|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla os鏏, kt鏎e s na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od篡wianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno嗆 dobowa diet - musz one mie ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narz璠zia |
|
|
#1411 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo軼i: 580
|
Dot.: Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟
Cytat:
Ma豉 obrona: Nie obrobi 120g pieczywa, sorki. :P I mas豉 te nie cierpi, ser te jem tylko ten (a i tak mama kupi豉 inny ni ten, kt鏎y lubi najbardziej ).To nie atak. Naprawd dzi瘯uj za wskaz闚ki. Ale p鏦i co, zadaniem, kt鏎e dosta豉m, by這 utrzymanie wagi i to staram si (na razie) osi庵n望. |
|
|
|
|
#1412 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Chyba nie ma ju miejsca dla mnie na tym w徠ku... |
||
|
|
|
#1413 |
|
Konto usuni皻e
Wiadomo軼i: 44
|
Czy m鏬豚y zamiast z這郵iwych komentarzy powiedzie mi co jest tu 幢e?
Tutaj jest oko這 1800 kcal. Jestem na etapie wychodzenia z problem闚 z jedzeniem, robi to pod kontrol lekarza i to on zaleci powolne wychodzenie choroby 瞠by nie by這 szoku dla organizmu. Zwi瘯szam kalorie od ponad miesi帷a. Co jest w tym z貫go? Jakie konkretne rady? Ja na prawd prosz o pomoc, wydaje mi si, 瞠 du穎 gorsze jad這spisy by造 tutaj oceniane
|
|
|
|
#1414 | ||
|
Rozeznanie
Wiadomo軼i: 914
|
Cytat:
b豉gam zr鏏cie co z tym, bo naprawd to ju przestaje by "smaczne" ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Cytat:
1800? gdzie? ja tam widz przesz這 3 tys
|
|
#1415 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 88 472
|
JA nie wiem gdzie moderatorzy tego forum ;( Przydaliby si by zrobi tu porzadek
|
#1416 | |
|
Konto usuni皻e
|
Cytat:
Kalorii jest dok豉dnie 1780. i po co ten ironiczny komentarz? Wszystko dok豉dnie zliczone, bo aktualnie jestem na etapie 1750/1800 kcal. Lekarz mi kaza si tego trzyma i stopniowo zwi瘯sza co tydzie, wi璚 musz mierzy, porcje s na prawd porz康ne, chcia豉m tylko zapyta o skomponowanie posi趾闚. I akurat zwi瘯szam systematycznie bo chc si leczy i zale篡 mi . Inaczej bym nawet nie zapyta豉 Was o rad . Wydaje mi si, 瞠 kiedy mo積a by這 oczekiwa pomocy na tym w徠ku a teraz s tu widz osoby lepsze, a reszta jest traktowana jak z這 konieczne i wy鄉iewana . No nic, du穎 przesz豉m je郵i chodzi o jedzenie i specjalnie nie wstawia豉m tu nic w momencie kiedy moje jad這spisy by造 tragiczne. Moje zdrowie ucierpia這 bardzo przez chorob, zrozumia豉m sw鎩 b陰d dlatego pyta豉m o porady. No nic, zastan闚cie si tylko prosz nad tym co piszecie czasem, bo na prawd mierzenie wszystkich jedn miar nie jest dobre, du穎 os鏏 oczekuje tu pomocy, pisz bo im zale篡 na wsparciu a nie na wy鄉iewaniu. Skoro pisz to samo to jest ju krokiem w dobr stron w procesie leczenia. Szkoda, 瞠 ten w徠ek tak teraz wygl康a. Pozdrawiam i trzymam kciuki za osoby kt鏎e wychodz z powa積ych problem闚 z od篡wianiem.
|
|
|
|
|
#1417 |
|
Konto usuni皻e
Wiadomo軼i: 3 074
|
ja ocenia nie b璠 bo si nie znam ale wydaje mi si, 瞠 niekt鏎zy naprawd przesadzaj z docinkami
jedzenia w tym jad這spisie fakt, jest malutko i normalnie powinno by wi璚ej ale wychodzenie z zaburze od篡wiania trwa i skoro lekarz zaleci powolne zwi瘯szanie kalorii to mo瞠 tak powinno by.Aczkolwiek s造sza豉m te, 瞠 takie dok豉dne liczenie kalorii jest niewskazane o znowu nap璠za obsesje- lepiej po prostu je嗆. B喚dem, kt鏎y ja widz jest 獞iczenie na czczo- nie powinna tak robi, to nie ma sensu. Przed 獞iczeniem musi by jaki posi貫k, cho熲y ma造.moje wczorajsze U prosz o ocen: I muesli bio z jogurtem naturalnym 1 h fitnessu II 2 kromki ciemnego pieczywa z sardynk i pomidorem III kawa貫k indyka pieczonego z rodzynkami, ziemniak,spora porcja sa豉ty ze 鄉ietan. na deser gruszka i 2 micha趾i IV 2 wafle ry穎we z almette i pomidorem, kabanos Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2013-10-20 o 09:58 |
|
|
|
#1418 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 405
|
Cytat:
Cytat:
Pamietam, tez ze kilka osob (r闚nie tych, kt鏎e sa teraz obecnie tutaj na zdrowym U ) znajdowa這 tu pomoc, wsparcie i nie czu這 sie jak wyrzutek tylko dlatego, ze 3x pod rzad wstawi這 ja這wy jad這spis.Kr鏒ko m闚iac: atmosfera byla bardziej tolerancyjna. Chociaz kto, jak to ale ja borykajaca sie z nerwica rozumiem, ze ka盥emu moga pu軼i nerwy. Je郵i tylko w osobie z ED jest wola walki i ch璚, kt鏎a wida - nie widze podstaw do banowania jej czy wyrzucania. Wiem, ze narobi豉m sporo zamieszania na w徠ku i moze to jaki ma teraz kszta速 to moja wina ale dzi瘯i radom niekt鏎ych z Was otworzy造 mi sie brutalnie oczy na pare spraw i mam nadzieje, ze teraz bedzie tylko lepiej. Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-10-20 o 10:54 |
||
|
|
|
#1419 | |
|
Konto usuni皻e
|
Cytat:
) pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#1420 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 415
|
W豉郾ie, zebra這 si kilku "ekspert闚" i nikt spoza "k馧ka wzajemnej adoracji idealnych jad這spis闚" nie mo瞠 oczekiwa na rzeteln pomoc i rady. Ja ju podzi瘯uj
|
|
|
|
#1421 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 119
|
Cytat:
Brzmi apetycznie, ale mam par zastrze瞠. Brakuje mi jednej informacji: to jest P, U czy R? Bo na pierwszy rzut oka wygl康a mi na R. Porcje wydaj mi si niewielkie - pr鏏owa豉 to wrzuci w jaki kalkulator i zliczy kalorie? Opr鏂z tego rzuci造 mi si w oczy dwie rzeczy. Pierwsza - brakuje mi t逝szczy - oliwa do sma瞠nia, jakie siemi lniane albo orzechy do 郾iadania itp. Nie piszesz ich czy nie u篡wasz? Drugie - ma這 warto軼iowego bia趾a. Wsz璠zie jogurt, znowu jogurt i ma郵anka. Nabia nie powinien by g堯wnym 廝鏚貫m bia趾a |
|
|
|
|
#1422 | |
|
Konto usuni皻e
|
Cytat:
Przecie by這 tu du穎 gorszych sytuacji w kt鏎ych osoby otrzymywa造 wsparcie. Chyba w takim celu stworzone jest takie forum..... Ale przecie takich ludzi 豉twiej jest skrytykowa, bo sa na tym w徠ku inni, lepsi i idealni, a reszta to z這ooo, a szkoda. Bo moim zdaniem powinno si takich ludzi, wspiera je郵i tylko wykazuj cho troch ch璚i wyrwania si z tego bagna. A xTWE TO NIE JEST . Ch璚i sa bardzo wa積e. Trzymam kciuki za Ciebie i za wszystkich z podobnymi problemami.
|
|
|
|
|
#1423 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 415
|
|
|
|
|
#1424 | |
|
Konto usuni皻e
|
Cytat:
Co do U czy P, to sprawa wygl康a tak, 瞠 nie mam niedowagi, mog豉bym przyty oko這 2 kg ale generalnie z tak wag jak mam ju czuj si dobrze. Chc tylko doj嗆 do swojego zapotrzebowania tak jak lekarz radzi, czyli jeszcze mi zosta造 jakie 3 tygodnie zwi瘯szania. P騧niej chc przesta liczy, na prawd zale篡 mi 瞠by z tego wyj嗆. Oliw dodaj cz瘰to, praktycznie dzie w dzie, chleb te jem zwykle dzie w dzie na kolacj (篡tni, ok 3 kromek), wczoraj nie doda豉m bo du穎 mi wysz這 kalorii przez ca造 dzie (w sensie du穎 jak na mnie, zwykle z kolacj, oliw i z chlebem mi wychodzi這 ko這 1800, ale na obiad bardzo si najad豉m bo mi baaardzo smakowa ), a 瞠 lekarz zaleci w tym tygodniu 1750/1800 kcal to ba豉m si doda wi璚ej, po prostu powoli mi to idzie, dopiero odzyskuj wiar w siebie i w to, 瞠 mog normalnie je嗆, a wczoraj przez ca造 dzie wysz這 1780 i jestem tego pewna , zliczam dobrze i dok豉dnie. Co do musli to jest to przewa積ie 50g, jest ono z orzechami i bakaliami. Co mog je嗆 zamiast jogurtu i ma郵anki lub kefiru? Dzi na kolacj planuj sa豉tk z tu鎍zykiem i do tego 2 kromki chleba. A z nabia貫m mam problem, po prostu za bardzo go lubi , musz si zastanowi czym go zast徙i.... Dzi瘯uj Ci za pomoc.
Edytowane przez 23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441 Czas edycji: 2013-10-20 o 11:31 |
|
|
|
|
#1425 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 6 855
|
Cytat:
Skoro tak Ci zale篡 to poczytaj podwieszone w徠ki, 10 P i wzorowo oceniane eR, bo mam rozumie 瞠 to eRka? tak? Poza tym nie 獞iczymy na czczo bo z tego wi璚ej szkody ni po篡tku. Masz 3 "posi趾i" to zdecydowanie za ma這 i tylko jeden jest w pe軟i warto軼iowy. Tak m闚i o obiedzie jest ok, no jeszcze te 郾iadanie mo瞠 by ale powinno by zjedzone przed 獞iczeniami a nie po. Kolacja? hm...warzywa z jogurtem ? gdzie bia趾o, t逝szcz, zdrowe w璕le? i brakuje jeszcze co najmniej jednego posi趾u albo lepiej dw鏂h.
|
|
#1426 |
|
Zadomowienie
|
Teraz to brzmi sensownie
Te ok. 1800 kcal to dla jednego b璠zie U, dla innego P (ale to raczej jak kto ma wyniszczony organizm), a dla jeszcze innego, jak np. dla mnie - R. No ale, je郵i dobrze zrozumia豉m, masz zamiar zwieksza. Najlepiej po prostu obserwowa reakcje organizmu - na pewno nie zmniejsza i do這篡 wi璚ej, je郵i zaczniesz chudn望.Zasada jest taka, 瞠by po prostu je軼 pe軟e posi趾i, czyli w ka盥ym ma si znale潭 廝鏚這 bia趾a, 廝鏚這 w璕lowodan闚 i 廝鏚這 t逝szczu. Ty si nie redukujesz, wi璚 trzymaj si tej zasady Aha, wa積e: do ka盥ego posi趾u (no, mo瞠 poza 郾iadaniem, jak masz musli) jedz warzywa, ale nie wliczaj ich do bilansu kalorycznego (wyj徠ek to warzywa str帷zkowe, korzeniowe, ziemniaki i kukurydza - je wliczasz, bo traktuje si je jak 廝鏚這 w璕lowodan闚).Z nabia貫m to i ja mam problem - jestem "jogurto瞠rna" i ci瞛ko mi si by這 przestawi. Wiesz, to nie jest tak, 瞠 musisz ten nabia ca趾iem wyrzuca, tylko po prostu ograniczy go do jednego-dw鏂h raz dziennie. Od czasu do czasu zast徙 jogurt twarogiem albo serkiem wiejskim (niby te nabia, ale ma wi璚ej bia趾a ni jogut czy ma郵anka). Opr鏂z tego s przecie w璠liny, ryby, sery 鄴速e, jaja. Fajnym 廝鏚貫m bia趾a, a przy okazji "dobrych" w璕lowodan闚, s warzywa str帷zkowe (osobi軼ie uwielbiam i jem sporo fasoli i soczewicy). |
|
|
|
#1427 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie komentarze te nie s na miejscu, takie uog鏊nienia, czy kto tu si na Tobie wy篡wa? Ja czasem staram si pom鏂, oceni jak kto tego potrzebuje ch皻nie s逝輳 rad, ale nie siedz tu 24h na dob to nie jest moja praca, nie jestem moderatorem, tylko robi to..hm...po co ja to robi? 疾by potem us造sze 瞠 kto tu na kim si pastwi czy wy篡wa. ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
I tu si mylisz to forum to nie jest wsparcie dla os鏏 z ED taki w徠ek jest na KZ, tu s oceniane normalne jad這spisy, odchudzajacych si kt鏎zy nie wiedz jak to robi, utrzymuj帷ych i tych co chc/musza uty. Wiadomo 瞠 jest tu mn鏀two os鏏 z lub po zaburzeniach i takim te si pomaga. Ale ile mo積a udziela rad jednej konkretnej osobie kt鏎a nawet z jednej rady nie skorzysta? w k馧ko pisze to samo, przeprasza, je tak samo i zn闚 prosi o to samo, rad dostaje i zn闚 robi to samo, powiedz mi ile mo積a pomaga takiej osobie? bo mi ju r璚e opadaj...
|
|
#1428 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Inna sprawa, 瞠 faktycznie mam wra瞠nie, 瞠 osobom z kt鏎kim sta瞠m na forum momentami ci瞛ko si przebi i ich jad這spisy "gin" nieraz w morzu post闚 bez oceny. Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-10-20 o 14:07 |
|
|
|
|
#1429 | ||
|
Konto usuni皻e
|
Cytat:
czasem wystarczy przeczyta dok豉dnie![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
wi璚 o tak pyta豉m, nie zamie軼i豉m tego jad這spisu w idealnych jad這spisach (bo taki w徠ek te jest), wi璚 co jest z貫go w tym 瞠 prosz o rad i pytam o nabia?
|
||
|
|
|
#1430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak ju doczyta豉m, odpisa豉m Ci na pierwsz wiadomo嗆 kt鏎 napisa豉, widz 瞠 Erena ju Ci doradzi豉, czyli wszystko ok, powodzenia
|
|
#1431 | ||
|
Konto usuni皻e
|
Cytat:
)Jad這spis z dzi wygl康a tak, jest lepiej?: 好iadanie: serek wiejski z 2 造瞠czkami miodu, 3 kromki razowca + du篡 kubek zbo穎wej kawy i 3/4 kubka to mleko ![]() II 郾iadanie: sa豉tka owocowa: jab趾o, banan, mandarynki i do tego gar嗆 pra穎nych migda堯w Teraz by造: 鑿iczenia fitness blender 40 minut + 20 minut rozci庵ania Obiad za chwilk: jak wczoraj mi瘰o mielone z indyka duszone z pomidorami i cukini i 造磬 oliwy, ananasem i p馧 torebki pe軟oziarnistego ry簑 Na kolacj ko這 19/20 planuj sa豉t z pomidorami, rzodkiewk, fet i tu鎍zykiem z puszki (w sosie w豉snym), do tego sos jogurtowo zio這wy zrobi sama i dodam oliwy. Mo瞠 by? Doda豉bym jeszcze kefir wieczorem ale nie wiem czy nie za du穎 nabia逝. Odpu軼i go i doda ze 2 kromki chleba? Dzi wyjdzie ok 1800 kcal. Od jutra znowu zwi瘯szam. Chcia豉bym ju przesta liczy, bo troch mnie to blokuje ale na razie mam takie zalecenie . Jeszcze raz DZI艼UJ CI ZA KONKRETNE RADY ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Cytat:
Je郵i Ci urazi豉m to przepraszam nie mia豉m takiego zamiaru. Pozdrawiam. Edytowane przez 23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441 Czas edycji: 2013-10-20 o 14:27 |
||
|
|
|
#1432 |
|
Konto usuni皻e
|
nie a nawet tak- okiem kompletnego laika, wydaje mi si, 瞠 tw鎩 drugi jad這spis jest ca趾iem fajny, na pewno s post瘼y w por闚naniu z poprzednim
Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2013-10-20 o 14:55 |
|
|
|
#1433 |
|
Konto usuni皻e
|
|
|
|
|
#1434 |
|
Konto usuni皻e
|
trzymam kciuki
![]() a czy te kalorie, kt鏎e wyliczy ci lekarz uwzgl璠niaj to, 瞠 獞iczysz? to taka niby oczywisto嗆 ale warto pami皻a, 瞠 po treningu porz康ny posi貫k jest wa積y i mo積a sobie spokojnie pozwoli na wi璚ej |
|
|
|
#1435 | |
|
Konto usuni皻e
|
Cytat:
Edytowane przez 23b39befe6dcdc8143cdb64309b80d5b0a07e4b9_624f6cf284441 Czas edycji: 2013-10-20 o 16:01 |
|
|
|
|
#1436 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 59
|
A wi璚 weekendowe P
wczorajsze P :wypad do K這dzka - sniadanie -jajecznica z 2 jaj XL z dymk -2 kromki chleba mieszanego z sa豉t , 2 plastry szynki na kanapke oraz pomidorek i szczypiorek -tost podw鎩ny z bia造m serem pe軟ot逝stym z mas貫m i 鄉ietan oraz miodem 2 郾iadanie - p帷zek z lukrem i dzik r騜 ( mam wypatrzon cukiernie tam od dziecka tylko przed anoreksje tam nie jad豉m;( ) - dro盥z闚ka z serem i kruszonk oraz lukrem wanilowym ( r闚nie z tej boskiej cukierni) Obiad -placek po w璕iersku ( nie byle jaki to by XXL hah czyli 2 placki grube jeden to jak dno od patelni srednica 24 cm i gulasz ) mama si zdziwi豉 ,瞠 to poch這ne豉m ,ale polecam to jest w restauracji obiodomek Podwieczorek -jab趾o ( by陰m najedzon xd) Kolacja - 2 x hot dog z dodatkami Ikea z keczupem i musztard to juz u mnie we Wrocku ))))Dzisiejsze 好iadanie - jajecznica z 2 jaj XL z dymk - 4 kromki 篡tniego - 2x sa豉ta z szynk po 2 plastry i pomidor - ser bia造 z mas貫m i miodem - ser bia造 z mas貫m i cebulk oraz szczypiorkiem 2 填iadanie - p帷zek z dzik r騜a i lukrem ( wzie豉m 10 na wynos) - 3 jab趾a jonagored <-- mam na nie faze na te wieksze mniammm Obiad makaron z gulaszem z kurczaka i sur闚k z kiszonej kapusty i kostka czekolady ritter z herbatnikiem ostatnia ;(a potem to si oka瞠 pewnie jab趾a , p豉tki i kanapki A nie moge uwie篡 ,瞠 kiedy ogranicza豉m jedzenie do minimum Edytowane przez essero Czas edycji: 2013-10-20 o 16:03 |
|
|
|
#1437 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przykro mi, nie my to wymy郵ili鄉y. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-10-20 o 19:23 |
|||||
|
|
|
#1438 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1439 | |
|
Konto usuni皻e
|
Cytat:
pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#1440 |
|
Konto usuni皻e
Wiadomo軼i: 2 904
|
By豉bym wdzi璚zna za opinie
![]() U 10.30 Owsianka na mleku 3,2% z gar軼i otr帳 z 簑rawin, gar軼i muesli z bananem i czekolad i 4 mandarynkami Szklanka soku pomara鎍zowego 12.30 Kawa z mlekiem Miska zupy kremu z marchwi z 造磬 jogurtu greckiego i 造磬 s這necznika 15.00 P馧 woreczka kaszy gryczanej Panga i cukinia z pary Pasta paprykowa i sos czosnkowy 17.00 Cztery pierniczki w czekoladzie Winogrona Kawa z mlekiem 20.30 Herbata mi皻owa Kromka chleba pe軟oziarnistego z mas貫m, sa豉t i pomidorem. |
|
![]() |
Nowe w徠ki na forum Dietetyka
|
|
|
«
Poprzedni w徠ek
|
Nast瘼ny w徠ek
»
| Ten w徠ek obecnie przegl康aj: 1 (0 u篡tkownik闚 i 1 go軼i) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.

).

jedzenia w tym jad這spisie fakt, jest malutko i normalnie powinno by wi璚ej ale wychodzenie z zaburze od篡wiania trwa i skoro lekarz zaleci powolne zwi瘯szanie kalorii to mo瞠 tak powinno by.Aczkolwiek s造sza豉m te, 瞠 takie dok豉dne liczenie kalorii jest niewskazane o znowu nap璠za obsesje- lepiej po prostu je嗆. B喚dem, kt鏎y ja widz jest 獞iczenie na czczo- nie powinna tak robi, to nie ma sensu. Przed 獞iczeniem musi by jaki posi貫k, cho熲y ma造.
) znajdowa這 tu pomoc, wsparcie i nie czu這 sie jak wyrzutek tylko dlatego, ze 3x pod rzad wstawi這 ja這wy jad這spis.