|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1411 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
Ma³a obrona: Nie obrobiê 120g pieczywa, sorki. :P I mas³a te¿ nie cierpiê, ser te¿ jem tylko ten (a i tak mama kupi³a inny ni¿ ten, który lubiê najbardziej ![]() To nie atak. Naprawdê dziêkujê za wskazówki. Ale póki co, zadaniem, które dosta³am, by³o utrzymanie wagi i to staram siê (na razie) osi±gn±æ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1412 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Chyba nie ma ju¿ miejsca dla mnie na tym w±tku... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1413 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 44
|
Czy móg³by¶ zamiast z³o¶liwych komentarzy powiedzieæ mi co jest tu ¼le?
Tutaj jest oko³o 1800 kcal. Jestem na etapie wychodzenia z problemów z jedzeniem, robiê to pod kontrol± lekarza i to on zaleci³ powolne wychodzenie choroby ¿eby nie by³o szoku dla organizmu. Zwiêkszam kalorie od ponad miesi±ca. Co jest w tym z³ego? Jakie¶ konkretne rady? Ja na prawdê proszê o pomoc, wydaje mi siê, ¿e du¿o gorsze jad³ospisy by³y tutaj oceniane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1414 | ||
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 914
|
Cytat:
b³agam zróbcie co¶ z tym, bo naprawdê to ju¿ przestaje byæ "smaczne" ![]() ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Cytat:
1800? gdzie? ja tam widzê przesz³o 3 tys ![]()
![]() |
#1415 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
JA nie wiem gdzie moderatorzy tego forum ;( Przydaliby siê by zrobiæ tu porzadek
#1416 | |
Konto usuniête
|
![]() Cytat:
![]() Kalorii jest dok³adnie 1780. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1417 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 074
|
ja oceniaæ nie bêdê bo siê nie znam ale wydaje mi siê, ¿e niektórzy naprawdê przesadzaj± z docinkami
![]() moje wczorajsze U proszê o ocenê: I muesli bio z jogurtem naturalnym 1 h fitnessu II 2 kromki ciemnego pieczywa z sardynk± i pomidorem III kawa³ek indyka pieczonego z rodzynkami, ziemniak,spora porcja sa³aty ze ¶mietan±. na deser gruszka i 2 micha³ki IV 2 wafle ry¿owe z almette i pomidorem, kabanos Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2013-10-20 o 08:58 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1418 | ||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pamietam, tez ze kilka osob (równie¿ tych, które sa teraz obecnie tutaj na zdrowym U ![]() Krótko mówiac: atmosfera byla bardziej tolerancyjna. Chociaz kto, jak to ale ja borykajaca sie z nerwica ![]() Je¶li tylko w osobie z ED jest wola walki i chêc, która widaæ - nie widze podstaw do banowania jej czy wyrzucania. Wiem, ze narobi³am sporo zamieszania na w±tku i moze to jaki ma teraz kszta³t to moja wina ale dziêki radom niektórych z Was otworzy³y mi sie brutalnie oczy na pare spraw i mam nadzieje, ze teraz bedzie tylko lepiej.
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-10-20 o 09:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1419 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1420 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 415
|
W³a¶nie, zebra³o siê kilku "ekspertów" i nikt spoza "kó³ka wzajemnej adoracji idealnych jad³ospisów" nie mo¿e oczekiwaæ na rzeteln± pomoc i rady. Ja ju¿ podziêkujê
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1421 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
Brzmi apetycznie, ale mam parê zastrze¿eñ. Brakuje mi jednej informacji: to jest P, U czy R? Bo na pierwszy rzut oka wygl±da mi na R. Porcje wydaj± mi siê niewielkie - próbowa³a¶ to wrzuciæ w jaki¶ kalkulator i zliczyæ kalorie? Oprócz tego rzuci³y mi siê w oczy dwie rzeczy. Pierwsza - brakuje mi t³uszczy - oliwa do sma¿enia, jakie¶ siemiê lniane albo orzechy do ¶niadania itp. Nie piszesz ich czy nie u¿ywasz? Drugie - ma³o warto¶ciowego bia³ka. Wszêdzie jogurt, znowu jogurt i ma¶lanka. Nabia³ nie powinien byæ g³ównym ¼ród³em bia³ka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1422 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Przecie¿ by³o tu du¿o gorszych sytuacji w których osoby otrzymywa³y wsparcie. Chyba w takim celu stworzone jest takie forum..... Ale przecie¿ takich ludzi ³atwiej jest skrytykowaæ, bo sa na tym w±tku inni, lepsi i idealni, a reszta to z³oooo, a szkoda. Bo moim zdaniem powinno siê takich ludzi, wspieraæ je¶li tylko wykazuj± choæ trochê chêci wyrwania siê z tego bagna. A £ATWE TO NIE JEST . Chêci sa bardzo wa¿ne. Trzymam kciuki za Ciebie i za wszystkich z podobnymi problemami. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1423 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 415
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1424 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Co do U czy P, to sprawa wygl±da tak, ¿e nie mam niedowagi, mog³abym przytyæ oko³o 2 kg ale generalnie z tak± wag± jak± mam ju¿ czujê siê dobrze. Chcê tylko doj¶æ do swojego zapotrzebowania tak jak lekarz radzi³, czyli jeszcze mi zosta³y jakie¶ 3 tygodnie zwiêkszania. Pó¼niej chcê przestaæ liczyæ, na prawdê zale¿y mi ¿eby z tego wyj¶æ. Oliwê dodajê czêsto, praktycznie dzieñ w dzieñ, chleb te¿ jem zwykle dzieñ w dzieñ na kolacjê (¿ytni, ok 3 kromek), wczoraj nie doda³am bo du¿o mi wysz³o kalorii przez ca³y dzieñ (w sensie du¿o jak na mnie, zwykle z kolacj±, oliw± i z chlebem mi wychodzi³o ko³o 1800, ale na obiad bardzo siê najad³am bo mi baaardzo smakowa³ ![]() ![]() Dziêkujê Ci za pomoc. ![]() Edytowane przez 23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441 Czas edycji: 2013-10-20 o 10:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1425 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
Skoro tak Ci zale¿y to poczytaj podwieszone w±tki, 10 P¿ i wzorowo oceniane eR, bo mam rozumieæ ¿e to eRka? tak? Poza tym nie æwiczymy na czczo bo z tego wiêcej szkody ni¿ po¿ytku. Masz 3 "posi³ki" to zdecydowanie za ma³o i tylko jeden jest w pe³ni warto¶ciowy. Tak mówiê o obiedzie jest ok, no jeszcze te ¶niadanie mo¿e byæ ale powinno byæ zjedzone przed æwiczeniami a nie po. Kolacja? hm...warzywa z jogurtem ? gdzie bia³ko, t³uszcz, zdrowe wêgle? i brakuje jeszcze co najmniej jednego posi³ku albo lepiej dwóch.
![]() |
#1426 |
Zadomowienie
|
Teraz to brzmi sensownie
![]() Zasada jest taka, ¿eby po prostu je¶c pe³ne posi³ki, czyli w ka¿dym ma siê znale¼æ ¼ród³o bia³ka, ¼ród³o wêglowodanów i ¼ród³o t³uszczu. Ty siê nie redukujesz, wiêc trzymaj siê tej zasady ![]() Z nabia³em to i ja mam problem - jestem "jogurto¿erna" i ciêzko mi siê by³o przestawiæ. Wiesz, to nie jest tak, ¿e musisz ten nabia³ ca³kiem wyrzucaæ, tylko po prostu ograniczyæ go do jednego-dwóch raz dziennie. Od czasu do czasu zast±p jogurt twarogiem albo serkiem wiejskim (niby te¿ nabia³, ale ma wiêcej bia³ka ni¿ jogut czy ma¶lanka). Oprócz tego s± przecie¿ wêdliny, ryby, sery ¿ó³te, jaja. Fajnym ¼ród³em bia³ka, a przy okazji "dobrych" wêglowodanów, s± warzywa str±czkowe (osobi¶cie uwielbiam i jem sporo fasoli i soczewicy). |
![]() ![]() |
![]() |
#1427 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie komentarze te¿ nie s± na miejscu, takie uogólnienia, czy kto¶ tu siê na Tobie wy¿ywa³? Ja czasem staram siê pomóc, oceniæ jak kto¶ tego potrzebuje chêtnie s³u¿ê rad±, ale nie siedzê tu 24h na dobê to nie jest moja praca, nie jestem moderatorem, tylko robiê to..hm...po co ja to robiê? ¯eby potem us³yszeæ ¿e kto¶ tu na kim¶ siê pastwi czy wy¿ywa. ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
I tu siê mylisz to forum to nie jest wsparcie dla osób z ED taki w±tek jest na KZ, tu s± oceniane normalne jad³ospisy, odchudzajacych siê którzy nie wiedz± jak to robiæ, utrzymuj±cych i tych co chc±/musza utyæ. Wiadomo ¿e jest tu mnóstwo osób z lub po zaburzeniach i takim te¿ siê pomaga. Ale ile mo¿na udzielaæ rad jednej konkretnej osobie która nawet z jednej rady nie skorzysta? w kó³ko pisze to samo, przeprasza, je tak samo i znów prosi o to samo, radê dostaje i znów robi to samo, powiedz mi ile mo¿na pomagaæ takiej osobie? bo mi ju¿ rêce opadaj±...
![]() |
#1428 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Inna sprawa, ¿e faktycznie mam wra¿enie, ¿e osobom z którkim sta¿em na forum momentami ciêzko siê przebiæ i ich jad³ospisy "gin±" nieraz w morzu postów bez oceny. Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-10-20 o 13:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1429 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak ju¿ doczyta³am, odpisa³am Ci na pierwsz± wiadomo¶æ któr± napisa³a¶, widzê ¿e Erena ju¿ Ci doradzi³a, czyli wszystko ok, powodzenia ![]()
![]() |
#1431 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Jad³ospis z dzi¶ wygl±da³ tak, jest lepiej?: ¦niadanie: serek wiejski z 2 ³y¿eczkami miodu, 3 kromki razowca + du¿y kubek zbo¿owej kawy i 3/4 kubka to mleko ![]() II ¶niadanie: sa³atka owocowa: jab³ko, banan, mandarynki i do tego gar¶æ pra¿onych migda³ów Teraz by³y: Æwiczenia fitness blender 40 minut + 20 minut rozci±gania Obiad za chwilkê: jak wczoraj miêso mielone z indyka duszone z pomidorami i cukini± i ³y¿k± oliwy, ananasem i pó³ torebki pe³noziarnistego ry¿u Na kolacjê ko³o 19/20 planujê sa³atê z pomidorami, rzodkiewk±, fet± i tuñczykiem z puszki (w sosie w³asnym), do tego sos jogurtowo zio³owy zrobiê sama i dodam oliwy. Mo¿e byæ? Doda³abym jeszcze kefir wieczorem ale nie wiem czy nie za du¿o nabia³u. Odpu¶ciæ go i dodaæ ze 2 kromki chleba? Dzi¶ wyjdzie ok 1800 kcal. Od jutra znowu zwiêkszam. Chcia³abym ju¿ przestaæ liczyæ, bo trochê mnie to blokuje ale na razie mam takie zalecenie ![]() Jeszcze raz DZIÊKUJÊ CI ZA KONKRETNE RADY ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Cytat:
Je¶li Ciê urazi³am to przepraszam nie mia³am takiego zamiaru. Pozdrawiam. Edytowane przez 23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441 Czas edycji: 2013-10-20 o 13:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1432 |
Konto usuniête
|
nie a nawet tak- okiem kompletnego laika, wydaje mi siê, ¿e twój drugi jad³ospis jest ca³kiem fajny, na pewno s± postêpy w porównaniu z poprzednim
![]() Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2013-10-20 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1433 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1434 |
Konto usuniête
|
trzymam kciuki
![]() a czy te kalorie, które wyliczy³ ci lekarz uwzglêdniaj± to, ¿e æwiczysz? to taka niby oczywisto¶æ ale warto pamiêtaæ, ¿e po treningu porz±dny posi³ek jest wa¿ny i mo¿na sobie spokojnie pozwoliæ na wiêcej |
![]() ![]() |
![]() |
#1435 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441 Czas edycji: 2013-10-20 o 15:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1436 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
A wiêc weekendowe P
wczorajsze P :wypad do K³odzka - sniadanie -jajecznica z 2 jaj XL z dymk± -2 kromki chleba mieszanego z sa³at± , 2 plastry szynki na kanapke oraz pomidorek i szczypiorek -tost podwójny z bia³ym serem pe³not³ustym z mas³em i ¶mietan± oraz miodem 2 ¶niadanie - p±czek z lukrem i dzik± ró¿± ( mam wypatrzon± cukiernie tam od dziecka tylko przed anoreksje tam nie jad³am;( ) - dro¿dzówka z serem i kruszonk± oraz lukrem wanilowym ( równie¿ z tej boskiej cukierni) Obiad -placek po wêgiersku ( nie byle jaki to by³ XXL hah czyli 2 placki grube jeden to jak dno od patelni srednica 24 cm i gulasz ) mama siê zdziwi³a ,¿e to poch³one³am ,ale polecam to jest w restauracji obiodomek Podwieczorek -jab³ko ( by³±m najedzon xd) Kolacja - 2 x hot dog z dodatkami Ikea z keczupem i musztard± to juz u mnie we Wrocku ![]() Dzisiejsze ¦niadanie - jajecznica z 2 jaj XL z dymk± - 4 kromki ¿ytniego - 2x sa³ata z szynk± po 2 plastry i pomidor - ser bia³y z mas³em i miodem - ser bia³y z mas³em i cebulk± oraz szczypiorkiem 2 ¶ñiadanie - p±czek z dzik± ró¿a i lukrem ( wzie³am 10 na wynos) - 3 jab³ka jonagored <-- mam na nie faze na te wieksze mniammm Obiad makaron z gulaszem z kurczaka i surówk± z kiszonej kapusty ![]() a potem to siê oka¿e pewnie jab³ka , p³atki i kanapki ![]() A¿ nie moge uwie¿yæ ,¿e kiedy¶ ogranicza³am jedzenie do minimum Edytowane przez essero Czas edycji: 2013-10-20 o 15:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#1437 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przykro mi, nie my to wymy¶lili¶my. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-10-20 o 18:23 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1438 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1439 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1440 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 904
|
By³abym wdziêczna za opinie
![]() U 10.30 Owsianka na mleku 3,2% z gar¶ci± otr±b z ¿urawin±, gar¶ci± muesli z bananem i czekolad± i 4 mandarynkami Szklanka soku pomarañczowego 12.30 Kawa z mlekiem Miska zupy kremu z marchwi z ³y¿k± jogurtu greckiego i ³y¿k± s³onecznika 15.00 Pó³ woreczka kaszy gryczanej Panga i cukinia z pary Pasta paprykowa i sos czosnkowy 17.00 Cztery pierniczki w czekoladzie Winogrona Kawa z mlekiem 20.30 Herbata miêtowa Kromka chleba pe³noziarnistego z mas³em, sa³at± i pomidorem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.