6 trików, jak uratować pozornie nieudaną potrawę
Kuchnia to Twój żywioł, a każde niepowodzenie traktujesz jak wyzwanie? My też! Sprawdź skuteczne sposoby jak zmienić kulinarną katastrofę w idealne danie! Przygotowałyśmy 6 trików, które z pewnością ułatwią Wam to zadanie!
Przebita śmietana Przygotowujesz tort na urodziny dziecka? Zbyt długo ubijałaś śmietankę i musisz zacząć od nowa? Nic bardziej mylnego! Mamy bardzo łatwy sposób jak ją uratować! Jeżeli Twoja śmietana nie przypomina jeszcze wyglądem masła, wystarczy jedynie zimna, słodka śmietanka 30%, by uratować tę kulinarną katastrofę. Dodając łyżeczka po łyżeczce, delikatnie wymieszaj z pozostałą masą do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe! O mój majonezie, nie rozwarstwiaj się! Nie ma nic lepszego niż domowy majonez, przygotowany z wiejskich jaj prosto od szczęśliwych kur. Rozwarstwiona, lekko grudkowata konsystencja zabija całą przyjemność? Pokażemy Ci, jak uniknąć tego problemu! Przygotuj świeże żółtko jaja i delikatnie ubij je, stopniowo dolewając olej. Żółtko nada gładkości oraz zwiąże całą masę, tworząc delikatną emulsję. Dość „kleiku”, czas na perfekcyjną sypkość ryżu Idealnie pikantne, domowe curry, które świetnie komponuje się z delikatnym w smaku ryżem… a Twoim problemem znów są sklejone ziarna? Przełóż ryż do sitka i przelej go lodowatą wodą, delikatnie oddzielając od siebie ziarenka. W ten sposób uzyskasz odpowiednią sypkość ryżu. Jeśli wątróbkę przed smażeniem posypiesz cukrem, wymieszasz i odstawisz na chwilę, potem w mąkę i na rozgrzany olej, to po usmażeniu będzie delikatniejsza w smaku - nie będzie słodka! Potem oczywiście posolić.
naila Idealnie gładkie sosy Nie wyobrażasz sobie pysznej pieczeni bez aromatycznego, gęstego sosu? Zbite grudki znów zaprzątają Ci głowę? Spróbuj tego! Wlej ulubiony sos pieczeniowy do blendera i zmiksuj do pożądanej, gładkiej konsystencji. Kolejnym, skutecznym sposobem jest przesianie grudek przez sitko, co pozwoli także cieszyć się idealną konsystencją. Jak uratować zbyt pikantne danie? "Kochanie, pali, piecze… wody!" Czyżbyś słyszała te...