Jest tanio? Jest tanio. Jest dobrze? Jest bardzo dobrze!
Używałam wcześniej regularnie innych szczoteczek tej firmy, ale nie są już dostępne. Kształt tych szczoteczek nieco różnił się, więc miałam wątpliwości przed zakupem (bardzo lubię szczoteczki do zębów o najprostszym układzie włosia bez zbędnych gumowych elementów między włosiem). Postanowiłam wypróbować te szczoteczki, mając nadzieje, że będą równie dobrze się sprawować, co ich ,,poprzednicy'.
Szczoteczki są dostępne w supermarketach ''Biedronka'', które są wszędzie, więc ich dostępność jest bardzo dobra. Jeżeli chodzi o cenę, to jest naprawdę niska (typowa dla biedronkowych produktów). Często te szczoteczki są w promocji, ale ich cena standardowa jest na tyle niska, ze portfel nie boli od wydawania pieniędzy, gdy są poza promocją (to nie jest jak masło <3).
Opakowanie szczoteczek jest bardzo typowe dla tego typu produktów: plastik z przyklejonym grubszym papierem z nadrukowanymi informacjami od producenta. Coś mogło być lepszego? Z jednej strony można, by rzec, że zwykłe papierowe opakowanie, by wystarczyło, ''bądźmy bardziej ekologiczni'', ale biorąc pod uwagę, że szczoteczki do zębów trzymamy w tak wilgotnym pomieszczeniu, jak łazienka, musimy brać pod uwagę aspekty higieny. W końcu nikt nie chce myć swoich zębów szczoteczką, na które są już od początku jakieś bakterie i inne mikro stwory. Idealne rozwiązanie? Papierowa część powinna być jakoś zabezpieczona przed dostawaniem się do środka wilgoci.
Przechodząc do sedna...
Kształt rączki szczoteczki jest idealny, dzięki wypukłościom przy końcach i zwężeniu na środku. Ogólnie mówiąc: dobrze leży w dłoni. Czy może być coś jeszcze lepszego? TAK! Wykonanie antypoślizgowe, dzięki czemu szczoteczka nie wyślizguje nam się z dłoni, przez co możemy wygodnie i w skupieniu myć zęby. Niby prosta rzecz: solidna rączka szczoteczki do zębów, a tyle szczoteczek z droższych firm nie może się nią pochwalić (tak, J***** o tobie mówię :).
Główka szczoteczki jest elementem, który różni tę szczoteczkę od jej ''poprzednika''. Kępki włosów są ustawione w większych odstępach, przez co główka szczoteczki jest większa. Czy to dobrze? To fantastycznie! Podczas mycia pasta utrzymuje się dłużej na szczoteczce. Pasta wchodzi w zakamarki główki szczoteczki, co daje nam dłuższe mycie zębów i późniejsze ślinienie się (idealne rozwiązanie dla osób, które mają problem ze zbyt krótkim myciem zębów (wystarczający czas mycia zębów ≠ czas między rozpoczęciem szczotkowania, a masowym wylewem pasty i śliny z buzi), a nie chcą bawić się z timerem). Ponadto taki rozkład włosia sprawia, że łatwiej usunąć ze szczoteczki resztki pasty. Bardzo higieniczne rozwiązanie! Możemy zostawić szczoteczkę w super stanie przed następnym myciem. Co jeszcze? Z boku, tuż za włosiem widoczne są gumowe słupki, które masują i czyszczą dziąsła wzdłuż granicy między nimi a zębami. Rozwiązanie dedykowane osobą, które mają problemy z wrażliwymi dziąsłami... Do takich osób się zaliczam (ba! mam nawet jeszcze problem z odsuwającymi się szyjkami dziąseł i mam wrażliwe na kwasy dziąsła, ale już nie będą się ''chwalić''! Nie pamiętam, kiedy ostatnio używałam szczoteczki ''medium'', bo odkąd pamiętam, zawsze musiałam podczas zakupów szczoteczek do zębów uważać na te z oznaczeniem ''medium"(te ,,hard'' na szczęście się chowają przede mną :). Używanie szczoteczek innych niż miękkie zawsze kończyło się krwawiącymi mocno dziąsłami. Często nawet te oznaczone jako miękkie były zbyt ,,drapieżne'' dla moich dziąseł i powodowały krwawienia dziąseł. Jak było w tym przypadku? Na początku była krew (mało krwawiły dziąsła w okolicach ósemek, ale jednak), ale tak zawsze mam, kiedy próbuje nowej szczoteczki (moje dziąsła nie lubią niespodzianek). Po jakichś 3 dniach dziąsła nie krwawiły już ani trochę i przyzwyczaiły się do nowej szczoteczki. Jeżeli chodzi o czyszczenie zębów, to jestem zadowolona(tak samo się sprawdza w tym kryterium jak ,,poprzednik''). Niby miękka, ale potrafi dobrze domyć zęby nawet takie ubrudzone trudnymi do zmycia pokarmami. Z tyłu główki widoczne są wypustki, które mają za zadanie czyścić język, ale nie korzystam z tej funkcji. Używam do czyszczenia języka metalowy czyścik, z którego działania jestem na tyle zadowolona, ze nie szukam zamiennika. Aczkolwiek trudno mi uwierzyć, by takie drobne i niewinne wypustki mogły wyczyścić mój język w stopniu wystarczającym. Zawsze to coś... Może producent chciał zwrócić uwagę, jak bardzo ważne w higienie jamy ustnej jest mycie języka. Samo mycie zębów to za mało! Szczotka, pasta kubek, ciepła woda...Bla! Bla! Bla! Nicie dentystyczne, czyścik do języka, płyn do płukania jamy ustnej, (regularnie wymieniana i dobrze dopasowana, nie byle jaka) szczoteczka i pasta. Bez tego trudno o świeży oddech i zdrową jamę ustną.
Zalety:
- dobrze czyszczą zęby (testowałam wersję SOFT)
- nie podrażniają dziąseł (na ogół)
- prosty rozstaw włosia
- idealny kształt szczoteczki
- nie ślizga się w dłoniach
- utrzymuje się w idealnym stanie do końca używania
- łatwo utrzymać ją w higienie (łatwo się z niej usuwa resztki pasty, większe przerwy między kępkami włosia)
- niska cena
- dobra jakość wykonania