Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wr鵵   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla os鏏, kt鏎e s na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od篡wianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno嗆 dobowa diet - musz one mie ponad 1000 kcal.

Zamknij w徠ek

Narz璠zia
Stary 2013-10-19, 22:02   #1411
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo軼i: 580
Dot.: Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka wiadomo嗆
tyle ode mnie, ja na kolacj wsun窸am 1/2 makreli w璠zonej + 3 kanapki z razowcem z mas貫m, twaro磬iem, pomidorem i kie趾ami. da si? da si
P鏦i co, nie uznaj, 瞠 jestem na P. Najpewniej przejd na nie po wizycie u dietetyka, ale teraz chc je嗆, jak lubi.
Ma豉 obrona:
Nie obrobi 120g pieczywa, sorki. :P I mas豉 te nie cierpi, ser te jem tylko ten (a i tak mama kupi豉 inny ni ten, kt鏎y lubi najbardziej ).
To nie atak. Naprawd dzi瘯uj za wskaz闚ki. Ale p鏦i co, zadaniem, kt鏎e dosta豉m, by這 utrzymanie wagi i to staram si (na razie) osi庵n望.
Shariana jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-19, 22:09   #1412
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez eddin Poka wiadomo嗆
U

1. Kanapki z chleba orkiszowego, z: mas貫m i domow konfitur 郵iwkow, z awokado i domow konfitur 郵iwkow, z almette gruszkowym. Kawa z mlekiem.

2. Gar嗆 orzech闚 w這skich, jab趾o.

3. Dwie kanapki z chleba orkiszowego z awokado i koniftur (posmakowa造 mi :P ), ciasteczko bakaliowe.

4. Plaster pieczonego schabu, du篡 broku gotowany na parze, polany jogurtem i posypany spor ilo軼i sezamu.

Czy jest ok?
Cytat:
Napisane przez Nie a nawet tak Poka wiadomo嗆
Kto jeszcze ocenia tutaj jad這spisy nowym osobom?
Spr鏏uj wstawi sw鎩 kolejny z dzi....
Wsta豉m o 11, dlatego ma這 posi趾闚.
o 11 獞iczy豉m godzin, killer + 20 minut rozci庵ania
郾iadanie po 12: jogurt naturalny, musli, do tego mus z jab趾a i cynamonu i wkrojony banan + 造瞠czka miodu
16:00 mi瘰o mielone z indyka duszone z pomidorami, cukini i ananasem, p馧 torebki ry簑 pe軟oziarnistego
20:30 warzywa na patelnie zmieszane z jogurtem naturalnym (duszone nie sma穎ne)
Zaraz zjem jeszcze ma郵ank.
Mo積a prosi o ocen? Na prawd mi zale篡, chc wyj嗆 na prost

Chyba nie ma ju miejsca dla mnie na tym w徠ku...
DudiBoy jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-19, 22:30   #1413
23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441
Konto usuni皻e

Wiadomo軼i: 44

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka wiadomo嗆

Czy m鏬豚y zamiast z這郵iwych komentarzy powiedzie mi co jest tu 幢e?
Tutaj jest oko這 1800 kcal. Jestem na etapie wychodzenia z problem闚 z jedzeniem, robi to pod kontrol lekarza i to on zaleci powolne wychodzenie choroby 瞠by nie by這 szoku dla organizmu. Zwi瘯szam kalorie od ponad miesi帷a. Co jest w tym z貫go? Jakie konkretne rady? Ja na prawd prosz o pomoc, wydaje mi si, 瞠 du穎 gorsze jad這spisy by造 tutaj oceniane
23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 08:09   #1414
olik187
Rozeznanie

Wiadomo軼i: 914

Cytat:
Napisane przez dezett Poka wiadomo嗆
Ostatni raz prosze powiedzcie.
Skoro dzisiaj w nocy tyle zjadlam....
Co robi. Boje sie ze rozwalilam netabolizm i bede tyx w zly sposob. Blagam i rade. A jutro mialam jechac na normalny rodsinny obiad...
Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

b豉gam zr鏏cie co z tym, bo naprawd to ju przestaje by "smaczne"

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Cytat:
Czy m鏬豚y zamiast z這郵iwych komentarzy powiedzie mi co jest tu 幢e?
Tutaj jest oko這 1800 kcal. Jestem na etapie wychodzenia z problem闚 z jedzeniem, robi to pod kontrol lekarza i to on zaleci powolne wychodzenie choroby 瞠by nie by這 szoku dla organizmu. Zwi瘯szam kalorie od ponad miesi帷a. Co jest w tym z貫go? Jakie konkretne rady? Ja na prawd prosz o pomoc, wydaje mi si, 瞠 du穎 gorsze jad這spisy by造 tutaj oceniane

1800? gdzie? ja tam widz przesz這 3 tys
olik187 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 08:12   #1415
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 88 472

JA nie wiem gdzie moderatorzy tego forum ;( Przydaliby si by zrobi tu porzadek

Ksi捫ki potrzebuj nowego domu

Ervisha jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 09:29   #1416
Konto usuni皻e

Thumbs down Dot.: Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka wiadomo嗆
b豉gam zr鏏cie co z tym, bo naprawd to ju przestaje by "smaczne"

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

1800? gdzie? ja tam widz przesz這 3 tys
Ok widz, 瞠 nie ma co liczy na pomoc.
Kalorii jest dok豉dnie 1780. i po co ten ironiczny komentarz? Wszystko dok豉dnie zliczone, bo aktualnie jestem na etapie 1750/1800 kcal. Lekarz mi kaza si tego trzyma i stopniowo zwi瘯sza co tydzie, wi璚 musz mierzy, porcje s na prawd porz康ne, chcia豉m tylko zapyta o skomponowanie posi趾闚. I akurat zwi瘯szam systematycznie bo chc si leczy i zale篡 mi. Inaczej bym nawet nie zapyta豉 Was o rad . Wydaje mi si, 瞠 kiedy mo積a by這 oczekiwa pomocy na tym w徠ku a teraz s tu widz osoby lepsze, a reszta jest traktowana jak z這 konieczne i wy鄉iewana. No nic, du穎 przesz豉m je郵i chodzi o jedzenie i specjalnie nie wstawia豉m tu nic w momencie kiedy moje jad這spisy by造 tragiczne. Moje zdrowie ucierpia這 bardzo przez chorob, zrozumia豉m sw鎩 b陰d dlatego pyta豉m o porady. No nic, zastan闚cie si tylko prosz nad tym co piszecie czasem, bo na prawd mierzenie wszystkich jedn miar nie jest dobre, du穎 os鏏 oczekuje tu pomocy, pisz bo im zale篡 na wsparciu a nie na wy鄉iewaniu. Skoro pisz to samo to jest ju krokiem w dobr stron w procesie leczenia. Szkoda, 瞠 ten w徠ek tak teraz wygl康a. Pozdrawiam i trzymam kciuki za osoby kt鏎e wychodz z powa積ych problem闚 z od篡wianiem.
23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 09:56   #1417
201803300917
Konto usuni皻e

Wiadomo軼i: 3 074

ja ocenia nie b璠 bo si nie znam ale wydaje mi si, 瞠 niekt鏎zy naprawd przesadzaj z docinkami jedzenia w tym jad這spisie fakt, jest malutko i normalnie powinno by wi璚ej ale wychodzenie z zaburze od篡wiania trwa i skoro lekarz zaleci powolne zwi瘯szanie kalorii to mo瞠 tak powinno by.Aczkolwiek s造sza豉m te, 瞠 takie dok豉dne liczenie kalorii jest niewskazane o znowu nap璠za obsesje- lepiej po prostu je嗆. B喚dem, kt鏎y ja widz jest 獞iczenie na czczo- nie powinna tak robi, to nie ma sensu. Przed 獞iczeniem musi by jaki posi貫k, cho熲y ma造.

moje wczorajsze U prosz o ocen:
I muesli bio z jogurtem naturalnym
1 h fitnessu
II 2 kromki ciemnego pieczywa z sardynk i pomidorem
III kawa貫k indyka pieczonego z rodzynkami, ziemniak,spora porcja sa豉ty ze 鄉ietan. na deser gruszka i 2 micha趾i
IV 2 wafle ry穎we z almette i pomidorem, kabanos

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2013-10-20 o 09:58
201803300917 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 10:51   #1418
dezett
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 405

Cytat:
Kalorii jest dok豉dnie 1780. i po co ten ironiczny komentarz? Wszystko dok豉dnie zliczone, bo aktualnie jestem na etapie 1750/1800 kcal. Lekarz mi kaza si tego trzyma i stopniowo zwi瘯sza co tydzie, wi璚 musz mierzy, porcje s na prawd porz康ne, chcia豉m tylko zapyta o skomponowanie posi趾闚. I akurat zwi瘯szam systematycznie bo chc si leczy i zale篡 mi. Inaczej bym nawet nie zapyta豉 Was o rad . Wydaje mi si, 瞠 kiedy mo積a by這 oczekiwa pomocy na tym w徠ku a teraz s tu widz osoby lepsze, a reszta jest traktowana jak z這 konieczne i wy鄉iewana. No nic, du穎 przesz豉m je郵i chodzi o jedzenie i specjalnie nie wstawia豉m tu nic w momencie kiedy moje jad這spisy by造 tragiczne. Moje zdrowie ucierpia這 bardzo przez chorob, zrozumia豉m sw鎩 b陰d dlatego pyta豉m o porady. No nic, zastan闚cie si tylko prosz nad tym co piszecie czasem, bo na prawd mierzenie wszystkich jedn miar nie jest dobre, du穎 os鏏 oczekuje tu pomocy, pisz bo im zale篡 na wsparciu a nie na wy鄉iewaniu. Skoro pisz to samo to jest ju krokiem w dobr stron w procesie leczenia.
Szkoda, 瞠 ten w徠ek tak teraz wygl康a.
Pozdrawiam i trzymam kciuki za osoby kt鏎e wychodz z powa積ych problem闚 z od篡wianiem.

Cytat:
Napisane przez maconha89 Poka wiadomo嗆
ja ocenia nie b璠 bo si nie znam ale wydaje mi si, 瞠 niekt鏎zy naprawd przesadzaj z docinkami jedzenia w tym jad這spisie fakt, jest malutko i normalnie powinno by wi璚ej ale wychodzenie z zaburze od篡wiania trwa i skoro lekarz zaleci powolne zwi瘯szanie kalorii to mo瞠 tak powinno by.Aczkolwiek s造sza豉m te, 瞠 takie dok豉dne liczenie kalorii jest niewskazane o znowu nap璠za obsesje- lepiej po prostu je嗆. B喚dem, kt鏎y ja widz jest 獞iczenie na czczo- nie powinna tak robi, to nie ma sensu. Przed 獞iczeniem musi by jaki posi貫k, cho熲y ma造.
Chcia豉m tylko powiedzie, 瞠 pami皻am ten w徠ek z okresu jeszcze 2,3 lata temu gdy by這 tutaj wi璚ej os鏏 z zaburzeniami od篡wiania, kt鏎ych jad這spisy na pewno nie by造 idealne i publicznie przezywaly zjedzenie dodatkowej kromki chleba czy 造zki "strasznego mas豉". Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, 瞠 takie zachowania s kwalifikuja sie do leczenia u specjalisty a nie na forum ale...
Pamietam, tez ze kilka osob (r闚nie tych, kt鏎e sa teraz obecnie tutaj na zdrowym U ) znajdowa這 tu pomoc, wsparcie i nie czu這 sie jak wyrzutek tylko dlatego, ze 3x pod rzad wstawi這 ja這wy jad這spis.
Kr鏒ko m闚iac: atmosfera byla bardziej tolerancyjna. Chociaz kto, jak to ale ja borykajaca sie z nerwica rozumiem, ze ka盥emu moga pu軼i nerwy.

Je郵i tylko w osobie z ED jest wola walki i ch璚, kt鏎a wida - nie widze podstaw do banowania jej czy wyrzucania.

Wiem, ze narobi豉m sporo zamieszania na w徠ku i moze to jaki ma teraz kszta速 to moja wina ale dzi瘯i radom niekt鏎ych z Was otworzy造 mi sie brutalnie oczy na pare spraw i mam nadzieje, ze teraz bedzie tylko lepiej.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-20 o 10:54
dezett jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 11:11   #1419
Konto usuni皻e

Cytat:

1 h fitnessu
III kawa貫k indyka pieczonego z rodzynkami, ziemniak,spora porcja sa豉ty ze 鄉ietan. na deser gruszka i 2 micha趾i
Dzieku Ci bardzo za rade, zwykle 獞icz w ci庵u dnia po jedzeniu, wczoraj tylko tak wysz這, bo wsta豉m po幡o. W豉郾ie powiem szczerze , 瞠 lekarz powiedzia 瞠bym jednak liczy豉 , niedowagi nie mam, bmi niskie ale nie jest to niedowaga, doktor powiedzia po rozmowach ze mn, 瞠 wida 瞠 bardzo ba豉m si przytycia (z powodu m.in. r騜nych porad u 'specjalist闚' dietetyk闚 kt鏎zy mnie tylko non stop straszyli 瞠 przy moich problemach przytyje min 10 kg w 2 tygodnie, chcieli tylko zarabiac wp璠zaj帷 mnie w niedowag, st康 te problemy uros造 do takiej rangi... ) i 瞠 lepiej u mnie dok豉da wszystkiego powoli 瞠bym sama widzia豉, 瞠 tyle nie przytyj i 瞠 sobie radz , z tygodnia na tydzie na prawd regularnie zwi瘯szam kalorie i widz post瘼y. Przede wszystkim chc z tego wyj嗆, a takie straszenie niestety zostaje w pami璚i.... Bo to niby byli 'specjali軼i'. Dzi瘯uj za porady osobom kt鏎e na prawde chc pom鏂 (zreszt od tego chyba mia by ten w徠ek? A nie od wy篡wania si na innych? ) pozdrawiam.
Stary 2013-10-20, 11:16   #1420
eddin
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 415

W豉郾ie, zebra這 si kilku "ekspert闚" i nikt spoza "k馧ka wzajemnej adoracji idealnych jad這spis闚" nie mo瞠 oczekiwa na rzeteln pomoc i rady. Ja ju podzi瘯uj
eddin jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 11:16   #1421
Erena
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 119

Cytat:
o 11 獞iczy豉m godzin, killer + 20 minut rozci庵ania Nie 獞icz na czczo!
郾iadanie po 12: jogurt naturalny, musli, do tego mus z jab趾a i cynamonu i wkrojony banan + 造瞠czka miodu pytanie: ile musli? Generalnie fajnie
16:00 mi瘰o mielone z indyka duszone z pomidorami, cukini i ananasem, p馧 torebki ry簑 pe軟oziarnistego
20:30 warzywa na patelnie zmieszane z jogurtem naturalnym (duszone nie sma穎ne) jeste na R? Je郵i nie, to koniecznie jakie w璕lowodany. Warzywa sma穎ne na oliwie albo oleju?

Brzmi apetycznie, ale mam par zastrze瞠. Brakuje mi jednej informacji: to jest P, U czy R? Bo na pierwszy rzut oka wygl康a mi na R. Porcje wydaj mi si niewielkie - pr鏏owa豉 to wrzuci w jaki kalkulator i zliczy kalorie?
Opr鏂z tego rzuci造 mi si w oczy dwie rzeczy. Pierwsza - brakuje mi t逝szczy - oliwa do sma瞠nia, jakie siemi lniane albo orzechy do 郾iadania itp. Nie piszesz ich czy nie u篡wasz? Drugie - ma這 warto軼iowego bia趾a. Wsz璠zie jogurt, znowu jogurt i ma郵anka. Nabia nie powinien by g堯wnym 廝鏚貫m bia趾a
Erena jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 11:18   #1422
Konto usuni皻e

Cytat:

Chcia豉m tylko powiedzie, 瞠 pami皻am ten w徠ek z okresu jeszcze 2,3 lata temu gdy by這 tutaj wi璚ej os鏏 z zaburzeniami od篡wiania, kt鏎ych jad這spisy na pewno nie by造 idealne i publicznie przezywaly zjedzenie dodatkowej kromki chleba czy 造zki "strasznego mas豉". Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, 瞠 takie zachowania s kwalifikuja sie do leczenia u specjalisty a nie na forum ale...
Pamietam, tez ze kilka osob (r闚nie tych, kt鏎e sa teraz obecnie tutaj na zdrowym U ) znajdowa這 tu pomoc, wsparcie i nie czu這 sie jak wyrzutek tylko dlatego, ze 3x pod rzad wstawi這 ja這wy jad這spis.
Kr鏒ko m闚iac: atmosfera byla bardziej tolerancyjna. Chociaz kto, jak to ale ja borykajaca sie z nerwica rozumiem, ze ka盥emu moga pu軼i nerwy.

Je郵i tylko w osobie z ED jest wola walki i ch璚, kt鏎a wida - nie widze podstaw do banowania jej czy wyrzucania.

Wiem, ze narobi豉m sporo zamieszania na w徠ku i moze to jaki ma teraz kszta速 to moja wina ale dzi瘯i radom niekt鏎ych z Was otworzy造 mi sie brutalnie oczy na pare spraw i mam nadzieje, ze teraz bedzie tylko lepiej.

Przecie by這 tu du穎 gorszych sytuacji w kt鏎ych osoby otrzymywa造 wsparcie. Chyba w takim celu stworzone jest takie forum.....

Ale przecie takich ludzi 豉twiej jest skrytykowa, bo sa na tym w徠ku inni, lepsi i idealni, a reszta to z這ooo, a szkoda. Bo moim zdaniem powinno si takich ludzi, wspiera je郵i tylko wykazuj cho troch ch璚i wyrwania si z tego bagna. A xTWE TO NIE JEST . Ch璚i sa bardzo wa積e.
Trzymam kciuki za Ciebie i za wszystkich z podobnymi problemami.
Stary 2013-10-20, 11:18   #1423
eddin
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 415

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka wiadomo嗆

eddin jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 11:30   #1424
Konto usuni皻e

Cytat:
Napisane przez Erena Poka wiadomo嗆
Brzmi apetycznie, ale mam par zastrze瞠. Brakuje mi jednej informacji: to jest P, U czy R? Bo na pierwszy rzut oka wygl康a mi na R. Porcje wydaj mi si niewielkie - pr鏏owa豉 to wrzuci w jaki kalkulator i zliczy kalorie?
Opr鏂z tego rzuci造 mi si w oczy dwie rzeczy. Pierwsza - brakuje mi t逝szczy - oliwa do sma瞠nia, jakie siemi lniane albo orzechy do 郾iadania itp. Nie piszesz ich czy nie u篡wasz? Drugie - ma這 warto軼iowego bia趾a. Wsz璠zie jogurt, znowu jogurt i ma郵anka. Nabia nie powinien by g堯wnym 廝鏚貫m bia趾a
W豉郾ie na takich konkretnych poradach mi zale瘸這. DZI艼UJ!
Co do U czy P, to sprawa wygl康a tak, 瞠 nie mam niedowagi, mog豉bym przyty oko這 2 kg ale generalnie z tak wag jak mam ju czuj si dobrze. Chc tylko doj嗆 do swojego zapotrzebowania tak jak lekarz radzi, czyli jeszcze mi zosta造 jakie 3 tygodnie zwi瘯szania. P騧niej chc przesta liczy, na prawd zale篡 mi 瞠by z tego wyj嗆. Oliw dodaj cz瘰to, praktycznie dzie w dzie, chleb te jem zwykle dzie w dzie na kolacj (篡tni, ok 3 kromek), wczoraj nie doda豉m bo du穎 mi wysz這 kalorii przez ca造 dzie (w sensie du穎 jak na mnie, zwykle z kolacj, oliw i z chlebem mi wychodzi這 ko這 1800, ale na obiad bardzo si najad豉m bo mi baaardzo smakowa ), a 瞠 lekarz zaleci w tym tygodniu 1750/1800 kcal to ba豉m si doda wi璚ej, po prostu powoli mi to idzie, dopiero odzyskuj wiar w siebie i w to, 瞠 mog normalnie je嗆, a wczoraj przez ca造 dzie wysz這 1780 i jestem tego pewna , zliczam dobrze i dok豉dnie. Co do musli to jest to przewa積ie 50g, jest ono z orzechami i bakaliami. Co mog je嗆 zamiast jogurtu i ma郵anki lub kefiru? Dzi na kolacj planuj sa豉tk z tu鎍zykiem i do tego 2 kromki chleba. A z nabia貫m mam problem, po prostu za bardzo go lubi, musz si zastanowi czym go zast徙i....
Dzi瘯uj Ci za pomoc.

Edytowane przez 23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441
Czas edycji: 2013-10-20 o 11:31
Stary 2013-10-20, 13:20   #1425
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 6 855

Cytat:
o 11 獞iczy豉m godzin, killer + 20 minut rozci庵ania
郾iadanie po 12: jogurt naturalny, musli, do tego mus z jab趾a i cynamonu i wkrojony banan + 造瞠czka miodu
20:30 warzywa na patelnie zmieszane z jogurtem naturalnym (duszone nie sma穎ne)

Skoro tak Ci zale篡 to poczytaj podwieszone w徠ki, 10 P i wzorowo oceniane eR, bo mam rozumie 瞠 to eRka? tak?
Poza tym nie 獞iczymy na czczo bo z tego wi璚ej szkody ni po篡tku.
Masz 3 "posi趾i" to zdecydowanie za ma這 i tylko jeden jest w pe軟i warto軼iowy. Tak m闚i o obiedzie jest ok, no jeszcze te 郾iadanie mo瞠 by ale powinno by zjedzone przed 獞iczeniami a nie po. Kolacja? hm...warzywa z jogurtem ? gdzie bia趾o, t逝szcz, zdrowe w璕le? i brakuje jeszcze co najmniej jednego posi趾u albo lepiej dw鏂h.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 13:28   #1426
Erena
Zadomowienie

Teraz to brzmi sensownie Te ok. 1800 kcal to dla jednego b璠zie U, dla innego P (ale to raczej jak kto ma wyniszczony organizm), a dla jeszcze innego, jak np. dla mnie - R. No ale, je郵i dobrze zrozumia豉m, masz zamiar zwieksza. Najlepiej po prostu obserwowa reakcje organizmu - na pewno nie zmniejsza i do這篡 wi璚ej, je郵i zaczniesz chudn望.

Zasada jest taka, 瞠by po prostu je軼 pe軟e posi趾i, czyli w ka盥ym ma si znale潭 廝鏚這 bia趾a, 廝鏚這 w璕lowodan闚 i 廝鏚這 t逝szczu. Ty si nie redukujesz, wi璚 trzymaj si tej zasady Aha, wa積e: do ka盥ego posi趾u (no, mo瞠 poza 郾iadaniem, jak masz musli) jedz warzywa, ale nie wliczaj ich do bilansu kalorycznego (wyj徠ek to warzywa str帷zkowe, korzeniowe, ziemniaki i kukurydza - je wliczasz, bo traktuje si je jak 廝鏚這 w璕lowodan闚).

Z nabia貫m to i ja mam problem - jestem "jogurto瞠rna" i ci瞛ko mi si by這 przestawi. Wiesz, to nie jest tak, 瞠 musisz ten nabia ca趾iem wyrzuca, tylko po prostu ograniczy go do jednego-dw鏂h raz dziennie. Od czasu do czasu zast徙 jogurt twarogiem albo serkiem wiejskim (niby te nabia, ale ma wi璚ej bia趾a ni jogut czy ma郵anka). Opr鏂z tego s przecie w璠liny, ryby, sery 鄴速e, jaja. Fajnym 廝鏚貫m bia趾a, a przy okazji "dobrych" w璕lowodan闚, s warzywa str帷zkowe (osobi軼ie uwielbiam i jem sporo fasoli i soczewicy).
Stary 2013-10-20, 13:33   #1427
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieku Ci bardzo za rade, zwykle 獞icz w ci庵u dnia po jedzeniu, wczoraj tylko tak wysz這, bo wsta豉m po幡o. W豉郾ie powiem szczerze , 瞠 lekarz powiedzia 瞠bym jednak liczy豉 , niedowagi nie mam, bmi niskie ale nie jest to niedowaga, doktor powiedzia po rozmowach ze mn, 瞠 wida 瞠 bardzo ba豉m si przytycia (z powodu m.in. r騜nych porad u 'specjalist闚' dietetyk闚 kt鏎zy mnie tylko non stop straszyli 瞠 przy moich problemach przytyje min 10 kg w 2 tygodnie, chcieli tylko zarabiac wp璠zaj帷 mnie w niedowag, st康 te problemy uros造 do takiej rangi... ) i 瞠 lepiej u mnie dok豉da wszystkiego powoli 瞠bym sama widzia豉, 瞠 tyle nie przytyj i 瞠 sobie radz , z tygodnia na tydzie na prawd regularnie zwi瘯szam kalorie i widz post瘼y. Przede wszystkim chc z tego wyj嗆, a takie straszenie niestety zostaje w pami璚i.... Bo to niby byli 'specjali軼i'. Dzi瘯uj za porady osobom kt鏎e na prawde chc pom鏂 (zreszt od tego chyba mia by ten w徠ek? A nie od wy篡wania si na innych? ) pozdrawiam.

Takie komentarze te nie s na miejscu, takie uog鏊nienia, czy kto tu si na Tobie wy篡wa?
Ja czasem staram si pom鏂, oceni jak kto tego potrzebuje ch皻nie s逝輳 rad, ale nie siedz tu 24h na dob to nie jest moja praca, nie jestem moderatorem, tylko robi to..hm...po co ja to robi?
疾by potem us造sze 瞠 kto tu na kim si pastwi czy wy篡wa.

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:

Przecie by這 tu du穎 gorszych sytuacji w kt鏎ych osoby otrzymywa造 wsparcie. Chyba w takim celu stworzone jest takie forum.....

Ale przecie takich ludzi 豉twiej jest skrytykowa, bo sa na tym w徠ku inni, lepsi i idealni, a reszta to z這ooo, a szkoda. Bo moim zdaniem powinno si takich ludzi, wspiera je郵i tylko wykazuj cho troch ch璚i wyrwania si z tego bagna. A xTWE TO NIE JEST . Ch璚i sa bardzo wa積e.
Trzymam kciuki za Ciebie i za wszystkich z podobnymi problemami.

I tu si mylisz to forum to nie jest wsparcie dla os鏏 z ED taki w徠ek jest na KZ, tu s oceniane normalne jad這spisy, odchudzajacych si kt鏎zy nie wiedz jak to robi, utrzymuj帷ych i tych co chc/musza uty. Wiadomo 瞠 jest tu mn鏀two os鏏 z lub po zaburzeniach i takim te si pomaga. Ale ile mo積a udziela rad jednej konkretnej osobie kt鏎a nawet z jednej rady nie skorzysta? w k馧ko pisze to samo, przeprasza, je tak samo i zn闚 prosi o to samo, rad dostaje i zn闚 robi to samo, powiedz mi ile mo積a pomaga takiej osobie? bo mi ju r璚e opadaj...

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2013-10-20, 14:06   #1428
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka wiadomo嗆
Takie komentarze te nie s na miejscu, takie uog鏊nienia, czy kto tu si na Tobie wy篡wa?
Ja czasem staram si pom鏂, oceni jak kto tego potrzebuje ch皻nie s逝輳 rad, ale nie siedz tu 24h na dob to nie jest moja praca, nie jestem moderatorem, tylko robi to..hm...po co ja to robi?
Tobie akurat trudno co takiego zarzuci. Jeste konkretna, dajesz merytoryczne uwagi. Nie zawsze w "s這dziutkim" tonie, ale ile mozna by grzecznym i s這dkim, kiedy m闚ienie do niekt鏎ych to jak walenie grochem o 軼ian. Chocia niekt鏎zy (to nie jest osobisty przytyk do nikogo!) chyba w豉snie g豉skania po g堯wce oczekuj...

Inna sprawa, 瞠 faktycznie mam wra瞠nie, 瞠 osobom z kt鏎kim sta瞠m na forum momentami ci瞛ko si przebi i ich jad這spisy "gin" nieraz w morzu post闚 bez oceny.

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2013-10-20 o 14:07
Stary 2013-10-20, 14:16   #1429
Konto usuni皻e

Cytat:
Skoro tak Ci zale篡 to poczytaj podwieszone w徠ki, 10 P i wzorowo oceniane eR, bo mam rozumie 瞠 to eRka? tak?
Poza tym nie 獞iczymy na czczo bo z tego wi璚ej szkody ni po篡tku.
Masz 3 "posi趾i" to zdecydowanie za ma這 i tylko jeden jest w pe軟i warto軼iowy. Tak m闚i o obiedzie jest ok, no jeszcze te 郾iadanie mo瞠 by ale powinno by zjedzone przed 獞iczeniami a nie po. Kolacja? hm...warzywa z jogurtem ? gdzie bia趾o, t逝szcz, zdrowe w璕le? i brakuje jeszcze co najmniej jednego posi趾u albo lepiej dw鏂h.
Po 1 chyba napisa豉m 瞠 nie jem tak codziennie, tylko wczoraj bo p騧no wsta豉m a co do kolacji wyt逝maczy豉m dlaczego by豉 taka a nie inna, staram si s逝cha lekarza. O 獞iczeniu na czczo te pisa豉m i pisa豉m ju czy to eRka czy U. czasem wystarczy przeczyta dok豉dnie

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

I tu si mylisz to forum to nie jest wsparcie dla os鏏 z ED taki w徠ek jest na KZ, tu s oceniane normalne jad這spisy, odchudzajacych si kt鏎zy nie wiedz jak to robi, utrzymuj帷ych i tych co chc/musza uty. Wiadomo 瞠 jest tu mn鏀two os鏏 z lub po zaburzeniach i takim te si pomaga. Ale ile mo積a udziela rad jednej konkretnej osobie kt鏎a nawet z jednej rady nie skorzysta? w k馧ko pisze to samo, przeprasza, je tak samo i zn闚 prosi o to samo, rad dostaje i zn闚 robi to samo, powiedz mi ile mo積a pomaga takiej osobie? bo mi ju r璚e opadaj...
Nie b璠 si udziela na w徠ku dla os鏏 z ED, poniewa tam ludzie maj na prawd problemy a ja od lipca z tego wychodz, ale w tamtym czasie nie pisa豉m tu nic bo te jad這spisy nie by造 do pokazania. Z tego co wiem to w徠ek ten jest od dostawania konretnych rad wi璚 o tak pyta豉m, nie zamie軼i豉m tego jad這spisu w idealnych jad這spisach (bo taki w徠ek te jest), wi璚 co jest z貫go w tym 瞠 prosz o rad i pytam o nabia?
Stary 2013-10-20, 14:16   #1430
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Po 1 chyba napisa豉m 瞠 nie jem tak codziennie, tylko wczoraj bo p騧no wsta豉m a co do kolacji wyt逝maczy豉m dlaczego by豉 taka a nie inna, staram si s逝cha lekarza. O 獞iczeniu na czczo te pisa豉m i pisa豉m ju czy to eRka czy U. czasem wystarczy przeczyta dok豉dnie

Tak ju doczyta豉m, odpisa豉m Ci na pierwsz wiadomo嗆 kt鏎 napisa豉, widz 瞠 Erena ju Ci doradzi豉, czyli wszystko ok, powodzenia

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2013-10-20, 14:31   #1431
Konto usuni皻e

Cytat:
Teraz to brzmi sensownie Te ok. 1800 kcal to dla jednego b璠zie U, dla innego P (ale to raczej jak kto ma wyniszczony organizm), a dla jeszcze innego, jak np. dla mnie - R. No ale, je郵i dobrze zrozumia豉m, masz zamiar zwieksza. Najlepiej po prostu obserwowa reakcje organizmu - na pewno nie zmniejsza i do這篡 wi璚ej, je郵i zaczniesz chudn望.

Zasada jest taka, 瞠by po prostu je軼 pe軟e posi趾i, czyli w ka盥ym ma si znale潭 廝鏚這 bia趾a, 廝鏚這 w璕lowodan闚 i 廝鏚這 t逝szczu. Ty si nie redukujesz, wi璚 trzymaj si tej zasady Aha, wa積e: do ka盥ego posi趾u (no, mo瞠 poza 郾iadaniem, jak masz musli) jedz warzywa, ale nie wliczaj ich do bilansu kalorycznego (wyj徠ek to warzywa str帷zkowe, korzeniowe, ziemniaki i kukurydza - je wliczasz, bo traktuje si je jak 廝鏚這 w璕lowodan闚).

Z nabia貫m to i ja mam problem - jestem "jogurto瞠rna" i ci瞛ko mi si by這 przestawi. Wiesz, to nie jest tak, 瞠 musisz ten nabia ca趾iem wyrzuca, tylko po prostu ograniczy go do jednego-dw鏂h raz dziennie. Od czasu do czasu zast徙 jogurt twarogiem albo serkiem wiejskim (niby te nabia, ale ma wi璚ej bia趾a ni jogut czy ma郵anka). Opr鏂z tego s przecie w璠liny, ryby, sery 鄴速e, jaja. Fajnym 廝鏚貫m bia趾a, a przy okazji "dobrych" w璕lowodan闚, s warzywa str帷zkowe (osobi軼ie uwielbiam i jem sporo fasoli i soczewicy).
Dzi瘯uj Ci serdecznie za pomoc. Ja mam tak samo z t jogurto瞠rno軼i)
Jad這spis z dzi wygl康a tak, jest lepiej?:
好iadanie: serek wiejski z 2 造瞠czkami miodu, 3 kromki razowca + du篡 kubek zbo穎wej kawy i 3/4 kubka to mleko
II 郾iadanie: sa豉tka owocowa: jab趾o, banan, mandarynki i do tego gar嗆 pra穎nych migda堯w
Teraz by造:
鑿iczenia fitness blender 40 minut + 20 minut rozci庵ania
Obiad za chwilk: jak wczoraj mi瘰o mielone z indyka duszone z pomidorami i cukini i 造磬 oliwy, ananasem i p馧 torebki pe軟oziarnistego ry簑
Na kolacj ko這 19/20 planuj sa豉t z pomidorami, rzodkiewk, fet i tu鎍zykiem z puszki (w sosie w豉snym), do tego sos jogurtowo zio這wy zrobi sama i dodam oliwy.
Mo瞠 by? Doda豉bym jeszcze kefir wieczorem ale nie wiem czy nie za du穎 nabia逝. Odpu軼i go i doda ze 2 kromki chleba?
Dzi wyjdzie ok 1800 kcal. Od jutra znowu zwi瘯szam. Chcia豉bym ju przesta liczy, bo troch mnie to blokuje ale na razie mam takie zalecenie.
Jeszcze raz DZI艼UJ CI ZA KONKRETNE RADY

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:

Ja nie pisa豉m , 瞠 Ty si wy篡wasz, tylko napisa豉m jad這spis i odrazu dosta豉m ironiczne odpowiedzi od niekt鏎ych, a przecie ja napisa豉m tu jad這spis dopiero 2 raz w tym po chorobie pierwszy.... Ja akurat chc korzysta z rad dlatego pisz i dlatego w czasie gdy chorowa豉m w ogole si tu nie udziela豉m ale teraz chc zacz望 wszystko od nowa.
Je郵i Ci urazi豉m to przepraszam nie mia豉m takiego zamiaru. Pozdrawiam.

Czas edycji: 2013-10-20 o 14:27
Stary 2013-10-20, 14:50   #1432
201803300917
Konto usuni皻e

nie a nawet tak- okiem kompletnego laika, wydaje mi si, 瞠 tw鎩 drugi jad這spis jest ca趾iem fajny, na pewno s post瘼y w por闚naniu z poprzednim

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2013-10-20 o 14:55
Stary 2013-10-20, 15:24   #1433
Konto usuni皻e

Cytat:
nie a nawet tak- okiem kompletnego laika, wydaje mi si, 瞠 tw鎩 drugi jad這spis jest ca趾iem fajny, na pewno s post瘼y w por闚naniu z poprzednim
Nawet nie wiesz jakie to dla mnie mi貫 , znaczy 瞠 s szanse na normalne 篡cie
Stary 2013-10-20, 15:48   #1434
201803300917
Konto usuni皻e

trzymam kciuki
a czy te kalorie, kt鏎e wyliczy ci lekarz uwzgl璠niaj to, 瞠 獞iczysz? to taka niby oczywisto嗆 ale warto pami皻a, 瞠 po treningu porz康ny posi貫k jest wa積y i mo積a sobie spokojnie pozwoli na wi璚ej
Stary 2013-10-20, 15:59   #1435
Konto usuni皻e

Cytat:
trzymam kciuki
a czy te kalorie, kt鏎e wyliczy ci lekarz uwzgl璠niaj to, 瞠 獞iczysz? to taka niby oczywisto嗆 ale warto pami皻a, 瞠 po treningu porz康ny posi貫k jest wa積y i mo積a sobie spokojnie pozwoli na wi璚ej
On mi ka瞠 zapisywa w zeszycie wszystkie posi趾i i 獞iczenia, widzia, 瞠 tyle 獞icz , ale nic nie m闚i w豉郾ie ... Sama sie zastanawiam do ilu kcal doj嗆 bo lekarka m闚i豉 瞠 p鏦i co do 2 tysi璚y a jak sobie liczy豉m zapotrzebowanie to wysz這 mi wi璚ej, w og鏊e to zale篡 na jakim kalkulatorze:/ i ju sama nie wiem. Nie chc nic sama wymy郵a, pozostaje mi jedynie sie ich s逝cha chyba bo sama to sie boj 瞠 co zepsuj, a oni m闚i tylko kalorie wi璚 wol si te poradzi Was czy zmieni 廝鏚豉 kalorii w jad這spisie... Pozdrawiam

Czas edycji: 2013-10-20 o 16:01
Stary 2013-10-20, 16:00   #1436
essero
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 59

A wi璚 weekendowe P

wczorajsze P :wypad do K這dzka

- sniadanie

-jajecznica z 2 jaj XL z dymk
-2 kromki chleba mieszanego z sa豉t , 2 plastry szynki na kanapke oraz pomidorek i szczypiorek
-tost podw鎩ny z bia造m serem pe軟ot逝stym z mas貫m i 鄉ietan oraz miodem

2 郾iadanie
- p帷zek z lukrem i dzik r騜
( mam wypatrzon cukiernie tam od dziecka tylko przed anoreksje tam nie jad豉m;( )

- dro盥z闚ka z serem i kruszonk oraz lukrem wanilowym
( r闚nie z tej boskiej cukierni)

Obiad
-placek po w璕iersku
( nie byle jaki to by XXL hah czyli 2 placki grube jeden to jak dno od patelni srednica 24 cm i gulasz ) mama si zdziwi豉 ,瞠 to poch這ne豉m ,ale polecam to jest w restauracji obiodomek

Podwieczorek
-jab趾o ( by陰m najedzon xd)

Kolacja
- 2 x hot dog z dodatkami Ikea z keczupem i musztard to juz u mnie we Wrocku ))))

Dzisiejsze

好iadanie
- jajecznica z 2 jaj XL z dymk
- 4 kromki 篡tniego
- 2x sa豉ta z szynk po 2 plastry i pomidor
- ser bia造 z mas貫m i miodem
- ser bia造 z mas貫m i cebulk oraz szczypiorkiem

2 填iadanie
- p帷zek z dzik r騜a i lukrem ( wzie豉m 10 na wynos)
- 3 jab趾a jonagored <-- mam na nie faze na te wieksze mniammm

Obiad

makaron z gulaszem z kurczaka i sur闚k z kiszonej kapusty i kostka czekolady ritter z herbatnikiem ostatnia ;(

a potem to si oka瞠 pewnie jab趾a , p豉tki i kanapki

A nie moge uwie篡 ,瞠 kiedy ogranicza豉m jedzenie do minimum

Edytowane przez essero
Czas edycji: 2013-10-20 o 16:03
essero jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 16:42   #1437
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Kalorii jest dok豉dnie 1780. i po co ten ironiczny komentarz? Wszystko dok豉dnie zliczone, bo aktualnie jestem na etapie 1750/1800 kcal. Lekarz mi kaza si tego trzyma i stopniowo zwi瘯sza co tydzie, wi璚 musz mierzy, porcje s na prawd porz康ne, chcia豉m tylko zapyta o skomponowanie posi趾闚. I akurat zwi瘯szam systematycznie bo chc si leczy i zale篡 mi. Inaczej bym nawet nie zapyta豉 Was o rad . Wydaje mi si, 瞠 kiedy mo積a by這 oczekiwa pomocy na tym w徠ku a teraz s tu widz osoby lepsze, a reszta jest traktowana jak z這 konieczne i wy鄉iewana. No nic, du穎 przesz豉m je郵i chodzi o jedzenie i specjalnie nie wstawia豉m tu nic w momencie kiedy moje jad這spisy by造 tragiczne. Moje zdrowie ucierpia這 bardzo przez chorob, zrozumia豉m sw鎩 b陰d dlatego pyta豉m o porady. No nic, zastan闚cie si tylko prosz nad tym co piszecie czasem, bo na prawd mierzenie wszystkich jedn miar nie jest dobre, du穎 os鏏 oczekuje tu pomocy, pisz bo im zale篡 na wsparciu a nie na wy鄉iewaniu. Skoro pisz to samo to jest ju krokiem w dobr stron w procesie leczenia. Szkoda, 瞠 ten w徠ek tak teraz wygl康a. Pozdrawiam i trzymam kciuki za osoby kt鏎e wychodz z powa積ych problem闚 z od篡wianiem.
Cytat:

1 h fitnessu
Cytat:

Cytat:
Napisane przez eddin Poka wiadomo嗆
W豉郾ie, zebra這 si kilku "ekspert闚" i nikt spoza "k馧ka wzajemnej adoracji idealnych jad這spis闚" nie mo瞠 oczekiwa na rzeteln pomoc i rady. Ja ju podzi瘯uj
Prosz przeczyta pierwszy post z komentarzem od admin闚:

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka wiadomo嗆
Witam w kolejnej cz窷ci w徠ku "Nasze codzienne jad這spisy"

oto odno郾iki do poprzednich cz窷ci:

cz窷 pierwsza: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=107931
druga: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196313
trzecia: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215124
czwarta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234267
pi徠a: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=251188
sz鏀ta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272647
si鏚ma: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304089
鏀ma: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=12380018
dziewi徠a: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=360100
dziesi徠a: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=385812
jedenasta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=412847
dwunasta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=455202
trzynasta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=490603
czternasta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=517462
pi皻nasta: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=541886
szesnasta https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=581465
siedemnastahttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=615915
osiemnasta https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658156

kilka s堯w od Moderator闚 forum:

Cytat:
Zamieszczamy tylko i wy陰cznie ca這dniowe jad這spisy, a nie posty z poszczeg鏊nymi, pojedynczymi posi趾ami.

Prosz r闚nie nie zaczyna temat闚 zwi您anych z ED, Anoreksj, Bulimi, itp. w tym w徠ku. Od tego jest "Krzywe Zwierciad這".

Podstawowe informacje:

毒鏚豉 bia趾a: mi瘰o, ryby, w璠liny, twarogi, sery (np. 鄴速e), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, od篡wki bia趾owe, nabia (mleko, ma郵anki, jogurty – aczkolwiek maj ma陰 zawarto嗆 bia趾a).

毒鏚豉 NNKT: oliwa z oliwek, t逝ste ryby, avocado, orzechy w這skie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migda造, sezam, s這necznik, siemi lniane, mak, pestki dyni.

毒鏚豉 w璕lowodan闚 z這穎nych: pieczywo 篡tnie/razowe, makaron razowy, ry br您owy (naturalny), kasza gryczana, j璚zmienna, p豉tki owsiane, 篡tnie, itp. – og鏊nie produkty zbo穎we, ma這 przetworzone.

毒鏚豉 w璕lowodan闚 prostych: jasne pieczywo i makarony, s這dycze, jogurty owocowe, cukier, owoce (fruktoza), mleko i pochodne (laktoza), itp.

Ro郵iny str帷zkowe: groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, b鏏.

Prawid這wa kompozycja pe軟owarto軼iowego posi趾u:
Bia趾o + w璕lowodany + warzywa
lub
Bia趾o + t逝szcze + warzywa

Na redukcji staramy si unika po陰czenia w璕lowodan闚 z t逝szczami.
Nie zapominajmy o regularnych posi趾ach oraz aktywno軼i fizycznej.

W徠ki podwieszone: 10 przykaza 篡wieniowych: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694
Dietetyczne FAQ: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=195668
Zapotrzebowanie, wzory, tabele: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196020
Przyk豉dowe jad這spisy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=309561
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=415906
Pami皻ajcie, 瞠 zdrowa redukcyjna dieta nie polega na niejedzeniu i dlatego prosz, by szczeg鏊nie nowe u篡tkowniczki poczyta造 troch w徠ki podwieszone, prze郵edzi造 poprawne jad這spisy odchudzaj帷ych si wiza瘸nek i wyci庵n窸y wnioski
"Zamieszczamy tylko i wy陰cznie ca這dniowe jad這spisy, a nie posty z poszczeg鏊nymi, pojedynczymi posi趾ami.

Prosz r闚nie nie zaczyna temat闚 zwi您anych z ED, Anoreksj, Bulimi, itp. w tym w徠ku. Od tego jest "Krzywe Zwierciad這".

Podstawowe informacje:

毒鏚豉 bia趾a: mi瘰o, ryby, w璠liny, twarogi, sery (np. 鄴速e), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, od篡wki bia趾owe, nabia (mleko, ma郵anki, jogurty – aczkolwiek maj ma陰 zawarto嗆 bia趾a).

毒鏚豉 NNKT: oliwa z oliwek, t逝ste ryby, avocado, orzechy w這skie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migda造, sezam, s這necznik, siemi lniane, mak, pestki dyni.

毒鏚豉 w璕lowodan闚 z這穎nych: pieczywo 篡tnie/razowe, makaron razowy, ry br您owy (naturalny), kasza gryczana, j璚zmienna, p豉tki owsiane, 篡tnie, itp. – og鏊nie produkty zbo穎we, ma這 przetworzone.

毒鏚豉 w璕lowodan闚 prostych: jasne pieczywo i makarony, s這dycze, jogurty owocowe, cukier, owoce (fruktoza), mleko i pochodne (laktoza), itp.

lub

W徠ki podwieszone: 10 przykaza 篡wieniowych: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694
Zapotrzebowanie, wzory, tabele: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196020
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=415906
Pami皻ajcie, 瞠 zdrowa redukcyjna dieta nie polega na niejedzeniu i dlatego prosz, by szczeg鏊nie nowe u篡tkowniczki poczyta造 troch w徠ki podwieszone, prze郵edzi造 poprawne jad這spisy odchudzaj帷ych si wiza瘸nek i wyci庵n窸y wnioski "

Zamieszczamy tylko i wy陰cznie ca這dniowe jad這spisy, a nie posty z poszczeg鏊nymi, pojedynczymi posi趾ami.

Podstawowe informacje:

lub

Pami皻ajcie, 瞠 zdrowa redukcyjna dieta nie polega na niejedzeniu i dlatego prosz, by szczeg鏊nie nowe u篡tkowniczki poczyta造 troch w徠ki podwieszone, prze郵edzi造 poprawne jad這spisy odchudzaj帷ych si wiza瘸nek i wyci庵n窸y wnioski
na koniec: o ED, wyrzutach sumienia, niskich wagach, gro嬌ach szpitala, strachu przed jedzeniem dyskutujemy na forum "W Krzywym Zwierciadle Odchudzania"!
https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=102

jad這spisy o kaloryczno軼i ni窺zej ni 1000 kcal lub pe軟ych westchnie na temat "ogromnej" ilo軼i jedzenia czy zdradzaj帷ych komentarzami chorobowe my郵enie, nie umieszczone na KZ, b璠a przenoszone tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=399103

cytat:
"Z dniem dzisiejszym (16.12.2010) wprowadzam obostrzenie zasad tematu "Nasze codzienne jad這spisy". Jako 瞠 bezwzgl璠ny zakaz zamieszczania tutaj chorobowych post闚 jest 豉many, KA浴Y taki post b璠zie karany najpierw s這wnym ostrze瞠niem, a w przypadku recydywist闚 (a jest tu takich sporo:/), OD RAZU punktami karnymi!!! "
Tyle w temacie wychodzenia z ED. Trafi造軼ie na niew豉軼iwe forum.
Przykro mi, nie my to wymy郵ili鄉y.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-20 o 19:23
DudiBoy jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2013-10-20, 16:55   #1438
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Dzi瘯uj Ci serdecznie za pomoc. Ja mam tak samo z t jogurto瞠rno軼i)
Jad這spis z dzi wygl康a tak, jest lepiej?:
好iadanie: serek wiejski z 2 造瞠czkami miodu, 3 kromki razowca + du篡 kubek zbo穎wej kawy i 3/4 kubka to mleko Brakuje mi jakiego 廝鏚豉 t逝szczu. Orzechy? Siemi lniane? Wi鏎ki kokosowe?
II 郾iadanie: sa豉tka owocowa: jab趾o, banan, mandarynki i do tego gar嗆 pra穎nych migda堯wBrakuje bia趾a. Generalnie powinno si je嗆 pe軟e posi趾i (patrz poprzednie t逝maczenie), a w posi趾ach oko這treningowych jest to szczeg鏊nie wa積e.
Teraz by造:
鑿iczenia fitness blender 40 minut + 20 minut rozci庵ania
Obiad za chwilk: jak wczoraj mi瘰o mielone z indyka duszone z pomidorami i cukini i 造磬 oliwy, ananasem i p馧 torebki pe軟oziarnistego ry簑
Na kolacj ko這 19/20 planuj sa豉t z pomidorami, rzodkiewk, fet i tu鎍zykiem z puszki (w sosie w豉snym), do tego sos jogurtowo zio這wy zrobi sama i dodam oliwy.
Mo瞠 by? Doda豉bym jeszcze kefir wieczorem ale nie wiem czy nie za du穎 nabia逝. Odpu軼i go i doda ze 2 kromki chleba? odpu嗆 kefir i zjedz chleb
Dzi wyjdzie ok 1800 kcal. Od jutra znowu zwi瘯szam. Chcia豉bym ju przesta liczy, bo troch mnie to blokuje ale na razie mam takie zalecenie.
Jest lepiej. Uwagi wstawi豉m na zielono w cytat. Fajnie, 瞠 jest mniej nabia逝, ale nadal ucieka Ci komponowanie posi趾闚. Nie b璠zie tragedii, je郵i nie zjesz "pe軟ej" kolacji (chocia Ty powinna raczej je嗆 pe軟, skoro nie odchudzasz si, a nawet mog豉by nieco przybra), ale w posi趾ach przed 獞iczeniami i po 獞iczeniach musz by wszystkie sk豉dniki.

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
Napisane przez essero Poka wiadomo嗆
A wi璚 weekendowe P

wczorajsze P :wypad do K這dzka

- sniadanie

-jajecznica z 2 jaj XL z dymk
-2 kromki chleba mieszanego z sa豉t , 2 plastry szynki na kanapke oraz pomidorek i szczypiorek
-tost podw鎩ny z bia造m serem pe軟ot逝stym z mas貫m i 鄉ietan oraz miodem

2 郾iadanie
- p帷zek z lukrem i dzik r騜
( mam wypatrzon cukiernie tam od dziecka tylko przed anoreksje tam nie jad豉m;( )

- dro盥z闚ka z serem i kruszonk oraz lukrem wanilowym
( r闚nie z tej boskiej cukierni)
I tylko to? Fajnie, 瞠 Ci smakuje, ale brakuje bia趾a. Cokolwiek - nawet jogurt (skoro by豉 "w trasie", to czemu nie np. jaki pitny kefir?
Obiad
-placek po w璕iersku
( nie byle jaki to by XXL hah czyli 2 placki grube jeden to jak dno od patelni srednica 24 cm i gulasz ) mama si zdziwi豉 ,瞠 to poch這ne豉m ,ale polecam to jest w restauracji obiodomek

Podwieczorek
-jab趾o ( by陰m najedzon xd) [COLOR="rgb(46, 139, 87)"]Jab趾o to nie posi貫k, a na P powinna szczeg鏊nie zwraca na to uwag. Doda豉bym np. 造ch mas豉 orzechowego i dowolne 廝鏚這 bia趾a. Ilo軼iowo (obj皻o軼iowo) nadal niewiele, a jako嗆 si poprawi.[/COLOR]

Kolacja
- 2 x hot dog z dodatkami Ikea z keczupem i musztard to juz u mnie we Wrocku )))) [COLOR="rgb(46, 139, 87)"]warzywa?[/COLOR]

Uff, pieczywo, pieczywo i pieczywo. Dobrze, 瞠 uda這 Ci si to zje嗆 i 瞠 Ci smakowa這, ale troch to ma這 zbilansowane. No ale dobra, by豉 poza domem, jako menu "awaryjne" ujdzie w t這ku

Dzisiejsze

好iadanie
- jajecznica z 2 jaj XL z dymk
- 4 kromki 篡tniego
- 2x sa豉ta z szynk po 2 plastry i pomidor
- ser bia造 z mas貫m i miodem
- ser bia造 z mas貫m i cebulk oraz szczypiorkiem

2 填iadanie
- p帷zek z dzik r騜a i lukrem ( wzie豉m 10 na wynos)
- 3 jab趾a jonagored <-- mam na nie faze na te wieksze mniammm[COLOR="rgb(46, 139, 87)"]bia趾o? Mo瞠 chocia jaki serek wiejski czy cokolwiek zamiast cz窷ci jab貫k?[/COLOR]

Obiad

makaron z gulaszem z kurczaka i sur闚k z kiszonej kapusty i kostka czekolady ritter z herbatnikiem ostatnia ;(

a potem to si oka瞠 pewnie jab趾a , p豉tki i kanapki

A nie moge uwie篡 ,瞠 kiedy ogranicza豉m jedzenie do minimum
Uwagi w komentarzu. Ilo軼iowo ok, ale mam troch w徠pliwo軼i co do jako軼i. Wydaje mi si, 瞠 za ma這 bia趾a, brakuje zdrowych t逝szczy (takich z orzech闚, ziaren, oliwy, awokado). Zast徙i豉bym cz窷 jab貫k czym bardziej warto軼iowym. Rozumiem, 瞠 s smaczne, ale s te strasznie zapychaj帷e, a w ich miejsce mo積aby uzupe軟i to, czego brakuje na razie.
Stary 2013-10-20, 16:57   #1439
Konto usuni皻e

Cytat:
Jest lepiej. Uwagi wstawi豉m na zielono w cytat. Fajnie, 瞠 jest mniej nabia逝, ale nadal ucieka Ci komponowanie posi趾闚. Nie b璠zie tragedii, je郵i nie zjesz "pe軟ej" kolacji (chocia Ty powinna raczej je嗆 pe軟, skoro nie odchudzasz si, a nawet mog豉by nieco przybra), ale w posi趾ach przed 獞iczeniami i po 獞iczeniach musz by wszystkie sk豉dniki.

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Uwagi w komentarzu. Ilo軼iowo ok, ale mam troch w徠pliwo軼i co do jako軼i. Wydaje mi si, 瞠 za ma這 bia趾a, brakuje zdrowych t逝szczy (takich z orzech闚, ziaren, oliwy, awokado). Zast徙i豉bym cz窷 jab貫k czym bardziej warto軼iowym. Rozumiem, 瞠 s smaczne, ale s te strasznie zapychaj帷e, a w ich miejsce mo積aby uzupe軟i to, czego brakuje na razie.
Dziekuj za odpowied, komponuj帷 jutrzejszy jad這spis wezm to na pewo pod uwag. pozdrawiam!
Stary 2013-10-20, 17:11   #1440
201607111050
Konto usuni皻e

Wiadomo軼i: 2 904

By豉bym wdzi璚zna za opinie
U
10.30
Owsianka na mleku 3,2% z gar軼i otr帳 z 簑rawin, gar軼i muesli z bananem i czekolad i 4 mandarynkami
Szklanka soku pomara鎍zowego

12.30
Kawa z mlekiem
Miska zupy kremu z marchwi z 造磬 jogurtu greckiego i 造磬 s這necznika

15.00
P馧 woreczka kaszy gryczanej
Panga i cukinia z pary
Pasta paprykowa i sos czosnkowy

17.00
Cztery pierniczki w czekoladzie
Winogrona
Kawa z mlekiem

20.30
Herbata mi皻owa
Kromka chleba pe軟oziarnistego z mas貫m, sa豉t i pomidorem.
201607111050 jest offline Zg這 do moderatora  
Zamknij w徠ek

Nowe w徠ki na forum Dietetyka

Ten w徠ek obecnie przegl康aj: 1 (0 u篡tkownik闚 i 1 go軼i)

Zasady wysy豉nia wiadomo軼i
Nie mo瞠sz zak豉da nowych w徠k闚
Nie mo瞠sz pisa odpowiedzi
Nie mo瞠sz dodawa zdj耩 i plik闚
Nie mo瞠sz edytowa swoich post闚

BB code is W陰czono
Emotikonki: W陰czono
Kod [IMG]: W陰czono
Kod HTML: Wy陰czono

Gor帷e linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze穎ne.

Jakiekolwiek aktywno軼i, w szczeg鏊no軼i: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre軼i, danych lub informacji dost瘼nych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczeg鏊no軼i w celu ich eksploracji, zmierzaj帷ej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia system闚 uczenia maszynowego, algorytm闚 lub sztucznej inteligencji Obowi您ek uzyskania wyra幡ej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzgl璠u spos鏏 pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre軼i, danych lub informacji dost瘼nych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak r闚nie bez wzgl璠u na charakter tych tre軼i, danych i informacji.

Powy窺ze nie dotyczy wy陰cznie przypadk闚 wykorzystywania tre軼i, danych i informacji w celu umo磧iwienia i u豉twienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo磧iwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj帷ych serwisy internetowe w ramach indeksowania wynik闚 wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wi璚ej informacji znajdziesz tutaj.