Zgodnie z tradycyjnymi przepisami najlepsze marynaty powstają na bazie octu spirytusowego 10% lub łagodniejszego 6%. Proporcje w przypadku zalewy z octem 10% są proste: na 1 kilo grzybów - szklanka octu, szklanka wody, łyżka soli, łyżka cukru, 5-6 ziaren ziela angielskiego,
Dla wzmocnienia aromatu klasyczny ocet spirytusowy można zastąpić, tym smakowym.
Ciekawą propozycją jest ocet spirytusowy 6% o smaku estragonu lub koperku. Odważnym może posmakować również marynata z dodatkiem octu o smaku czosnkowym.
Przygotowując zalewę na bazie tego łagodniejszego na kilogram grzybów potrzebujemy: 200 ml wody, 300 ml octu, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli oraz niezbędne przyprawy. 0-12 ziarenek pieprzu, 3 listki laurowe.
Jak przyrządzić marynatę?
Przez 10-12 minut gotujemy wodę z przyprawami, solą i cukrem, potem wlewamy ocet i doprowadzamy do wrzenia. Nie zapomnijmy o pasteryzowaniu! Półlitrowe słoiki z grzybami należy gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Co ważne, pamiętajmy, aby w dodawaniu octu do zalewy zachować umiar - grzyby mocno octowe tracą walory smakowe.
Cena:
- Ocet spirytusowy 10% – 2,09 zł/ 0,5l
- Ocet spirytusowy 6% (koperkowy, estragonowy, czosnkowy) – 2,49 zł/ 0,2l