Dania jednogarnkowe – zdrowe, tanie i sycące
Codzienne zadajemy sobie pytanie: co zrobić na obiad? Jest ono o tyle trudne, że oprócz rodzaju zupy musimy wymyślić również potrawę, którą zaserwujemy na drugie danie. Żeby ułatwić sobie przygotowywanie obiadu, warto zdecydować się na tzw. danie jednogarnkowe, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny posiłek. Zobacz przepisy na najsmaczniejsze potrawy 2w1!
Potrawy jednogarnkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Mają same zalety: są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, przeważnie zawierają mnóstwo zdrowych warzyw, a dzięki dodatkowi mięsnemu są naprawdę treściwą potrawą. Przygotowując takie danie masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania! Możesz dowolnie zwiększać ilość warzyw lub mięsa, udoskonalić potrawę dodatkowym składnikiem i doprawić ją tak, jak lubisz – danie jednogarnkowe może mieć łagodny smak ziół lub wyrazisty, ostry smak papryki. Wszystko zależy od twoich preferencji i wyobraźni! Masz dość tradycyjnych dań jednogarnkowych takich jak fasolka po bretońsku czy gulasz? Wypróbuj nasze przepisy na bogracz, leczo lub spolszczoną wersję burrito! Bogracz na bogato!
Składniki (na ok. 10 porcji):
2 kg mięsa wieprzowego
½ kg cebuli
kostka smalcu (nie wsiąka w mięso jak olej)
½ kg ziemniaków
4 ząbki czosnki
Słoik koncentratu pomidorowego
Zacierka
Kminek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz
Przygotowanie : Mięso wieprzowe i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodawaj partiami mięso, a kiedy się usmaży - przełóż do rondla i dopraw przyprawami. Dolej odrobinę wody i duś do miękkości. W osobnym garnku, w małej ilości osolonej wody, ugotuj ziemniaki. Kiedy się ugotują przelej je (wraz z wodą) do mięsa. Do całości dodaj zacierkę. Jeśli nie masz gotowej zacierki, przygotuj ciasto z jajka, mąki i wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wprost do garnka) . Teraz, niech wszystko razem chwilkę się pogotuje (ok. 10 minut). Na koniec dopraw danie czosnkiem i koncentratem pomidorowym – gotowe. Ta potrawa najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego :) Rada : jeśli chcesz, żeby danie nabrało meksykańskiego charakteru, zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je fasolą i kukurydzą konserwową, a zamiast pieczywa...