Kubeczki menstruacyjne

Yuuki Kubeczek menstruacyjny `Soft`

• 17 września 2021 o 15:29
    Ulubiony
    Dobór kubeczka jest kwestią bardzo indywidualną, to jest mój trzeci kubeczek i dopiero za trzecim razem mogę powiedzieć, że to jest strzał w 10. Kubeczek Yukki występuje w dwóch rozmiarach i twardościach. Ja posiadam wersję Soft w rozmiarze L, w kolorze Rainbow (to chyba jedyna wersja kolorystyczna tego kubeczka). Nie rodziłam, ale mam wysoką szyjkę, stąd taki rozmiar. W celu doboru skorzystałam z porady cupfitterki i faktycznie ta porada bardzo mi pomogła. Kubeczek jest miękki, ale nie przesadnie. To ważne, bo jakieś dwa lata temu miałam przerwę w ćwiczeniach i widocznie ucierpiały na tym moje mięśnie dna miednicy. W tamtym momencie używałam kubeczka Lily Cup w rozmiarze A i wszystko było ok, czasami używałam tez Yukki - żaden z kubeczków nie wywoływał u mnie podrażnień, oba były niewyczuwalne i wszystko było ok. Jakiś czas temu zaczęłam ćwiczyć (nie jakoś intensywnie) i widocznie moje mięśnie się wzmocniły - Lily Cup niestety jest już dla mnie sporo za miękki, za to Yukki nadal jest świetny! Dlatego Yukki jest moim zwycięzcą, polecam go osobom, u których aktywność fizyczna zmienia się w czasie - Yukki nie będzie ani za miękki, ani za twardy. Sam kubeczek wydaje się duży (jest wizualnie nawet większy od Lily Cup), ale spokojnie, zmieści się ;) Nóżkę kubeczka można dociąć, ja obcinam zawsze praktycznie całą. Lubię otrzymać produkt w ładnym opakowaniu, jednak tutaj dostaje się kubeczek zapakowany w plastikowy woreczek. Trochę szkoda, choć rozumiem chęć ograniczenia śmieci. Uważam jednak, że woreczek do przechowywania powinien być w zestawie. Z drugiej strony ten kubeczek jest dość tani jak na kubeczek (kubeczki zwykle kosztują około 100 zł, ten kosztuje około 60. Nie jest może piękny, ale dobrze spełnia swoją funkcję. Kubeczek ma wyraźną podziałkę z mililitrami, a dół kubeczka jest wyperforowany i pomaga to w wyjmowaniu. Rant jest dość gruby, pod rantem znajdują się dziurki odpowietrzające - trzeba pamiętać o ich czyszczeniu. Kubeczek wyparzam we wrzątku, nic się z nim nie dzieje. Nie trzeba dokupować osobnego pojemniczka do gotowania (Yukki ma taki w swojej ofercie ale to zbędny gadżet). Kubeczki polecam bardzo mocno, Yukki również polecam, jeżeli pasuje pod kątem wymiarów :)
  • 6 października 2018 o 18:51
    Warto spróbować
    Kubeczek wybrałam ze względu na dość obfite miesiączki. Jest to bardzo fajne rozwiązanie by móc czuć się komfortowo w każdym momemencie. Wymaga on trochę praktyki ale warto poświęcić mu trochę czasu by później nie musieć sobie zaprzątać głowy "tymi dniami". Ćwiczenie zakładania i wyciągania kubeczka można rozpocząć w każdym momencie - i warto to zrobić jeszcze przed okresem. Jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie ( cena kubeczka choć jednorazowo jest duża) szybko się zwraca. Jest wbrew pozorom bardzo higienicznym rozwiązaniem- jedyne o czym trzeba pamiętać to wygotowanie go przed każdym okresem ( a w trakcie okresu o dokładnym wymyciu pod bieżącą wodą). Nawet w publicznej toalecie można poradzić sobie mając albo butelkę czystej wody albo po prostu drugi kubeczek ) a ryzyko że będziemy musieli go zmienić w publicznej toalecie jest znacznie mniejsze niż konieczność zmiany tamponu czy podpaski ponieważ kubeczek opróżniamy (w zależności od obfitości krwawienia) od 6h do nawet 10h!!!! Jest to wygodne rozwiązanie nie trzeba stresować się koniecznością wizyty w wc co 2-3godz. Nie musimy się martwić że przydarzy się nam jakaś nagła wpadka. Jest bezpieczny bo wykonany z medycznego silikonu nie uczula, jest niewyczuwalny - można z niego korzystać i uprawiać wszelkie sporty. Na początku warto dodatkowo zabezpieczyć bielizne wkładką lub podpaską ale nie towarzyszy nam już żadne uczucie wilgoci!!! Ogonek kubeczka można dowolnie docinać tak by nie był dla nas w żaden sposób wyczuwalny a jednoczenie pomagał w jego wyciąganiu. Nie generujemy już tak dużej ilości odpadków dla środowiska. Oszczedzamy pieniądze nie kupując podpasek wkładek i tamponów. Kubeczek starcza nam na 10 lat!!!! Trzeba dać sobie trochę czasu na naukę a w razie niepowodzeń może wypróbować inny model czy rozmiar! Wybór na rynku jest coraz większy. Yuuki jest w przystępnej cenie znacznie niższej niż jego odpowiedniki innych firm więc wart wyprobowania na początek. Dostępny jest w dwóch rozm. S i L i dwóch wersjach miekkszej soft i twardszej clasic.
    Zalety:
    • Bezpieczeństwo
    • Jakość
    Wady:
    • Kolorystyka a raczej jej brak ;)
    • Dostępność

Zobacz także inne Kubeczki menstruacyjne