Dezodoranty i antyperspiranty

Nivea Naturally Good, Dezodorant w sprayu `Bio zielona herbata`

• 27 marca 2024 o 16:22
    Niestety bubel
    OCZEKIWANIA Wybrałam ten dezodorant, bo na półce w sklepie wyglądał prześlicznie. Szklana buteleczka, atomizer, kwiatowe wzorki na etykiecie... nie potrzebuję niczego więcej, byłam zauroczona :) Do tego był dość tani, bo kosztował kilkanaście złotych. I był z marki Nivea, do której mam ogromny sentyment. Mimo że normalnie nie używam dezodorantów w sprayu ani mgiełek do ciała, postanowiłam go kupić. Liczyłam na to, że będzie tańszym zamiennikiem wód toaletowych lub perfumowanych. Czyli że będzie ładnie pachniał przez kilka, a może nawet kilkanaście godzin, uprzyjemniając mi dzień - coś w stylu wody perfumowanej "Green Tea" Elizabeth Arden lub tanich wód toaletowych z supermarketów. RZECZYWISTOŚĆ Niestety, poza prześlicznym opakowaniem i uroczym pierwszym wrażeniem, ten produkt nie ma nic do zaoferowania. Działa ni mniej, ni więcej, tylko jak zwykła mgiełka do ciała z Biedronki. Po spryskaniu się nim przez parę minut czujemy kwiatowo-perfumowe, świeże uderzenie z wyraźną nutą zapachową alkoholu w tle - a potem wszystko znika i nie czujemy dosłownie nic. Plus jest taki, że po spryskaniu się tym dezodorantem przynajmniej nie śmierdzimy (niektóre tanie zapachy potrafią działać odstręczająco i robić więcej szkody niż pożytku, w przypadku Nivea tak nie jest). Ale wrażenie ładnego zapachu mija na tyle szybko, że płacenie za coś takiego to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Podkreślę, że ten zapach znika po kilku, maksymalnie kilkunastu minutach, niezależnie od tego, czy spryskamy nim ciało, ręce, szyję, rękawy, bluzkę, płaszcz, włosy, szalik... Nie trzyma się w żadnej pogodzie, w żadnych warunkach. Nieraz spryskałam się nim dosłownie kilkanaście razy pod rząd, a i tak zaraz znikał. Dodam, że parę razy użyłam go jako odświeżacz powietrza w mieszkaniu i w pracy - ale nawet w zamkniętych pomieszczeniach nie czuć go zbyt długo. Chyba zwykły dezodorant zrobiłby lepszą robotę. Szczerze mówiąc, pod koniec opakowania używałam go jako sprayu do odkażania, i pod tym względem działał genialnie. Przez dużą zawartość alkoholu sprawdzał się świetnie jako odkażacz do otarć i małych ran na kolanach i łokciach podczas wakacyjnych wędrówek. Był banalnie łatwy w użyciu, bo wystarczyło spryskać nim ranę, dezynfekował, nie podrażniał, a przy tym poprawiał mi humor tym, że moje otarcia przez chwilę ładnie pachniały ;) PODSUMOWANIE Nie polecam. Całym sercem kocham markę Nivea, ale ten produkt to bubelek i nie dziwię się, że coraz rzadziej można go spotkać w sklepach.
    Zalety:
    • prześliczny zapach, kwiatowy, z lekką nutką owocowej świeżości, nie powoduje bólu głowy, nie nudzi się, odświeża
    • idealny do odkażania niewielkich otarć i ran podczas wycieczek (zawiera sporo alkoholu)
    • można go użyć jako odświeżacza powietrza w mieszkaniu, biurze, samochodzie
    • nie podrażnia, nie szkodzi, nie śmierdzi, nie powoduje bólu głowy
    • bardzo ładne opakowanie, szklane, z atomizerem i solidną zatyczką, z uroczą etykietą w różowe kwiatki i zielone listki
    • dość niska cena
    • lubię markę Nivea
    Wady:
    • brak trwałości, mogłam się dosłownie oblać tym dezodorantem, a zapach znikał całkowicie po kilku-kilkunastu minutach
    • efekt mgiełki zapachowej do ciała z Biedronki)
    • po prostu szkoda na niego pieniędzy
  • 14 listopada 2021 o 23:56
    Okropny
    Zakupiłam go skuszona szklanym, ciekawym opakowaniem. Pięknie prezentuje się na półce w łazience, na tym koniec zachwytów. Dezodorant na kilometr śmierdzi alkoholem, atomizer tak rozpyla produkt, że zamiast pach to i jeszcze wszystko obok jest mokre a działanie? Pozostawia wiele do życzenia. Używając go czułam jak okropnie się pocę i śmierdzę, nie wytrzymałam z nim nawet tygodnia. Nie polecam.
    shewild
    6 sierpnia 2021 o 11:50
    Pięknie pachnąca mgiełka
    Nie, dezodorant nie zapewnia długotrwałej ochrony wbrew zapewnieniom producenta. I być może z racji tego, że to jego główne zadanie, to powinien otrzymać niską notę - nie zdziwię się jeśli inne użytkowniczki tak to ocenią, bo ten produkt faktycznie nie ma żadnego wpływu na regulację potu. Mimo to bardzo polubiłam ten dezodorant i znalazłam dla niego zastosowanie jako odświeżającą mgiełkę w upalne dni. To co mi się bardzo spodobało w produkcie Nivea to przede wszystkim piękny zapach. Naprawdę realnie oddany zapach zielonej herbaty ze słodką nutą, dobrze trzyma się skóry i choć nie jest nie wiadomo jak trwały to jednak na skórze utrzymywał się całkiem długo. Patrząc po składzie obawiałam się, że będzie czuć wyraźnie alkohol, jednak na szczęście nic czuć go nic a nic. Kolejna rzecz na plus to bardzo wygodne szklane opakowanie, które wygodnie trzyma się w dłoni, ma dobrze zaprojektowany aplikator, świetnie dozuje delikatną mgiełkę. Dezodorant poza swoimi walorami zapachowymi świetnie też odświeża i chłodzi. Kropelki utrzymują się chwilę na powierzchni skóry potęgując efekt chłodzący, naprawdę super sprawa w gorące dni. Jak wspomniałam na początku - dezodorant nie ma wpływu na hamowanie pocenia. Po jego stosowaniu gdy było wyjątkowo gorąco czułam mimo wszystko wilgoć pod pachami, dlatego nie mogę dać maksymalnej oceny. Niemniej jednak, jest to miłe zaskoczenie i dezodorant Nivea chętnie będę używać jako mgiełki zapachowej zwłaszcza z uwagi na piękny aromat zielonej herbaty.