Mam włosy naturalnie proste, bardzo gęste, lekko cieniowane, długie.
Chodziło mi o zastąpienie czymś prostownicy na co dzień.
Od razu przejdę do konkretów, bo szczotka, ma tyle samo plusów, co minusów.
PLUSY:
Wykonanie. Jakość urządzenia jest bardzo zadowalająca, jak chyba wszystkie produkty Babyliss. Masywna, to nie jest cienki plastik. Myślę, że spokojnie przeżyje upadek na płytki.
Łatwość obsługi. Tylko jeden przełącznik trzystopniowej regulacji temperatury.
Gdy włosy są dobrze rozczesane gładko przesuwa się po nich, widocznie je wygładzając. Włosy się nie elektryzują, od razu nabierają ogłady.
Efekt nie jest tak trwały, jak po prostownicy ( BO TO NIE PROSTOWNICA) ale w moim przypadku nie musiałam nic poprawiać.
W zestawie mata termoochronna, przydatna.
Minusy:
Ząbki szczotki, które mają rozczesywać, są częściowo wykonane z gumy, co bardzo ciągnie i szarpie włosy, dając bardzo nieprzyjemne uczucie. Będzie to szczególnie katorga dla plączących się włosów i gęstych.
Wydziela bardzo nieprzyjemny zapach po włączeniu. W instrukcji jest zaznaczone, że zapach ten utrzymuje się tylko na początku, ale to nie prawda. U mnie trwa nadal.
Przy włosach krótkich, cienkich i mocno cieniowanych bardzo je "przylizowuje" są przyklapnięte i nie wyglądają dobrze. Próbowałam na różnych głowach :) i efekt ten nikomu się nie podobał.
Ogólny efekt po użyciu tej szczotki jest zadowalający w moim przypadku, bo mam naturalnie proste włosy. Nie sprawdza się natomiast na włosach kręconych, w każdym razie nie na długo. Aby uzyskać efekt, który obiecuje producent na włosach kręconych, należy wielokrotnie przesuwać szczotką po pasmach, co nie jest wcale alternatywą dla prostownicy, na jedno wychodzi.
Osoby oczekujące efektu jak po prostownicy : Lejących się włosów, prostych końcówek, trwałego efektu, będą mocno rozczarowane. Dałabym nazwę zamiast "szczotka prostująca" na "szczotka wygładzająca".
Mata termoochronna powinna być od razu przeznaczona do transportu, bo podczas podróży ząbki mogą się pourywać, szczotka porysować, a tak mamy tylko podkładkę.
Cena. Nie uważam, żeby ten efekt był wart tylu pieniędzy.
Obecnie szczotkę całkiem odstawiłam, bo mam trwale wyprostowane włosy, może kiedyś do niej wrócę, jeśli nie, sprzedam ją.