Suszarko-lokówkę z linii Hydro Fusion otrzymałam z ramienia Klubu Recenzentki, za co ogromnie dziękuję! Byłam przeszczęśliwa kiedy znalazłam się w gronie testerek i nie mogłam się już doczekać kiedy zacznę używać tego sprzętu. Przyznam szczerze, że nigdy nie miałam suszarko-lokówki, nawet nigdy nie używałam takiego sprzętu, ale od jakiegoś czasu nosiłam się z myślą zakupu. Ograniczałam się do suszarki i okrągłej szczotki, jednak efekty nie do końca mnie zadowalały- zsuwające się pasma włosów, konieczność wykonywania skomplikowanych manewrów suszarką i szczotką, wyłączanie i włączanie suszarki co chwila, było to uciążliwe i niestety zniechęciło mnie do takiego zabiegu. Szukając alternatywy zgłosiłam się do testu i ...... przepadłam. Mam włosy długie, średnioporowate z ogromną skłonnością do puszenia się i elektryzowania w okresie zimowym, wrażliwe, wypadające, podatne na uszkodzenia mechaniczne. łatwe w obsłudze to one niestety nie są, ale odkąd mam tę suszarko-lokówkę zapomniałam o tych problemach - stylizacja z tym sprzętem daje wspaniałe efekty, jest szybka i prosta (ale na początku wymaga nauczenia się obsługi). Suszarko-lokówka od Babyliss to przełom w stylizacji moich włosów!
OPAKOWANIE
Sprzęt otrzymujemy w dedykowanym kartoniku o biało-szarej barwie z logo marki oraz wizualizacją produktu. W środku znajduje się instrukcja obsługi oraz zapakowany w folię sprzęt. Kabel jest zabezpieczony za pomocą plastikowej nakładki zapobiegającej plątaniu, więc spokojnie możemy ją sobie zostawić na przewodzie i użyć np, kiedy bierzemy sprzęt na wyjazd, choć z racji gabarytu no niestety wyjazdowym raczej nie jest. Do opakowania nie mam zastrzeżeń - wszystko dotarło bez szwanku mimo długiej drogi jaką paczuszka przebyła.
SUSZARKO LOKÓWKA
Wygląd i design tego sprzętu jest nowoczesny i nieco niestandardowy. Podoba mi się szczególnie jego kolorystyka - chłodny odcień pastelowego błękitu z metalicznym wykończeniem połączony ze srebrem oraz czernią idealnie ze sobą współgrają. Materiał to w głównej mierze grubszy lub cieńszy plastik, przez co należy być raczej ostrożnym, aby przypadkiem czegoś nie uszkodzić (nie wiem czy sprzęt przeżyłby spotkanie z podłogą i nawet nie chce próbować). Sprzęt posiada ochronną nakładkę chroniącą włosie na szczotce oraz samą szczotkę i producent zaleca, aby ta nakładkę używać kiedy sprzęt nie jest nam akurat potrzebny. Ma ona specjalne zagłębienia i wcięcia, dzięki czemu idealnie dopasowuje się do kształtu szczotki. Szczotka posiada 3 stopnie nawiewu: zimny oraz niską i wysoką temperaturę, więc możemy dobrać ją do naszych potrzeb. Ja z reguły korzystałam z zimnego nawiewu, ale kilka razy zdarzyło mi się też używać oby ciepłych. Przełącznik temperatury działa sprawnie, wystarczy lekko przesunąć palcem w górę. Nad nim znajduje się przełącznik obrotów, które możemy ustawić w prawo albo w lewo przyciskając odpowiednia strzałkę. Możemy oczywiście stosować sprzęt bez używania tej opcji, bo szczotka samoistnie się nie kręci dopóki nie włączymy obrotów - to mega wygodne. Z boku po włączeniu urządzenia do prądu zapala się błękitna lampka sygnalizująca gotowość urządzenia do stylizacji. Ogromnym plusem jest długi kabel, który ułatwia nam np. włączenie sprzętu i przejście do lustra w celu modelowania włosów. kabel jest obrotowy i kręci się wraz z obracaniem szczotki. Minusem jest brak rączki do powieszenia, wtedy byłoby o wiele łatwiej ją przechowywać, na chwilę obecną trzymam w pudełku i za każdym razem wyjmuję albo kładę luzem na biurku. Mam małe zastrzeżenia do włosia - używałam sprzętu codziennie dokąd go dostałam i widzę, że włoski zaczęły odstawać w różne strony i jest to zauważalne, nowa lokówka ma włoski raczej ułożone w kępki, w miarę użytkowania u mnie zaczęły się one rozchylać, co wzbudza we mnie obawy o trwałość włosia. Nie ukrywam, że chciałabym używać tego sprzętu jak najdłużej, za cenę 399 zł (za taką cenę kupimy urządzenie sklepach i na stronie producenta) jednak oczekiwałam nieco lepszej jakości, bo włosie to jednak element bardzo istotny, a nie podlega wymianie na nowe.
Jak już wspomniałam jestem kompletną nowicjuszką jeśli chodzi o suszarko-lokówki i jako laik miałam początkowo obawy. Niemniej jednak przed użyciem zapoznałam się dokładnie z instrukcją obsługi, obejrzałam materiały informacyjne na stronie producenta oraz sklepów oferujących ten produkt aż w końcu byłam gotowa do działania.Co jest ważne i chyba najistotniejsze: TEGO SPRZĘTU NIE UŻYWAMY NA MOKRYCH WŁOSACH.Producent zaleca, aby włosy były suche w 80%. Przez to nie obejdzie się bez suszenia włosów naturalnie lub zwykłą suszarką i owszem, ten proces zajmuje trochę czasu, bo trzeba umyć włosy, wysuszyć zwykłą suszarką i dopiero użyć Babyliss, ale dla efektu warto.
Metoda prób i błędów to klucz do opanowania tego urządzenia, bo na początku było mi ciężko. Nie umiałam współpracować z tym sprzętem, wydawał mi się zbyt duży, długi i nieco ciężkawy, jedna z czasem opanowałam prace z nim do perfekcji. Nawet producent w instrukcji zaznacza wyraźnie, że trzeba nabrać wprawy w jego użytkowaniu. Mój sposób na nie: suszenie poprzez przejeżdżanie przez cienkie pasma, bez używania obrotów (powodują u mnie plątanie się i wciąganie włosów, co niestety nie kończyło się dobrze i wolałam tego uniknąć.). Wtedy włosy są wygładzone, miękkie i tworzą efekt prawdziwej, połyskującej tafli. Sprzęt pomaga mi wygładzić włosy i śmiem twierdzić, że efekt jest tak samo dobry jakbym używała prostownicy! Tutaj jednak nasze włosy są chronione przed nadmiernym wysuszeniem a plazmowo-jonowa Advanced Plasma Technology umożliwia uzyskanie niesamowitej gładkości bez konieczności martwienia się o zniszczenia. Włosy są pełne objętości, ale nie puszą się i nie strączkują, zapomniałam też o elektryzowaniu się. Efekt utrzymuje się długie godziny i jeśli wystylizcję włosy nawet wieczorem to rano wstaję z nienaganną fryzurą. To przełom w mojej stylizacji! Stosunkowo łatwo jest osiągnąć efekt jak po wyjściu od fryzjera dzięki tej szczotce. Nie wpływa ona niekorzystnie na włosy powodując ich przesuszenie. Technologia Hydro Fusion skutecznie przed tym chroni.
Jakie są inne jej minusy / zastrzeżenia - na pewno nie jest to ani typowa lokówka ani lokówka. Próbowałam kręcić nią włosy, ale z marnym skutkiem. Myślę, że główka szczotki jest po prostu zbyt duża aby uzyskać nią loki. Nawet na dłuższych włosach niestety nie udają się one i uzyskujemy coś ala lekkie fale, jednak jak dla mnie zbyt krótkotrwałe a efekt jest znikomy, więc nie stosuję jej do kręcenia włosów. Sprawdza się jednak przy unoszeniu włosów u nasady, bo świetnie dodaje im objętości. Jako suszarka również nie zdaje egzaminu, bo nie możemy stosować jej na całkowicie mokre włosy, muszą być suche w 80%, aby coś zdziałać. Suszarka ma za zadanie suszyć a tutaj ta opcja nie wchodzi w grę. Najbardziej trafnym określeniem wydaje mi się być zamiennik szczotki prostującej bo wygładzenie, miękkość włosów i połysk jaki uzyskują dzięki Babyliss najbardziej zbliżone jest do efektów uzyskanych za pomocą szczotki prostującej.
Podsumowując, sprzęt stał się pewnego rodzaju przełomem w stylizacji moich włosów, które nigdy wcześniej nie były tak gładkie i zdyscyplinowane pomimo suszenia ich suszarką i okrągłą szczotką, ten efekt jest nieporównywalny. W dodatku utrzymuje się na włosach aż do kolejnego mycia, więc nie muszę martwić się już o Bad Hair Day, który zamienia się teraz jak za sprawą magicznej różdżki w Good Hair Day. Uwielbiam ten efekt i z ato pokochałam tą szczotkę. oczywiście nie jest ona bez wad (trzeba się nauczyć z nią współpracować, nie można jej używać na mokrych włosach, nie sprawdza się jako lokówka, włosie jest niezbyt trwałe a cena wysoka) jednak mimo wszystko to mój hit pozwalającymi na szybkie ułożenie fryzury i to fryzury idealnej.
PLUSY
niesamowicie wygładza i modeluje włosy
można z jej pomocą unieść włosy u nasady
efekt jest długotrwały
nowoczesny, przyjemny dla oka design
długi, obrotowy kabel
zimny nawiew i 2 wysokości temperatury
możliwość zmiany kierunku obrotów
MINUSY
wysoka cena
tylko do używania na 80% suchych włosach
niestety nie sprawdza się ani jako typowa suszarka ani jako typowa lokówka
trzeba się nauczyć jej obsługi
brak uchwytu do powieszenia
włosie (nie wiem czy jest takie trwałe)
- Trwałość / wykonanie
- Design produktu
- Łatwość obsługi
Otrzymałam w ramach testowania na Wizaz.pl