klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Dni Grecji w Pizza Hut
materiały PR
Przepisy

Dni Grecji w Pizza Hut

Podczas kulinarnej podróży po Europie, która trwa w restauracjach Pizza Hut za sprawą oferty 'Pizze Europejskie', przemieszczamy się znów na południe, tym razem do Grecji. Dni Grecji w Pizza Hut będą trwały do 11 czerwca.
Katarzyna Mordalska
maj 31, 2012
Dni Grecji w Pizza Hut

Tradycja kulinarna Grecji rozwijała się równolegle do jej długiej historii. Ciepły słoneczny klimat i wysokie temperatury powodują, że potrawy greckie są raczej lekkostrawne, obfite w świeże, soczyste owoce i warzywa podawane w rozmaitych postaciach. Stosunkowo mniej popularne jest mięso.

Aby podkreślić tę cechę greckiej kuchni, Pizza Grecja jest pizzą wegetariańską. Dominują na niej warzywa podane w dwojaki sposób: część jest tradycyjnie zapieczona na pizzy, a część podana na niej, w postaci świeżej sałatki śródziemnomorskiej, w skład której wchodzą sałata rzymska, czerwona cebula, papryka, ogórek zielony oraz pomidorki koktajlowe. Grecja słynie także z kilku rodzajów sera, z których największą popularność na całym świecie zdobyła feta. Tradycyjnie produkuje się ją z pasteryzowanego mleka koziego i owczego. Feta może być podawana na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje na ciepło w różnego rodzaju zapiekankach lub jako farsz do mięs czy ryb. Na zimno pokrojona w kostkę, stanowi koronny składnik sałatki greckiej. Dlatego też w Pizza Hut feta uzupełnia zestaw świeżych warzyw podanych na wierzchu Pizzy Grecja.

Kolejnym znakiem rozpoznawalnym Grecji są oliwki i oliwa z oliwek. Właściwie każde danie można zjeść z dodatkiem świeżej oliwy. Grecy używają jej zarówno do sałatek, jak i do polewania dań podawanych na ciepło czy zakąsek. Podobnie oliwki, które stanowią ulubiony składnik kuchni greckiej. Podczas Dni Grecji Goście restauracji będą mogli skosztować przystawki złożonej z najbardziej rozpoznawalnych składników greckiej kuchni: sera fata i zielonej oliwki zakrapianych oliwą.

Tradycja stołowania w Grecji, w przeciwieństwie do innych krajów Europy, nie wypracowała żadnego porządku, w jakim podawane są potrawy. Niejednego obcokrajowca zdziwić może, że na stole za jednym razem pojawiają się przystawki, zupy, dania ciepłe oraz niezliczona ilość dodatków i sosów, spośród których chyba najbardziej znany jest tzatziki (to także jeden ze składników Pizzy Grecja). Grecy uwielbiają łączyć smaki, próbować to tego, to owego i dzielić się smakołykami z bliskimi osobami zasiadającymi tłumnie przy wspólnym stole, na którym zawsze centralne miejsce zajmuje półmisek z pieczywem. Taka tradycja wspólnego biesiadowania jest bardzo bliska podejściu Pizza Hut, dlatego w kulinarnej podróży po Europie nie mogło zabraknąć Grecji.

Smaki Grecji będą królowały w restauracjach do 11 czerwca.

Komentarze
co zrobić z resztek jedzenia
Fotolia
Przepisy 7 sposobów na wykorzystanie resztek jedzenia
Kolejny obiad, a Ty nie wiesz co zrobić z resztkami pieczonego kurczaka lub makaronu z poprzedniego dnia? Nie chcesz marnować jedzenia, a jednocześnie uniknąć nudy w kuchni? Zaoszczędź swoje pieniądze i czas! Sprawdź 7 sposobów jak kreatywnie wykorzystać resztki posiłków!
Sylwia Kazimierczuk
sierpień 11, 2015

Kluczem do smacznego i zróżnicowanego posiłku każdego dnia jest umiejętne wykorzystanie tego, co mamy pod ręką. Gęste zupy, sycące omlety, czy też oryginalne przystawki to tylko niektóre z przykładów na coś pysznego. Już dziś odważ się na eksperymenty w kuchni, zyskując ciekawe połączenia smaków! Coś na ząb, czyli nowe oblicze przystawek Goście pukają do drzwi? Lodówka prawie pusta, a Ty masz 15 minut, by zaserwować coś lekkiego i pysznego? Ogórkowe talarki z odrobiną majonezu, tuńczykiem lub łososiem , które zostały z wczorajszej sałatki zapewnią Ci idealną przystawkę! Stir-fry z użyciem gotowanego mięsa z rosołu Jeżeli jesteś fanem dań rodem z Dalekiego Wschodu, wykorzystaj wcześniej ugotowane mięso, które pozostało z aromatycznego rosołu! Dodając pokrojone marchewki, pora oraz sezonowy groszek cukrowy, uzyskasz lekkie, oryginalne danie. Aby podkręcić smak Twojego stir-fry, skrop je odrobiną soku z limonki, użyj świeżo startego imbiru lub chili. Jak zostają nam tłuczone ziemniaki, to najczęściej podsmażamy je na złoto na łyżce masła, tak żeby powstała chrupiąca skórka. Do tego można uzmażyć jajko czy kotlet, ale ja uwielbiam same takie ziemniaki. Mięso z kurczaka z rosołu można dodać do pizzy. :) Lalik Jak u mamy, czyli domowe zupy Nie wyobrażasz sobie dnia bez miseczki pożywnej, a zarazem lekkostrawnej zupy? Ugotowane na parze brokuły czy też kalafiory z poprzedniego dnia świetnie sprawdzą się w gęstych zupach-krem, idealnie komponując się w codziennym menu. Doprawiając je odrobiną oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz podprażonymi płatkami migdałów, zyskamy głęboki, orzechowy smak. Coś więcej niż tylko kolejny omlet Smażone, na miękko, w koszulce… to tylko niektóre z możliwości, jakich dostarcza nam często niedoceniane jajko. Nie wiesz, co zrobić ze startym serem, który został po przygotowaniu...

Przeczytaj