Maseczki klasyczne

INelia Maseczka do twarzy `Głębokie oczyszczenie - drzewo herbaciane`

2 na 51 opinię

• 22 listopada 2022 o 15:32
    Efekty bardzo krótkotrwałe
    Maseczkę kupiłam przez internet za 3 zł. To moja druga maska do samodzielnego zrobienia z proszku. Saszetka z maseczką znajduje się w tekturowym opakowaniu z informacjami na temat działania, składników i sposobu użycia produktu. Proszek należy wymieszać z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Niestety trwało to dość długo, i obawiając się zastygnięcia maski, nałożyłam ją na twarz z grudkami. Jak się okazało, obawy nie były potrzebne, bo mieszanina pozostawała rzadka jeszcze kilka minut później. Miałam jednak nieprzyjemne doświadczenia z inną tego typu maską (Lirene z olejkiem rozmarynowym), która zastygała bardzo szybko. Maseczka wystarczy na pokrycie twarzy, szyi i dekoltu, chociaż ja użyłam tylko na twarz a resztę niestety musiałam wyrzucić. Maska daje uczucie chłodzenia, na które jest obecnie za zimno, więc wolałam ograniczyć powierzchnię oziębienia :D Produkt ma zapach dość typowy dla maseczek z proszku, ale jest on w miarę delikatny i aż tak nie przeszkadza, chociaż przyjemny nie jest. Maska na brzegach z cieńsza warstwą zastyga już po paru minutach. Te fragmenty musiałam zdrapywać paznokciami, ale reszta ładnie odchodziła dużymi płatami. Na czole, gdzie mam skórę dość mocno suchą pozostały czerwone plamy, utrzymujące się około godzinę. Po usunięciu wodą resztek maski, przyjrzałam się skórze, szukając efektów działania. Przede wszystkim oczekiwałam oczyszczenia. Mam skórę mieszaną, przy nosie trochę rozszerzone pory, zaskórniki na nosie i drobne niedoskonałości na brodzie. Zauważyłam lekkie wygładzenie, zmniejszenie widoczności porów i jakby próbę wyciągnięcia zaskórników z nosa (niektóre trochę wystawały). I to by było na tyle. Po kilku godzinach pory znowu się rozszerzyły, a moja skóra stała się lekko przetłuszczona (normalnie nie ma do tego skłonności). Nie tego się spodziewałam, zwłaszcza że producent obiecywał efekt matu. Maska ma całkiem fajne działanie, ale niestety krótkotrwałe. Cera szybko wraca do stanu wyjściowego, a nawet jeszcze gorszego. Nie kupię ponownie.
    Zalety:
    • Nie zastyga za szybko
    • Zmniejszenie widoczności porów
    Wady:
    • Podrażnienie suchej skóry
    • Krótkotrwałe efekty
    • Przetłuszczenie skóry po kilku godzinach