±cznie ca³odniowe jad³ospisy, a nie posty z poszczególnymi, pojedynczymi posi³kami.

Proszê równie¿ nie zaczynaæ tematów zwi±zanych z ED, Anoreksj±, Bulimi±, itp. w tym w±tku. Od tego jest "Krzywe Zwierciad³o".

Podstawowe informacje:

¬ród³a bia³ka: miêso, ryby, wêdliny, twarogi, sery (np. ¿ó³te), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, od¿ywki bia³kowe, nabia³ (mleko, ma¶lanki, jogurty – aczkolwiek maj± ma³± zawarto¶æ bia³ka).

¬ród³a NNKT: oliwa z oliwek, t³uste ryby, avocado, orzechy w³oskie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migda³y, sezam, s³onecznik, siemiê lniane, mak, pestki dyni.

¬ród³a wêglowodanów z³o¿onych: pieczywo ¿ytnie/razowe, makaron razowy, ry¿ br±zowy (naturalny), kasza gryczana, jêczmienna, p³atki owsiane, ¿ytnie, itp. – ogólnie produkty zbo¿owe, ma³o przetworzone.

¬ród³a wêglowodanów prostych: jasne pieczywo i makarony, s³odycze, jogurty owocowe, cukier, owoce (fruktoza), mleko i pochodne (laktoza), itp.

lub

W±tki podwieszone: 10 przykazañ ¿ywieniowych: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694
Zapotrzebowanie, wzory, tabele: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196020
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=415906
Pamiêtajcie, ¿e zdrowa redukcyjna dieta nie polega na niejedzeniu i dlatego proszê, by szczególnie nowe u¿ytkowniczki poczyta³y trochê w±tki podwieszone, prze¶ledzi³y poprawne jad³ospisy odchudzaj±cych siê wiza¿anek i wyci±gnê³y wnioski "

Zamieszczamy tylko i wy³±cznie ca³odniowe jad³ospisy, a nie posty z poszczególnymi, pojedynczymi posi³kami.

Podstawowe informacje:

lub

Pamiêtajcie, ¿e zdrowa redukcyjna dieta nie polega na niejedzeniu i dlatego proszê, by szczególnie nowe u¿ytkowniczki poczyta³y trochê w±tki podwieszone, prze¶ledzi³y poprawne jad³ospisy odchudzaj±cych siê wiza¿anek i wyci±gnê³y wnioski
na koniec: o ED, wyrzutach sumienia, niskich wagach, gro¼bach szpitala, strachu przed jedzeniem dyskutujemy na forum "W Krzywym Zwierciadle Odchudzania"!
https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=102

jad³ospisy o kaloryczno¶ci ni¿szej ni¿ 1000 kcal lub pe³nych westchnieñ na temat "ogromnej" ilo¶ci jedzenia czy zdradzaj±cych komentarzami chorobowe my¶lenie, nie umieszczone na KZ, bêda przenoszone tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=399103

cytat:
"Z dniem dzisiejszym (16.12.2010) wprowadzam obostrzenie zasad tematu "Nasze codzienne jad³ospisy". Jako ¿e bezwzglêdny zakaz zamieszczania tutaj chorobowych postów jest ³amany, KA¯DY taki post bêdzie karany najpierw s³ownym ostrze¿eniem, a w przypadku recydywistów (a jest tu takich sporo:/), OD RAZU punktami karnymi!!! "
Tyle w temacie wychodzenia z ED. Trafi³y¶cie na niew³a¶ciwe forum.
Przykro mi, nie my to wymy¶lili¶my.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-20 o 18:23
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  

REKLAMA
Stary 2013-10-20, 15:55   #1438
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Dziêkujê Ci serdecznie za pomoc. Ja mam tak samo z t± jogurto¿erno¶ci±)
Jad³ospis z dzi¶ wygl±da³ tak, jest lepiej?:
¦niadanie: serek wiejski z 2 ³y¿eczkami miodu, 3 kromki razowca + du¿y kubek zbo¿owej kawy i 3/4 kubka to mleko Brakuje mi jakiego¶ ¼ród³a t³uszczu. Orzechy? Siemiê lniane? Wiórki kokosowe?
II ¶niadanie: sa³atka owocowa: jab³ko, banan, mandarynki i do tego gar¶æ pra¿onych migda³ówBrakuje bia³ka. Generalnie powinno siê je¶æ pe³ne posi³ki (patrz poprzednie t³umaczenie), a w posi³kach oko³otreningowych jest to szczególnie wa¿ne.
Teraz by³y:
Æwiczenia fitness blender 40 minut + 20 minut rozci±gania
Obiad za chwilkê: jak wczoraj miêso mielone z indyka duszone z pomidorami i cukini± i ³y¿k± oliwy, ananasem i pó³ torebki pe³noziarnistego ry¿u
Na kolacjê ko³o 19/20 planujê sa³atê z pomidorami, rzodkiewk±, fet± i tuñczykiem z puszki (w sosie w³asnym), do tego sos jogurtowo zio³owy zrobiê sama i dodam oliwy.
Mo¿e byæ? Doda³abym jeszcze kefir wieczorem ale nie wiem czy nie za du¿o nabia³u. Odpu¶ciæ go i dodaæ ze 2 kromki chleba? odpu¶æ kefir i zjedz chleb
Dzi¶ wyjdzie ok 1800 kcal. Od jutra znowu zwiêkszam. Chcia³abym ju¿ przestaæ liczyæ, bo trochê mnie to blokuje ale na razie mam takie zalecenie.
Jest lepiej. Uwagi wstawi³am na zielono w cytat. Fajnie, ¿e jest mniej nabia³u, ale nadal ucieka Ci komponowanie posi³ków. Nie bêdzie tragedii, je¶li nie zjesz "pe³nej" kolacji (chocia¿ Ty powinna¶ raczej je¶æ pe³n±, skoro nie odchudzasz siê, a nawet mog³aby¶ nieco przybraæ), ale w posi³kach przed æwiczeniami i po æwiczeniach musz± byæ wszystkie sk³adniki.

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
Napisane przez essero Poka¿ wiadomo¶æ
A wiêc weekendowe P

wczorajsze P :wypad do K³odzka

- sniadanie

-jajecznica z 2 jaj XL z dymk±
-2 kromki chleba mieszanego z sa³at± , 2 plastry szynki na kanapke oraz pomidorek i szczypiorek
-tost podwójny z bia³ym serem pe³not³ustym z mas³em i ¶mietan± oraz miodem

2 ¶niadanie
- p±czek z lukrem i dzik± ró¿±
( mam wypatrzon± cukiernie tam od dziecka tylko przed anoreksje tam nie jad³am;( )

- dro¿dzówka z serem i kruszonk± oraz lukrem wanilowym
( równie¿ z tej boskiej cukierni)
I tylko to? Fajnie, ¿e Ci smakuje, ale brakuje bia³ka. Cokolwiek - nawet jogurt (skoro by³a¶ "w trasie", to czemu nie np. jaki¶ pitny kefir?
Obiad
-placek po wêgiersku
( nie byle jaki to by³ XXL hah czyli 2 placki grube jeden to jak dno od patelni srednica 24 cm i gulasz ) mama siê zdziwi³a ,¿e to poch³one³am ,ale polecam to jest w restauracji obiodomek

Podwieczorek
-jab³ko ( by³±m najedzon xd) [COLOR="rgb(46, 139, 87)"]Jab³ko to nie posi³ek, a na P powinna¶ szczególnie zwracaæ na to uwagê. Doda³abym np. ³ychê mas³a orzechowego i dowolne ¼ród³o bia³ka. Ilo¶ciowo (objêto¶ciowo) nadal niewiele, a jako¶æ siê poprawi.[/COLOR]

Kolacja
- 2 x hot dog z dodatkami Ikea z keczupem i musztard± to juz u mnie we Wrocku )))) [COLOR="rgb(46, 139, 87)"]warzywa?[/COLOR]

Uff, pieczywo, pieczywo i pieczywo. Dobrze, ¿e uda³o Ci siê to zje¶æ i ¿e Ci smakowa³o, ale trochê to ma³o zbilansowane. No ale dobra, by³a¶ poza domem, jako menu "awaryjne" ujdzie w t³oku

Dzisiejsze

¦niadanie
- jajecznica z 2 jaj XL z dymk±
- 4 kromki ¿ytniego
- 2x sa³ata z szynk± po 2 plastry i pomidor
- ser bia³y z mas³em i miodem
- ser bia³y z mas³em i cebulk± oraz szczypiorkiem

2 ¶ñiadanie
- p±czek z dzik± ró¿a i lukrem ( wzie³am 10 na wynos)
- 3 jab³ka jonagored <-- mam na nie faze na te wieksze mniammm[COLOR="rgb(46, 139, 87)"]bia³ko? Mo¿e chocia¿ jaki¶ serek wiejski czy cokolwiek zamiast czê¶ci jab³ek?[/COLOR]

Obiad

makaron z gulaszem z kurczaka i surówk± z kiszonej kapusty i kostka czekolady ritter z herbatnikiem ostatnia ;(

a potem to siê oka¿e pewnie jab³ka , p³atki i kanapki

A¿ nie moge uwie¿yæ ,¿e kiedy¶ ogranicza³am jedzenie do minimum
Uwagi w komentarzu. Ilo¶ciowo ok, ale mam trochê w±tpliwo¶ci co do jako¶ci. Wydaje mi siê, ¿e za ma³o bia³ka, brakuje zdrowych t³uszczy (takich z orzechów, ziaren, oliwy, awokado). Zast±pi³abym czê¶æ jab³ek czym¶ bardziej warto¶ciowym. Rozumiem, ¿e s± smaczne, ale s± te¿ strasznie zapychaj±ce, a w ich miejsce mo¿naby uzupe³niæ to, czego brakuje na razie.
Stary 2013-10-20, 15:57   #1439
Konto usuniête

Cytat:
Jest lepiej. Uwagi wstawi³am na zielono w cytat. Fajnie, ¿e jest mniej nabia³u, ale nadal ucieka Ci komponowanie posi³ków. Nie bêdzie tragedii, je¶li nie zjesz "pe³nej" kolacji (chocia¿ Ty powinna¶ raczej je¶æ pe³n±, skoro nie odchudzasz siê, a nawet mog³aby¶ nieco przybraæ), ale w posi³kach przed æwiczeniami i po æwiczeniach musz± byæ wszystkie sk³adniki.

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Uwagi w komentarzu. Ilo¶ciowo ok, ale mam trochê w±tpliwo¶ci co do jako¶ci. Wydaje mi siê, ¿e za ma³o bia³ka, brakuje zdrowych t³uszczy (takich z orzechów, ziaren, oliwy, awokado). Zast±pi³abym czê¶æ jab³ek czym¶ bardziej warto¶ciowym. Rozumiem, ¿e s± smaczne, ale s± te¿ strasznie zapychaj±ce, a w ich miejsce mo¿naby uzupe³niæ to, czego brakuje na razie.
Dziekujê za odpowied¼, komponuj±c jutrzejszy jad³ospis wezmê to na pewo pod uwagê. pozdrawiam!
Stary 2013-10-20, 16:11   #1440
201607111050
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 904

By³abym wdziêczna za opinie
U
10.30
Owsianka na mleku 3,2% z gar¶ci± otr±b z ¿urawin±, gar¶ci± muesli z bananem i czekolad± i 4 mandarynkami
Szklanka soku pomarañczowego

12.30
Kawa z mlekiem
Miska zupy kremu z marchwi z ³y¿k± jogurtu greckiego i ³y¿k± s³onecznika

15.00
Pó³ woreczka kaszy gryczanej
Panga i cukinia z pary
Pasta paprykowa i sos czosnkowy

17.00
Cztery pierniczki w czekoladzie
Winogrona
Kawa z mlekiem

20.30
Herbata miêtowa
Kromka chleba pe³noziarnistego z mas³em, sa³at± i pomidorem.
201607111050 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.