WSTĘP
Kocham wszystkie mydła Isany z tej serii. Moim ulubieńcem jest wersja rumiankowa (Sensitiv), na drugim miejscu miodowa (Milch & Honig, została wycofana z produkcji), a na trzecim morska, którą właśnie oceniam (Meeres Luft). Zawsze mam je w domu. Kupuję je na promocji po kilka sztuk naraz i używam non stop do mycia rąk, twarzy i ciała. Cudownie działają na moją problematyczną skórę. Oczywiście czasem kusi mnie, żeby kupić coś innego, ale szybko do nich wracam. Moim zdaniem żadne inne się z nimi nie równają.
ZAPACH
Wersja z algami ma śliczny, rześki, morski zapach. Co prawda jeszcze ładniej pachnie wersja rumiankowa, ale tą traktuję jako przyjemne urozmaicenie serii.
KOLOR
Mydło ma delikatny, niebieski, morski kolor, który idealnie współgra z jego zapachem. Mnie osobiście bardzo się podoba.
KONSYSTENCJA
To pierwsza różnica w stosunku do wersji rumiankowej (Sensitiv). Otóż mam wrażenie, że wersja morska (Meeres Luft) ciut bardziej rozmięka i rozpada się pod wpływem wilgoci, zwłaszcza pod koniec używania. Ale i tak jest pod tym względem o niebo lepsza od innych tanich mydeł w kostce.
DO MYCIA RĄK
To jedno z niewielu mydeł w kostce, które nie przesusza skóry dłoni. Jednocześnie świetnie oczyszcza. Radzi sobie z tłuszczami, smarami, kurzem i brudem. Uwielbiam myć nim ręce także ze względu na świeży, morski zapach. Jest bardzo wyczuwalny podczas mycia rąk i utrzymuje się na nich nawet po wysuszeniu, niwelując przykre zapachy po myciu naczyń, krojeniu cebuli itp.
DO MYCIA TWARZY
Moja cera jest hiperwrażliwa, lubi się przesuszać, piec, zaczerwieniać, swędzieć itp. Mam też skłonność do wyprysków i zapchanych porów. Dlatego pielęgnacja jest dla mnie niesamowicie ważna. Nachodziłam się do dermatologów, przeszłam leczenie sterydowe i wiem jak to jest walczyć o zdrową skórę.
Najlepiej sprawdza się u mnie połączenie łagodnych i mocnych środków do mycia twarzy.
Baza musi być łagodna - do tego używam mydła z Isany. Myję nim twarz zawsze podczas pierwszego mycia: rano po przebudzeniu, w ciągu dnia kiedy zmywam makijaż, i tuż przed snem.
Mocne środki, czyli ukochany żel do mycia twarzy Effaclar z La Roche Posay, stosuję jako drugie, dodatkowe mycie. Nie podczas każdego mycia, a tylko wtedy, kiedy zmywam makijaż, mam wysyp niedoskonałości albo jestem tuż przed miesiączką i moja buzia bardziej się przetłuszcza. Kiedy nie robię demakijażu, mam ładną cerę lub moja skóra jest przesuszona, pomijam ten etap i myję się samym mydłem drugi raz.
Mydło z Isany delikatnie oczyszcza cerę. Nie powoduje wysypu niedoskonałości ani podrażnień, a wręcz łagodzi pieczenie, swędzenie i zaczerwienienie, kiedy moja skóra jest w gorszym stanie. Choć wersja rumiankowa działa pod tym względem jeszcze lepiej. Mam wrażenie, że wersja morska bardziej powoduje odczucie ściągnięcia i suchości skóry, czego wersja rumiankowa nigdy nie robi.
DO MYCIA CIAŁA
Używam tego mydła również podczas kąpieli i pryszniców, do mycia całego ciała, zamiast żelu pod prysznic. Bardzo dobrze łagodzi i podlecza wypryski na ramionach, plecach i dekolcie. Nie przesusza skóry na nogach. Stan mojej skóry jest po tym mydle zawsze o wiele lepszy.
INNE ZASTOSOWANIA
Mydło sprawdza się też do mycia pędzli do makijażu i zmywania plam z ubrań. Pod koniec używania, kiedy zostają mi resztki tego mydła, po prostu wrzucam je do pralki z ubraniami do prania. Zauważyłam, że doczyszcza bluzki ze starych plam i przebarwień.
OPAKOWANIE
Papierowe, zwykłe, z ładną grafiką przedstawiającą plażę i muszelki. Naprawdę mi się podoba. I zajmuje mało miejsca na półce, co jest fajne zważywszy na to, że zawsze kupuję to mydło w dużym zapasie ;)
CENA, WYDAJNOŚĆ
Cena 3,29 zł za 100 g mydła w dzisiejszych czasach to jak za darmo, zwłaszcza że jest naprawdę niesamowicie wydajne. Jedna kostka wystarcza mi na 2-3 miesiące codziennego używania.
Moim zdaniem równie dobre mydła produkuje tylko Biały Jeleń, ale ich cena nie schodzi poniżej 5-7 zł i są o połowę mniejsze, więc Isana naprawdę się opłaca.
PODSUMOWANIE
Polecam każdemu i do wszystkiego. To świetny produkt! :)
Zalety:
- świetne do mycia dłoni, twarzy i ciała
- świetne do czyszczenia pędzli i spierania plam z ubrań
- nie przesusza, nie podrażnia, nie powoduje uczucia ściągnięcia skóry
- ma piękny, świeży, morski zapach
- ma śliczny, niebieski kolor
- do końca utrzymuje kształt, nie rozpada się pod wpływem wilgoci w łazience
- tanie
- duże
- wygodne w użyciu
- wydajne
- łatwo dostępne
Wady:
- wersja rumiankowa z tej serii jest jeszcze lepsza,
- jest łagodniejsza i delikatniejsza dla skóry, ciut mniej wysusza
- i mniej się rozpada