Mydła

Hagi Naturalne Mydło Lniane z Peelingiem Makowym Mydło do skóry suchej 100 g

shewild
    11 listopada 2024 o 20:11
    Ostro i jeszcze ostrzej
    Przerost formy nad treścią. Wybrałam to mydełko, bo chciałam kupić jakieś naturalne, delikatne, ale właśnie peelingujące mydło, a im dłużej go używałam, tym bardziej agresywne i mocne mi się wydawało. Na początku było pozytywnie, ale wraz z upływem czasu (i większym zużyciem mydła) czułam, że to nie jest raczej to czego szukałam. Drobinek jest sporo, ale mocno drapią; mydło myje, ale w sumie głównie złuszcza. Nie przypadło mi do gustu, chociaż tak, główne zadanie spełnia i to z nawiązką. Wizualnie kostka naprawdę może się podobać - zgrabna, w beżowym kolorze, usiana małymi kropeczkami czyli ziarenkami maku. Na początku zmydla się dobrze. Piana jest kremowa, delikatna, a drobinki przyjemnie złuszczają ciało, ale robią to łagodnie. Im dalej w las, tym więcej... drobinek! Ok, nie mam nic przeciwko, w końcu chciałam mydło peelingujące. Zaczęło mi to jednak mocno przeszkadzać tak gdzieś w połowie kostki, bo drobinki zaczęły być coraz częściej zbite w grupy, mocno złączone ze sobą. Przez to mydło zaczęło się niejednolicie zmywać, to już nie była kostka, tylko taka forma z wgłębieniami i wypukłościami, wręcz jak pumeks. Pojedynczo zatopione drobinki fajnie złuszczały - delikatnie, nie zdzierając skóry. Gdy były zbite w większe formacje, mycie mydłem było już mniej przyjemne, bo miałam wrażenie, jakbym się myła jakąś bardzo szorstką myjką. To już nie było mydło peelingujące, a raczej peeling w kostce. Nie da się zaprzeczyć, że ciało po umyciu było bardzo gładkie i miłe w dotyku. Ale gdy stosowałam mydło regularnie, to aż skóra na dłoniach mnie bolała od prób spieniania mydła, bo później ciężko z tym szło, a drobinki dość mocno traktowały dłonie. Plusem na pewno jest naturalny skład i brak wysuszenia, nawet pomimo mocniejszego drapania. Mydło dokładnie i dobrze myje. Drobinek jest sporo, ale nie zostają na skórze i łatwo je zmyć. Podobnie z brodzika, nie przyklejają, strumień wody od razu sobie z nimi radzi. Zapach był mi w sumie obojętny. Specyficzny, ale nie brzydki. Kwiatowo-ziołowy, zupełnie mi nie przeszkadzał, chociaż ciężko by mi było powiedzieć, że mydło pięknie pachnie. Po prostu – pachnie ;) Trochę zbyt ostro mnie to mydło potraktowało na końcówce i o ile w pierwszych tygodniach byłabym skłonna dać więcej gwiazdek, tak końcówka stosowania mocno osłabiła moją sympatię. Jest to mydło dla fanów dość ostrego mycia zamkniętego w niepozornej kostce. Chyba jednak wolę zwykłe gładkie mydła, a peeling jednak jako osobny kosmetyk. Nie polecam.
  • 23 grudnia 2022 o 10:00
    Śmierdzi i nie myje
    Porażka przez duże P. Zapach brzydki, dla mnie wręcz odrzucający. Nie pieni się, raczej po prostu rozpada na jakieś większe grudki. Śmiem wątpić we właściwości myjące. Czułam za to lekki peeling dzięki ziarenkom maku. Drogie, strata pieniedzy. Szukałam czegoś naturalnego z dobrym składem i będę szukać dalej.
    Zalety:
    • Naturalny skład
    Wady:
    • Nie myje
    • Nie pieni się
  • 24 kwietnia 2021 o 9:24
    Absolutnie niewydajne cudo
    / Moja skóra / Sucha, z zapaleniem mieszkowym (krostki). / Produkt i działanie/ Mydło ma wyraźnie "wystający" mak, co genialnie peelinguje skórę. Do tego jest naturalne, odżywia ją, daje dobrą bazę do późniejszego nawilżania. Nie wysusza, nie podrażnia, jest genialne, ALE jest okropnie niewydajne. Jedna kostka nie starczyła mi nawet na miesiąc! Dla mnie to okropnie niewygodne, że produkt aż tak szybko schodzi, pomimo tego, że nie jest aż tak drogi (w promocji w Hebe ok. 20 zł), natomiast z pewnością wychodzi drożej niż naturalne żele pod prysznic. Dla mnie to zdecydowany minus, dlatego odejmuję gwiazdkę.
    Zalety:
    • Świetnie peelinguje
    • Brak podrażnień, idealne jako wstęp do golenia
    • Nawilża
    • Przygotowuje skórę do dalszej pielęgnacji
    • NATURALNE składniki!
    Wady:
    • NIEWYDAJNE ! (Kostka na mniej niż miesiąc, nawet przy krojeniu mydła na porcje by mydło nie spływało pod prysznicem.)
    • Trudno dostępne stacjonarnie
  • 31 maja 2017 o 15:42
    Uuwielbiam
    Pokochałam mydła tej marki - zawsze mają jakiś ciekawy koncept + oczywiście piękne opakowanie. Mydełko makowe peelinguje bardzo delikatnie więc moim zdaniem nadaje się również dla bardziej wrażliwej skóry. Pachnie również dość fajnie, na szczęście mięta (której zapachu nie lubię) nie jest tam nadmiernie wyczuwalna. Genialne na prezent dla kogoś i dla siebie ;)