Philips Lumea dostałam w prezencie - od zawsze zmagam się z bardzo podrażnioną i suchą skórą, zwłaszcza na nogach i zwłaszcza po goleniu. Dermatolog dał mi zielone światło na wypróbowanie lasera lub IPL, no i padło na domowe urządzenie IPL.
Mam bardzo jasną skórę i średnio ciemne włoski.
WYKONANIE, ZESTAW
Urządzenie jest bardzo solidnie i dobrze wykonane, a dodatkowo ma całkiem ładny design. W zestawie otrzymujemy ładowarkę, wymienne nasadki do różnych części ciała, pojemną i miękką kosmetyczkę oraz ściereczkę. Instrukcja obsługi dołączona do urządzenia jest kopalnią wiedzy, więc polecam dokładnie ją przeczytać każdej osobie - uważam, że ta czynność rozwieje wszelkie wątpliwości i nie będzie trzeba szukać odpowiedzi w Internecie :). Producent zapewnia także aplikację na telefon, która - moim zdaniem - jest przydatna tylko na samym początku. Znajdziemy w niej kilka ciekawych artykułów i porad dotyczących depilacji, napisanych przyjaznym językiem na wzór bardziej artykułów urodowych niż instrukcji obsługi. W aplikacji mamy również opcję ustawienia harmonogramu wraz z przypomnieniami o kolejnych zabiegach. Minusem aplikacji jest brak elastyczności w tworzeniu harmonogramu - co prawda zabiegi można w nim przekładać o parę dni, ale jeśli z jakiegoś powodu mamy indywidualny harmonogram zabiegów (ja w pewnym momencie takowy miałam po kontakcie z Philipsem) to nie można w aplikacji za bardzo tym manewrować. Dodam jednak, że na własną rękę nie powinnyśmy modyfikować harmonogramu - tylko po konsultacji z producentem/lekarzem!
DZIAŁANIE
Z urządzenia można korzystać przy zasilaniu sieciowym lub bez niego, jednak producent zaleca - jeśli mamy taką możliwość - korzystać z zasilaniem. Wtedy też urządzenie sprawniej działa (można wykonywać błyski bardzo szybko; bez zasilania sieciowego trzeba czasem odczekać parę sekund). Korzystanie z niego jest bardzo proste, choć oczywiście na początku ilość informacji dotycząca korzystania z urządzenia może przytłoczyć. Urządzenie posiada czujnik koloru skóry, dzięki któremu zawsze możemy dopasować do siebie odpowiedni poziom światła - od 1 do 5. Urządzenie jest dość głośne, jak suszarka, co jest dla mnie trochę minusem bo nie można np. sobie czegoś oglądać czy słuchać podczas zabiegu :).
ZABIEGI
1. Depilacja jest dość czasochłonna.
2. Depilacja NIE JEST i nie powinna być bolesna! Producent wyraźnie o tym pisze w instrukcji, że jeśli czujemy ból, to coś jest nie tak - np. nie do końca usunęłyśmy włoski, mamy w danym miejscu podrażnienie, poziom światła jest dla nas za wysoki, mamy jakiekolwiek inne przeciwskazania... Jedyne, co powinnyśmy czuć, to uczucie ciepła, które szybko mija.
3. Depilacja jest skomplikowana pod kątem odpowiedniego pokrycia obszaru skóry, zwłaszcza jeśli przeprowadzamy ją na dużym obszarze (nogi) - łatwo ominąć jakieś miejsca, trzeba naprawdę się skupić i zwracać uwagę na to, gdzie przykładamy urządzenie, żeby nie wywołać błysku 2 razy w tym samy miejscu albo żeby jakieś obszary ominąć.
4. Rozbłysk jest dość duży i widoczny, ale producent zapewnia, że takie rozproszone światło nie jest niebezpieczne dla oczu - nie mniej, może być niekomfortowe, dlatego ja np. odwracam wzrok przy wywoływaniu błysku :).
5. Trzeba pamiętać o BARDZO DOKŁADNYM usunięciu włosów z powierzchni skóry (np. zwykłą maszynką, depilatorem, woskiem) oraz o dokładnym oczyszczeniu skóry. Jeśli gdziekolwiek zostanie nam jakiś włosek albo paproszek to poczujemy zapach spalenizny i ból. Jest to cecha depilacji światłem IPL, a nie wada, ale warto mieć to na uwadze jeśli IPL jest dla nas alternatywą dla znienawidzonych innych sposób depilacji - w 100% ich nie wyeliminujemy, a jedynie ograniczymy.
POZOSTAŁE UWAGI
Tak jak większość osób, wspomnę o cenie - no jest wysoka, nie ma co ukrywać :). Jednak warto mieć na uwadze, że - w porównaniu do zabiegów w gabinecie - wychodzi ekonomiczniej.
EFEKTY
Z efektów jestem średnio zadowolona. Włosy odrastają delikatniejsze, rzadsze i zdecydowanie wolniej, ale nie tak jak obiecał producent że aż przez 4-6 tygodni skóra będzie gładka. Ciężko mi określić w jakim stopniu jestem usatysfakcjonowana - z jednej strony fajnie, cieszę się, że mam dłużej gładką skórę, a jak włosy odrastają to i tak wygląda to lepiej, ale tak czy siak w moim przypadku urządzenie nie spełniło obietnic producenta. Dużym plusem jest to, że obecnie nawet jak golę nogi maszynką (przed zabiegiem albo między zabiegami jeśli jest taka konieczność) to pozbyłam się całkowicie czerwonych krostek i nadmiernych podrażnień, skóra i włoski po prostu lepiej reagują na maszynkę. Z drugiej strony, gdy włoski odrastają, nadal czuć swędzenie, więc na to urządzenie nie miało u mnie wpływu.
Podsumowując: Jestem średnio zadowolona. Cieszę się, że mam możliwość korzystania z urządzenia i obserwuję pewne efekty, ale sama chyba bym sobie nie sprawiła takiego depilatora wiedząc, że u mnie efekty nie będą takie jak obiecał producent.
Zalety:
- Bezpieczeństwo używania (przy przestrzeganiu zaleceń producenta i braku przeciwskazań)
- Dobrej jakości wykonanie
- Zestaw zawiera różne nasadki, ładowarkę, kosmetyczkę, ściereczkę
- Zadbanie o dużą bazę wiedzy dotyczącą depilacji urządzeniem (aplikacja, specjalna strona internetowa, obszerna instrukcja)
- Sprawne działanie urządzenia
- Wiele opcji (wybór mocy, czujnik koloru skóry)
- Brak bólu
- Włosy odrastają delikatniejsze, rzadsze i zdecydowanie wolniej
- Skóra i włoski lepiej reagują na golenie maszynką (brak czerwonych krostek, podrażnień)
Wady:
- Nie nadaje się dla każdego fototypu
- Głośna praca
- Czasochłonność
- Na dużym obszarze ciała ciężko o to, aby nie ominąć żadnego miejsca
- Efekty nie są tak zadowalające jak obiecuje producent
- Trwałość / wykonanie
- Design produktu
- Łatwość obsługi