Płatki do demakijażu wielokrotnego użytku z Action wykonane są z mikrofibry. W opakowaniu znajduje się 10 szt. płatków. Ta ilość wystarcza mi na jedno zmycie makijażu, więc płatki piorę codziennie. Oczywiście piorę je ręcznie, ponieważ nie każdego dnia wstawiam pranie w pralce. Jeśli chciałabym prać je tylko w pralce, musiałabym mieć 30 szt., czyli 3 opakowania. Płatki są dobrze wykonane, nie siepią się, ani nie rwą, a kosztowały 10 zł. Dodam, że prałam je już kilka razy i nic złego się z nimi nie stało- nie tracą kształtu, koloru, a materiał nie traci na jakości. W zestawie znajduje się woreczek do prania w pralce.
Jak oceniam demakijaż z ich użyciem? Jestem trochę na tak, a trochę na nie. Z jednej strony producent na opakowaniu podaje informację, że wystarczy użyć wody, by zmyć makijaż. U mnie to nie zadziałało, a przynajmniej nie tak dobrze, jak bym chciała. Demakijaż przy użyciu tych płatków zmoczonych samą wodą nie satysfakcjonuje mnie, ponieważ trwa bardzo długo, a moja skóra, nadreaktywna i naczynkowa została zbyt wiele razy pocierana, by wyjść z tego bez szwanku. Oczywiście po iluś minutach zaczerwienienia znikają, ale po co maltretować skórę, która sama w sobie nie lubi dotyku, czy tarcia?
Z kolei z zastosowaniem płynu micelarnego płatki nie wypadają wcale ekonomiczniej, niż standardowe płatki kosmetyczne, ponieważ wypijają tak dużo płynu micelarnego, że kosmetyk ten zużywa się znacznie szybciej, niż maczając w nim bawełniane płatki z drogerii. Wniosek z tego taki, że płatki wielokrotnego użytku tylko w pierwszej chwili wydają się ekonomicznym i ekologicznym rozwiązaniem, a po dłuższej analizie wcale takie nie są.
Jak można się spodziewać po lekturze powyższych akapitów tej recenzji, nie zostałam fanką tych płatków. Owszem, korzystając z nich nie trzeba kupować płatków standardowych, lecz trzeba za to kupować więcej płynu micelarnego, a także zużywać więcej wody do codziennego prania ręcznego takiego zestawu. Ponadto kwestia ich użytkowania przez posiadaczki cer naczynkowych i nadreaktywnych jest mocno niefortunna, przynajmniej tak wynika z poczynionych przeze mnie obserwacji mojej cery. Odejmuję 1 gwiazdkę, za zgodność z opisem, gdyż w mojej opinii sama woda nie wystarczy do skutecznego demakijażu przy użyciu płatków.
- Trwałość / wykonanie
- Design produktu