Receptury Babuszki Agafii Tradycyjny syberyjski szampon do włosów nr 1 na cedrowym propolisie (stara wersja)
dodaj swoją opinię i zdjęcia do produktu
10 hitów!
Wersja bez sodium laureth sulfate i soli.
Propolis od bardzo dawna ceniono za jego lecznicze i pielęgnacyjne właściwości. Syberyjska zielarka Agafia Jermakowa często stosowała propolis do przygotowania szamponów. Babcia Agafia mówiła: `Jeśli chcesz by włosy były długie i mocne, weź propolis z okolic lasów sosnowych, zrób wyciąg ze świerkowej żywicy i ziół zebranych w tajdze, dodaj mydlnicy lekarskiej i myj włosy aby zawsze były w dobrej kondycji`. W produkcji tradycyjnego syberyjskiego szamponu Nr 1 na cedrowym propolisie kosmetolodzy firmy Pervoe Reshenie zastosowali ten przepis. Organiczne woski z kwiatów, oleje z cedru i maliny kamionki oraz propolis cedrowy aktywnie wzmacniają włosy, skutecznie je regenerują i usuwają uszkodzenia ich struktury. Przeznaczony jest do mycia i pielęgnacji słabych i zniszczonych włosów. Nie zawiera SLS, parabenów, silikonów i soli.
Składniki aktywne i ich działanie:
- Żywica sosny długoigielnej (Pinus Palustris Wood Tar) - silny antyoksydant, działa przeciwzapalnie, odżywia.
- Wosk pszczeli (Beeswax) - nabłyszcza, chroni i odżywia.
- Pyłek kwiatowy (Pollen Extract) - zawiera praktycznie wszystkie życiowo ważne składniki, witaminy, minerały, aminokwasy, zawiera niezbędne dla zdrowia włosów i skóry składniki.
- Propolis cedrowy (Pinus Sibirica Ledeb Oil) - aktywnie wzmacnia włosy, skutecznie je regeneruje i usuwa uszkodzenia ich struktury.
- Mydlnica lekarska (Saponaria Officinalis Root Extract) - zawiera pieniące się i łatwo rozpuszczalne w wodzie saponiny o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, i przeciwgrzybicznym. Okłady i przemywania z naparów z korzenia mydlnicy lekarskiej są pomocne przy łojotokowym zapaleniu skóry głowy, łupieżu i wypadaniu włosów.
- Żywica jodłowa (Picea Albies Wood Tar) - pobudza krążenie w skórze głowy.
- Trawa atamana (Alfredia Cemua Cass Extract) - pobudza wzrost, dezynfekuje.
- Berberys syberyjski (Berberica Sibirica Pall Extract) - pielęgnuje skórę zniszczoną, łuszczącą się, przesuszoną, łagodzi stany zapalne.
- Przetacznik lekarski (Veronica Officinalis Extract) - działa przeciwzapalnie i przeciwświądowo.
- Bodziszek łąkowy (Geranium Pratense Extract) - znakomity w przypadku przetłuszczających się włosów z tłustym łupieżem, nadmiernej potliwości.Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
- Zeń-szeń (Panax Ginseng Extract) - zapobiega łysieniu i wypadaniu włosów, posiada działanie regenerujące.
- Aralia (Araliaceae Juss Extract) - działanie tonizujące.
- Centuria zwyczajna (Centaurium Erythraea Extract) - znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów z tendencją do przetłuszczania się.
- Pyłek z szyszek cedrowych (Pinus Sibirica Pollen Extract) - usuwa podrażnienia skóry, - Organiczny wosk kwiatowy (Jasminum Officinale Flower Wax) – chroni przed nadmiernym przesuszeniem i wpływem środowiska zewnętrznego.
- Olej cedrowy (Cedrus Deodora Wood Oil) - usuwa podrażnienia skóry, szybko je goi, wzmacnia włosy, przeciwdziała ich wypadaniu.
- Olej z maliny kamionki (Rubus Saxatilis Oil) - posiada właściwości nawilżające, odżywcze i przeciwzapalne. Zawiera witaminy A, C, E, H i wit. grupy B.
Skład: Aqua with infusions of Pinus Palustris Wood Tar, Beeswax, Pollen Extract, Pinus Sibirica Ledeb Oil, Saponaria Officinalis Root Extract, Picea Albies Wood Tar, Alfredia Cemua Cass Extract, Berberica Sibirica Pall Extract, Veronica Officinalis Extract, Geranium Pratense Extract, Panax Ginseng Extract, Araliaceae Juss Extract, Centaurium Erythraea Extract, Pinus Sibirica Pollen Extract, Jasminum Officinale Flower Wax, Cedrus Deodora Wood Oil, Rubus Saxatilis Oil, Magnesium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Cocamide DEA, Glycol Distearate, Lauryl Glucoside, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, parfum, benzyl Alcohol, Benzoic Acid, Tocopherol, Niacinamide, Citric Acid (10.04.2012.)
Za bardzo nie ma się co rozpisywać o tym szamponie – polubiłam do codziennego używania. Konsystencja trochę galaretkowata, kolor zielonkawy, zapach neutralny – na szczęście nie musimy się obawiać mocnego ziołowego zapachu. Dobrze oczyszcza nie szkodząc włosom, jeśli jesteśmy naprawdę w wielkim biegu można po nim opuścić odżywkę i też sobie poradzi. Wielki plus za to, że nie robi z długich i cienkich włosów splątanego siana, tylko włosy są w normalnej kondycji. Współpracował z wieloma odżywkami (ze spłukiwaniem i bez), nie podrażnił mi skóry głowy, dobrze oczyszczał z sebum. Ograniczył przetłuszczanie, włosy wytrzymywały do trzech dni bez mycia, co nie jest takie częste przy różnych szamponach.
Te szampony są niesamowicie wydajne, jedna butelka to dobre trzy, cztery miesiące używania. Przy takiej cenie możemy zapomnieć, że na włosy wydałyśmy jakiekolwiek pieniądze.
Zalety:
niesamowita wydajność w stosunku do ceny
brak SLS
dobre oczyszczenie skóry głowy i włosów
Wady:
mojej osobiste włosy są bardzo wrażliwe na brak nawilżenia,
Bardzo odpowiadają mi cedrowe szampony. To kolejny zakup z podobnym składem. Na początek nie podoba mi się dostępność, ponieważ chciałaby, aby takie produkty były dostępne stacjonarnie, nie tylko przez internet. Szampon dobrze się pieni, nie podrażnia skóry głowy, łatwo się spłukuję i odbija włosy u nasady. Czego chcieć więcej? Ogromny plus za skład. Zdecydowanie polecam.
Kupiłam go jako zamiennik do szamponu nr 4 z tej serii (dodającego objętości), póki co jestem z niego bardzo zadowolona.
Delikatnie myje, konsystencja łatwa do mieszania pół na pół z wodą, skóra głowy oczyszczona i odżywiona, myślę, że spełnia wszystkie wymogi jakie mam w stosunku do szamponów.
Nie narusza ich struktury, nie plącze, ale oczyszcza je skutecznie.
Kupiłam szampon Babci Agafii zachęcona wieloma pozytywnymi opiniami na jego temat. Moje włosy mimo codziennej pielęgnacji czasami nie chcą ze mną "współpracować". Ciężko było mi dobrać odpowiedni szampon mimo świadomości o porowatości moich włosów. Kilka miesięcy temu zdecydowałam się wypróbować ten szampon i jestem zachwycona! Zachęciła mnie przede wszystkim cena, bo w stosunku do pojemności była ona bardzo niska (9,99 zł za 550ml na promocji w sklepie Stokrotka!!). Butelka jest duża i wygodna w użyciu. Szampon wydobywamy przy pomocy wciskanej "nakrętki" u góry, co ułatwia jego dozowanie. Na początku moją uwagę zwróciła konsystencja produktu. Jest ona płynna, dosyć rzadka, o brunatnym kolorze. Ułatwia to z pewnością jego łatwe rozprowadzenie na skórze głowy. Zapach przyjemny, nie drażniący. Niedawno skończyłam pierwszą butelkę, teraz zabrałam się za drugą. Opinie pozostałych użytkowniczek pomogły mi wybrać ten szampon i dziękuje im bardzo, bo odmienił on strukturę moich włosów na lepszą. Włosy są lekkie, sypkie i nie puszą się. Najwyższa ocena w tym przypadku zdecydowanie się należy. Teraz czas wypróbować inne produkty tej marki ;)
Porządny szampon.
Plusy:
- cena
- duże opakowanie
- ładny zapach
- konsystencja
- dobrze myje
- nie przeciąża włosów
- nie swędzi głowa
Minusy:
- trzeba dużo nałożyć, średnio wydajny
- raz na jakiś czas trzeba czymś innym oczyścić włosy, ale to domena wszystkich szamponów bez SLS...
Szampon naprawdę dobrze odżywił moje włosy. Włosy mi nie wypadają, są miękkie. Gdy zaczęłam go stosować, ograniczyłam używanie odżywki do 2-3 razy w tygodniu. Przy innych szamponach musiałam używać maski po każdym umyciu, ponieważ po prostu nie dało się tych włosów rozczesać! Zapach jest przepiękny. Jedynym minusem tego szamponu jest to, że się mało pieni przez co trochę ciężko się nim myje włosy.
Zawiodłam się. Myślałam, że jest lepszy. Prawie w ogóle się nie pieni, dokładam 3 razy i nic, albo nagle "dostaje piany" i nie wiadomo co z tym zrobić. Trudno się zmywa i ścieka podczas nakładania, więc połowa idzie w kanał. Nie domywa włosów. Zapach nie porywa. Może obciążać włosy i dosyć je przesusza, ale za to mniej się przetłuszczają. Niestety powoduje swędzenie skalpu i coś na wzór łupieżu. Nie zauważyłam wzmocnienia włosów, wydają się jedynie cięższe.
Dziwna sprawa, bo producent na opakowaniu zastrzega, że szampon jest bez sls a z tyłu pojawia się informacja o sls. Myślę, że sls jest w nim mało, ale to raczej nie służy moim włosom.
Kupiłam go z ciekawości w sklepie internetowym. Patrzę duża pojemność, cena ok i na dodatek ma fajny skład oraz dobre opinie. Wystarczył na długo. Zapach ziołowy ale nie drażniący. Dobrze się pienił i nie plątał mi włosów. Nie uczula i nie podrażnia. Uspokaja skórę głowy. Myje włosy dobrze a do zmywania oleju używałam innego szamponu. Kiedyś do niego wrócę teraz testuję inne szampony. Jest dostępny w internecie, sklepach zielarskich lub z kosmetykami naturalnymi nawet w mniejszym mieście.
Używam tego produktu od: Ok 10 miesięcy
Ilość zużytych opakowań: 1, 600 ml
bardzo dobry produkt, włosy są po nim gładkie, nie są suche, a skóra głowy nie swędzi
szampon bardzo ładnie pachnie i dobrze się pieni, no i butelka starcza na bardzo długo
Polecam :)
Używam tego produktu od: pół roku
Ilość zużytych opakowań: 1 duże
Dobry skład, ale działanie pozostawia wiele do życzenia
Zalety:
+ Faktycznie produkt ma bardzo przyjazny dla skóry skład. I na tym kończą się jego plusy.
Wady:
- nieprzyjemny zapach
- niewydajny
- słabo się pieni
- nie domywa włosów
- ciężko się spłukuje
- powoduje szybsze przetłuszczanie się skóry głowy (a mam skórę suchą!)
Używam tego produktu od: 3 miesięcy
Ilość zużytych opakowań: jedno pełne
Szampon przede wszystkim powinien myć a ten i owszem, ładnie domywał mi włosy, może nie aż do skrzypienia, ale było czuć, że są domyte. Dobrze się pienił, a pachniał...mężczyzną xD Tak męsko.
Duża butla, wydajny, dla mnie może być :)
Używam tego produktu od: 3 miesiące
Ilość zużytych opakowań: 1 całe opakowanie
Plusy:
:) tworzy gęstą, kremową, dobrze myjącą pianę
:) jest wydajny
:) ma dobry skład
:) ma przyjemny zapach
:) nie plącze włosów
:) zdecydowanie poprawia kondycję włosów - są bardziej nawilżone, gładkie i błyszczące
:) podczas jego stosowania zmniejszyło się wypadanie włosów i pojawiło się sporo nowych baby hair
Minusy:
:( nie mogę używać go bez przerwy - raz w tygodniu myję włosy mocno oczyszczającym szamponem, bo przy dłuższym stsoswaniu zdarzało mu się obciążać włosy
Używam tego produktu od: ponad miesiąca
Ilość zużytych opakowań: pierwsze w trakcie
Szampon kupiłam za niecałe 14zł, co przy pojemności 600 ml nie jest ceną wysoką.
Szampon ma gęstą konsystencję, perłowo-brązowy kolor i intensywny niemalże perfumeryjny zapach. Niestety chyba głównie przez tą konsystencję szampon mocno obciąża włosy. Po pierwsze to baaardzo ciężko jest go spłukać, a po drugie po myciu włosy są suche, sianowate, wyglądają źle, są przyklapnięte, po prostu strąki. Pieni się dobrze.
Skład szamponu jest baaardzo bogaty, głównie w naturalne ekstrakty, ale zauważyłam, że te naturalne, ale krótsze składy bardziej mi odpowiadają.
Nie dokończyłam go, oddałam siostrze, której przynajmniej nie szkodził. Skończył się po ponad pół roku używania - wydajność na plus (choć w moim przypadku to chyba jednak na minus).
Podsumowując: niestety nie jest dla mnie ten szampon, mnie bardziej odpowiadają te szampony z Natura Siberica, i chyba na razie przy nich się zatrzymam.
Używam tego produktu od: kwiecień 2015
Ilość zużytych opakowań: jedno
Włosy niestety mniej.
Szampon jest bardzo łagodny, ma fajny brązowy kolor, zapach i konsystencję.
Ja zawsze go rozcieńczam przed nałożeniem na włosy i dodatowo do drugiego mycia używam innego szamponu, ponieważ ten wymaga wieków, zeby go dobrze spłukać niestety.
A jak nie spłukamy - to włosy są matowe i szortskie.
Dlatego, dla pewności - domywam jego resztki drugi i tak planuję do wykończyć.
Używam tego produktu od: 1,5 mies
Ilość zużytych opakowań: 1/2 op
Na początku byłam zachwycona działaniem szamponu. Włosy były gładsze, grubsze, odżywione i szybciej rosły. Niestety po jakimś czasie przestał czynić cuda i stał się zwykłym szamponem, który w dodatku nie potrafi poradzić sobie z przetłuszczonymi włosami. Myślę, że dla osób z suchymi włosami i suchą skórą głowy mógłby się sprawdzić. Zastanawiam się też, czy pora roku mogła mieć wpływ na działanie szamponu, może lepiej działa w chłodniejsze dni, kiedy skalp się tak nie przetłuszcza jak w upały. Za to świetnie współgra z sodą jako peeling skalpu. Na pewno plusem jest konsystencja, zapach i przyjemny kolor szamponu oraz wygodna, ciemna, elegancka butelka.
Używam tego produktu od: ok pół roku zamiennie z innymi szamponami
Ilość zużytych opakowań: kończę pierwsze
Mam włosy wysokoporowate. Niestety, do moich włosów całkowicie się nie sprawdził.
-wysusza niemiłosiernie
-plącze
Ma jednak plusy: zapach, skład, konsystencja, opakowanie.
Nie do każdego typu włosów :(
Używam tego produktu od: kilka miesięcy
Ilość zużytych opakowań: jedno niedokończone
Szampony bez SLS po które najczęściej sięgamy to są te przeznaczone dla dzieci. Na większości blogów są zachwalane jako bezpieczne produkty do codziennego oczyszczania włosów, niestety u mnie się nie sprawdziły. Dlaczego? Ponieważ nie miłosiernie plączą włosy. Ja jako posiadaczka kręconych włosów przeważnie rozczesuje je po myciu a w przypadku stosowania dziecięcych szamponów musiałam po myciu zastosować mocno emolientowe specyfiki aby móc je w ogóle rozczesać. Dlatego zrezygnowałam z nich.
Nie poddałam się jeśli chodzi o szampony bez SLS i wypróbowałam Szamponu na cedrowym propolisie i się nie zawiodłam ! Udało się mi trafić na szampon który nie plątał moich włosów.
Jest to naprawdę ciekawy produkt do codziennego użytku z przyjaznym składem.
Szampon ma dużą pojemność aż 600 ml przez co jest mega wydajny, jestem w jego posiadaniu już 3 miesiące a została mi połowa.
Kolejnym plusem jest to że łatwo się pieni co jeśli chodzi o szampony bez mocnych detergentów jest niezbyt często spotykane, dzięki temu nie musimy wylać pół butelki, żeby umyć włosy.
Zapach określiłabym jako leśno-ziołowy, przyjemny. Szampon jest gęsty o brązowej barwie.
Skutecznie oczyszcza włosy, chociaż wiadomo, że raz na tydzień lub na dwa musimy użyć czegoś mocniejszego.
W składzie widzimy Magnesium Laureth Sulfate jako silniejszy detergent oraz dużo składników pochodzenia roślinnego. Jeśli chodzi o szampony to nie wymagam jakiejś szczególnej pielęgnacji no bo od czego są w końcu odżywki, byle tylko, żeby krzywdy moim włosom nie wyrządził.
Jestem bardzo z niego zadowolona i z pewnością kupie go ponownie. Polecam do codziennego użytku.
Używam tego produktu od: 3 miesięcy
Ilość zużytych opakowań: 1 opakowanie
Plusy:
zapach
wydajność- wystarczy naprawdę niewiele, super się pieni
opakowanie
zmywa oleje
NAWILŻA WŁOSY! Zaraz po umyciu są gładziutkie i śliskie, po wysuszeniu bardziej się błyszczą
używałam milion przeróżnych szamponów i żaden nie był tak cudowny jak ten nawet przy spłukiwaniu go mam już wygładzone i miękkie włosy polecam niesamowity nie myślałam że szampon może tak działać , :)
Używam tego produktu od: długo
Ilość zużytych opakowań: 1 duże