Kupiłam je w zasadzie jedynie z ciekawości, bo mam już sprawdzone płatki kosmetyczne dla niemowląt. Jednak były w przystępnej cenie, więc wrzuciłam do koszyka kilka opakowań w ramach przetestowania – a nuż będą jeszcze lepsze? Dużych wacików zużywam podczas pielęgnacji mojego maluszka. Przydają mi się podczas mycia okolic pieluszki, twarzy oraz dłoni.
Praktycznie wszystkie opakowania płatków kosmetycznych oceniam pozytywnie. Moim zdaniem nie jest ono trudne do zrobienia i wszystkie w zasadzie są do siebie podobne, funkcjonalne i miłe dla oka. Tutaj jednak przyczepię się do otwierania folii. Można to oczywiście zrobić z dwóch stron, od dołu i od góry. I o ile to od dołu jest w porządku, o tyle to drugie po prostu nie zdaje egzaminu – nie da się rozerwać folii w miejscu perforacji, konieczne jest użycie nożyczek. Nie jest to może jakiś wielki minus, ale jak dla mnie sprawa dość upierdliwa. Poza tym bez zarzutu – mamy tasiemkę, dzięki której zawiesimy opakowanie w pożądanym miejscu. Do tego dziecięca szata graficzna, może nie jest piękna i elegancka, ale nie odstrasza. Co ciekawe, nie zawiera informacji o ilości sztuk w opakowaniu. Dopiero tutaj doczytałam, że jest ich 60 sztuk.
Waciki, co mnie zaskoczyło, są wykonane w 70% z bawełny i w 30% z mieszanki włókien poliestrowo-celulozowych. Przyznam szczerze, że nie zauważyłam tego podczas zakupów, gdybym wiedziała, to nie kupiłabym ich. Zdecydowanie wolę, kiedy całość jest z bawełny, w szczególności, że używam ich do pielęgnacji niemowlaka. O tyle dobrze, że te włóka poliestrowe są w środku, a na zewnątrz bawełenka. To sprawia, że są miękkie – może nie jest to ultra miękkość, ale z pewnością nie podrażniają. Dobrze zbierają wszelkie zanieczyszczenia. Są dość cienkie, ale dobrze chłoną wodę. Nie sprawiają żadnych kłopotów podczas użytkowania – nie pylą, nie pozostawiają strzępków waty, nie rolują się, nie rozwarstwiają. Mają odpowiedni, dość duży kształt, co sprawia, że łatwiej zebrać zanieczyszczenia i są dzięki temu bardziej wydajne. Samych płatków używało mi się fajnie, ale z powodu składu i opakowania nie wrócę już do nich, ponieważ znam lepsze.
Zalety:
- duże
- miękkie
- nie rolują się
- nie pozostawiają strzępków waty
- dobrze zbierają zanieczyszczenia
Wady:
- nie są w całości wykonane z bawełny, mamy tutaj domieszkę poliestru
- niedopracowane opakowanie