Żel pod prysznic z serii Werbena znalazłam w kalendarzu adwentowym 2019.
Uwielbiam zapach werbeny, który to nie ma absolutnie nic wspólnego z kostką toaletową czy płynem do mycia naczyń - to aromat świeży, słodkawy, energetyzujący i po prostu piękny. Uniwersalny i doskonały na wiosenno-letnie dni. Miałam kiedyś żel pod prysznic z Palmolive, o zapachu werbeny właśnie - tamtego upalnego lata uratował mi życie i niesamowicie relaksował.
Gdy tylko zobaczyłam, że L'Occitane oferuje w swoim kalendarzu aż cztery produkty z tej serii, ucieszyłam się niezmiernie. Żel stosowałam wraz z balsamem do ciała, jednocześnie. I jakie są moje wrażenia po zużyciu jednej buteleczki? Bardzo, bardzo pozytywne - na pewno pełnowymiarowe produkty zagoszczą u mnie tego lata!
ZALETY:
+Opakowanie:przezroczysty plastik z wytłoczonymi listkami werbeny i zatyczką-klapką - tu wolałabym tradycyjny zatrzask, ale nie narzekam, nie jest źle.
+Konsystencja: rzadka, średnio się pieni - na myjce sizalowej nieco lepiej, ale w kwestii pienienia jest przeciętnie. Mimo wszystko żel dobrze oczyszcza i pozostawia skórę odświeżoną i oczyszczoną.
+Zapach: cytrusy, zioła, w tle słodycz - bajka po prostu, zakochałam się w tym aromacie! Daje energetycznego kopa, działa pobudzająco i co istotne, utrzymuje się na skórze - a dodatkowo można to wzmocnić balsamem z tej samej serii.
+Żel oczyszcza łagodnie, acz skutecznie. Nie wywołuje alergii mimo intensywnej kompozycji zapachowej i nie podrażnia skóry.
+Nie wysusza, choć i nie nawilża - ale od tego są inne produkty, grunt, że nie robi Sahary na skórze.
+Dość wydajny, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego rzadką konsystencję. Tu jednak nie wypowiem się do końca, miałam bowiem miniaturę o poj.30 ml, niemniej jednak, nie jest źle.
WADY:
-Dość wysoka cena, zwłaszcza, że to tylko żel pod prysznic - wiem, że nie każdy jest w stanie lub też ma ochotę wydać taką kwotę na bądź co bądź, produkt myjący. Dla mnie to nie jest przeszkodą, widzę, co kupuję i ile to kosztuje, ale jest to mimo wszystko wadą, bo nie jest to cena na każdą kieszeń.
-Skład nie jest w stu procentach naturalny, a na taki pozuje - nie jest źle, ale full natural i eco też nie jest.
Ogółem: ja jestem zadowolona, bo żel cudownie pachnie, orzeźwia, dobrze myje i pozostawia skórę czystą, a przy tym nie jest ona przesuszona. Ze względu na cenę i nie do końca naturalny skład ocenię go na dobry, w szkolnej skali. Zakup ponowię późną wiosną lub wczesnym latem, bo już teraz wiem, że ten zapach jest wręcz stworzony na ciepłe miesiące.
Jeśli lubisz zapach werbeny i nie przeraża cię cena, bierz śmiało! :)