Nigdy nie miałam styczności z gąbeczkami Konjac, swoją dostałam od przyjaciółki, która lubi wynajdywać pielęgnacyjne nowinki i mówiąc szczerze ucieszyłam się bo wciąż w tyle głowy miałam, że kiedyś muszę ich spróbować. Okazja pojawiła się sama.
Jeśli chodzi o opakowanie to byłam lekko zbita z tropu widząc na nim dzięcioła, ale postanowiłam trochę poczytać o serii tych gąbeczek i co te zwierzęta jakby mają do samych gąbek, okazało się, że te gąbeczki są jakąś limitowaną edycją, spoko jednak wydało mi się to trochę dziwne, bo czytając okazało się, że producent robi takie same gąbeczki w standardowych opakowaniach i nie różnią się one niczym od właśnie tych w 'limitowanych' opakowaniach. Fajnie, ale dla mnie przerost formy nad treścią, i raczej chęć zwrócenia uwagi konsumentów niż jakaś wartość dodana dla tego produktu. Gąbeczka oprócz papierowego kartoniku była zapakowana w folię. Na odwrocie kartoniku była informacja dotycząca gąbeczki jej higieny itp. Gąbeczka z kontakcie z wodą (u mnie trzymałam gąbeczkę ok. 1 minuty pod bieżącą wodą zanim stała się miękka i gotowa do użycia) pęcznieje, staje się puchata i bardzo miękka. Jest nieco śliska i ślimakowata (:P) w dotyku, więc przewieszenie przez nią cienkiego sznureczka jest super rozwiązaniem bo możemy umocować go sobie między palcami tak aby gąbeczka się nie wyślizgnęła. W moim przekonaniu jednak, jeśli o sam produkt chodzi, gąbka jest bardzo mała. Mimo, że po kontakcie z wodą podwaja swoją objętość, to i tak oczyszczając twarz trzeba się nią trochę namachać, żeby dotarła do każdego zakątka na twarzy. To jest jej minus, bo sucha gąbeczka ma ok. 2-2,5cm, po namoczeniu nie więcej niż 5cm więc wciąż uważam, że po prostu mimo sznureczka a faktu, że jest śliska ciężko ją pewnie trzymać w dłoni.
Jeśli chodzi o samą gąbkę to ucieszył mnie również, fakt że posiada ona zawartość zielonej glinki a moja mieszana cera ją kocha, więc jeśli miała się przyczynić (jakkolwiek) do głębszego oczyszczenia mojej skóry to okej. Jak wypadła? Nie mogę powiedzieć , że się nie sprawdziła bo oczyszczała skórę, jednak oczekiwałam czegoś więcej. Oczyszczanie z tą gąbką biorąc pod uwagę kilka niedogodności było okej, moja cera zawsze po jej użyciu była bardzo gładka i to co rzeczywiście zasługuje na pochwałę to fakt, że po oczyszczaniu nie była ani podrażniona, ani zaczerwieniona a odczuwalnie i widocznie gładsza. Nie jestem w stanie stwierdzić czy zawartość zielonej glinki jakoś wpłynęła na fakt lepszego oczyszczania cery, bo nie było jakiegoś efektu wow. Gąbka wspiera codzienne oczyszczanie twarzy, nie szoruje a raczej delikatnie masuje twarz pozostawiając uczucie miękkości i wyraźnego odświeżenia. Cera jak wspomniałam była gładsza, lepiej wchłaniała krem czy serum, jednak wydaje mi się, że nie wpłynęła na zwężenie porów czy redukcje grudek i niedoskonałości jak to zielona glinka ma w zwyczaju.
Plusem, który zauważyłam jest fakt, że gąbeczka dość dobrze spienia produkty do oczyszczania. Wystarczy naprawdę niewielka ilość by cała twarz była dobrze oczyszczona.
Mam wątpliwości co do higieny tych gąbeczek, mimo że po każdym jej użyciu "piorę" ją pod bieżącą wodą z mydłem, jednak biorąc pod uwagę, że gąbka chłonie to z czym ma kontakt, czyli w tym przypadku oczyszczając moją twarz, resztki po demakijażu to wydaje mi się, że jest to raczej produkt krótkiego użytku. Używam tej gąbeczki od 1,5 miesiąca i po wyschnięciu widać, że gąbka nie odzyskuje już pierwotnego kształtu i zaczyna się kruszyć.
Ogólnie wydaje mi się, że sama gąbeczka w porządku jednak dopisywanie jej jakiś dodatkowych właściwości wynikających z rzekomej zawartości zielonej glinki jest przesadą, która ma wybić tę akurat gąbeczkę na tle innych.
Zalety:
- wspomaga codzienne oczyszczanie cery, nie podrażnia z powodzeniem może być stosowana każdego dnia
Wady:
- dodatkowa zawartość zielonej glinki, którą rzekomo posiada gąbeczka nie wpłynęła na stan cery
- gąbeczka jest bardzo mała
- ciężko się ją wypłukuje
- bardzo długo wysycha
- na dłuższą metę jest to produkt mało higieniczny niż w przypadku np. silikonowych szczoteczek
- po 1,5 miesiąca zaczęła się kruszyć i deformować
- Trwałość / wykonanie
- Design produktu